©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο “μυστικός δείπνος” του Sebastian Ebel, τα δρώμενα στο Βερολίνο και το αφιέρωμα του Χ&Τ | ΦΩΤΟ | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ και η KSD ήταν και φέτος στο Βερολίνο, στην μεγαλύτερη τουριστική έκθεση παγκοσμίως και μετέδωσε όλες τις λεπτομέρειες και τα ρεπορτάζ.
στο τεύχος Μαρτίου του μηνιαίου περιοδικού ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, κωδικοποιήσαμε όλα όσα έγιναν στο Βερολίνο, και μαζί με το αποκλειστικό για τον “μυστικό δείπνο” του Sebastian Ebel, προς τιμήν της Ρόδου, φτιάξαμε ένα ΑΦΙΕΡΩΜΑ, από αυτά που οι αναγνώστες του Χ&Τ έχουν συνηθίσει.

Στοιχεία, ρεπορτάζ, δηλώσεις, video, φωτορεπορτάζ και όλα τα παραλειπόμενα, τα οποία δημοσιεύουμε εδώ, σε ένα θέμα, ώστε αφενός να έχετε κωδικοποιημένα όσα έγιναν στην φετινή ITB, αλλά και το αποκλειστικό ρεπορτάζ και τις φωτογραφίες από το δείπνο του Sebastian Ebel.

Πιο αναλυτικά η KSD ήταν στην ITB, με την 17η έκδοση του GELD & TOURISMUS, τον σχεδιασμό και την κατασκευή του εντυπωσιακού περιπτέρου της Ρόδου και με τα ρεπορτάζ για τις εξελίξεις, αλλά και τις συνεντεύξεις με τα πιο σημαντικά πρόσωπα του ελληνικού Τουρισμού.

Σύμφωνα με στοιχεία από ανώτατα στελέχη των μεγαλυτέρων tour operators, η αύξηση των προκρατήσεων σε σχέση με το 2022, για Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, ξεκινά από το 20 και φτάνει ακόμη και στο 50%. Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι το περυσινό πρώτο 4μηνο ήταν μια αρνητική περίοδος για τις κρατήσεις, καθώς στο «πάγωμα» λόγω Covid, ήρθε να προστεθεί και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Σε σύγκριση με το 2019, τα στελέχη αυτά, εξηγούσαν ότι υπάρχουν μικρές, αλλά άκρως ενθαρρυντικές αυξήσεις.

Όπως έλεγε στο Χ&Τ κορυφαίο στέλεχος μεγάλου t.o, με παρουσία σε ολόκληρη σχεδόν την Ευρώπη, η «Ελλάδα, θα πιάσει τα επίπεδα του 2019 και πιθανώς θα τα ξεπεράσει».

Η μεγάλη έκπληξη είναι η Τουρκία, η οποία σύμφωνα με τις ίδιες πηγές παρουσιάζει αύξηση προκρατήσεων,  ακόμη και 50% και παρά το γεγονός της αρνητικής δημοσιότητας από τους σεισμούς. Μάλιστα όπως είπε στο Χ&Τ ο ιδρυτής και ιδιοκτήτης της μεγάλης αλυσίδας ξενοδοχείων Barut, Haidaf Barut, «στα τέλη Μαρτίου όλα θα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα και θα είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τους Ευρωπαίους τουρίστες σε όλα τα ξενοδοχεία στην ευρύτερη περιοχή της Αττάλειας».

Συγκεντρώνοντας κάτω από την “ομπρέλα” της περίπου 5.500 εκθέτες από 161 χώρες, και με σύνθημα “Open for Change”, η κορυφαία ταξιδιωτική έκθεση στον κόσμο επέστρεψε για πρώτη φορά ως αποκλειστικά Β2Β εκδήλωση και επιβεβαίωσε τη θέση της ως κορυφαίο βήμα της παγκόσμιας ταξιδιωτικής βιομηχανίας.

Κατά τη διάρκεια των τριών εργάσιμων ημερών βρέθηκαν στο Βερολίνο συνολικά 90.127 επισκέπτες από περισσότερες από 180 χώρες.

Τιμητικό δείπνο για το Rhodes Co Lab από την TUI και τον Sebastian Ebel

«Κλειστό» τιμητικό δείπνο για το μεγάλο πρόγραμμα βιωσιμότητας «The Rhodes Co-Lab», παρέθεσε στο πλαίσιο της ITB Berlin 2023, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI Sebastian Ebel.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Προσκεκλημένοι του επικεφαλής του γερμανικού ταξιδιωτικού κολοσσού, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο υπουργός Τουρισμού της Τζαμάϊκα Edmund Bartlett, η υπουργός Τουρισμού των Καναρίων Νήσων Yaiza Castilla, ο υφυπουργός Τουρισμού της Κύπρου Κώστας Κουμής και η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ολυμπία Αναστασοπούλου.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Το δείπνο άνοιξε με εισαγωγή του Thomas Ellerbeck, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου και διευθυντής Εταιρικών και Εξωτερικών Υποθέσεων του ομίλου TUI και χαιρετισμούς απηύθυναν ο Sebastian Ebel, ο Γιώργος Χατζημάρκος και ο Αντώνης Καμπουράκης.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ο Sebastian Ebel αναφέρθηκε στην μεγάλη σημασία που δίνει ο όμιλος TUI στην αειφορία και την προστασία του Περιβάλλοντος.

Από την πλευρά του ο Γιώργος Χατζημάρκος υπογράμμισε ότι «Το ενδιαφέρον που συγκεντρώνει πάνω της αυτή η πρωτοβουλία, αφενός μας τιμά και αφετέρου μας γεμίζει ευθύνη. Το αντιμετωπίζουμε με την σοβαρότητα που αρμόζει στο εγχείρημα και ξέρουμε καλά πως τίποτε δεν δουλεύει μόνο του, αν δεν δουλέψουμε πρώτα εμείς. Ξέρουμε επίσης ότι το μέλλον είτε θα είναι βιώσιμο είτε δεν θα υπάρξει».

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και συνέχισε εμφατικά: «Το ενδιαφέρον της παγκόσμιας τουριστικής κοινότητας για αυτή την πρωτοβουλία που σχεδιάσαμε και ήδη περάσαμε στο στάδιο της υλοποίησης, επιβεβαιώνει την ορθότητα της απόφασης και την αξία της για το μέλλον του Τουρισμού.  Ναι, από αυτή την γειτονιά του πλανήτη στέλνουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας που σήμερα έχουμε ανάγκη, ίσως περισσότερο από ποτέ. Όλοι και σε όλο τον κόσμο. Και φυσικά στην πατρίδα μας».

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παίρνοντας τον λόγο ο Αντώνης Καμπουράκης τόνισε την μεγάλη ευθύνη που έχει «αναλάβει» το σμαραγδένιο νησί απέναντι στην παγκόσμια τουριστική κοινότητα και τόνισε ότι η Ρόδος θα αποτελέσει και πάλι παγκόσμιο παράδειγμα, άξιο προς μίμηση. Ευχαρίστησε δε τον όμιλο TUI και τον Sebastian Ebel για την στήριξη στο νησί.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Στο δείπνο συμμετείχαν επίσης, στελέχη του ομίλου TUI, αξιωματούχοι του ισπανικού, ελληνικού και κυπριακού Τουρισμού και ο εκδότης του Χ&Τ Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης.

©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Έτος ρεκόρ στον Τουρισμό το 2023

Στην ITB του Βερολίνου ο κλάδος «συμφώνησε» ότι το 2023 θα μπορούσε να καταστεί έτος ρεκόρ, καθώς η επιθυμία των ανθρώπων για ταξίδια έχει επιστρέψει σε πολλά μέρη του κόσμου. Μόνο η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού υστερεί κάπως -επειδή, μεταξύ άλλων, η Κίνα καθυστέρησε να ανοίξει τα σύνορά της.

“Τις τελευταίες ημέρες η τουριστική βιομηχανία επέδειξε απίστευτη αυτοπεποίθηση, παρά τη δύσκολη γενική κατάσταση και τις γεωπολιτικές κρίσεις”, δήλωσε ο Dirk Hoffmann, διευθύνων σύμβουλος της Messe Berlin.

Φωτορεπορτάζ

Το Χ&Τ δημοσίευσε φωτορεπορτάζ από την ITB, ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Και στο περιοδικό, ομοίως:

Οι προβλέψεις του IPK

Με τον διεθνή τουρισμό να σημειώνει σημαντική ανάκαμψη το 2022 και τα εξερχόμενα ταξίδια σχεδόν να διπλασιάζονται, χωρίς, ωστόσο, να ανέρχονται στα επίπεδα του 2019, για το 2023 η θετική αυτή τάση αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς, ήδη, καταγράφεται μια αδιάλειπτη επιθυμία για διεθνή ταξίδια, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα World Travel Monitor® της IPK International, σε συνεργασία με την ITB Berlin.

Το 2022 η ταξιδιωτική βιομηχανία γνώρισε σημαντική ανάκαμψη. Παγκοσμίως, τα εξερχόμενα ταξίδια αυξήθηκαν σημαντικά σε ετήσια βάση, χωρίς όμως να ανακτήσουν τα επίπεδα του 2019. Οι διαφοροποιήσεις ήταν εμφανείς στις επιμέρους ηπείρους, τους προορισμούς και τις ταξιδιωτικές αγορές. Για παράδειγμα, ενώ τα εξερχόμενα ταξίδια στην Ασία υστερούσαν κατά πολύ, σε σχέση με τα προ-πανδημικά επίπεδα, τα διεθνή ταξίδια των Ευρωπαίων και των Αμερικανών ήταν πολύ πιο κοντά στα στοιχεία του 2019.

Το 2023, παρά τις κρίσεις και τις αβεβαιότητες, το ενδιαφέρον για ταξίδια στο εξωτερικό είναι σταθερά υψηλό, έτσι ώστε πολύ λίγα πράγματα να αποτελούν εμπόδιο στην περαιτέρω ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού εφέτος.

Σημαντική αύξηση των ταξιδιών το 2022

Το World Travel Monitor® της IPK International διαπίστωσε ότι τα εξερχόμενα ταξίδια το 2022 παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 90%, σε ετήσια βάση, γεγονός που ισοδυναμεί με παγκόσμιο όγκο σχεδόν 700 εκατομμυρίων ταξιδιών κατά τη διάρκεια του έτους. Παράλληλα, το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 66% των εξερχόμενων ταξιδιών πριν από την πανδημία, το 2019. Έτσι, το 2022 υπήρξε μια σημαντική στροφή προς την ανάκαμψη.

Ωστόσο, εξετάζοντας τις επιμέρους ηπείρους, οι τάσεις ποικίλλουν. Τα διεθνή ταξίδια από την Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 92%, από τη Βόρεια Αμερική κατά 87% και από τη Νότια Αμερική κατά 70%.

Αυτοί οι ρυθμοί ανάπτυξης είχαν ως αποτέλεσμα τα εξερχόμενα ταξίδια να ανακάμψουν σχεδόν πλήρως ή να φθάσουν στα τρία τέταρτα των προηγούμενων επιπέδων.

Τα διεθνή ταξίδια από την Ασία παρέμειναν σημαντικά χαμηλότερα από τα στοιχεία του 2019, ενώ σημείωσαν αύξηση κατά 90% σε ετήσια βάση το 2022. Η διαφορά στις τάσεις, σε σύγκριση με τις άλλες ηπείρους ήταν κυρίως αποτέλεσμα των αυστηρών περιορισμών της πολιτικής Covid που εφάρμοσε η Κίνα, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά προέλευσης ταξιδιωτών.

Τα εξερχόμενα ταξίδια το 2022 ήταν υψηλότερα στις ΗΠΑ, ακολουθούμενα από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Ισπανία και Τουρκία δημοφιλείς προορισμοί

Όσον αφορά τους προορισμούς, οι διακοπές στον ήλιο και την παραλία στην Τουρκία και την Ισπανία ήταν ιδιαίτερα δημοφιλείς το 2022, ανακτώντας σχεδόν τα επίπεδα του 2019.

Σε ετήσια βάση, το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφερε επίσης υψηλά τριψήφια ποσοστά αύξησης πάνω από τον παγκόσμιο μέσο όρο.

Συνολικά το 2022, πολλοί προορισμοί που επλήγησαν από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας το 2020 και το 2021 πέτυχαν αποτελέσματα άνω του μέσου όρου.

Σύμφωνα με τον Δείκτη Απόδοσης Προορισμού (DPI) που αναπτύχθηκε από την IPK, το 2022 ο πιο δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός ήταν οι Μαλδίβες. Στην περίπτωση όλων των διεθνών ταξιδιών διακοπών, το World Travel Monitor® ρώτησε τους ταξιδιώτες αν ήταν ικανοποιημένοι από το ταξίδι τους, αν θα το συνιστούσαν σε άλλους και αν θα επέστρεφαν, και αξιολόγησε τα αποτελέσματα. Τις “πρωταθλήτριες” Μαλδίβες ακολούθησαν το Ντουμπάι και η Κύπρος, στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.

Οι προορισμοί ήλιου στην κορυφή των επιλογών

Το 2022, με μερίδιο αγοράς 70%, τα ταξίδια διακοπών ήταν και πάλι ο κύριος λόγος ταξιδιού και σε σύγκριση με το 2021 παρουσίασαν μεγαλύτερη αύξηση από τα επαγγελματικά ταξίδια και ακόμη και από άλλα ιδιωτικά ταξίδια.

Στην αγορά των επαγγελματικών ταξιδιών, τα ταξίδια MICE παρουσίασαν ιδιαίτερα σημαντική ανοδική τάση σε ετήσια βάση.

Το 2022, στο πλαίσιο της αγοράς ταξιδιών διακοπών, τα ταξίδια σε ηλιόλουστους, παραθαλάσσιους προορισμούς ήταν τα πιο δημοφιλή παγκοσμίως, με αύξηση άνω του 90% (συνολικό μερίδιο αγοράς: 35%), με τα ταξίδια πόλης να καταλαμβάνουν τη δεύτερη θέση.

Εκτός από τα ταξίδια πόλης, τα ταξίδια με επιστροφή σημείωσαν επίσης κέρδη άνω του μέσου όρου. Οι διακοπές στη φύση (στην εξοχή ή στα βουνά), οι οποίες γνώρισαν σημαντική “άνθηση” κατά τη διάρκεια της πανδημίας, παρέμειναν επίσης εξαιρετικά δημοφιλείς το 2022 και αύξησαν το μερίδιο αγοράς τους.

Σημείο αναφοράς η βιωσιμότητα

Όσον αφορά τις επιλογές μεταφορών, το 2022 διαφάνηκαν οι ακόλουθες παγκόσμιες τάσεις: ενώ τα διεθνή αεροπορικά ταξίδια αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά, σε σύγκριση με το 2021 έμειναν πολύ πίσω από τα προ-πανδημικά επίπεδα του 2019.

Όπως και τα προηγούμενα έτη, τα περισσότερα διεθνή ταξίδια πραγματοποιήθηκαν αεροπορικώς (μερίδιο αγοράς: 60 %). Η αύξηση των ταξιδιών με αυτοκίνητο ήταν ελαφρώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο, σε σύγκριση με το 2021. Η αύξηση των σιδηροδρομικών ταξιδιών ήταν σημαντικά πάνω από τον μέσο όρο, όπως, άλλωστε, αντανακλάται στα ευρήματα της έρευνας σχετικά με τα βιώσιμα ταξίδια.

Έτσι, περίπου το 20% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι οι λόγοι βιωσιμότητας/περιβαλλοντικής προστασίας επηρέασαν την επιλογή του μεταφορικού μέσου για ένα ταξίδι στο εξωτερικό το 2022.

Αυξημένες οι ταξιδιωτικές δαπάνες το 2022

Το 2022, ενώ η μέση διάρκεια ενός διεθνούς ταξιδιού ήταν σχεδόν η ίδια με εκείνη πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το World Travel Monitor® τα ταξιδιωτικά έξοδα ανά άτομο και ταξίδι αυξήθηκαν και πάλι σημαντικά, με τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση και άτομο να ανέρχεται περίπου στα 165 ευρώ.

Οι διαμονές ήταν μικρότερης διάρκειας, φτάνοντας σχεδόν στα προ-πανδημικά επίπεδα, λόγω της υπέρμετρης αύξησης των σύντομων διαλειμμάτων (μία έως τρεις διανυκτερεύσεις). Αυτές υπέστησαν πολύ μεγαλύτερη μείωση κατά τα δύο τελευταία έτη της πανδημίας.

Η αύξηση των ταξιδιωτικών δαπανών προήλθε κυρίως από το υψηλότερο ταξιδιωτικό κόστος, λόγω του πληθωρισμού και της μειωμένης διαθεσιμότητας πτήσεων και υπηρεσιών.

Αντίθετα, τα ευρήματα του World Travel Monitor® δεν έδειξαν σχεδόν καμία μεταβολή στα εισοδήματα των εξερχόμενων ταξιδιωτών.

Ανάκαμψης συνέχεια το 2023

Σύμφωνα με την έρευνα του IPK, η θετική αυτή τάση θα συνεχιστεί και το 2023 και σε παγκόσμιο επίπεδο τα στοιχεία για τα εξερχόμενα ταξίδια του 2019 είναι εφικτά, τουλάχιστον όσον αφορά την πλειονότητα των αγορών προέλευσης και των ταξιδιωτικών προορισμών.

TUI Global Hotel Awards | Η συγκινητική βράβευση του Νίκου Δασκαλαντωνάκη | Ελληνικό το καλύτερο ξενοδοχείο στον κόσμο!

 • Πολυνίκης η Ελλάδα στα TUI Global Hotel Awards
 • Πρώτοι των πρώτων Lindos Blu, Creta Maris, Cretan Malia και Atlantica

Έναν από τους ανθρώπους που συνέβαλλε όσο ελάχιστοι στην ανάπτυξη του ελληνικού Τουρισμού, μέσα από μια διαδρομή ζωής, βράβευσε η TUI στην διεθνή τουριστική έκθεση ITB Berlin 2023.

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης, μέσα από την διαδρομή της ζωής του, ήταν το “τιμώμενο πρόσωπο” στα φετινά βραβεία της TUI Global Hotel Awards, και μάλιστα το βραβείο “Lifetime Achievement”, το παρέδωσε ο ίδιος ο διευθύνων σύμβουλος του τουριστικού κολοσσού Sebastian Ebel, ως ένδειξη αναγνώρισης για την 40η προσφορά στην παγκόσμια τουριστική βιομηχανία.

Στο πλαίσιο των βραβείων, τα ελληνικά ξενοδοχεία ξεχώρισαν, με το Lindos Blu Luxury Hotel & Suites να βραβεύεται σε δύο κατηγορίες, ως Καλύτερο ξενοδοχείο παγκοσμίως και Καλύτερο ξενοδοχείο στην Ανατολική Μεσόγειο, το Cretan Malia Park να βραβεύεται, επίσης, σε δύο κατηγορίες, ως Καλύτερο ξενοδοχείο για τη βιωσιμότητα και Καλύτερο ξενοδοχείο για τη συνολική βιωσιμότητα και το Creta Maris ως Καλύτερο ξενοδοχείο για την αειφορία του πλανήτη. Ακόμη η Atlantica Hotels & Resorts βραβεύθηκε για τον προσανατολισμό της στη βιωσιμότητα και τη συνεισφορά της στο ελληνικό νησί της Ρόδου.

Ο Νίκος Δασκαλαντωνάκης παρέλαβε το βραβείο εμφανώς συγκινημένος, συνοδευόμενος από την κόρη του Μάρι Δασκαλαντωνάκη, την εγγονή του και τον  διευθυντή Μάρκετινγκ του ομίλου Grecotel Γιάννη Τσίχλη.

Ενδεικτικό της σημασίας του ονόματος “Νίκος Δασκαλαντωνάκης” στο διεθνές τουριστικό στερέωμα, ήταν η αναφορά με στοιχεία μεγάλου θαυμασμού και δέους, που έκανε μία από τις μεγαλύτερες ξενοδοχειακές οικογένειες της Τουρκίας, η οικογένεια Barut, διά στόματος του κ. Haidaf Barut -του mr. TUI στην Τουρκία- στον εκδότη του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ στην διάρκεια δείπνου στο πλαίσιο της ITB!

Η ετήσια τελετή απονομής των TUI Global Hotel Awards πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο, όπου συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 300 συνεργάτες ξενοδοχείων και εργαζόμενοι της TUI για να γιορτάσουν τα εξαιρετικά επιτεύγματα των 100 κορυφαίων ξενοδοχείων του χαρτοφυλακίου της TUI. Μέσα σε 12 κατηγορίες, που επιλέχθηκαν από ένα σύνολο άνω των 13.000 ξενοδοχείων σε 180 προορισμούς, 9 ξενοδοχεία αναγνωρίστηκαν ως τα καλύτερα των καλύτερων σύμφωνα με τις κριτικές των πελατών της TUI.

“Τα TUI Global Hotel Awards είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας για τα πολύτιμα ξενοδοχεία-συνεργάτες μας. Ειδικά μετά από τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα που δεν είχαμε τη δυνατότητα να βρεθούμε μαζί, λόγω της πανδημίας, χαίρομαι που είχαμε την ευκαιρία να συναντηθούμε από κοντά αυτή τη φορά. Πιστεύω ότι μόνο με τη συνεργασία μας μπορούμε να προσφέρουμε την απόλυτη εμπειρία διακοπών. Πιστεύω στην ισχυρή συνεργασία και τη σύμπραξη”, δήλωσε ο Sebastian Ebel, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου TUI.

Οι ετήσιοι νικητές των Παγκόσμιων Βραβείων Ξενοδοχείων της TUI βασίζονται στα σχόλια περισσότερων των 16 εκατομμυρίων επισκεπτών της TUI το 2022. Αυτό περιλαμβάνει τα πάντα, από την εξυπηρέτηση μέχρι το φαγητό, τις εγκαταστάσεις και τη συνολική εμπειρία. Πάνω από 800 ξενοδοχεία έχουν επιτύχει τα κριτήρια βράβευσης, συγκεντρώνοντας συνολική βαθμολογία διαμονής τουλάχιστον 8,8.

Αυτά είναι τα νικητήρια ξενοδοχεία των TUI Global Hotel Awards του 2023:

 • Best Hotel TUI Nordic: TUI BLUE Barut Andiz
 • Best Hotel TUI Belgium: Acanthus Cennet Barut Collection
 • Best Hotel TUI Netherlands: TUI BLUE Palm Garden
 • Best Hotel TUI Germany, Austria & Switzerland: TUI BLUE Barut Andiz
 • Best Hotel TUI Poland: Hotel Riu Palace Santa Maria
 • Best Hotel TUI UK & Ireland: Grand Park Hotel Rovinj
 • New: Best Hotel TUI BLUE: TUI BLUE Barut Andiz
 • Best Hotel Overland: Hotel Andromeda
 • Best Hotel Eastern Mediterranean: Lindos Blu Luxury Hotel & Suites
 • Best Hotel Western Mediterranean: Seaside Grand Hotel Residencia
 • Best Hotel Long Haul: Veligandu Island Resort & Spa
 • New: Best Hotel Sustainability People Award: Cretan Malia Park
 • New: Best Hotel Sustainability Planet Award: Creta Maris Resort
 • New: Best Hotel Sustainability Progress Award: Fushifaru Maldives
 • Sustainability Innovation Award: Atlantica Hotels & Resorts
 • Best Hotel Overall Sustainability: Cretan Malia Park
 • TUI Care Foundation Award: Aitken Spence Hotels
 • Best Hotel Globally: Lindos Blu Luxury Hotel & Suites
 • Lifetime Achievement: Nikos Daskalantonakis, Grecotel Hotels & Resorts

Η Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε με περίπτερο και δράσεις στην ITB BERLIN 2023

H Περιφέρεια Κρήτης συμμετείχε στην «ITB BERLIN 2023», η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου στο Βερολίνο της Γερμανίας. Η ITB αποτελεί την μεγαλύτερη επαγγελματική έκθεση τουρισμού και η συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης έδωσε την ευκαιρία στα στελέχη της να παρουσιάσουν τις μοναδικές ομορφιές της Κρήτης με στόχο την περαιτέρω αύξηση του τουριστικού ρεύματος από την Γερμανία και το 2023.

Πλήθος κόσμου επισκέφτηκε το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης και ενημερώθηκε για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού, τα αξιοθέατα και τις δραστηριότητες που προσφέρει η Κρήτη στον επισκέπτη, 365 μέρες τον χρόνο.

Παράλληλα με την συμμετοχή στην έκθεση πραγματοποιήθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης εκδήλωση με θέμα «Πεζοπορικό και Γαστρονομικό ταξίδι με άρωμα Κρήτης» με στόχο την ενίσχυση της εικόνας της Κρήτης στους Γερμανούς οι οποίοι δείχνουν την προτίμηση τους στο νησί εδώ και χρόνια, γεγονός που αποδεικνύεται από τον αριθμό αεροπορικών αφίξεων, με την Γερμανική αγορά να συνεχίζει να κατακτά την πρώτη θέση. Επιπλέον, έλαβε χώρα παράλληλη εκδήλωση στο Κρητικό εστιατόριο «Der Kretaner» όπου οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης υποδέχθηκαν τους καλεσμένους, παρουσιάστηκε ο προορισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού και μέσω τοπικών γεύσεων προβλήθηκε η Κρητική Διατροφή.

Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Περιφέρειας Κρήτης κ. Κυριάκος Κώτσογλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λασιθίου κ. Ιωάννης Ανδρουλάκης, ο προϊστάμενος της Δ/νσης Τουρισμού κ. Νίκος Αλεξάκης και η προϊσταμένη του τμήματος τουρισμού Π.Ε. Λασιθίου κ. Μαρία Λαβδάκη.

Ο κ. Κώτσογλου δήλωσε: «Κάθε φορά που συμμετέχουμε σε εκθέσεις στην Γερμανία, έχουμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε την αγάπη που τρέφει αυτό το έθνος για το Τουριστικό προϊόν της Κρήτης. Τούτη τη φορά όμως, σε αυτή την ΙΤΒ, είδαμε και τους Κρήτες επιχειρηματίες πολύ ευχαριστημένους, το περίπτερό μας γέμισε με συναντήσεις και χαμόγελα, όλα, οιωνοί μιας ακόμα εξαιρετικής χρονιάς, μιας ακόμα χρονιάς ρεκόρ!».

Τι είπαν οι πρωταγωνιστές στην κάμερα του ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ | VIDEO

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, όπως κάθε χρόνο για περισσότερα από 25 χρόνια, συμμετείχε και φέτος στην ITB Berlin 2023, την μεγαλύτερη έκθεση Τουρισμού παγκοσμίως, μετά από αναγκαστική απουσία 4 ετών λόγω της πανδημίας Covid.

Το ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ, παρουσίασε για μια ακόμη χρονιά, την 17η γερμανική έκδοσή του GELD & Tourismus, στο ελληνικό περίπτερο, μεγαλύτερη, πιο πολυτελή και πιο εντυπωσιακή από κάθε άλλη χρονιά, αφιερωμένη στην Ρόδο και το εμβληματικό project “The Rhodes Co Lab”.

Στις 3 ημέρες λειτουργίας της έκθεσης ITB Berlin 2023, ο εκδότης του Χ&Τ Κωνσταντίνος Στ. Δεριζιώτης, μίλησε με τους πιο σημαντικούς ανθρώπους του Τουρισμού παγκοσμίως, Έλληνες και ξένους, ενώ πραγματοποίησε και μια σειρά συνεντεύξεων, με μερικούς από τους πιο σημαντικούς Έλληνες τουριστικούς παράγοντες.

 H Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στην ITB

Σε διεθνείς τουριστικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χώρες της βόρειας Ευρώπης και των Βαλκανίων συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας το περασμένο χρονικό διάστημα συνεχίζοντας τη στοχευμένη προσπάθειά της για την προβολή και την ανάδειξη της περιοχής. Και βέβαια συμμετείχε και στη διεθνή έκθεση τουρισμού “ITB 2023” στο Βερολίνο.

Πιο αναλυτικά, στη διεθνή έκθεση τουρισμού “ITB 2023”, που πραγματοποιήθηκε από τις 7 έως τις 9 Μαρτίου 2023 στο Βερολίνο, συμμετείχε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της συνεχούς και στοχευμένης προσπάθειας προώθησης του τουριστικού της προϊόντος.

Στη φετινή διοργάνωση “ITB” παρουσιάστηκαν όλες οι προσφερόμενες θεματικές μορφές τουρισμού, μέσα από τις προγραμματισμένες συναντήσεις (B2B) με επιλεγμένους τουριστικούς πράκτορες και tour operators της γερμανικής αγοράς.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στην “ITB 2023” φιλοξενήθηκαν εκπρόσωποι πολλών τουριστικών γραφείων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης της συνεργασίας των τουριστικών πρακτόρων και των αεροπορικών εταιρειών με τις ξενοδοχειακές μονάδες της ΠΚΜ, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, των Δήμων της Π.Ε. Πιερίας, της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας και άλλων τουριστικών φορέων συναντήθηκαν με στελέχη της βρετανικής αεροπορικής εταιρείας “Jet2Holidays”. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια προηγουμένων συναντήσεων και σημείωσε απόλυτη επιτυχία, καθώς οριστικοποιήθηκε το πλάνο των απαραίτητων ενεργειών για την ενεργοποίηση της συνεργασίας.

Σε δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΚΜ Αλέξανδρος Θάνος τόνισε: «Στην έκθεση ΙΤΒ της Γερμανίας διαπιστώθηκε το σταθερό αλλά και αυξημένο ενδιαφέρον της γερμανικής αγοράς για την περιοχή της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας όχι μόνο λόγω των γεωγραφικών και πολιτισμικών χαρακτηριστικών της, αλλά και λόγω της πολυμορφίας των αναβαθμισμένων προσφερόμενων υπηρεσιών που καλύπτουν όλες τις σύγχρονες απαιτήσεις του τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, προς όφελος της οικονομίας της περιοχής».

Σε εξέλιξη η στοχευμένη διείσδυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη γερμανική αγορά

Θετικός ήταν ο απόηχος της παρουσίας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στη μεγαλύτερη τουριστική έκθεση στον κόσμο, γνωστή ως ITB, στο Βερολίνο, το τριήμερο 7-9 Μαρτίου.

Η Περιφερειάρχης, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ως επικεφαλής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, έδωσε το «παρών» στη συγκεκριμένη έκθεση, η οποία συγκέντρωσε 10.000 εκθέτες από 180 χώρες σ’ έναν χώρο 160.000 τ.μ. αφιερωμένο αποκλειστικά στους επαγγελματίες του τουρισμού (σ.σ. η ITB δεν είναι ανοιχτή για το κοινό, καθώς απευθύνεται σε τουριστικά γραφεία, αεροπορικές εταιρείες, Εθνικούς Οργανισμούς Τουρισμού, Περιφέρειες κ.ο.κ.) έχοντας συγκεκριμένη στόχευση.

Ο διττός στόχος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων ήταν αφενός οι επαφές με τουριστικούς φορείς από διάφορες περιοχές του κόσμου και ιδιαίτερα η διείσδυση στη γερμανική αγορά, αφετέρου η προβολή και επικοινωνία των πρωτοβουλιών που λαμβάνονται στην κατεύθυνση της επιμήκυνσης της τουριστικής περιόδου στα Ιόνια Νησιά. Στο πλαίσιο, εξάλλου, της στόχευσης στη μεγάλη γερμανική αγορά εντάσσεται και η παρουσία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και στην επερχόμενη σημαντική Έκθεση Τουρισμού της Φρανκφούρτης (23-25 Μαΐου), η οποία έχει άλλον χαρακτήρα απ’ αυτόν της ITB, καθώς είναι ανοιχτή για το κοινό προσελκύοντας πολλές χιλιάδες επισκέπτες.

Όπως υπογράμμισε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, οι προοπτικές χαρακτηρίζονται ιδιαίτερα θετικές για τα Ιόνια Νησιά, τόσο από τις αεροπορικές εταιρείες, όσο και από τα μεγάλα τουριστικά γραφεία των παραδοσιακών αγορών για τα Ιόνια Νησιά, όπως και από μικρότερα γραφεία που αναζητούν εναλλακτικό τουρισμό. Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου επισήμανε τη σημαντική συμμετοχή τουριστικών παραγόντων των Ιονίων Νήσων στη φετινή ITB στο Βερολίνο, όπου δόθηκε η ευκαιρία για συναντήσεις, συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων με μεγάλα πρακτορεία του εξωτερικού και εταιρείες συμβούλων.

Παράλληλα, η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, στο πλαίσιο των επαφών και των συζητήσεων με παράγοντες του τουρισμού στο Βερολίνο, αναφέρθηκε στη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων προκειμένου να δημιουργηθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις (λειτουργία της αγοράς, πρόγραμμα πολιτιστικών εκδηλώσεων κλπ) τονίζοντας πως σήμερα είναι η κατάλληλη περίοδος για τη δημιουργία του DMMO Ιονίων Νήσων, δηλαδή του Οργανισμού Διαχείρισης και Προβολής Τουριστικού Προορισμού της Περιφέρειας, καθώς η τουριστική κίνηση αυξάνεται, η παγκόσμια αγορά γίνεται όλο και πιο απαιτητική και πολύπλοκη και ως εκ τούτου πρέπει να υπάρχει κοινή στρατηγική και προγραμματισμός για τα Ιόνια Νησιά ως τουριστικοί προορισμοί.

Σημαντική συμφωνία του δήμου Ρόδου με Φινλανδό σκηνοθέτη για γύρισμα 3 ταινιών στη Ρόδο

Μια σημαντική συμφωνία με γνωστό Φινλανδό σκηνοθέτη, λάτρη της Ελλάδας, για το γύρισμα τριών ταινιών στην Ρόδο, υπέγραψε ο δήμος Ρόδος και ο ΠΡΟΤΟΥΡ, στο πλαίσιο της εφετινής διεθνούς έκθεσης Τουρισμού ITB Berlin.

Πιο αναλυτικά, παρουσία της γενικής γραμματέας του υπουργείου Τουρισμού Ολυμπίας Αναστασοπούλου, του περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Ρόδου  Αντώνη Καμπουράκη, έγινε η ανακοίνωση από τον διεθνούς φήμης Φινλανδό σκηνοθέτη Taavi Vartia για την παραγωγή τριών κινηματογραφικών ταινιών στο νησί της Ρόδου εντός του 2023 και του 2024. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περίπτερο της Ρόδου στην ITB, δέσποζε το σήμα του Film Office, σηματοδοτώντας την σημασία που αποδίδει η δημοτική αρχή του νησιού στην δραστηριότητα αυτή.

Σε μία εορταστική εκδήλωση, αποκαλύφθηκαν τα ονόματα των ταινιών που είναι S.O.S. romantic comedy, ROBBERY Action comedy και THE DISC Drama comedy, ενώ ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης που έχει ήδη γυρίσει δύο κινηματογραφικές ταινίες στην χώρα μας στο παρελθόν, ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να δημιουργήσει την πρώτη εταιρεία κινηματογραφικών παραγωγών στο νησί της Ρόδου μέσα στους επόμενους δύο μήνες.

Σκοπός αυτής της εταιρείας κινηματογραφικών παραγωγών θα είναι νέες παραγωγές στη Ρόδο αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, γεγονός το οποίο θα δημιουργήσει πρόσθετη δυναμική για το νησί, όσον αφορά στην προσέλκυση κινηματογραφικών παραγωγών για να ξαναγίνει και πάλι η Ρόδος αυτό που ήταν τη δεκαετία του 60 και το 70, δηλαδή τόπος παραγωγής μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών.

Ο Δήμος Ρόδου και ο ΠΡΟΤΟΥΡ εργάζονται σε αυτή την κατεύθυνση και δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην προβολή του νησιού μέσω της 7ης τέχνης. Ιδιαιτέρως το σενάριο της ταινίας The disc, εκτιμάται ότι θα προωθήσει ιδιαιτέρως τον Τουρισμό στην χαμηλή περίοδο για το σμαραγδένιο νησί, αφού έχει ως θεματολογία το ιδιαιτέρως δημοφιλές άθλημα σκανδιναβικές χώρες disco γκολφ και για τις ανάγκες της ταινίας θα δημιουργηθεί χώρος που θα χρησιμοποιηθεί ως γήπεδο με σκοπό εκεί να γίνονται σε μόνιμη βάση στην χαμηλή περίοδο και τους χειμερινούς μήνες, αγώνες του αθλήματος με αθλητές από το εξωτερικό.

Χαλκιδική ΙΤΒ 2023: Επιστροφή στα επίπεδα 2019

Δυναμικό παρών έδωσε η Χαλκιδική στην κορυφαία εμπορική έκθεση για την παγκόσμια ταξιδιωτική βιομηχανία, ITB 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο στις 7-9 Μαρτίου έπειτα από 3 χρόνια αναβολών λόγω πανδημίας.

Στην ανανεωμένη και με νέα μορφή ως καθαρά εμπορική έκθεση για πρώτη φορά, συμμετείχαν περίπου 5.500 εκθέτες από 161 χώρες ενώ συγκέντρωσε το ενδιαφέρον περισσοτέρων από 90.000 επαγγελματιών του τουρισμού από 180 χώρες και 3.000 επαγγελματιών των ΜΜΕ στις 3 μέρες διεξαγωγής του. Τα μηνύματα της βιομηχανίας του τουρισμού όπως προέκυψαν από την φετινή διοργάνωση είναι άκρως αισιόδοξα με την πεποίθηση ότι το 2023 θα μπορούσε να είναι έτος ρεκόρ.

Για πρώτη φορά, ο Τουριστικός Οργανισμός Χαλκιδικής σε συνεργασία με τον Τουριστικό Οργανισμό Θεσσαλονίκης συμμετείχαν με κοινό, αυτόνομο περίπτερο παρουσιάζοντας ένα πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν που συνδυάζει city break και τουρισμό αναψυχής σε απόσταση αναπνοής.

Την ίδια αισιοδοξία εισέπραξαν και οι επαγγελματίες και φορείς της Χαλκιδικής στις κατ’ ίδιαν προκαθορισμένες συναντήσεις που πραγματοποίησαν στο περίπτερο της Χαλκιδικής με τα ταξιδιωτικά πρακτορεία και Τour Operators. Οι προ-κρατήσεις βαίνουν ανοδικά σε σχέση με το 2019 με μία αύξηση της τάξεως του 15% για τη Χαλκιδική στη Γερμανική αγορά, που ενώ ξεκίνησε «μουδιασμένα» λόγω ενεργειακής κρίσης και πληθωρισμού, πλέον επιβεβαιώνεται η αύξηση της ζήτησης και μάλιστα από την αρχή της τουριστικής περιόδου. Σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι Γερμανοί πράκτορες αναζητούν και συμπεριλαμβάνουν στα πακέτα τους για τη Χαλκιδική θεματικά πακέτα διακοπών που έχουν να κάνουν εκτός από τον περιπατητικό τουρισμό και τη φύση, με το ναυτικό τουρισμό, το μελισσοκομικό και γαστρονομικό τουρισμό και τον τουρισμό εμπειριών.

Τα μηνύματα για τη Χαλκιδική όμως είναι θετικά από το σύνολο των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης με την Αγγλική αγορά να συνεχίζει την ανοδική της πορεία στο +16% όσον αφορά τις κρατήσεις σε σχέση το 2019 επεκτείνοντας το πρόγραμμα της και χρονικά και ποσοτικά ξεκινώντας -για πρώτη φορά- τις πτήσεις της στο αεροδρόμιο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ από την 1η Απριλίου. Παράλληλα, οι κρατήσεις των Κάτω Χωρών βαίνουν πολύ ικανοποιητικά καταγράφοντας σημαντικές αυξήσεις της τάξεως του 30% σύμφωνα με τους εκπροσώπους της SUNWEB, TUI και Luxair.

Τα στελέχη του ΤΟΧ συναντήθηκαν και με Γερμανούς δημοσιογράφους προκειμένου να συντονιστούν τα Press trips που ετοιμάζονται στην αρχή της τουριστικής σεζόν ενώ το πρώτο Γερμανικό FAM trip θα πραγματοποιηθεί στις 15-18 Μαρτίου σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.

Η κοινή εκπροσώπηση στην ΙΤΒ της Χαλκιδικής και της Θεσσαλονίκης είναι συνέχεια της  στρατηγικής συνεργασίας που έχουν αναπτύξει οι δύο Οργανισμοί για κοινή παρουσία και προβολή σε συγκεκριμένες αγορές-στόχους.

Δυναμική η συμμετοχή της CHC Group στην ITB Berlin 2023 | Αισιόδοξα τα μηνύματα για τον Ελληνικό τουρισμό

Δυναμικό ήταν το παρόν που έδωσε  για μια ακόμη χρονιά στην ITB Berlin η CHC Group – Chnaris Hotel Management, Development & Consulting, συμμετέχοντας με δικό της περίπτερο και προβάλλοντας τις συνεργαζόμενες ξενοδοχειακές μονάδες στον επιχειρηματικό κόσμο του τουριστικού κλάδου.

Σε δήλωσή του από το Βερολίνο, ο ιδρυτής και Γενικός Διευθυντής της CHC Group Ζαχαρίας Α. Χνάρης, ανέφερε: «Το βασικό συμπέρασμα που έχει διαφανεί από την πρώτη στιγμή, είναι ότι εδραιώνεται ισχυρό κλίμα αισιοδοξίας για το μέλλον. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες που είχαμε έως τώρα: Η σαιζόν του 2023 θα είναι εξαιρετική για τον τόπο μας! Αυτό βέβαια δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε επανάπαυση, η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία, όπως καλά γνωρίζουμε, κρύβει εκπλήξεις και δεν συγχωρεί λάθη ή αδράνεια. Αυτό το γνωρίζουμε καλά στην CHC Group, γι’ αυτό και είμαστε στην πρώτη γραμμή με όλα τα στελέχη μας, συζητάμε, διαπραγματευόμαστε και καταλήγουμε σε ιδανικές και αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες.».

Όπως είναι γνωστό, η Διεθνής Έκθεση Τουρισμού στο Βερολίνο άνοιξε ξανά τις πύλες της για πρώτη φορά μετά το 2019 – τα τελευταία χρόνια δεν πραγματοποιήθηκε λόγω της πανδημίας – για το διάστημα 7 έως 9 Μαρτίου. Πρόκειται για μια έκθεση – βαρόμετρο της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας, που πραγματοποιείται στον Εκθεσιακό Οργανισμό του Βερολίνου και γίνεται φέτος μόνο για B2B συνεργάτες.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ο “μυστικός δείπνος” του Sebastian Ebel, τα δρώμενα στο Βερολίνο και το αφιέρωμα του Χ&Τ | ΦΩΤΟ | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *