BOGIATZIS VASILIS

Οι 4 κρίσεις της Λέσβου και του Βορείου Αιγαίου, σε μια 8ετία

ΓΝΩΜΗ

του Βασίλη Βογιατζή (*)

«Ήταν στραβό το κλίμα, το έφαγε και ο γάιδαρος» λέει ο θυμόσοφος λαός. Στην περίπτωση όμως του Βορείου Αιγαίου ο γάιδαρος έχει τόσο ισχυρά δόντια που θα φάει και τον κορμό του κλίματος.

Τέσσερις κρίσεις έχει αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει το Βόρειο Αιγαίο.

  1. Την Οικονομική κρίση με τα γνωστά μνημόνια και την απαισιοδοξία που υπήρξε στην αγορά ειδικά τα έτη 2012 και 2013
  2. Την προσφυγομεταναστευτική κρίση 2015-2020
  3. Την χρεοκοπία της THOMAS COOK 9/2019
  4. Την λαίλαπα του κορωνοϊού 2020.

Θα παραλείψω να αναφερθώ στην Οικονομική κρίση καθώς είναι χιλιοειπωμένα από τους πλέον ειδικούς.

Η προσφυγομεταναστευκή κρίση όμως έχει αφήσει βαθιά τα σημάδια της στην περιφέρεια της Λέσβου. Ενώ φαίνεται να έχει το νησί της ΛΕΣΒΟΥ υπερδιπλασιασμό του ΑΕΠ λόγω του τζίρου που γίνεται στην περιοχή της πρωτεύουσας (Μυτιλήνη- Μόρια), η περιφέρεια έχει υποστεί τρομακτικά σε μέγεθος απώλειες καθώς το 2016 υπήρχαν μόλις 6-8 τσάρτερ την εβδομάδα τα οποία ναι μεν αυξήθηκαν από το 2017- 2019 σε 20-22 αεροπλάνα αλλά δεν έφτασαν σε καμία περίπτωση τα 35 αεροπλάνα του 2014. Τα περισσότερα ξενοδοχεία έχουν αντιμετωπίσει απώλειες τζίρου από 30 – 50% σε σχέση με το 2014.

Το κερασάκι στην τούρτα έβαλε η χρεοκοπία της THOMAS COOK που κόστισε στην Ελλάδα  πάνω από 500 εκ ευρώ και ειδικότερα στην Λέσβο κοντά στο 1 εκ ευρώ.

Αναφέρθηκε ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ σε πληγείσες επιχειρήσεις, λέγοντας ότι πληγείσες επιχειρήσεις είναι αυτές που έχουν χάσει το 50% του τζίρου τους. Ερωτώ υπάρχει επιχείρηση που σχηματίζει κέρδη, ειδικά στον τουριστικό τομέα, 50% κέρδη, ώστε αν χάσει το 50% του τζίρου της να είναι σε ΝΕΚΡΟ ΣΗΜΕΙΟ (ΙΣΑ ΒΑΡΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΑ);;;; Όλοι οι επαγγελματίες του τουρισμού και ειδικά των ξενοδοχείων έχουν ως στόχο το 25% ως ποσοστό κέρδους αλλά στο τέλος της χρονιάς είναι ευχαριστημένοι με το 15% και μετά τους φόρους στο 10%. Εκεί έχει φτάσει το πράγμα με την συμπίεση των τιμών  και των φόρων που υπόκεινται όλα τα ξενοδοχεία της Ελλάδας.

Όσον αφορά την κρίση του 2020, που αφορά τον κορωνοϊό, όλες οι τουριστικές επιχειρήσεις είναι κλειστές μέχρι τις 30/4 και πιθανώς αυτό να επεκταθεί ως τις 31/5 ή 15/6.

Τα παραπάνω έχουν κοινές συνέπειες για τις οποίες η πολιτεία πρέπει να επιληφθεί να δώσει λύσεις ακόμα και για την κρίση του προσφυγομεταναστευτικού καθώς από το 2015 – 2019 δεν έγινε κάτι από την προηγούμενη κυβέρνηση.

primagel
adv

Έχουν χαθεί πάρα πολλά χρήματα και τα περισσότερα ξενοδοχεία από το 2016-2019 κατέγραψαν απώλειες μέσο όρο 35% ανά έτος σε σύγκριση με έναν επιτυχημένο τζίρο που έχει κέρδος προ φόρων 25% το πολύ. Όταν μια επιχείρηση χάσει το 35% του τζίρου της, τότε πολύ απλά δεν κάνει κέρδη αλλά φτάνει στο νεκρό σημείο ή καταγράφει ζημιές, ελέω συντηρήσεων, ζημιών, ανακαινίσεων.  Όταν ειδικά καταγράφονται ζημιές, τότε στο σημερινό περιβάλλον μένουν απλήρωτοι φόροι και εισφορές. Αν όπως συνέβη το 2019 προσθέσουμε την απώλεια τζίρου του ήδη μειωμένου τζίρου λόγω μη καταβολή δεδουλευμένων από το THOMAS COOK τότε το πρόβλημα είναι ακόμα πιο μεγάλο καθώς καταρρίπτεται όλος ο προγραμματισμός πληρωμών σε ρυθμίσεις και χρέη τραπεζών κλπ.

Όλοι οι φορολογούμενοι πολίτες – επιχειρήσεις μετά την κρίση, προσπάθησαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς με την ελπίδα της ανάκαμψης. Όμως όλα τα γεγονότα που έχουν συμβεί δεν έχουν αφήσει περιθώρια αποπληρωμής δανείων, ρυθμίσεων, φόρων, εισφορών, νέων φόρων 2020 (ΕΝΦΙΑ ΕΞΟΔΑ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΩΝ ΚΛΠ). Ο Τουρισμός, όχι μόνο στην Λέσβο αλλά και σε όλη την Ελλάδα, δεν θα επανέλθει όσο αισιόδοξοι και να είμαστε μιας και εμείς ως ΕΛΛΑΔΑ μπορεί να είμαστε υγιής χώρα τον ΙΟΥΝΙΟ αλλά η ΕΥΡΩΠΗ ΘΑ ΝΟΣΕΙ ΑΚΟΜΑ. Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΑΠΟ ΕΥΡΩΠΗ, ΑΝ ΥΠΑΡΞΕΙ, ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΚΑΙ ΓΑΝΤΙΑ. Εκτός αν βρεθεί θεραπεία για όλους.

Η ΛΕΣΒΟΣ έχει υποστεί υποτίμηση όλων των περιουσιακών στοιχείων από οικίες ως ξενοδοχεία και κτήματα.  Η υποτίμηση αυτών δημιουργεί επιτακτική την ανάγκη ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ και ΟΧΙ ΑΤΟΚΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ.

Οι αποζημιώσεις, εφόσον γίνουν σωστά, μπορούν να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις προς το δημόσιο και ασφαλιστικούς οργανισμούς με συμψηφισμό και θα μείνουν και χρήματα για την μέλλουσα πορεία των επιχειρήσεων. Τα άτοκα δάνεια δεν δημιουργούν διαφορά καθώς ναι μεν μπορεί να εξοφληθούν οι έντοκες υποχρεώσεις σε μια επιχείρηση αλλά εξακολουθεί να υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής αυτών των άτοκων δανείων.

ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ. Τα ξενοδοχεία στην ΕΛΛΑΔΑ είναι απαράδεκτο να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ για το εμπόρευμα τους, που είναι τα δωμάτια και οι χώροι τους. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΚΤΙΡΙΑ. Όσον αφορά τα υπόλοιπα ακίνητα της Λέσβου  ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΕΝΦΙΑ πρέπει να υπάρξει ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΚΑΤΑ 60% τουλάχιστον.

Εξυπακούεται ότι το ειδικό καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ πρέπει να συνεχίσει να υφίσταται για όλη την παραμεθόριο της ΕΛΛΑΔΑΣ.

Η συμπίεση των τιμών και οι προσφορές που έχουν δοθεί, δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια κερδών σε οποιαδήποτε τουριστική επιχείρηση όσο καλά και να δουλέψει και πώς να δουλέψει, αφού ο χρόνος εργασιών θα συρρικνωθεί σε μια περίοδο με αρχή τον  Ιούνιο και τέλος τον Οκτώβριο στην καλύτερη περίπτωση. Το πλήγμα που θα υποστούν οι τουριστικές επιχειρήσεις θα επιφέρει πολλαπλάσιο πλήγμα και σε 300000 επαγγέλματα που επηρεάζονται από την επισκεψιμότητα των τουριστών είτε άμεσα βλ διατροφή – διασκέδαση είτε έμμεσα βλ τεχνικές επιχειρήσεις, μηχανογράφησης, ψηφιακής διαχείρισης κλπ. Άρα, όπως βλέπουν όλοι, θα υπάρξει δυστυχώς ένας ΑΡΜΑΓΕΔΩΝ που θέλει αποθέματα ψυχικά αλλά και υλικά για να αντιμετωπισθεί.

Επιπλέον όλων, είναι οι σημαντικές διορθώσεις που πρέπει να γίνουν σε χρόνια αιτήματα των τουριστικών επιχειρήσεων, στα οποία το ΞΕΕ και η ΠΟΞ έχουν αναφερθεί κατά επανάληψη και είναι ευκαιρία η σημερινή κυβέρνηση να δώσει λύση. ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΕΛΛΟΝ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ.

(*) Ο κ. Βασίλης Βογιατζής είναι διευθυντής του ξενοδοχείου ΠΑΣΙΦΑΗ, στην Σκάλα Καλλονής Λέσβου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *