(Γ.Τ. Πρωθυπουργού/ Δημήτρης Παπαμήτσος)

Ο UNWTO χαιρετίζει τη συνεργασία του με το υπουργείο Τουρισμού για το Παρατηρητήριο Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τη συνεργασία του με το ελληνικό Υπουργείο Τουρισμού για τη δημιουργία ενός πρώτου ερευνητικού σταθμού αφιερωμένου στη μέτρηση της αειφόρου ανάπτυξης του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, σε όλη τη Μεσόγειο, του πρώτου Παρατηρητηρίου Παραθαλάσσιου και Θαλάσσιου Τουρισμού, που ανακοινώθηκε στο πλαίσιο της 66ης Συνάντησης της Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO) για την Ευρώπη, η οποία φιλοξενήθηκε στην Αθήνα, χαιρετίζει ο UNWTO. 

Μιλώντας για τη συνεργασία του UNWTO με την ελληνική κυβέρνηση, ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Zurab Pololikashvili, δήλωσε: “Ο παράκτιος και θαλάσσιος τουρισμός είναι ένας από τους σημαντικότερους οικονομικούς παράγοντες στη λεκάνη της Μεσογείου. Αυτό το νέο ερευνητικό κέντρο μπορεί να παράσχει δεδομένα για να καθοδηγήσει την επανεκκίνηση και τη μελλοντική ανάπτυξη του τομέα, διασφαλίζοντας ότι εκπληρώνει τις δυνατότητές του να παρέχει ευκαιρίες στις παράκτιες κοινότητες και να προστατεύει και να γιορτάζει τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά”.

Υπουργείο ΤουρισμούΤο Παρατηρητήριο θα αποτελέσει μία μόνιμη δομή, η οποία θα παρέχει δεδομένα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του παράκτιου και θαλάσσιου τουρισμού, θα διαμορφώσει το κατάλληλο μεθοδολογικό πρότυπο για τη μέτρηση και παρακολούθηση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης, θα μεριμνήσει για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας σε όλους τους εμπλεκόμενους εταίρους και, τέλος, θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού στους παράκτιους και νησιωτικούς προορισμούς, μέσα από στοχευμένες δράσεις κατάρτισης.

Στο πλαίσιο αυτό και κατόπιν συνεργασίας του Υπουργείου Τουρισμού με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού, υπογράφηκε Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα στον Υπουργό, κ. Χάρη Θεοχάρη και τον Γενικό Γραμματέα του ΠΟΤ, κατά την 66η Συνάντηση της Περιφερειακής Επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού για την Ευρώπη. Παράλληλα, το Υπουργείο βρίσκεται σε διαδικασία επεξεργασίας Μνημονίου Συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου για την ανάπτυξη του αναγκαίου μεθοδολογικού προτύπου.

Η δημιουργία του Κέντρου θα διαμορφώσει έναν κόμβο συνεργασίας, ανταλλαγής καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας για τη συλλογή και επεξεργασία δεδομένων αναφορικά με τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό.

Υπενθυμίζεται ότι, η Συνάντηση της Επιτροπής του UNWTO πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα από τις 2 έως τις 4 Ιουνίου, παρουσία 16 Υπουργών και Υφυπουργών Τουρισμού, καθώς και εκπροσώπων της παγκόσμιας τουριστικής βιομηχανίας. Μέσα από τη Συνάντηση αναδείχθηκε η σπουδαιότητα της χάραξης κοινής πολιτικής μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών για τη διασφάλιση του τουρισμού και την ασφάλεια των ταξιδιών.

Στο πλαίσιο της Συνάντησης, η Ελλάδα και το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας προχώρησαν στην υπογραφή Δήλωσης Προθέσεως Συνεργασίας ως συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής του προγράμματος συνεργασίας σε θέματα τουρισμού μεταξύ Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας. Με αυτόν τον τρόπο υποδηλώνεται η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών αλλά και σχετικά με τη δημιουργία του Παρατηρητηρίου. Εκπρόσωποι από την κάθε πλευρά ήταν ο Υπουργός Τουρισμού της Ελλάδας, κ. Χάρης Θεοχάρης και ο ομόλογός του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας, η ΑΕ κ. Ahmed Al Khateeb.

«Τις δυο αυτές ημέρες πρωταγωνιστής των συζητήσεων ήταν ο Τουρισμός. Για κάθε χώρα, ο Τουρισμός αποτελεί μεγάλο μέρος της οικονομικής προόδου. Το πιο σημαντικό συμπέρασμα της συνάντησης αυτής ήταν πως μόνο όταν δουλεύουμε όλοι μαζί καταφέρνουμε να πετυχαίνουμε το καλύτερο προς όφελος όλων. Προς αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε τόσο με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού όσο και με τα κράτη που συμμετέχουν σε αυτόν», δήλωσε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *