ksd photo
ksd photo

Ο Γιάννης Ρέτσος εφ’ όλης της ύλης!!!

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Σε χρονιά ρεκόρ από πλευράς αφίξεων αναμένεται να αναδειχθεί το 2017 για τον ελληνικό Τουρισμό, ο οποίος για μια ακόμη χρονιά μένει να δούμε αν θα εισπράξει και τα αντίστοιχα έσοδα, καθώς οι υψηλές προκρατήσεις, έχουν γίνει με μεγάλες εκπτώσεις, τόνισε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων και υποψήφιος πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Γιάννης Ρέτσος σε συνάντηση με τους δημοσιογράφους του τουριστικού ρεπορτάζ.

Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι συμφωνεί με την εκτίμηση που κάνει λόγο για 1 εκατομμύριο περισσότερους τουρίστες σε σχέση με πέρυσι, υπογραμμίζοντας ότι τον Ιούλιο θα υπάρχει ασφαλής πρόβλεψη.

Ο ίδιος σημείωσε ότι παρά τη δυναμική της φετινής χρονιάς, στους επιχειρηματίες της φιλοξενίας υπάρχει ανασφάλεια και για το 2018, καθώς το γεωπολιτικό περιβάλλον στην ευρύτερη περιοχή είναι ρευστό και εκρηκτικό, τονίζοντας ότι οι εξελίξεις στα Σκόπια είναι αρνητικές για την Ελλάδα, ενώ η εκκρεμότητα για την εφαρμογή του τέλους διανυκτέρευσης, που αναμένεται να ισχύσει από την ερχόμενη χρονιά, αποτελεί επίσης έναν παράγοντα που περιπλέκει την υπογραφή των συμβολαίων με τους Tour Operators.

Για τα έσοδα ο κ. Ρέτσος δεν θέλησε να κάνει εκτίμηση, εξέφρασε ωστόσο τον προβληματισμό του καθώς οι προκρατήσεις που έγιναν και αφορούν το 50% των διαθέσιμων δωματίων των ξενοδοχείων, έγιναν με μεγάλες εκπτώσεις, σαν αποτέλεσμα του αρνητικού κλίματος στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Τα “κόκκινα” δάνεια

Ο κ. Ρέτσος είπε ότι ένα μείζον θέμα για τον κλάδο, που πρέπει να επιλυθεί εντός των επόμενων 18 μηνών, είναι αυτό των “κόκκινων” δανείων, το οποίο ωστόσο δεν πρόκειται να προχωρήσει αν δεν υπάρξει ευέλικτη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης για τα στελέχη των τραπεζών, που θα υπογράψουν τέτοιες ρυθμίσεις.
Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ρέτσος, οι ρυθμίσεις που θα αποφασιστούν θα πρέπει να διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και να εξασφαλίζουν και την ελκυστικότητα του κλάδου για επενδύσεις. Ζήτησε δε από τις τράπεζες να δώσουν τα αναλυτικά στοιχεία των “κόκκινων” δανείων, ώστε να υπάρχει καθαρή εικόνα για τον κλάδο.

Το τέλος διανυκτέρευσης

Ανοικτό είναι και το μέτωπο του τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία, με τον πρόεδρο της ΠΟΞ να αποκαλύπτει ότι πρόταση του κλάδου είναι να επιβληθεί μόνο τους μήνες αιχμής Ιούλιο και Αύγουστο, με πληρωμή από τον πελάτη, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι επιπτώσεις στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου. Μιλώντας για την επιβάρυνση που συνεπάγεται για τα ξενοδοχεία η επιβολή του τέλους διανυκτέρευσης στους μήνες χαμηλής κίνησης, ανέφερε το παράδειγμα ενός ξενοδοχείου υψηλής κατηγορίας στη Ρόδο. Αν η μέση τιμή δωματίου του τον Απρίλιο είναι 50 ευρώ, είπε χαρακτηριστικά, η επιβολή του τέλους θα αντιστοιχεί σε επιβάρυνση της τάξης του 10%. Αν συνυπολογιστεί πως, ήδη, τα ελληνικά ξενοδοχεία επιβαρύνονται  με 7% επιπλέον ΦΠΑ σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές τους, ενώ τα νησιά έχασαν και τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, αντιλαμβάνεστε τι πίεση θα δεχθούν, κατέληξε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι  «ο φόρος πρέπει να εξηγηθεί στο συμβόλαιο, αλλά είναι λάθος να συμπεριληφθεί στην τιμή του 2018, γιατί θα μειώσουμε την ανταγωνιστικότητά μας. Θα περίμενα να ακούσω κάτι από τον Πρωθυπουργό σχετικά με αυτό στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων».

Ο ΣΕΤΕ

Εστιάζοντας ο κ. Ρέτσος στα εσωτερικά του ΣΕΤΕ, ενόψη των εκλογών, σημείωσε ότι πρόθεσή του είναι να ενισχυθεί το Ινστιτούτο Ερευνών του ΣΕΤΕ (INSETE), ενώ θα υπάρξει και ευρεία αναδιάρθρωση της Marketing Greece, ώστε να γίνει βιώσιμη. Αρνήθηκε το ενδεχόμενο κλεισίματος της εταιρίας, καθώς κάτι τέτοιο θα συνιστούσε ομολογία αποτυχίας, ενώ τόνισε ότι θα επιδιωχθεί η συνεργασία με τον Δημόσιο Τομέα.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *