Photo by Shamia Casiano on Pexels

OAG: 75,5 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις αυτήν την εβδομάδα|Στο Top 20 η Ελλάδα

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Με τις αεροπορικές εταιρίες να προσθέτουν 3,1 εκατομμύρια θέσεις, συνολικά 75,5 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις προσφέρθηκαν αυτή την εβδομάδα, αναδεικνύοντάς την στην πιο “busy” εβδομάδα από την έναρξη της πανδημικής κρίσης, τον Ιανουάριο του 2020. Εντούτοις, έχουμε να διανύσουμε πολύ δρόμο ακόμη έως ότου φτάσουμε τα 116 εκατ. θέσεις, οι οποίες προσφέρονταν πριν από δύο χρόνια, όπως αποτυπώνονται στα στοιχεία του OAG.

Η Ελλάδα έχει ανέβει δύο θέσεις υψηλότερα, στη 17η, μεταξύ των είκοσι κορυφαίων χωρών από πλευράς προγραμματισμένης χωρητικότητας αεροπορικών εταιριών, καταγράφοντας το μεγαλύτερο, εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης. Ενώ, ανά περιοχή, τα “ηνία” έχει η Δυτική Ευρώπη.

Οι προκλήσεις της αεροπορικής βιομηχανίας καταγράφονται στα δεδομένα αυτής της εβδομάδας, που παρουσιάζει ο OAG, ο κορυφαίος πάροχος ψηφιακών πληροφοριών για πτήσεις, αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρίες. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία, παρά την ανάπτυξη υπολείπονται ακόμη 7,9 εκατομμύρια αεροπορικές θέσεις, προκειμένου αυτές να ανέλθουν στα επίπεδα του 2019. Επί του παρόντος, οι αεροπορικές θέσεις είναι 35% κάτω από τα επίπεδα πριν από τον Covid-19. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα καταγράφηκε αύξηση 4,2% στη χωρητικότητα των αεροπορικών εταιριών, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Τα καλά νέα, λοιπόν, είναι η εβδομαδιαία ανάπτυξη, ενώ τα κακά ότι, περίπου 7,9 εκατομμύρια θέσεις έχουν αφαιρεθεί από τις αεροπορικές εταιρίες για τον Ιούλιο και 6,9 εκατομμύρια έχουν αφαιρεθεί για τον Οκτώβριο.

Η Δυτική Ευρώπη “πρώτη των πρώτων”

Η Δυτική Ευρώπη έχει δει μια αξιόλογη αύξηση της χωρητικότητας (19,6%), από εβδομάδα σε εβδομάδα, καθώς οι μεγάλοι, καλοκαιρινοί προορισμοί ανοίγουν και οι αεροπορικές εταιρίες προσθέτουν όλο και περισσότερες θέσεις. Αυτό συμβαίνει στο πλαίσιο της άρσης των ταξιδιωτικών περιορισμών, μεταξύ των κρατών-μελών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά τις επιπλέον 2,2 εκατομμύρια θέσεις που προστέθηκαν στη χωρητικότητα της Δυτικής Ευρώπης, υπολείπεται κατά 50% και πάνω του επιπέδου του 2019, καθώς τουλάχιστον μία μεγάλη αγορά παραμένει κλειστή για τα ταξίδια, εκτός από τα χαρακτηριζόμενα ως απαραίτητα, το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο θα είχε κανονικά περίπου 3,9 εκατομμύρια θέσεις αυτή την εβδομάδα, αλλά παραμένει σε μόλις πάνω από ένα εκατομμύριο θέσεις ή το 26% της κανονικής χωρητικότητας.

Η Βορειοανατολική Ασία με 19,4 εκατομμύρια θέσεις την εβδομάδα παραμένει η πλησιέστερη περιοχή στα επίπεδα προ πανδημίας, με έλλειμμα 21% στη χωρητικότητα και, φυσικά, η Κίνα αντιπροσωπεύει πάνω από το 80% της συνολικής χωρητικότητας που παράγεται στην περιοχή, έτσι έως ότου ανοίξουν ξανά οι διεθνείς πτήσεις είναι απίθανο να δούμε την κατάσταση να βελτιώνεται.

Στην αντίπερα όχθη, η Νοτιοανατολική Ασία παραμένει η περιοχή που βρίσκεται πιο μακριά από τα επίπεδα του Ιανουαρίου 2020, με μόλις 3,5 εκατομμύρια θέσεις αυτήν την εβδομάδα, σε σύγκριση με τα 10 εκατομμύρια πριν από την πανδημία, με αγορές όπως η Μαλαισία, η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη να παραμένουν “καθηλωμένες”.

Οι πρώτες 20 χώρες

Οι κορυφαίες είκοσι αγορές αποκαλύπτουν γιατί οι καλοκαιρινοί προορισμοί στην Ευρώπη χαμογελούν και πάλι: η Γερμανία κινείται για άλλη μια φορά με αύξηση 23% στην εβδομαδιαία χωρητικότητα, με μεγάλο μέρος αυτής της χωρητικότητας να κατευθύνεται σε καλοκαιρινούς προορισμούς, αλλά υπάρχει ένας ακόμη παράγοντας αυτής της ανάκαμψης: η χωρητικότητα στις ΗΠΑ. Η Lufthansa θα λειτουργήσει αυτήν την εβδομάδα περίπου 30.000 θέσεις στις ΗΠΑ, καθιστώντας την τη δεύτερη, μεγαλύτερη, διεθνή αγορά για την αεροπορική εταιρία, μπροστά από προορισμούς, όπως η Ιταλία και η Γαλλία.

Ο Καναδάς, από την άλλη, επιστρέφει στην κορυφαία κατάταξη, με μια εντυπωσιακή αύξηση 22% στην εβδομαδιαία χωρητικότητα, με την Κολομβία να πέφτει κατά τη μία θέση στη λίστα. Μεγάλο μέρος της αύξησης της χωρητικότητας στον Καναδά προέρχεται από αερομεταφορείς χαμηλού κόστους αυτή την εβδομάδα. Για παράδειγμα ο Westjet προσθέτει επιπλέον 44.000 θέσεις και οι Flair και Swoop προσθέτουν περισσότερες θέσεις, καθώς συνεχίζουν τις προγραμματισμένες στρατηγικές επέκτασής τους. Ο Καναδάς θα είναι μια ενδιαφέρουσα αγορά τα επόμενα χρόνια, καθώς η Air Canada επιδιώκει να ανακάμψει ενόψει του αυξανόμενου ανταγωνισμού.

Δύο θέσεις επάνω στην κατάταξη η Ελλάδα

Η Ελλάδα έχει ανέβει δύο θέσεις υψηλότερα, στη 17η, μεταξύ των πρώτων είκοσι χωρών από πλευράς προγραμματισμένης χωρητικότητας αεροπορικών εταιριών, καταγράφοντας το μεγαλύτερο, εβδομαδιαίο ποσοστό αύξησης (23,9%) -σχεδόν ένα τέταρτο περισσότερες θέσεις διαθέσιμες αυτή την εβδομάδα, σε σύγκριση με την προηγούμενη, γεγονός που αποτυπώνει την αξία των θετικών μηνυμάτων γύρω από το άνοιγμα των επιχειρήσεων που στηρίζει ο τουριστικός τομέας.

ksd
adv

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι ένας “πορτοκαλί” προορισμός για ταξίδια από το Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 56.000 αεροπορικές θέσεις προσφέρονται αυτήν την εβδομάδα.

Η American Airlines, πρώτη τις προγραμματισμένες θέσεις

Η American Airlines εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη αεροπορική εταιρία στον κόσμο όσον αφορά τις προγραμματισμένες θέσεις -αν και πόσες από αυτές θα λειτουργήσουν έχει πραγματικό ενδιαφέρον, δεδομένης της έλλειψης πιλότων- εντούτοις η αεροπορική εταιρία ακύρωσε σχεδόν 2.000 πτήσεις τον Ιούνιο. Συγκριτικά, η United ακύρωσε περίπου 487 και η Southwest 429.

Η Ryanair συνεχίζει να προσθέτει όλο και περισσότερη χωρητικότητα ανά εβδομάδα, με άλλες 200.000 θέσεις να προστίθενται, με την Ιταλία να αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά για την αεροπορική εταιρία, προσφέροντας  πάνω από 515.000 θέσεις εβδομαδιαίως. Η Alitalia έχει προχωρήσει σε μείωση επιπλέον 14.000 εβδομαδιαίων θέσεων από την αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου και τώρα λειτουργεί μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας του 2019, από αυτή που παραδοσιακά συνιστά τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της.

Παρόλο που, επί του παρόντος, βρίσκεται στη 16η θέση, η easyJet επεκτείνει και πάλι την χωρητικότητά της, με μια εντυπωσιακή αύξηση 49% κάθε εβδομάδα και, περίπου, επιπλέον 275.000 περισσότερες θέσεις. Αυτό ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά στην πραγματικότητα είναι μόνο το ένα τρίτο της κανονικής της χωρητικότητας. Η Γαλλία και η Ιταλία είναι οι σημαντικότερες αγορές για την αεροπορική εταιρία, αυτή την εβδομάδα και, ακόμη, και το Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσε ανάπτυξη, παρά τα νέα δρομολόγια προς τη Σκωτία που έπρεπε να μειωθούν πριν καν ξεκινήσουν.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *