money tourism copyright photo
Η πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω Ντίνα Σβύνου | ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ντίνα Σβύνου: «Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε οικονομική ανάκαμψη το 2021»

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΟΡΕΙΣ

«Είναι τέτοια τα οικονομικά κενά που αφήνει η χρονιά του 2020, που θα χρειαστούν 2 ή 3 χρόνια υγιούς τουριστικής λειτουργίας, προκειμένου να ανακάμψουμε», αναφέρει σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Σταθμός, η κα Ντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του ΙΤΕΠ.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κα. Σβύνου, “Ήδη ξεπεράσαμε τα μέσα του Σεπτέμβρη, μιας τουριστικής χρονιάς ιδιαίτερα προβληματικής, μιας χρονιάς για γερά νεύρα και ατσαλένιο στομάχι τόσο για τις τουριστικές επιχειρήσεις, όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι «χτυπήθηκαν» ανελέητα. Δεν μπορεί κάποιος ακόμα να κάνει τον απολογισμό, γιατί κάθε μέρα είναι διαφορετική και βλέπουμε ότι η τουριστική περίοδος ακόμα συνεχίζεται. Ωστόσο, το «ταβάνι» που θέσαμε από την αρχή της τουριστικής περιόδου, το 30%, δεν φαίνεται να το πιάνουμε».

Σημειώνει ότι, το «κλείσιμο» της ολλανδικής αγοράς είναι ένα σοβαρό πλήγμα, κύρια για την τοπική αγορά, αναφέρει ότι, άμεση ήταν η επικοινωνία  του υπουργού Τουρισμού μετά την επιστολή που απέστειλε η Ένωση, ο οποίος της εξήγησε πως, «έκανε τις προσπάθειές του αλλά δεν μπόρεσε ουσιαστικά να επηρεάσει την κατάσταση». Παρά ταύτα, η κα Σβύνου ζητά από το εν λόγω υπουργείο «να προλαμβάνει καταστάσεις», ενώ τονίζει ότι “…η απόφαση της κυβέρνησης της Ολλανδίας για τη νησιωτική  Ελλάδα, σίγουρα αδικεί κατάφορα συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς που έχουν καταφέρει να κρατήσουν χαμηλά το επιδημιολογικό τους φορτίο» σημειώνει, αναφέροντας πως, τουλάχιστον για τον Σεπτέμβριο, «χάνουμε κοντά στις 10.000 αφίξεις, μπορεί και παραπάνω».

kos island
money tourism copyright photo

Τονίζει δε πως, εάν παραμείνει η αγορά της Αγγλίας και η αγορά της Γερμανίας, που η αγορά της Γερμανίας φαίνεται να παραμένει αλλά η αγορά της Αγγλία κάθε εβδομάδα κρίνεται, τότε έχουμε ακόμα ελπίδες».

Όσο για τις κρατήσεις, λειτουργούν σαν ασανσέρ. Ανεβοκατεβαίνουν εβδομάδα με εβδομάδα…

Ποια είναι η δική της εκτίμηση για την ανάκαμψη του τουρισμού; «Δεν υπάρχειπερίπτωση να έχουμε οικονομική ανάκαμψη το 2021» δηλώνει ευθαρσώς. «Είναι τέτοια τα οικονομικά κενά που αφήνει η χρονιά του 2020, που θα χρειαστούν 2 ή 3 χρόνια υγιούς τουριστικής λειτουργίας προκειμένου να ανακάμψουμε» προσθέτει, εξηγώντας πως, η υγιής τουριστική χρονιά δεν αφορά μόνο στον κορωνοϊό αλλά και σε άλλες παραμέτρους που επηρεάζουν τον τουρισμό, όπως λ.χ. οι σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα, οι ανακατατάξειςπου μπορεί να υπάρξουν στο χώρο του τουρισμού.«Δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι στον τουριστικό χάρτη το 2021» αναφέρει χαρακτηριστικά.

ksd
adv

Σχετικά με τη νέα πιστωτική πολιτική για τους tour operators, στόχος είναι να φτιαχτεί μια νέα βάση στις οικονομικές τους συναλλαγές έτσι ώστε να στηριχθεί το τουριστικό προϊόν στην ολότητά του.

Τέλος, κρίνει θετικές τις αποφάσεις  που έχουν ληφθεί τόσο για τη στήριξη της ξενοδοχίας όσο και για τη στήριξη των εργαζόμενων, όμως αναφέρει πως, περιμένουν «μέτρα εμπροσθοβαρή που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε μία δύσκολη επόμενη τριετία. Μέτρα τα οποία θα θέσουν και το τουριστικό μας προϊόν σε πιο ανταγωνιστική θέση με άλλους προορισμούς, γιατί όσο η φορολόγηση είναι υψηλή, τόσο μη ανταγωνιστικές γίνονται και οι επιχειρήσεις μας».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Ερ.: Κυρία Σβύνου θα ήθελα ένα σχόλιο για τη μέχρι σήμερα κατάσταση. Προχώρησε όπως υπολογίζατε ή όχι;

Ν.Σ.: Δεν μπορεί κάποιος ακόμα να κάνει τον απολογισμό, γιατί κάθε μέρα είναι διαφορετική και βλέπουμε ότι η τουριστική περίοδος ακόμα συνεχίζεται. Ωστόσο, το «ταβάνι» που θέσαμε από την αρχή της τουριστικής περιόδου, το 30%, δεν φαίνεται να το πιάνουμε. Θα κινηθούμε λίγο πιο κάτω απ’ ότι δείχνουν τα δεδομένα μας, κι αυτό γιατί κάποιες αγορές μάς έχουν ουσιαστικά βάλει σε καραντίνα. Αν η αγορά της Ολλανδίας συνέχιζε να λειτουργεί κανονικά, τότε ίσως τα αποτελέσματα να ήταν διαφορετικά, τουλάχιστον για το νησί της Κω.

Ερ.: Απάντησε η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού στην επιστολή σας στην οποία αναφερόσασταν στο θέμα της Ολλανδίας;

Ν.Σ.: Ο ίδιος ο υπουργός ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου την ίδια ώρα που έλαβε την επιστολή ο οποίος μου εξήγησε ότι έκανε τις προσπάθειές του αλλά δεν μπόρεσε ουσιαστικά να επηρεάσει την κατάσταση. Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι τις τελικές αποφάσεις τις έχουν οι επιδημιολόγοι, κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στη δική μας τη χώρα. Από εκεί και πέρα όμως, εμείς θέλουμε και επισείουμε την προσοχή στο υπουργείο τουρισμού έτσι ώστε να προλαμβάνει καταστάσεις. Αυτό είναι το πιο σημαντικό απ’ όλα, βέβαια στο βαθμό εκείνο που μπορεί να επηρεάσει, έτσι ώστε τουλάχιστον να γίνεται ένας διαχωρισμός των προορισμών και να μην μπαίνουν όλοι στην ίδια λογική. Δηλαδή η απόφαση της κυβέρνησης της Ολλανδίας για τη νησιωτική  Ελλάδα, σίγουρα αδικεί κατάφορα συγκεκριμένους τουριστικούς προορισμούς που έχουν καταφέρει να κρατήσουν χαμηλά το επιδημιολογικό τους φορτίο.

Ερ.: Θα ήθελα να μου πείτε πόσο μεγάλο ήταν το πλήγμα για την Κω από το «κλείσιμο» της Ολλανδικής αγοράς;

Ν.Σ: Αυτό δεν μπορεί να μετρηθεί για την ώρα. Σκεφτείτε ότι χάνουμε κοντά στις 10.000 αφίξεις, μπορεί και παραπάνω. Τουλάχιστον μέσα στο Σεπτέμβρη, εκεί εκτιμάμε τον αριθμό των Ολλανδών επισκεπτών. Αλλά κι αυτό δεν παύει να είναι μία εκτίμηση χωρίς να υπολογίζω τον Οκτώβρη. Οι απώλειες όμως είναι πολλαπλάσιες γιατί έχουμε ως δεδομένο ότι η Ολλανδική αγορά είναι αυτή που κινεί την υπόλοιπη αγορά της Κω οικονομικά. Δηλαδή οι Ολλανδοί είναι αυτοί που θα στηρίξουν κάποια καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και τα υπόλοιπα τουριστικά καταστήματα. Γι’ αυτό το λόγο η απώλεια των Ολλανδών είναι μεγάλη όχι μόνο όσον αφορά τον κλάδο των ξενοδοχείων αλλά και στην υπόλοιπη αγορά.

Ερ.: Μια και αναφερθήκατε σε αγορές. Διαβάσαμε ότι ο γερμανός τουρ οπερέιτορ FTI θα αυξήσει από αρχές Οκτωβρίου τις πτήσεις του προς Κω και Ρόδο.

Ν.Σ.: Ναι. Κλείνοντας άλλοι προορισμοί αυτό λειτουργεί ευνοϊκά στους προορισμούς που εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτοί. Θέλουμε και θα ενισχύσουμε από την δική μας την πλευρά με ειδικές προσφορές αυτή την προσπάθεια, όμως ακόμα δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι για το κατά πόσο αυτό θα μπορέσει να λειτουργήσει. Το ευχόμαστε, το δουλεύουμε όλοι μαζί και μακάρι να μπορέσουμε να είμαστε ανοιχτοί τουριστικά σε αυτή την ημερομηνία, στις αρχές Οκτώβρη, προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε το εγχείρημα. Όμως αυτά όμως που κρίνουν την πορεία είναι τα επιδημιολογικά στοιχεία. Εάν λοιπόν συνεχίσουμε να είμαστε ανοιχτοί τότε μπορεί να τον βγάλουμε τον Οκτώβρη με κάτι τέτοιες κινήσεις. Αυτό που θέλω να πω είναι το εξής: Εύλογα γίνεται κάποιος επαναπρογραμματισμός, μια υπερπροσπάθεια τόσο από tour operator όσο και από ξενοδόχους, εν προκειμένω, να στηρίξουμε την όσο το δυνατόν παράταση της τουριστικής περιόδου. Για παράδειγμα, εάν παρέμενε ανοιχτή η Ολλανδική αγορά αυτό θα μας έδινε μία ανάσα. Μέχρι τα μέσα Οκτώβρη θα λέγαμε ότι δουλεύει η τουριστική περίοδος. Εάν παραμείνει η αγορά της Αγγλίας και η αγορά της Γερμανίας, που η αγορά της Γερμανίας φαίνεται να παραμένει αλλά η αγορά της Αγγλία κάθε εβδομάδα κρίνεται, εάν καταφέρουμε λοιπόν να παραμείνουν ανοιχτές και να μην βγάζουν αποφάσεις να βάζουν σε καραντίνα αυτούς που επιστρέφουν από την Ελλάδα, τότε έχουμε ακόμα ελπίδες.

Ερ.: Άρα, είναι ακόμα θολό το τοπίο πόσο θα μείνουμε ανοιχτοί ακόμα…

Ν.Σ: Εβδομάδα με εβδομάδα το βλέπουμε. Την προηγούμενη εβδομάδα λαμβάναμε πάρα πολλές ακυρώσεις. Τώρα, αυτή την εβδομάδα δεν λαμβάνουμε πια ακυρώσεις απλά έχουμε μία στασιμότητα στην πλευρά των κρατήσεων.

Ερ.: Μέχρι πότε είναι οι κρατήσεις;

Ν.Σ.: Μέχρι και τέλος Οκτώβρη λαμβάνουμε κρατήσεις.

Ερ.: Και φαντάζομαι ότι δεν θα είναι ίδιος ο αριθμός των ανοιχτών ξενοδοχείων όπως τον Ιούλιο;

Ν.Σ.: Όχι. Κάποια ξενοδοχεία αναμένεται να κλείσουν σύντομα και αυτό λόγω της Ολλανδίας. Οπότε πάμε σε ένα μικρότερο ποσοστό ξενοδοχείων που θα παραμείνουν ανοιχτά. Τώρα εξαρτάται και από τις συνεργασίες που έχει κάποιος. Δηλαδή βλέπουμε και το φαινόμενο κάποιες αλυσίδες ξενοδοχείων αποφασίζουν να ανοίξουν ένα ξενοδοχείο ακόμα και για 20 ημέρες ή για ένα μήνα. Αλλά κάποια μικρά ξενοδοχεία φαίνεται να κλείνουν μέσα στο Σεπτέμβρη. Κάθε Οκτώβρη όμως πηγαίνουμε με μικρότερη δύναμη ξενοδοχείων, πόσο μάλλον τώρα που είναι και μια ιδιαίτερη τουριστική περίοδος.

Ερ.: Κάποιοι παράγοντες του τουρισμού λένε ότι θέλουμε τρία χρόνια για να ανακάμψουμε. Άλλοι λένε το προσδιορίζουν για 2021. Εσείς τι πιστεύετε;

itep
money tourism copyright photo

Ν.Σ: Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε οικονομική ανάκαμψη το 2021. Εμείς αυτή τη στιγμή λέμε, και το λέμε από την αρχή μάλιστα της κρίσης όταν είδαμε τα δεδομένα που έρχονταν για το 2020, ότι εάν βρεθεί το εμβόλιο, που όλοι ευελπιστούμε πια μέχρι τέλος Δεκέμβρη να έχει βρεθεί κάτι, άρα πάμε για μία υγιή λειτουργία κατά τη διάρκεια του 2021, όμως είναι τέτοια τα οικονομικά κενά που αφήνει η χρονιά του 2020 που θα χρειαστούν 2 ή 3 χρόνια υγιούς τουριστικής λειτουργίας προκειμένου να ανακάμψουμε. Και όταν λέω υγιή τουριστική λειτουργία εννοώ όχι μόνο από την άποψη του κορονοϊού. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το τουριστικό προϊόν επηρεάζεται αρνητικά από οποιαδήποτε συγκυρία. Και οι σχέσεις μας με τη γείτονα χώρα παίζουν κι αυτές το ρόλο τους προκειμένου να μπορέσουμε να μιλήσουμε για το 2021. Όπως επίσης τυχόν ανακατατάξεις που μπορεί να υπάρξουν στο χώρο του τουρισμού. Δηλαδή δεν ξέρουμε πόσοι θα είναι στον τουριστικό χάρτη το 2021. Θα έχουμε ένα δύσκολο χειμώνα, έρχεται ένας δύσκολος Ιανουάριος και Φεβρουάριος όπου μπορεί να δούμε κάποιες ανακατατάξεις μέσα σε αυτούς τους μήνες. Εμείς ευχόμαστε όλοι να έχουμε τη δυνατότητα τον Απρίλιο του 2021 να είμαστε εκεί και να μπορούμε να ανοίξουμε τις επιχειρήσεις μας.

Ερ.: Ταχθήκατε κι εσείς υπέρ μιας νέας πιστωτικής πολιτικής για τους tour operators. Υπήρξε ανταπόκριση;

Ν.Σ: Δεν περιμέναμε άμεσα αποτελέσματα. Εμείς κάναμε μία σύσταση προκειμένου να φτιαχτεί μια νέα βάση όσον αφορά τις οικονομικές μας συναλλαγές με τους tour operators. Και μία βάση η οποία θα βάλει όλη την αγορά σε μια υγιέστερη λειτουργία, γιατί όταν υπάρχει ένα μικρότερο χρονικό διάστημα αποπληρωμής τότε και ο επιχειρηματίας μπορεί να πληρώσει σε μικρότερο χρονικό διάστημα τις δικές τους υποχρεώσεις. Και αν σκεφτούμε ότι με την πανδημία δεν υπάρχει ρευστότητα, πόσο μάλλον τον Απρίλιο του 2021 που θα χρειαστεί νέο κύμα ενίσχυσης ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων προκειμένου να μπορέσουν να ανοίξουν. Αυτές οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις λοιπόν θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα δεδουλευμένα τους από τον Ιούνιο του 2021.

Ερ.: Αυτό που ζητάτε στην ουσία είναι να γίνετε όλοι οι ξενοδόχοι μια γροθιά απέναντι στους tour operators. Το βλέπετε αυτό εφικτό;

Ν.Σ.: Ναι, εγώ δεν θα το πω απέναντι. Να γίνουμε μία γροθιά προκειμένου να διεκδικήσουμε το λογικό, γιατί μιλάμε ότι είναι λογικό το δεδουλευμένο να πληρώνεται μετά από 21 μέρες και όχι μετά από 60 μέρες. Γιατί ζήσαμε το φαινόμενο της Thomas Cook και ακόμα πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν καταφέρει να ορθοποδήσουν. Δεν θέλουμε άλλα τέτοια, τα απευχόμαστε. Και επειδή ο τουριστικός κλάδος πρέπει να λειτουργεί με ενότητα, γι’ αυτό λοιπόν καλούμε τους tour operator να λειτουργήσουν κι εκείνοι με μια τέτοια λογική, προκειμένου να μπορέσουμε να στηρίξουμε το τουριστικό μας προϊόν στην ολότητά του.

Ερ.: Επειδή η λογική έχει παρέλθει σε πολλούς τομείς όχι μόνο στα ξενοδοχεία αλλά γενικότερα, το βλέπετε εφικτό να γίνεται αυτό;

Ν.Σ.: Ναι, το θεωρώ εφικτό από τη στιγμή που είναι μία λογική απαίτηση από τους ξενοδόχους. Δεν είναι μόνο οι ξενοδόχοι της Κω, αλλά οι ξενοδόχοι απ’ όλοι την Ελλάδα και τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας μας. Δεν περιμένω κάποιες αλλαγές, για να είμαι ειλικρινής, από τώρα, όμως θεωρώ ότι θέσαμε τις βάσεις και από εκεί και πέρα για τα συμβόλαια τα οποία θα συνάπτουμε από εδώ και στο εξής πρέπει να λειτουργήσουμε ενωμένα και με ισχυρή την απαίτηση στο συγκεκριμένο θέμα, δηλαδή της συρρίκνωσης  του χρονικού διαστήματος αποπληρωμής των δεδουλευμένων. Μια τέτοια εξέλιξη θα λειτουργήσει θετικά προς όλη την τοπική οικονομία.

Ερ.: Πότε ξεκινούν τα νέα συμβόλαια;

Ν.Σ.: Αρκετά συμβόλαια έχουν ήδη υπογραφεί. Αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι όροι δεν μπορούν να αλλάξουν μέσα σε αυτά. Στην πλειοψηφία τους οι τιμές είναι ίδιες με τις τιμές του 2020.

Ερ.: Που ήταν πεσμένες…

Ν.Σ: Όχι δεν ήταν πεσμένες, απλά προχωρήσαμε σε ειδικές προσφορές για να στηρίξουμε το 2020 αλλά όχι αλλοιώνοντας τα συμβόλαια και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Να το τονίσουμε ότι οι τιμές των συμβολαίων είναι ίδιες με το 2020 έτσι ώστε δεν μπορεί κάποιος να προχωρήσει σε μειώσεις των τιμών αυτή τη στιγμή.  Ας μην ξεχνάμε ότι και το κόστος λειτουργίας μας έχει αυξηθεί λόγω της τήρησης όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Θέλω να πω ότι, για τη στήριξη των τουριστικών επιχειρήσεων χρειάζονται γενναία μέτρα για να στηριχτούν οι εργαζόμενοι του τουρισμού και να στηριχθούν και οι επιχειρήσεις έτσι ώστε να μπορέσουν κι αυτές με τη σειρά τους να μπορέσουν να στηρίξουν τους εργαζόμενους. Νομίζω  ότι αυτό πρέπει να το τονίζουμε πάντα.

Ερ.: Πώς κρίνετε τα μέτρα που έχουν ληφθεί τόσο για τη στήριξη της ξενοδοχίας όσο και για τη στήριξη των εργαζόμενων που είναι η κινητήρια δύναμή τους;

Ν.Σ.: Είναι θετικές οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα, χρειάζονται όμως επιπλέον μέτρα και σε σχέση με αυτή τη γραμμή που ανακοινώθηκε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Εμείς περιμένουμε μέτρα εμπροστοβαρή που θα μπορέσουν να στηρίξουν τις επιχειρήσεις σε μία δύσκολη επόμενη τριετία. Μέτρα τα οποία θα θέσουν και το τουριστικό μας προϊόν σε πιο ανταγωνιστική θέση με άλλους προορισμούς, γιατί όσο η φορολόγηση είναι υψηλή, τόσο μη ανταγωνιστικές γίνονται και οι επιχειρήσεις μας

ΠΗΓΗ: www.stathmosnet.gr/

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *