©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, απαντά στην επιστολή της μαθήτριας του 1ου Γενικού Λυκείου της Ρόδου Αλίκης Καραταπάνη για την ανακύκλωση

ΦΟΡΕΙΣ

Ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, απάντησε στην επιστολή της μαθήτριας του  1ου Γενικού Λυκείου της Ρόδου Αλίκης Καραταπάνη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «ΡΟΔΙΑΚΗ», αναφορικά με το θέμα της ανακύκλωσης και των απορριμμάτων.

Η απάντηση του Αντώνη Καμπουράκη, έχει ως εξής:

“Αγαπητή Αλίκη,

Διάβασα με πολύ προσοχή την επιστολή που μου απευθύνεις για το θέμα των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης, εκφράζοντας όπως γράφεις και τους 500 συμμαθητές σου στο Βενετόκλειο, σχολείο από το οποίο κι εγώ αποφοίτησα. Χαίρομαι ειλικρινά καθώς επιβεβαιώνεται μια σπουδαία παράδοση του νησιού μας, κάθε νέα γενιά να έχει όραμα και φωνή για το παρόν και το μέλλον της Ρόδου μας.  Έτσι πάει μπροστά το τόπο μας κάθε επόμενη γενιά που παίρνει τη σκυτάλη.

Θέλω λοιπόν πρώτα απ’ όλα να σε συγχαρώ για την ευαισθησία σου αναφορικά με την ανακύκλωση και το περιβάλλον,  καθώς μάλιστα την εκφράζεις με στοιχεία και τεκμηρίωση που θα ζήλευαν ακόμη και επιστήμονες ή επαγγελματίες του κλάδου.

Η επιστολή σου είναι η καλύτερη δικαίωση της προσπάθειας που κάνουμε εδώ και τρία χρόνια στο Δήμο Ρόδου για να αλλάξουμε τα δεδομένα στη διαχείριση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση,  καθώς το μοντέλο που παραλάβαμε είναι και αναποτελεσματικό και σε βάρος των συμφερόντων των συμπολιτών μας. Ωστόσο κάθε αλλαγή βρίσκει αντιστάσεις. Ενίοτε και πολύ ισχυρές αντιστάσεις που δημιουργούν διαρκώς προβλήματα προκειμένου να μείνουν τα πράγματα ως έχουν.

Όλα αυτά βεβαίως ούτε είσαι υποχρεωμένη, ούτε θα ήταν φυσικό για την ηλικία σου να τα γνωρίζεις. Εστιάζεις και καλά κάνεις στο τελικό αποτέλεσμα. Το πως θα φτάσουμε σε αυτό είναι δική μας ευθύνη και την έχουμε αναλάβει πλήρως, με το όποιο προσωπικό κόστος. Να ξέρεις λοιπόν πως μετά από τρία χρόνια σκληρών προσπάθειών,  είμαστε σήμερα στην τελική ευθεία. Αυτό που είπαμε, αυτό κάνουμε. Όταν έρθει η ώρα του απολογισμού για τη Δημοτική Αρχή και εμένα προσωπικά,  σε διαβεβαιώνω πως η Ρόδος θα έχει μπει σε μια νέα εποχή για τα απορρίμματα, τα απόβλητα, την ανακύκλωση, την ενεργειακή αξιοποίηση, την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος. Στη μάχη που δίνουμε ως Δήμος Ρόδου θα βγούμε νικητές και είναι πηγή ‘έμπνευσης να νιώθουμε τη νέα γενιά στο πλάι μας, σύμμαχο στην προσπάθεια να κερδίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον για όλους.

Με αγάπη,

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ

ΥΓ: Εξαιρετικά εύστοχη η αναφορά σου στο παράδειγμα της Τήλου. Αν και δεν είναι συγκρίσιμα τα μεγέθη και η έκταση των αναγκών με τη Ρόδο, το πρόγραμμα Just Go Zero δείχνει στην πράξη την οικολογική αντίληψη του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου.  Εκπροσωπώντας όλους τους δήμους των νησιών μας από τη θέση του Αντιπροέδρου ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου και σε διαρκή κοινή προσπάθεια με τον Πρόεδρο του φορέα, τον Περιφερειάρχη μας Γιώργο Χατζημάρκο,  αποδεικνύουμε σταθερά πως η πράσινη διαχείριση της καθημερινότητας είναι εφικτή και γι’ αυτό είναι αδιαπραγμάτευτη η απόφασή μας για την υλοποίηση όλων των σημαντικών περιβαλλοντικών έργων που θα την εγγυώνται”.

Η επιστολή της μαθήτριας

Η επιστολή της μαθήτριας, όπως δημοσιεύτηκε στην ΡΟΔΙΑΚΗ έχει ως εξής:

«Κύριε Δήμαρχε,
Στις αρχές της σχολικής χρονιάς, 500 μαθητές από το Βενετόκλειο Γυμνάσιο και Λύκειο ζητήσαμε την επανεκκίνηση της οργανωμένης ανακύκλωσης που είχαμε στη Ρόδο. Δυστυχώς δεν λάβαμε απάντηση για το πλάνο που είμαι σίγουρη ότι σχεδιάζετε όλους αυτούς τους έξι μήνες που πέρασαν.

Είμαι βέβαιη ότι θέλετε το καλό του νησιού μας, όπως και όλοι μας, γι’ αυτό είναι απαραίτητη η επαναφορά οργανωμένης ανακύκλωσης γυαλιού, χαρτιού, πλαστικού, μετάλλου και ρούχων, καθώς έτσι όχι μόνο διατηρούμε τον τόπο μας καθαρό και απαλλάσσουμε το νησί μας από την ανάγκη ταφής αποβλήτων αλλά συμφέρει και οικονομικά το νησί.

Ένας τόνος ανακυκλωμένου πλαστικού εξοικονομεί 5.774 Kwh ενέργειας, 16,3 βαρέλια πετρελαίου, 98 εκατομμύρια BTU ενέργειας και 30 κυβικά μέτρα χώρου υγειονομικής ταφής. Ένας τόνος ανακυκλωμένου χάλυβα εξοικονομεί 642 Kwh ενέργειας, 1,8 βαρέλια πετρελαίου, 10,9 εκατομμύρια BTU’s ενέργειας και 4 κυβικά μέτρα χώρου υγειονομικής ταφής. Ενώ η ανακύκλωση δοχείων αλουμινίου εξοικονομεί το 95% της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή της ίδιας ποσότητας αλουμινίου από την παρθένα πηγή του.

Ένας τόνος ανακυκλωμένου αλουμινίου εξοικονομεί 14.000 κιλοβατώρες (Kwh) ενέργειας και 40 βαρέλια πετρελαίου. Επιπλέον κάθε τόνος (2.000 λίβρες) ανακυκλωμένου χαρτιού μπορεί να εξοικονομήσει 17 δέντρα, 380 γαλόνια πετρελαίου, τρία κυβικά μέτρα χώρου υγειονομικής ταφής, 4.000 κιλοβάτ ενέργειας και 7.000 γαλόνια νερού.

Αυτό αντιπροσωπεύει 64% εξοικονόμηση ενέργειας, 58% εξοικονόμηση νερού και 60 λίβρες λιγότερη ατμοσφαιρική ρύπανση! Όπως καταλαβαίνεται η εξοικονόμηση τόσης ενέργειας και πετρελαίου στην σημερινή εποχή της ενεργειακής κρίσης είναι πολύ σημαντική.
Φωτεινό παράδειγμα αποτελεί η Τήλος, η οποία εφάρμοσε το πρόγραμμα “Just Go Zero Tilos”.

Ένα πρόγραμμα που υλοποιείται από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Νοτίου Αιγαίου και την εταιρεία Polygreen. Zero waste σημαίνει ότι κάθε απόβλητο που παράγεται στο νησί συλλέγεται και αξιοποιείται με βάση τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με στόχο να μην αφήνει αποτύπωμα στο φυσικό περιβάλλον. Ουσιαστικά σημαίνει 100% εκτροπή από την ταφή των αποβλήτων. Από την έναρξη του έργου τον περασμένο Δεκέμβριο, το ποσοστό ανακύκλωσης έχει αυξηθεί εντυπωσιακά καθώς αγγίζει το 80%.

Επίσης κλείνουν οι χώροι ταφής απορριμμάτων και το πρόγραμμα συμβάλλει στην επίτευξη του εθνικού στόχου για το 2030 που προβλέπει τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10%. Επιπλέον, με τη χωριστή συλλογή βιοαποβλήτων και την κομποστοποίηση εμπλουτίζονται τα εδάφη που απειλούνται με ερημοποίηση, εξασφαλίζεται πολύ υψηλό ποσοστό ανάκτησης και ανακύκλωσης, εξοικειώνονται οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επιχειρήσεις του νησιού με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας και προάγεται ένα νέο, πιο πράσινο και πιο βιώσιμο μοντέλο τουριστικής ανάπτυξης.

Με αυτό το έργο η Τήλος μπορεί πολύ σύντομα να πετύχει τους στόχους του Εθνικού Σχεδιασμού για τη διαχείριση αποβλήτων, με τον περιορισμό της υγειονομικής ταφής στο 10% και την αύξηση της ανακύκλωσης σε ποσοστό 60%. Επίσης, διαχειρίζεται ολοκληρωτικά τα απόβλητα της αποτελώντας παράδειγμα σε νησιά όπως το δικό μας που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω της απόστασης με την ηπειρωτική χώρα και της επιβάρυνσης από τις τουριστικές ροές το καλοκαίρι. Θα θέλαμε να εφαρμοστεί το ίδιο πρόγραμμα και στο νησί της Ρόδου έτσι ώστε να γίνουμε και εμείς ένα νησί με μηδενικά απόβλητα.

Όπως βλέπετε, τα οφέλη που έχει η Τήλος με την εφαρμογή αυτού του προγράμματος είναι πολλά. Γιατί η Ρόδος δεν εφαρμόζει το ίδιο πρόγραμμα για να έχουμε τα ίδια πλεονεκτήματα; Γιατί ενώ αλλά νησιά μετατρέπονται σε κοιτίδες βιώσιμης ανάπτυξης, στη Ρόδος όχι μόνο δεν εφαρμόζετε το ίδιο πρόγραμμα αλλά σταματά και η ανακύκλωση; Γιατί η Ρόδος μένει πίσω;».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *