© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ντίνα Σβύνου: «Ρόδος και Κως βρίσκονται μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών»

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Οι προοπτικές για την επικείμενη τουριστική σεζόν είναι καλές, οι ρυθμοί των κρατήσεων είναι υψηλοί και η Ρόδος μαζί με την Κω συγκαταλέγονται στους δημοφιλέστερους προορισμούς, σύμφωνα με όσα δηλώνει στη «δ» η κυρία Ντίνα Σβύνου, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κω και του ΙΤΕΠ. Η ρωσο-ουκρανική διένεξη θα μπορούσε ωστόσο να έχει αρνητικό αντίκτυπο στις τουριστικές κρατήσεις, πράγμα το οποίο σύμφωνα με την κυρία Σβύνου θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Και μπορεί η πανδημική κρίση να παρουσιάζει τάσεις αποκλιμάκωσης, η ενεργειακή κρίση, αποτελεί για τον τουρισμό τη νέα μεγάλη πρόκληση.

Διαβάστε παρακάτω αναλυτικά τη συνέντευξη της κυρίας Σβύνου προς τη «δ»:

• Κυρία Σβύνου βρισκόμαστε λίγο πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν. Έχει αυξηθεί ο ρυθμός των κρατήσεων;
Τη δεδομένη στιγμή οι ρυθμοί των τουριστικών κρατήσεων παρουσιάζουν αύξηση, κινούνται περίπου στα επίπεδα του 2019. Γενικώς, υπάρχει υψηλή ζήτηση σε επίπεδο χώρας και προορισμών. Οι προοπτικές είναι καλές για τη Ρόδο και την Κω που βρίσκονται μεταξύ των δημοφιλέστερων ελληνικών νησιών. Ωστόσο η διαμάχη της Ρωσίας με την Ουκρανία, δεν αποκλείεται να επιφέρει αρνητικές επιπτώσεις στη ροή των κρατήσεων, πράγμα το οποίο εκτιμώ ότι θα μπορέσουμε να διαπιστώσουμε στο επόμενο δεκαήμερο.

• Θα υπάρξουν επιπτώσεις στον τουρισμό από τη ρωσο-ουκρανική διένεξη;
Η κατάσταση αυτή, θα επηρεάσει αρχικά την προσέλευση τουριστών από τη Ρωσία. Από εκεί και έπειτα, μένει να διαπιστωθεί με ποιο τρόπο θα επιδράσει ένας πόλεμος στην καρδιά της Ευρώπης στην ψυχολογία εν δυνάμει επισκεπτών και από άλλες χώρες. Ασφαλώς μπορεί να είναι αρνητικός ο αντίκτυπος στον τουρισμό από τα τεκταινόμενα στο ρωσο-ουκρανικό μέτωπο. Είναι σε κάθε περίπτωση άνευ προηγουμένου και πέρα από κάθε λογική να συμβαίνουν εν έτει 2022 τέτοια γεγονότα…

• Τελικά αφήνουμε πίσω μας την πανδημία; Επιστρέφουμε σε μία κάποια κανονικότητα;
Δεν θα λειτουργούμε υπό καθεστώς απόλυτης πανδημίας αλλά ούτε και υπό καθεστώς κανονικότητας. Περιμένουμε την άρση των μέτρων σταδιακά. Όπως όλα δείχνουν, κατά την έναρξη της σεζόν θα εφαρμοστούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα και στην πορεία πιθανότατα θα χαλαρώσουν. Βέβαια κάποια από τα μέτρα σίγουρα θα ισχύουν καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν και αυτό, πιστεύω προσωπικά ότι θα λειτουργήσει θετικά.
Άλλωστε ένα από τα βασικά μας πλεονεκτήματα, είναι το αίσθημα ασφαλείας που μεταδώσαμε στους επισκέπτες και στις αγορές κατά τις σεζόν του 2020 και του 2021, λειτουργώντας με μεγάλη υπευθυνότητα. Η Ελλάδα κατέκτησε την εμπιστοσύνη των τουριστικών αγορών αυτές τις δύο χρονιές. Άρα λοιπόν, συνεχίζοντας να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με υψηλό επαγγελματισμό θα διατηρήσουμε αυτή την καλή εικόνα.

• Το αυξημένο ενεργειακό κόστος θα δημιουργήσει προβλήματα στον τουρισμό και στον ξενοδοχειακό κλάδο;
Όντως, το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις, είναι το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Από τον Αύγουστο του 2021 που ξεκίνησαν οι αυξήσεις, φτάσαμε σε σημείο να πληρώνουν οι επιχειρήσεις έως και διπλάσιο λογαριασμό ρεύματος από αυτό που πλήρωναν πριν. Σαφώς δεν επιβαρύνονται μόνο οι επιχειρήσεις, αλλά και τα νοικοκυριά. Το ενεργειακό κόστος έχει περιορίσει τον οικογενειακό προϋπολογισμό, πράγμα που θα έχει συνέπειες γενικότερα στην αγορά και προφανώς στον τουρισμό.
Σημειώστε επίσης, ότι τα ξενοδοχεία θα δουλέψουν φέτος με τιμές του 2021. Τα υπογεγραμμένα συμβόλαια δεν μπορούν να τροποποιηθούν. Δεν είναι εφικτή η αύξηση των τιμών. Θα δουλέψουμε συνεπώς με «κλειδωμένες» τιμές και με ένα ενεργειακό κόστος το οποίο έχει φτάσει στα ύψη. Εν ολίγοις, φέτος θα δουλέψουμε μόνο για να πληρώσουμε τα κόστη ενέργειας. Οι επιχειρήσεις που λειτουργούν το χειμώνα πληρώνουν στη ΔΕΗ το 50% των τζίρων τους.

• Θέλετε να πείτε ότι παρόλο που αναμένεται να υπάρξει σημαντική αύξηση των τουριστικών ροών, δεν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα σε επίπεδο τζίρων-κερδοφορίας;
Με την ενέργεια να έχει σκαρφαλώσει σε αυτά τα υψηλά επίπεδα και με την αύξηση του κόστους των προϊόντων, ως επακόλουθο της ενεργειακής κρίσης (κατά 30%), τα ταμεία στην καλύτερη των περιπτώσεων θα βρεθούν στο μηδέν. Κοινώς, δεν θα υπάρξουν κέρδη αυτή τη χρονιά. Ας μη ξεχνάμε επίσης ότι ήδη έχει ξεκινήσει η καταβολή των κρατικών ενισχύσεων που δόθηκαν στα προηγούμενα χρόνια. Κατά συνέπεια, οι υποχρεώσεις προς το Κράτος είναι αυξημένες και θα συνεχίσουν να είναι τα επόμενα τρία χρόνια.

• Θα απαιτηθούν νέα μέτρα στήριξης από το Κράτος; Θα χρειαστεί ο ξενοδοχειακός κλάδος νέα χρηματοδοτικά εργαλεία; Ποια είναι τα συμπεράσματα των ερευνών του ΙΤΕΠ;
Τα νούμερα είναι αμείλικτα, παρουσιάζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει. Τα ξενοδοχεία συνεχούς λειτουργίας λ.χ., παρουσιάζουν πληρότητα 20% έως 23% με τη μέση τιμή του δωματίου να ανέρχεται στα 42 ευρώ. Προκύπτει συνεπώς περίτρανα ότι δεν είναι βιώσιμη η λειτουργία των ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας. Γενικώς, το 2021 και το 2020 έχει αποτυπωθεί μέσα από τις έρευνες του ΙΤΕΠ η μεγάλη πτώση των τζίρων στα ταμεία των ξενοδοχείων.
Το 2022, όπως όλα δείχνουν θα είναι σε επίπεδο πληροτήτων και αφίξεων, αυξημένα όμως τα έσοδα θα περιοριστούν λόγω των αυξημένων εξόδων, όπως ανέφερα πριν. Θα χρειαστεί λοιπόν να συνεχισθεί η στήριξη των επιχειρήσεων. Και αναφέρομαι σε μία στοχευμένη στήριξη, ανάλογα με τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης. Καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε μεγάλους κινδύνους για τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων/ξενοδοχείων θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα ώστε να καταφέρουν να σταθούν στα πόδια τους.
• Κλείνοντας κυρία Σβύνου, θα ήθελα να μου πείτε πότε θα ανοίξει η σεζόν και πότε θα φτάσουν οι ροές σε φυσιολογικά επίπεδα;
Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν ανοίξει κάποια ξενοδοχεία και επιχειρήσεις. Το Μάιο όλα τα ξενοδοχεία θα είναι πλέον ανοιχτά, κρίνοντας τουλάχιστον σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Για την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, οι πληρότητες είναι ήδη τόσο υψηλές που αρκετά ξενοδοχεία προχώρησαν σε stop sales. To μεγάλο στοίχημα είναι η χαμηλή περίοδος, ο Απρίλιος και ο Σεπτέμβριος με τον Οκτώβριο, η αύξηση των πληροτήτων τους μήνες αυτούς και το πώς θα οδηγηθούμε στην επιμήκυνση της διάρκειας της σεζόν θα πρέπει να μας απασχολήσουν.

Πηγή: www.dimokratiki.gr, Από: Δημήτρης Γκαρτζώνης

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *