OAG: Στα αεροδρόμια με τις περισσότερες συνδέσεις στην Ευρώπη ο “Ελ. Βενιζέλος”

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΜΕΛΕΤΕΣ

Στη δεκάδα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων με τις περισσότερες συνδέσεις στον κόσμο συμπεριλαμβάνεται ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών “Ελευθέριος Βενιζέλος”, σύμφωνα με την κατάταξη Megahubs 2023 του OAG.

Ειδικότερα, το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέλαβε την ένατη θέση στη δεκάδα των ευρωπαϊκών αεροδρομίων, με το Heathrow του Λονδίνου να επανακτά τη θέση του ως το νούμερο ένα στην Ευρώπη συνδεδεμένο αεροδρόμιο, αλλά και στην πρώτη θέση στον κόσμο.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy και το αεροδρόμιο Schiphol του Άμστερνταμ κατέλαβαν τη δεύτερη και την τρίτη θέση αντίστοιχα στην παγκόσμια κατάταξη.

Η κατάταξη Megahubs 2023 του κορυφαίου παγκοσμίως πάροχου ψηφιακών πληροφοριών για πτήσεις, αεροδρόμια, αεροπορικές εταιρίες και εταιρίες ταξιδιωτικής τεχνολογίας, προέκυψε από τη σύγκριση του αριθμού των προγραμματισμένων συνδέσεων από και προς διεθνείς πτήσεις, με τον αριθμό των προορισμών που εξυπηρετούνται από το αεροδρόμιο.

Φέτος, τα “παγκόσμια megahubs” ήταν ομοιόμορφα κατανεμημένα σε όλες τις περιοχές, με έξι από τα 20 κορυφαία να βρίσκονται στην περιοχή της ΕΜΕΑ, έξι στη Βόρεια Αμερική και επτά στην Ασία και τον Ειρηνικό.

Οι ευρωπαϊκοί κόμβοι που συμπεριλήφθηκαν στην πρώτη 20άδα του πίνακα Global Megahub Top 50 ήταν οι εξής: Λονδίνο-Heathrow (1), Άμστερνταμ-Schiphol (3), Φρανκφούρτη (6), Κωνσταντινούπολη (7) και Παρίσι CDG (9).

Το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης ανέβηκε 30 θέσεις από το 2022, καταλαμβάνοντας την έκτη θέση στον κόσμο, ενώ το αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης μπήκε στην πρώτη δεκάδα στο νούμερο επτά (προηγουμένως είχε καταταγεί στη 17η θέση το 2019).

Η Τουρκία είχε δύο αεροδρόμια που εμφανίζονται στην πρώτη δεκάδα των ευρωπαϊκών Megahubs.

Σε άλλες περιοχές, το Διεθνές Αεροδρόμιο John F. Kennedy και το Διεθνές Αεροδρόμιο O’Hare του Σικάγο κατέλαβαν τη δεύτερη και τη δέκατη θέση στον κόσμο, αντίστοιχα.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ είναι το αεροδρόμιο με τις περισσότερες συνδέσεις στην Ασία και τον Ειρηνικό, ενώ το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι παρέμεινε στην πρώτη θέση στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο John Grant, επικεφαλής αναλυτής της OAG, δήλωσε: “Το OAG Megahubs καταδεικνύει τη διαρκή ζωτικότητα της διεθνούς συνδεσιμότητας. Από την ανάκαμψη του Heathrow του Λονδίνου μέχρι την εντυπωσιακή άνοδο των ασιατικών κόμβων, όπως η Κουάλα Λουμπούρ, τα ευρήματα αυτά υπογραμμίζουν την ανθεκτικότητα και την προσαρμοστικότητα των αεροδρομίων παγκοσμίως”.

Τα 10 κορυφαία ευρωπαϊκά αεροδρόμια τoυ OAG ως προς τη διεθνή συνδεσιμότητα

1. Χίθροου, Λονδίνο

2. Ράιν-Μάιν, Φρανκφούρτη

3. Σχίπχολ, Άμστερνταμ

4. Ατατούρκ, Κωνσταντινούπολη

5. Σαρλ ντε Γκωλ, Παρίσι

6. Φραντς Γιόζεφ Στράους, Μόναχο

7. Αδόλφο Σουάρεθ-Μπαράχας, Μαδρίτη

8. Σαμπιχά Γκιοκτσέν, Κωνσταντινούπολη

9. Ελευθέριος Βενιζέλος, Αθήνα

10. Ζουζέπ Ταραδέλιας-Ελ Πρατ, Βαρκελώνη

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *