tuv
O CEO της TÜV AUSTRIA Hellas, Ιωάννης Καλλιάς

Ο Τουρισμός την επομένη ημέρα ξεκινά από την Ασφάλεια και την Πιστοποίηση

ΓΝΩΜΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

του Γιάννη Καλλιά (*)

Η συντριπτική πλειοψηφία των τομέων της Οικονομίας έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, με τη βιομηχανία της Φιλοξενίας να είναι από εκείνους που υποφέρουν περισσότερο.

Η επίδραση μάλιστα δεν αναμένεται να είναι μόνο για τη φετινή σαιζόν, αλλά σχεδόν με σιγουριά και για το επόμενο (τουλάχιστον) έτος.

Προκειμένου να μπορέσει ν’ ανακάμψει δεν αρκεί ν’ αρθούν τα όποια περιοριστικά ή/και άλλα μέτρα εφαρμόζονται τόσο στη χώρα μας, όσο και στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι επισκέπτες μας. Απαιτείται σχεδιασμός, ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και στην εφαρμογή τους και καινοτόμο πνεύμα για την εξεύρεση λύσεων σε μια ομολογουμένως πρωτόγνωρη κατάσταση παγκοσμίως.

Πέρα από όποιες προωθητικές ή άλλες εμπορικές ενέργειες και συμφωνίες -για τις οποίες υπάρχουν πιο ειδικοί του κλάδου να τις αναζητήσουν και να τις εφαρμόσουν- οι φιλοξενούμενοι θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς στους χώρους διαμονής, διατροφής, αναψυχής, αλλά και στα μέσα μεταφοράς.

Η ασφάλεια είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις δεν καταλαμβάνει τη θέση που του αξίζει. Θα διαδραματίσει όμως εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στην επανεκκίνηση της τουριστικής βιομηχανίας.

primagel
adv

Ασφάλεια στην παραλαβή και ποιοτικό έλεγχο των πρώτων υλών για την παρασκευή γευμάτων, ασφάλεια στην παρασκευή και διάθεση των γευμάτων, ασφάλεια για την καθαριότητα στα δωμάτια, στους κοινόχρηστους χώρους, στα μέσα μεταφοράς, στις κολυμβητικές δεξαμενές, ασφάλεια στα κλιματιστικά, ασφάλεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, κ.ο.κ. Η ασφάλεια βέβαια επεκτείνεται όχι με την έννοια της διασφάλισης της φυσικής υγείας αλλά της χρηματο-οικονομικής, και στις πληρωμές από/προς ταξιδιώτες, tour operators, αεροπορικές εταιρίες και όλων όσων εμπλέκονται στην παροχή προϊόντων και υπηρεσιών στον Τουρισμό, για το οποίο εργάζονται όμως οι ειδικοί στα θέματα αυτά.

Εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης

Για να καλλιεργηθεί η εμπιστοσύνη (confidence) στο τουριστικό προϊόν και πάλι:

  • απαιτείται η πιστή εφαρμογή ελεγχόμενων και συστηματικών διαδικασιών, μέσω των οποίων ελαχιστοποιείται η πιθανότητα εμφάνισης κρουσμάτων της νόσου που προκαλείται από τον κορωνοιό (ή/και άλλων νόσων π.χ. λεγεωνέλλα όπου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα επανεμφάνισης λόγω των κλειστών εγκαταστάσεων),
  • δομείται σοβαρά και επαγγελματικά μέσω της συστηματικής και διαρκούς εκπαίδευσης όλου του εμπλεκόμενου προσωπικού της τουριστικής βιομηχανίας και τελικά,
  • επιτυγχάνεται μέσα από την πιστοποίηση, της επαλήθευσης δηλαδή της εφαρμογής από έναν ανεξάρτητο τρίτο διεθνώς αναγνωρισμένο και εγνωσμένου κύρους οργανισμό.

Πιστοποίηση, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το φάσμα των παρόχων φιλοξενίας, σίτισης και υπηρεσιών οι οποίοι σχετίζονται άμεσα ή έμμεσα με τον Τουρισμό, με διαβαθμίσεις αναλόγως αντικειμένου κι έντασης. Πιστοποίηση η οποία θα βασίζεται στην εφαρμογή συγκεκριμένων προτύπων, τα οποία βασίζονται σε διεθνείς κανόνες και διαδικασίες και δεν εξαντλείται στη συμπλήρωση ενός checklist όπως πολλοί παρερμηνεύουν.

tuvΣκοπός των σχετικών πιστοποιήσεων θα πρέπει να είναι η βεβαίωση εφαρμογής των υποδείξεων και πρακτικών που έχουν δημοσιοποιηθεί από την επιστημονική κοινότητα και θεσμούς όπως ο ΠΟΥ, ΕΟΔΥ, άλλοι εθνικοί οργανισμοί υγείας κ.ο.κ. Για να γίνει αυτό απαιτείται:

  • Λήψη μέτρων και εφαρμογή πρακτικών και διαδικασιών που εφαρμόζει η επιχείρηση προκειμένου να αποφύγει τη μετάδοση του ιού (ή/και άλλων ιών).
  • Η επιχείρηση να διαθέτει εκπαιδευμένο προσωπικό για την τήρηση των μέτρων και των κατάλληλων διαδικασιών.
  • Η επιχείρηση να παρέχει τα μέσα και τις υποδομές που απαιτούνται για την εφαρμογή των διαδικασιών και των πρακτικών.
  • Η επιχείρηση να ενημερώνει και να καθοδηγεί κατάλληλα τους πελάτες, τους επισκέπτες και εν γένει τους ενδιαφερόμενους που εισέρχονται στην επιχείρηση για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού.

Με την πιστοποίηση των παρόχων υπηρεσιών φιλοξενίας και σχετιζόμενων με αυτές συνοδών υπηρεσιών, θα ενισχυθεί αποφασιστικά η ασφάλεια και κατ’ επέκταση η εμπιστοσύνη στον τουρισμό του προορισμού, μόλις αρθούν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί.

Η ασφάλεια απαιτεί την καλλιέργεια της κατάλληλης κουλτούρας. Η κουλτούρα είναι πολιτισμός. Η πιστοποίηση είναι πολιτισμός!

(*) Ο κ. Ι. Καλλιάς, είναι Διευθύνων Σύμβουλος της TÜV AUSTRIA HELLAS και μέλος ΔΣ του TÜV AUSTRIA GROUP

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *