spain barcelona
Photo by Ken Cheung on Unsplash

Ο μαζικός Τουρισμός επιστρέφει στη Βαρκελώνη | Ενστάσεις και προβληματισμός

ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι επισκέπτες κατακλύζουν και πάλι τα στενά δρομάκια της γοτθικής συνοικίας της Βαρκελώνης, καθώς τα παγκόσμια ταξίδια ανακάμπτουν μετά την πανδημία, επαναφέροντας τις ενστάσεις σχετικά με τον μαζικό τουρισμό στην ισπανική πόλη-λιμάνι.

Η πληρότητα των ξενοδοχείων στην πόλη αυξήθηκε τον Απρίλιο, που περιλάμβανε το μακρύ Σαββατοκύριακο του Πάσχα, σχεδόν στο 85% των προ-πανδημικών επιπέδων, σύμφωνα με την Ένωση Ξενοδοχείων της Βαρκελώνης.

“Υπάρχουν όλο και περισσότερα κρουαζιερόπλοια, όλο και περισσότερος τουρισμός, όλο και περισσότερη μαζικοποίηση”, δήλωσε ο Marti Cuso, καθηγητής βιολογίας σε γυμνάσιο, ο οποίος εδώ και καιρό κάνει εκστρατεία κατά του μαζικού τουρισμού, που “εισβάλλει” στο κέντρο της πόλης.

“Αυτό ήταν ένα σοκ μετά από δύο χρόνια πανδημίας”, δήλωσε ο Cuso, 32 ετών, ο οποίος ήλπιζε ότι η πόλη θα χρησιμοποιούσε την ανάπαυλα της πανδημίας για να αλλάξει το τουριστικό της μοντέλο.

Ο Cuso, ο οποίος μεγάλωσε στη γοτθική συνοικία, δήλωσε ότι απόλαυσε την ηρεμία που υπήρχε στη γειτονιά, η οποία κανονικά κατακλύζεται από γκρουπ τουριστών που επισκέπτονται τα μεσαιωνικά κτίριά της, κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, ο ακτιβιστής κατά του μαζικού τουρισμού, είπε: “Δεν επιδιώκουμε μηδενικό τουρισμό. Πάντα θα υπάρχει τουρισμός, αλλά πρέπει να έχουμε μια διαφοροποιημένη πόλη, όπου ο τουρισμός θα συνυπάρχει με άλλα είδη οικονομικής δραστηριότητας”.

Αφού δέχθηκε ρεκόρ σχεδόν 12 εκατομμυρίων επισκεπτών στα ξενοδοχεία και τα τουριστικά διαμερίσματά της το 2019, οι αφίξεις έπεσαν κατά 76,8% το 2020, αντικατοπτρίζοντας τις μειώσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη.

“Οι άνθρωποι “ανακατέλαβαν” τις πλατείες, τα παιδιά έπαιξαν ξανά στους δρόμους”, δήλωσε ο Cuso.

Ωστόσο, η πανδημία ανέδειξε τους κινδύνους από την ύπαρξη μιας οικονομικής μονοκαλλιέργειας που βασίζεται στον τουρισμό, καθώς η πλειονότητα των κατοίκων που εργάζονταν στον τουρισμό βρέθηκε χωρίς δουλειά εν μία νυκτί.

Οι αφίξεις τουριστών στη Βαρκελώνη είχαν αυξηθεί σταθερά πριν από την πανδημία και ο τομέας του τουρισμού αντιπροσώπευε περίπου το 15% της οικονομίας της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Ισπανίας, πριν από την υγειονομική κρίση.

Ο έλεγχος της ζημίας στο προσκήνιο

Η “έκρηξη” του τουρισμού στη Βαρκελώνη προκάλεσε αντιδράσεις, με τακτικές διαμαρτυρίες, μεταξύ των οποίων και μία το 2017, όπου “αυτόκλητοι εκδικητές” έσκισαν τα ελαστικά ενός ανοικτού τουριστικού λεωφορείου και έβαψαν με σπρέι τα παρμπρίζ του.

Οι κάτοικοι της Βαρκελώνης προσδιόρισαν τον τουρισμό ως το κύριο πρόβλημα της πόλης σε δημοσκόπηση που διεξήγαγε εκείνη τη χρονιά το δημαρχείο.

“Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο για να συμβιβάσουμε τους δύο κόσμους. Δεν μπορούμε να έχουμε την πόλη των τουριστών από τη μία πλευρά και την πόλη των ντόπιων από την άλλη”, δήλωσε στο AFP ο Francesc Munoz, επικεφαλής ενός Παρατηρητηρίου που μελετά την αστικοποίηση στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης.

Με τις βεράντες να είναι και πάλι γεμάτες από τουρίστες που πίνουν σανγκρία, το αριστερίζον δημαρχείο της Βαρκελώνης δήλωσε πρόσφατα ότι σχεδιάζει νέα μέτρα για να “τιθασεύσει” τον τομέα.

Η πρόσβαση στις πιο πολυσύχναστες πλατείες θα μπορούσε να περιοριστεί και η κυκλοφορία των τουριστικών λεωφορείων να ρυθμιστεί αυστηρά.

Το δημαρχείο της Βαρκελώνης έχει ήδη πατάξει τις παράνομες καταχωρίσεις σε διαδικτυακές εταιρίες ενοικίασης κατοικιών, όπως η Airbnb και απαγόρευσε την είσοδο τουριστικών ομάδων στην ιστορική αγορά La Boqueria, κατά τις ώρες αιχμής των αγορών.

“Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό κεφάλαιο για τη Βαρκελώνη”, δήλωσε ο Xavier Marce, δημοτικός σύμβουλος αρμόδιος για τον τουρισμό. “Πρέπει να βελτιστοποιήσουμε τα οφέλη και να ελέγξουμε τις ζημιές. Αυτή είναι η συζήτηση που διεξάγουν όλες οι ευρωπαϊκές πόλεις”, πρόσθεσε.

Ο Marce απέρριψε το επιχείρημα ότι η πόλη δεν χρησιμοποίησε τη διετή πτώση των αφίξεων λόγω της πανδημίας για να αλλάξει το τουριστικό της μοντέλο. “Τα δύο χρόνια δεν έχουν χαθεί. Είναι πολύ δύσκολο να λυθούν τα προβλήματα του τουρισμού όταν δεν υπάρχει τουρισμός”, δήλωσε.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *