SVINOU

ΝΤ. ΣΒΥΝΟΥ : “Προστατέψτε τις επενδύσεις μας, αλλάξτε νοοτροπία”

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την ανάγκη επίλυσης σημαντικών θεμάτων που ταλανίζουν το τουριστικό προϊόν της Κω, αρκετά εκ των οποίων προέρχονται από το προσφυγικό ζήτημα, έθεσε η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου, στη σύσκεψη των παραγωγικών φορέων του νησιού με τον Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Παπαδημητρίου, παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Γάκη και Η. Καματερού.

Η κα. Σβύνου είπε χαρακτηριστικά ότι ” …η οικονομική ύφεση, η φορομπηχτική πολιτική που ασκείται με βίαιο τρόπο αλλά και η έλλειψη ενός σταθερού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των πολιτών προς τους θεσμούς του κράτους και έχει δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ της επιχειρηματικής θέλησης και του κρατικού μηχανισμού. Αν δεν δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών με σταθερό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον η ύφεση θα συνεχίζεται…”.

Η τοποθέτηση της προέδρου της ΕΞΚ έχει ως εξής:

” Κύριε υπουργέ, να σας καλωσορίσω σε ένα αμιγώς τουριστικό νησί, σε ένα νησί που υποδέχεται πάνω από 1 εκ. επισκέπτες, που συμβάλει σημαντικά στο τουριστικό ΑΕΠ της χώρας αλλά και στην απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού.

Το νησί της Κω υπέστη σοβαρότατο πλήγμα λόγω του μεταναστευτικού, από το 2015 με κορύφωση των αρνητικών αποτελεσμάτων στο 2016, όπου μετά από γιγάντιες προσπάθειες καταφέραμε να περιορίσουμε στο μέγιστο δυνατό τις απώλειες.

Κατά τη διάρκεια το 2016 καταγράψαμε:

  • Μείωση αφίξεων κατά 11% (περίπου 120.000 τουρίστες λιγότεροι)
  • πληρότητες των ξενοδοχείων: από -10% εως και -35%, (με μεγάλες διακυμάνσεις μεταξύ μεγάλων και μικρών μονάδων)
  • κύκλος εργασιών ξενοδοχείων: -30% κατά μέσο όρο
  • Απώλειες κύκλου εργασιών: >55 εκατομμύρια Ευρώ
  • Απώλεια ημερομίσθιων εργασίας >15%

Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη ενίσχυσης των νησιών που επλήγησαν από το μεταναστευτικό και ακριβώς εξαιτίας του μεγέθους της ζημιάς θα πρέπει τα μέτρα να είναι άμεσα και αποτελεσματικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προστατευτούν οι επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα όσες έχουν υπαχθεί στις διατάξεις Αναπτυξιακών Νόμων.

Και στο σημείο αυτό να σας μεταφέρω ένα ερώτημα συναδέλφου, ο οποίος έχει κάνει αίτηση για ένταξη στο ΕΣΠΑ από τον Ιούνιο, δεν έχει λάβει καν απάντηση δεδομένου μάλιστα πως βρισκόμαστε 3 μήνες προ της έναρξης της τουριστικής περιόδου και βεβαίως αναρωτιέται…. Να εξαντλήσει την ρευστότητά του για την εκτέλεση εργασιών που έχει ήδη ξεκινήσει, ή να σταματήσει σε αυτό το στάδιο μέχρι νεοτέρας;

Πέραν τούτου οι διαδικασίες πιστοποιήσεων, ελέγχων, έκδοσης αποφάσεων ολοκλήρωσης, επιστροφής εγγυητικών επιστολών, αποπληρωμής επενδύσεων είναι ΤΡΑΓΙΚΑ χρονοβόρες, τόσο όσο να λειτουργούν εως και καταστροφικά, δεδομένων των υψηλών δανεισμών των επιχειρήσεων που τόλμησαν να επενδύσουν στον τόπο τους και να προσφέρουν εργασία, φόρους και εισοδήματα στην Τοπική και Εθνική Οικονομία

Χρειάζεται λοιπόν ΑΜΕΣΑ η Αλλαγή λογικής της διοίκησης και της διαχείρισης για τις Επενδύσεις που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται.

Χρειάζεται επίσης ένας αναπτυξιακός νόμος προσαρμοσμένος στις ανάγκες της κάθε περιοχής, που θα δίνει τη δυνατότητα αφενός σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν ανταγωνιστικές, αφετέρου θα δίδει κίνητρα σε επενδύσεις που θα έχουν ως αποτέλεσμα προστιθέμενη αξία στο τουριστικό προϊον του τόπου μας. Απαιτείται αναπτυξιακός που θα δίδει έμφαση σε ανάπτυξη υποδομών στις οποίες παραμένουμε σε νηπιακό επίπεδο  αλλά και σε εμπλουτισμό των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του τόπου μας προς την διαφοροποίηση και ανάδειξη του τουριστικού μας προϊόντος με ιδιαίτερη έμφαση στη διασύνδεση με τον πρωτογενή τομέα.

Τίποτα από αυτά όμως κύριε υπουργέ δεν έχουν νόημα όταν δεν έχουμε σταθερό φορολογικό σύστημα. Όταν οι επιχειρήσεις βαρύνονται από φόρους απαράδεκτους σε τέτοιο σημείο που οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό και κλείσιμο. ‘Όταν καθημερινώς βρισκόμαστε προ της απειλής ΝΕΩΝ φορολογικών αυξήσεων είτε άμεσων είτε έμμεσων. Και συγκεκριμένα:

  • ΦΠΑ διαμονής έγινε από 5% 9% με πρόβλεψη να πάει στο 13%
  • ΦΠΑ εστίασης από 13% έγινε 17% με πρόβλεψη να πάει στο 24%
  • Τέλος διανυκτέρευσης από 1/1/2018
  • Προκαταβάλλουμε 100% φόρου επόμενης χρήσης όταν καταγράφουμε μεγάλη πτώση τζίρου
  • Πολλαπλασιάστηκε ο ΕΝΦΙΑ, καθώς έχουν αρθεί οι απαλλαγές για τα ξενοδοχεία (30% κοινόχρηστων χώρων και απαλλαγή καταβολής συμπληρωματικού φόρου)
  • Αυξήθηκαν οι εργοδοτικές εισφορές
  • Αυξήθηκαν τα τιμολόγια της ΔΕΗ (για βιομηχανικό ρεύμα κανένας λόγος…)
  • Τα επιτόκια των τραπεζών έχουν αυξηθεί και είναι ανελαστικά
  • Αυξάνονται τα τέλη από παντού (δημοτικά τέλη)

Και να προσθέσω το θέμα της γραφειοκρατίας στη διαδικασία αδειοδοτήσεων, όπου μόνο κάποιος άμεσα ενδιαφερόμενος καταλαβαίνει την Απίστευτη Γραφειοκρατία, το Απίστευτο Κόστος Έκδοσης Αδειών και τελικά τη μεγάλη Ζημιά που προκαλείται στην Τοπική και Εθνική Οικονομία από αυτήν την Γάγγραινα. Αλήθεια πως γίνεται ανταγωνιστικές με εμάς χώρες να ολοκληρώνουν όλες τις Αδειοδοτήσεις εντός 2 μηνών και μόνο στη χώρα μας χρειάζεται αυτός ο Απίστευτος χρόνος έκδοσης Αδειοδοτήσεων.

Με όλα τα παραπάνω είναι αυτονόητο πως οι τουριστικές επιχειρήσεις όχι μόνο ΔΕΝ μπορούν να είναι ανταγωνιστικές αλλά καθίστανται δύσκολα βιώσιμες. Σε αυτό το περιβάλλον ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, παρά μόνο για εκποίηση…

Το θέμα των κόκκινων δανείων σε υπερδανεισμένες τουριστικές επιχειρήσεις γνωρίζουμε όλοι πως ενεργοποιήθηκε. Στόχος των τραπεζών αποτελεί η μείωση κατά 10% των κόκκινων δανείων και ήδη για ξενοδοχειακή επιχείρηση που λειτουργεί στο νησί μας ξεκίνησε η διαδικασία που ευτυχώς πάγωσε προσωρινά. Χρειάζεται η συμβολή του κράτους προκειμένου να μην περάσουμε στον αφελληνισμό των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα στον Έλληνα επιχειρηματία να προχωρήσει σε ειδικούς διακανονισμούς δεδομένης της ρευστότητας που μπορεί να έχει μια ξενοδοχειακή επιχείρηση

Και όσο αναφέρουμε όλα αυτά, εμείς ως κλάδος αντιμετωπίζουμε την απειλή των παράνομων καταλυμάτων, με απώλειες άμεσες από το κράτος πάνω από 270 εκ. Ευρώ και πολλαπλάσιες απώλειες για τους τζίρους των νομίμως λειτουργούντων.επιχειρήσεων. Γιατί πλέον έχει γίνει καθεστώς το ότι ο χαμένος της υπόθεσης είναι ο νόμιμος που πληρώνει κανονικά και αυτοί οι νόμιμοι μειώνονται με γεωμετρικό ρυθμό…

Οφείλει το κράτος να λειτουργήσει αξιοκρατικά, προστατεύοντας τις επιχειρήσεις δίδοντας κίνητρα για φορολογική συνέπεια.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ, αυτά που ζητάμε είναι:

  1. ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ, ειδικά αυτά που επλήγησαν από το μεταναστευτικό, ΤΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΕΚΤΗΜΕΝΟ ΤΩΝ ΜΕΙΩΜΕΝΩΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΦΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΔΡΑΙΩΘΕΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙ ΠΑΡΑΤΑΣΕΙΣ.
  2. Σταθερό φορολογικό σύστημα ενιαίο για έλληνες και ξένους, με εξορθολογισμένες χρεώσεις, προσαρμοσμένες στην πραγματικότητα!
  3. Δημιουργία δυναμικού Αναπτυξιακού Νόμου προσαρμοσμένου στις ανάγκες των επιχειρήσεων και του εκάστοτε τουριστικού προορισμού.
  4. Να καταργηθεί η διάταξη για την προκαταβολή φόρου κατά 100%.
  5. Να δοθεί δυνατότητα περισσότερων δόσεων για φορολογία και ασφαλιστικά ταμεία.
  6. Να υπάρχει άμεση επιστροφή ΦΠΑ ή κατάργηση σε περιπτώσεις που η επιστροφή του είναι ανεδαφική, όπως σε ιδρύσεις ξενοδοχειακών επιχειρήσεων.
  7. Σημαντική βελτίωση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων σε όλα τα επίπεδα.
  8. Ειδικά τιμολόγια ΔΕΚΟ.
  9. Εκπτώσεις στις εργοδοτικές εισφορές εργαζομένων σε συγκεκριμένα νησιά και για συγκεκριμένη περίοδο.
  10. Ειδική ρύθμιση για τη δημιουργία σοβαρού διαύλου επικοινωνίας και ενίσχυσης των επιχειρήσεων μέσω των ελληνικών τραπεζών. Ενδεχομένως να δημιουργηθεί κίνητρο επιδότησης επιτοκίου για μία τριετία.

Κύριε υπουργέ, η οικονομική ύφεση, η φορομπηχτική πολιτική που ασκείται με βίαιο τρόπο αλλά και η έλλειψη ενός σταθερού σχεδίου αντιμετώπισης της κρίσης έχει κλονίσει την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών και των πολιτών προς τους θεσμούς του κράτους και έχει δημιουργήσει ένα χάσμα μεταξύ της επιχειρηματικής θέλησης και του κρατικού μηχανισμού. Αν δεν δημιουργηθεί εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και επιχειρηματιών με σταθερό φορολογικό και επενδυτικό περιβάλλον η ύφεση θα συνεχίζεται…”.

Η φωτογραφία είναι από το http://www.aegeanews.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *