kiritsis

Ο δήμαρχος της Κω στο πλευρό του Τουρισμού: Αυξάνει τα τέλη στα ξενοδοχεία “μόνο” 30 – 50% !!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κατακόρυφα ανέβηκε ο υδράργυρος (παρά τη γενική πτώση της θερμοκρασίας) στην χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Διαβούλευσης του Δήμου Κω, για το τεχνικό πρόγραμμα έργων και τον προϋπολογισμό του 2017.

Μήλο της έριδος αποτέλεσαν οι αυξήσεις στα τέλη που ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ε. Παπαχρήστου,  με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων  Ν. Σβύνου να εκφράζει την κάθετη διαφωνία της, ενώ αρνητική θέση κατέθεσαν επίσης ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ Γ. Σεγραίδος και ο εκπρόσωπος του ΕΒΕΔ Σ. Γιαλλίζης (ο οποίος παρέστη αρχικά στη συνεδρίαση αλλά έφυγε λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης και παρέπεμψε στη γραπτή του θέση που εδόθη ήδη στη δημοσιότητα).

Η Ν. Σβύνου, όπως και η Ι. Ρούφα νωρίτερα,  τόνισε ότι οι αυξήσεις αυτές σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν το 50% . Για να υποστηρίξει την άποψή της μάλιστα επικαλέστηκε συγκεκριμένα παραδείγματα όπως: ένα ξενοδοχείο που το 2016 πλήρωνε 3.400 ευρώ και το 2017 θα πληρώσει 4.700 ευρώ. Επίσης άλλο ξενοδοχείο που  το 2016 πλήρωσε 4.800 και το 2017 με την αύξηση τελών θα καταβάλει  5.900 ευρώ

Η Ντίνα Σβύνου ζήτησε να μην περάσουν από το δημοτικό συμβούλιο αυτές οι εξοντωτικές αυξήσεις σε επιχειρήσεις που έχουν πληγεί και δοκιμαστεί τον τελευταίο χρόνο λόγω μεταναστευτικού, με 30% κατά μέσο όρο πτώση τζίρου «νούμερα που επικαλείστε κι εσείς ο ίδιος κ. Δήμαρχε στις δημόσιες τοποθετήσεις σας», τονίζοντας ότι σε αντίθετη περίπτωση θα προσφύγει κατά της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης απάντησε σε έντονο ύφος στην κ. Σβύνου  με τη φράση «μην ξύνεστε στη γκλίτσα του τσοπάνη… εσείς οικονομήσατε  καλά λεφτά και θα σας τα πω μετά… Και θα σας εξηγήσω από που προέρχονται τα ΠΟΕ παρελθόντων ετών και από ποιους προέρχονται…» ,  λέγοντας ότι τα καταστήματα είχαν πράγματι πτώση τζίρου γύρω στο 30%, όχι όμως και οι ξενοδόχοι. Επιπλέον τόνισε ότι ακόμα δεν πληρώνουν με βάση τα πραγματικά τους τετραγωνικά, ούτε με βάση τον όγκο των απορριμμάτων τους (έφερε ως παράδειγμα κοστολόγηση που έγινε σε συγκεκριμένο ξενοδοχείο του οποίου το κόστος καθαριότητας ήταν το διπλάσιο από αυτό που πληρώνει με συνέπεια να επιβαρύνονται τα καταστήματα και τα νοικοκυριά για όλους αυτούς).

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΠΕ Γ. Σεγραίδος τόνισε ότι με βάση τα στοιχεία ο δήμος παρουσίασε μια πτώση εσόδων γύρω στο 20% ενώ οι επαγγελματίες είχαν μια πτώση τζίρου γύρω στο 60% άρα δεν είναι δυνατόν σε αυτή τη φάση να συνεναίσουν να επιβαρυνθούν περαιτέρω και με αύξηση τελών γιατί πολύ απλά δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν, άρα ούτε και ο δήμος θα εισπράξει.

Στην εισήγηση της η Αντιδήμαρχος Οικονομικών Ε. Παπαχρήστου εξήγησε ότι η αύξηση αυτή επιβάλλεται, προκειμένου να καλυφθεί η δαπάνη της μισθοδοσίας των συμβασιούχων καθαριότητας (400χιλ. ευρώ) που υποχρεώνει η κυβέρνηση να προσλάβει ο δήμος για 12 μήνες . Όπως τόνισε η κ. Παπαχρήστου «το 2015 είχαν απασχοληθεί 6 μήνες, το 2016 8 μήνες και το 2017 12 μήνες».

Εξήγησε επίσης ότι οι αυξήσεις αν μεταφραστούν σε ποσοστά δίνουν πλασματική εικόνα ενώ οι πραγματικοί αριθμοί είναι μικροί. Συγκεκριμένα για τα καταστήματα οι αυξήσεις είναι: από 3 ευρώ στο 3,41ευρώ στην ενότητα Ηρακλειδών, στην ενότητα Κω παραμένει σταθερή στο 4,71. Στα ξενοδοχεία από 1,28 πήγε 1,91 όμως οι χώροι ύπνου με τους κοινόχρηστους χώρους έχουν διαφορετικό συντελεστή η αύξηση ανέρχεται στο 19% όχι στο 50%, που είπατε απάντησε η κ. Παπαχρήστου.

ΠΗΓΗ: http://www.aegeanews.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *