cambourakis

Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Συνέντευξη στον Δαμιανό Αθανασίου

Όπως δείχνουν πλέον με σαφήνεια τα πράγματα, ο κύβος ερρίφθη, οριστικά και αμετάκλητα και ο πρόεδρος της Ενώσεως Ξενοδόχων Ρόδου κ. Αντώνης Καμπουράκης, θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου, στις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου.

Το τοπίο ξεκαθάρισε ο ίδιος, εμμέσως μεν, σαφώς δε, σε συνέντευξή του προς την «δημοκρατική», αφού, όταν ρωτήθηκε σχετικά με την έντονη φημολογία που υπάρχει, εδώ και καιρό, απερίφραστα δήλωσε: «Τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις. Ο κόσμος έχει σιχαθεί να ακούει λόγια. Όποιος, λοιπόν, νοιάζεται με την καρδιά του για τους Ροδίτες και θέλει να προσφέρει με την ψυχή του στη Ρόδο, οφείλει να δηλώνει παρών στο σταυροδρόμι της ευθύνης».
Ο κ. Αντώνης Καμπουράκης, είναι λοιπόν «προ των πυλών του Δήμου», όπως είχε γράψει η «δημοκρατική» σε δημοσίευμά της την 17η Ιουνίου 2018, το επίμαχο απόσπασμα του οποίου ακολουθεί:

Απ’ εκεί και πέρα, στην ενδιαφέρουσα συνέντευξή του προς την «δημοκρατική» ο κ. Αντ. Καμπουράκης:
Αναφέρεται στη φετινή τουριστική σεζόν, τονίζοντας ότι «έχουμε κόσμο στο νησί και κάνουμε το σταυρό μας. Ωστόσο, η ευημερία στους αριθμούς των αφίξεων δεν συνεπάγεται αυτόματα και την ευημερία των επιχειρήσεων».
Αναφέρεται στις υποδομές και στην κατάσταση που γενικώς επικρατεί στην πόλη και επιγραμματικά τονίζει: Οι ξενοδόχοι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά η τουριστική εμπειρία δεν περιορίζεται στη φιλοξενία. Το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί στο κενό, είναι ενταγμένο σ’ ένα περιβάλλον. Οι υποδομές παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας. Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός, οι μαρίνες, η ευκολία της προσβασιμότητας, οι δυνατότητες ψυχαγωγίας και άθλησης. Απέχουμε πολύ από το να δίνουμε την εικόνα ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού. Δίνουμε ακόμη μάχη με τις λακκούβες».
Σχετικά με το «δέον γενέσθαι», λέει: «Πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα και μετά να την επικοινωνήσουμε. Αλλιώς θα πρόκειται για fake news. Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως ένα «master plan”, για τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών, για την αναβάθμιση της Ρόδου, για την αναβάθμιση της ζωής μας».
Σε ό,τι αφορά την μη επίλυση εισέτι στοιχειωδών προβλημάτων, λέει: «Είναι εξοργιστικό να εξακολουθούμε να λέμε το νερό νεράκι, όσο συνεχίζεται αυτό το «πινγκ-πονγκ” των ευθυνών. Είναι άδικο για τη Ρόδο, είναι ντροπή για έναν κορυφαίο προορισμό στην παγκόσμια τουριστική αγορά, να αποτελεί ζήτημα στον 21ο αιώνα ένα ποτήρι νερό».

H συνέντευξη

cambourakisΑναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου της ΕΞΡ κ. Αντώνη Καμπουράκη, που αναμένεται να αποτελέσει πρώτο θέμα συζήτησης όχι μόνο για σήμερα, αλλά για μεγάλο χρονικό διάστημα:
• Κύριε Καμπουράκη δώστε μας μια εικόνα για το πως κινείται η φετινή σεζόν στη Ρόδο. Δικαιώθηκαν οι προβλέψεις για αύξηση των αφίξεων;
Έχουμε κόσμο στο νησί και κάνουμε τον σταυρό μας. Ωστόσο η ευημερία στους αριθμούς των αφίξεων δε συνεπάγεται αυτόματα και την ευημερία των επιχειρήσεων. Ούτε των εργαζομένων. Ούτε της οικονομίας και κοινωνίας. Καλές οι εντυπώσεις, αλλά τα αποτελέσματα μετράνε στο τέλος. Το να στεκόμαστε μόνο στις αφίξεις είναι μια παραπλανητική προσέγγιση, της δύσκολης εξίσωσης που πρέπει να επιλύσουμε. Το μεγάλο ζητούμενο αφορά στο πως θα μένουν χρήματα στο ξενοδοχείο, στην τοπική οικονομία, στον Ροδίτη. Αυτό είναι το πραγματικό στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί. Τουρισμός σε διάρκεια και ποιότητα, που να γεμίζει τα ταμεία, να δημιουργεί τζίρους και εισοδήματα, να δίνει ώθηση στην ανάπτυξη που αξίζει και δικαιούται η μοναδικότητα της Ρόδου μας.
• Βλέπετε εσείς κάποια λύση για το πρόβλημα έτσι όπως μας το περιγράφετε;
campourakisΚοιτάξτε, η αλήθεια είναι πάντα απλή. Η δυνατότητα να προσελκύεις περισσότερους επισκέπτες υψηλότερων οικονομικών δυνατοτήτων, γιατί περί αυτού πρόκειται στην ουσία, είναι συνάρτηση της διαρκούς αναβάθμισης της ποιότητας του τουριστικού προϊόντος. Οι ξενοδόχοι δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας, αλλά η τουριστική εμπειρία δεν περιορίζεται στη φιλοξενία. Το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί στο κενό, είναι ενταγμένο σ’ ένα περιβάλλον. Οι υποδομές παίζουν τεράστιο ρόλο στη διαμόρφωση της εμπειρίας. Οι δρόμοι, τα πεζοδρόμια, ο φωτισμός, οι μαρίνες, η ευκολία της προσβασιμότητας, οι δυνατότητες ψυχαγωγίας και άθλησης. Απέχουμε πολύ από το να δίνουμε την εικόνα ενός σύγχρονου ανταγωνιστικού τουριστικού προορισμού. Δίνουμε ακόμη μάχη με τις λακκούβες. Δεν μπορούμε να προσδοκούμε τα οφέλη της ανάπτυξης σε συνθήκες υπανάπτυξης. Τις οποίες άλλωστε βιώνουμε βασανιστικά όλοι οι Ροδίτες μέσα στην καθημερινότητά μας. Είναι άδικο πρωτίστως για μας και μετά για τους επισκέπτες μας, πως ζούμε σε μια υποβαθμισμένη μετριότητα εξαιτίας της ανυπαρξίας ή της φθίνουσας πορείας βασικών υποδομών.

εδρ
Ο πρόεδρος της ΕΞΡ Αντώνης Καμπουράκης και ο αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Κώστας Κωνσταντινίδης

• Τι χρειάζεται να γίνει άμεσα κατά τη γνώμη σας;
Αν θέλουμε να έχουμε βιώσιμο κι ανταγωνιστικό τουρισμό, που θα δίνει ζωή σε όλη τοπική οικονομία και κοινωνία, ενώ ταυτόχρονα θα εξασφαλίζει προοπτική και μέλλον για τα παιδιά της Ρόδου, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε το μέγεθος των προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Δεν υπάρχουν εύκολες και βολικές λύσεις που να πέφτουν από τον ουρανό. Οι εποχές που μια καμπάνια ήταν αρκετή για τον τουρισμό έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Ο ανταγωνισμός είναι τεράστιος, σε παγκόσμιο επίπεδο και το κλειδί της επιβίωσης είναι η σωστή προσαρμογή. Πρώτα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα πραγματικότητα και μετά να την επικοινωνήσουμε. Αλλιώς θα πρόκειται για fake news. Χρειαζόμαστε λοιπόν επειγόντως ένα «master plan”, για τη συνολική αναβάθμιση των υποδομών, για την αναβάθμιση της Ρόδου, για την αναβάθμιση της ζωής μας. Με στοχευμένα έργα, με διασφαλισμένους πόρους και με σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης, που θα δεσμεύει τους πάντες. Εδώ μιλάμε για τη ζωή μας, δεν μπορεί να παίζει κανείς στα ζάρια τη ζωή και το μέλλον των Ροδιτών.
Πόσο αισιόδοξος όμως μπορεί να είναι κανείς πως θα γίνει κάτι τέτοιο, δεδομένου πως η Ρόδος δεν έχει επιλύσει ακόμη ούτε στοιχειώδη ζητήματα, όπως για παράδειγμα το νερό…
Έχετε απόλυτο δίκιο στην παρατήρησή σας και βάζετε το δάκτυλο «επί τον τύπον των ήλων”. Είναι εξοργιστικό να εξακολουθούμε να λέμε το νερό νεράκι, όσο συνεχίζεται αυτό το «πινγκ-πονγκ” των ευθυνών. Είναι άδικο για τη Ρόδο, είναι ντροπή για ένα κορυφαίο προορισμό στην παγκόσμια τουριστική αγορά, να αποτελεί ζήτημα στον 21ο αιώνα ένα ποτήρι νερό. Αναδεικνύει κατά τη γνώμη μου την πηγή όλης της κακοδαιμονίας του τόπου, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι κάποιοι από τους έχοντες δημόσια αξιώματα επιλέγουν το ρόλο του σχολιαστή της πραγματικότητας. Μα δεν είναι αυτός ο ρόλος τους! Δεν είναι σπορτκάστερ για να περιγράφουν και να σχολιάζουν φάσεις. Ο ρόλος του δημόσιου αξιώματος είναι να δίνει λύσεις για τους πολίτες, για την κοινωνία, για την οικονομία. Όποιος έχει δημόσιο αξίωμα πρέπει να είναι αυτό που αποκαλώ «ηγέτης-υπηρέτης” και να το αποδεικνύει με την αποφασιστικότητα της πράξης, και με το αποτύπωμα της προσφοράς του. Και όχι να είναι “Follower” των γεγονότων και των συγκυριών.
Σας ακούω ενώ μιλάτε και έρχεται αυτόματα ο συνειρμός με αυτό που συζητιέται τελευταία στη Ρόδο «στόμα με στόμα”, πως θα ήσασταν ο κατάλληλος για δήμαρχος καθώς πλησιάζουν οι αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχετε κάποιο σχόλιο γι αυτό;
Πρώτα απ’ όλα με τιμά πραγματικά, συμπολίτες μου να λένε καλά λόγια για μένα. Από κει και πέρα θα σας πω μια γενική θέση αρχής, την οποία πίστευα και χθες, πιστεύω και σήμερα, θα πιστεύω και αύριο. Τα καλύτερα λόγια είναι οι πράξεις. Ο κόσμος έχει σιχαθεί ν’ ακούει λόγια. Όποιος λοιπόν νοιάζεται με την καρδιά του για τους Ροδίτες και θέλει να προσφέρει με την ψυχή του στη Ρόδο, οφείλει να δηλώνει παρών στο σταυροδρόμι της ευθύνης.

Πηγή:www.dimokratiki.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *