© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Αλ. Αυλωνίτης για την ανάγκη παράτασης της προθεσμίας της κατά παρέκκλιση δόμησης

ΦΟΡΕΙΣ

Το μείζον ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας για την οικοδόμηση των κατά παρέκκλιση ακινήτων και των μικροϊδιοκτητών συζητήθηκε στην Βουλή με αφορμή την κατάθεση σχετικής επίκαιρης ερώτησης, από τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκη.

Σε δήλωσή του ο βουλευτής Κέρκυρας ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Αλέξανδρος Αυλωνίτης αναφέρει σχετικά: “Καμία δέσμευση δεν ανέλαβε ο υφ. Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Ν. Ταγαράς και καμία πρωτοβουλία δεν ανακοίνωσε για το μείζον ζήτημα της παράτασης της προθεσμίας για την οικοδόμηση των κατά παρέκκλιση ακινήτων. Οι απαντήσεις του Υφυπουργού κ. Ταγαρά στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Δ. Μπιάγκης, ήταν αόριστες, διεκπεραιωτικές και δεν αντιμετωπίζουν στο ελάχιστο το κοινό αίτημα επιστημονικών φορέων (Δικηγορικός Σύλλογος, ΤΕΕ/ΤΚ) και πολιτών για παροχή ικανής παράτασης, ώστε να μην απαξιωθεί ο μικρός κλήρος γης, που υπάρχει στην Κέρκυρα και τα Επτάνησα αλλά και γενικότερα σε όλη την νησιωτική Ελλάδα”.

Και συνεχίζει: «Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση είναι τεράστιο και έχει πολιτικές προεκτάσεις. Η έκδοση εγκυκλίου που ανακοίνωσε ο κ. Υφυπουργός, ούτε κοινωνικά ούτε νομικά μπορεί να δώσει λύσεις. Η εγκύκλιος επ’ ουδενί δεν δύναται να τροποποιήσει τον Ν.4759/2020 , ούτε -εντός 23 ημερών που εκπνέει η προθεσμία για την έκδοση οικοδομικών αδειών- μπορούν οι πολίτες να σώσουν τα οικόπεδά τους από την απαξίωση. Ο κ. Ταγαράς επιπλέον υποστήριξε ότι μέχρι την άνοιξη θα έχουν έτοιμα 100 Προεδρικά Διατάγματα για να τακτοποιηθούν τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια. Είναι ποτέ δυνατόν όταν επί 3,5 χρόνια δεν έκαναν τίποτα; Και μάλιστα είχαν βρει έτοιμο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τον όλο σχεδιασμό, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, αλλά όπως αποδεικνύεται η κυβέρνηση σκοπίμως επιλέγει να εξαφανίσει τον μικρό κλήρο γης για να εξυπηρετήσει τους μεγαλοϊδιοκτήτες. Περιμένουμε τις εξελίξεις, υπενθυμίζω ότι η προθεσμία λήγει στις 9/12, και είμαστε σε αναμονή απάντησης στην ερώτηση που έχω καταθέσει στη Βουλή με αυτό ακριβώς το περιεχόμενο και την προσθήκη επιπλέον των προβλημάτων στους δασικούς χάρτες, που περιπλέκουν περισσότερο την κατάσταση και καθιστούν ομήρους τους ιδιοκτήτες γης. Γι’ αυτό θα έπρεπε να δεχθεί τις απόψεις μας το Υπουργείο και να δώσει παράταση νομοθετική τουλάχιστον δύο ετών για να τακτοποιήσουν οι ενδιαφερόμενοι τα περιουσιακά τους στοιχεία».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *