euro
Pexels photo

Αυτές είναι οι -αστρονομικές- αμοιβές των golden boys των OTA’s | Αποδοχές με πολλά μηδενικά

ΜΟΝΕΥ

Deals για ποσά που ζαλίζουν, κάποια από τα οποία αγγίζουν τη “σφαίρα” της φαντασίας, αντιπροσωπεύουν τους διευθύνοντες συμβούλους των κορυφαίων διαδικτυακών τουριστικών πρακτόρων. Αποδοχές και… μποναμάδες με πολλά μηδενικά, με τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Expedia να βάζει το 2021 στην τσέπη “χοντρό πακέτο”.

Όπως προκύπτει από τις αμοιβές των στελεχών τους, που γνωστοποίησαν τον Μάιο οι Expedia Group, Booking Holdings, Tripadvisor και Airbnb, και αναφέρει σε ένα εξαιρετικό ρεπορτάζ το Skift, ο επικεφαλής της Expedia, Peter Kern, έλαβε ένα πακέτο αποδοχών ύψους 296 εκατομμυρίων δολαρίων, ξεπερνώντας κατά μια τάξη μεγέθους όλους τους συναδέλφους του και φέρεται να τον καθιστά τον τρίτο πιο υψηλά αμειβόμενο διευθύνοντα σύμβουλο σε όλη την εταιρική Αμερική.

Στα χαρτιά, ο “μποναμάς” του Kern κάνει το πακέτο των 120 εκατομμυρίων δολαρίων του συνιδρυτή και διευθύνοντος συμβούλου της Airbnb, Brian Chesky, για το 2020 να μοιάζει με ένα σχετικά ευτελές ποσό.

“Στις 25 Φεβρουαρίου 2021, ο Όμιλος Expedia σύναψε συμφωνία απασχόλησης με τον κ. Kern, η οποία έχει διάρκεια που λήγει στις 22 Απριλίου 2024 (η “Συμφωνία απασχόλησης Kern”), σύμφωνα με την οποία ο κ. Kern αναμένεται να συνεχίσει να υπηρετεί ως Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Εταιρίας τουλάχιστον μέχρι την 1η Ιουνίου 2026″, ανέφερε ο Όμιλος Expedia σε οικονομική του δήλωση.

Η εταιρία ανέφερε ότι ο Kern δεν αναμένεται να ζητήσει πρόσθετη αμοιβή κατά τη διάρκεια της σύμβασης εργασίας του. Παρόλο που το συμβόλαιο εργασίας ξεκίνησε το 2021, περιελάμβανε την καταβολή βασικού μισθού ύψους 728.000 δολαρίων που κάλυπτε από την πρώτη ημέρα του Kern ως διευθύνοντα συμβούλου, στις 22 Απριλίου 2020 έως την επίσημη έναρξη του συμβολαίου εργασίας 10 μήνες αργότερα.

Έτσι, σε διάστημα τεσσάρων ετών, η τεράστια αμοιβή του Kern θα είναι στην πραγματικότητα κατά μέσο όρο πιο μετριοπαθής -εξακολουθεί βεβαίως να ζαλίζει, αφού πρόκειται για 74 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, εάν η μετοχή έχει καλή απόδοση. Πρόκειται για πολύ καλύτερη συμφωνία από τις αντίστοιχες των συναδέλφων του στην Booking Holdings, την Tripadvisor και την Airbnb.

Εάν ο Kern λάμβανε πραγματικά τα 296 εκατομμύρια δολάρια για την τετραετία, θα κέρδιζε περίπου 35.576 δολάρια την ώρα με βάση μια εβδομάδα εργασίας 40 ωρών.

Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει το μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ομίλου Expedia, Chelsea Clinton, η οποία ήταν πρόεδρος της επιτροπής αποζημιώσεων το 2021. Η Chelsea Clinton, αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Clinton, έκανε προεκλογική εκστρατεία για τη μητέρα της και υποψήφια για τις προεδρικές εκλογές του 2020 Hillary Clinton, η οποία υποστήριξε έναν εθνικό κατώτατο μισθό 15 δολαρίων.

Η Chelsea Clinton και τα άλλα δύο μέλη της επιτροπής αποζημιώσεων του διοικητικού συμβουλίου της Expedia συγκέντρωσαν μεγάλο αριθμό αρνητικών ψήφων στις τελικά επιτυχείς εκλογές τους στο διοικητικό συμβούλιο της Expedia αυτόν τον μήνα. Δεν υπήρξαν δημόσιες διατυπώσεις σχετικά με το τι προκάλεσε τις αρνητικές ψήφους, οι οποίες συχνά υποδηλώνουν δυσαρέσκεια, το πακέτο αποζημίωσης του Kern μπορεί να αποτέλεσε έναυσμα.

Αλλά υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις στο πακέτο του Kern ,πέρα από το γεγονός ότι κατανέμεται σε πολλά χρόνια. Η εταιρία δήλωσε ότι “δεν αναμένεται να λάβει πρόσθετη αποζημίωση σε μετοχές για την τριετή διάρκεια της σύμβασης εργασίας του”.

Η συντριπτική πλειονότητα του πακέτου του Kern είναι σε απολαβές μετοχών και δικαιωμάτων προαίρεσης, που θα κατοχυρωθούν σε πολλά χρόνια και τα ποσά είναι εκτιμήσεις που μπορεί να μην μετατραπούν σε πραγματικό γεγονός με βάση την απόδοση της μετοχής της Expedia.

Το πακέτο του Kern βασίστηκε εν μέρει στην απόδοση της μετοχής της Expedia από τότε που ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου μέχρι το τέλος του 2021. Ωστόσο, η μετοχή, όπως και μεγάλο μέρος της αγοράς, είχε κακές επιδόσεις το 2022.

Για να καταλήξει στο πακέτο των 296 εκατομμυρίων δολαρίων, η Expedia δήλωσε ότι η επιτροπή αποζημίωσης έλαβε υπόψη της την ηγεσία του Kern κατά τη διάρκεια της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της στρατηγικής του για την ενοποίηση των τεχνολογικών πλατφορμών, τη μείωση του κόστους που έκανε και τις συμφωνίες χρηματοδότησης που βοήθησε να επιτευχθούν, καθώς και την αύξηση της τιμής της μετοχής, η οποία διαμορφώθηκε στο 194% μέχρι το τέλος του 2021.

Διευθύνων Σύμβουλος της Booking Holdings, Glenn Fogel

Το πακέτο αποδοχών του διευθύνοντος συμβούλου της Booking Holdings, Glenn Fogel για το 2021 ήταν 54 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρία δήλωσε ότι χωρίς τις προσαρμογές προηγούμενων ετών, η αμοιβή του Fogel για το 2021 ήταν 29,9 εκατομμύρια δολάρια. Όμως η εταιρία προσάρμοσε προς τα πάνω τις παροχές του Fogel για τα προηγούμενα έτη, επειδή τα οφέλη του Performance Share Unit ήταν διπλάσια του στόχου για το 2018, καθώς και του στόχου για το προ-πανδημικό 2019.

Εκτός από τα 54 εκατ. δολάρια του Fogel, το πακέτο αμοιβών του γενικού συμβούλου της Booking Holdings, Peter Millones, το 2021 ήταν 19,5 εκατ. δολάρια, όπως και η αμοιβή του οικονομικού διευθυντή, David Goulden.

Παρόλο που οι Millones και Goulden δεν είναι διευθύνοντες σύμβουλοι, οι μισθολογικές τους απολαβές ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από όλους τους κορυφαία αμειβόμενους διευθύνοντες συμβούλους των αμερικανικών αεροπορικών εταιριών. Η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της Delta, Ed Bastian, για παράδειγμα, ήταν 12,4 εκατομμύρια δολάρια, παρόλο που ο Νόμος CARES περιόρισε τις αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων των αεροπορικών εταιριών το 2021.

Διευθύνων Σύμβουλος της Tripadvisor, Steve Kaufer

Το πακέτο αποδοχών του απερχόμενου CEO της Tripadvisor, Steve Kaufer, το 2021 ήταν 7,6 εκατομμύρια δολάρια.
“Οι Επιτροπές Αποδοχών χορήγησαν στον κ. Kaufer ένα βραβείο μετοχών που αποτελείται από περιορισμένες μονάδες μετοχών με χρονική δέσμευση και μη-εξειδικευμένα δικαιώματα προαίρεσης μετοχών με χρονική δέσμευση, με αξία χορήγησης ίση με 5.800.000 δολάρια συνολικά, βάσει της τιμής κλεισίματος των κοινών μετοχών της Tripadvisor στο Nasdaq, κατά την ημερομηνία χορήγησης”, δήλωσε η Tripadvisor. Και πρόσθεσε: “Η αξία εκχώρησης ήταν σημαντικά μικρότερη από την προηγούμενη χορήγηση μακροπρόθεσμων κινήτρων στον κ. Kaufer, σε αναγνώριση της επικείμενης συνταξιοδότησής του κάποια στιγμή το 2022”.

Το 2018, η Tripadvisor χορήγησε στον Kaufer ένα πακέτο αποδοχών ύψους σχεδόν 48 εκατομμυρίων δολαρίων.

Διευθύνων Σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky

Η αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου της Airbnb, Brian Chesky, το 2021 ήταν μόλις 132.152 δολάρια, αλλά αυτό ακολούθησε μια 10ετή αμοιβή 120 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε το 2020. Ως εκ τούτου, η ονομαστική αμοιβή του Chesky για το 2021 ήταν η μόνη αμοιβή CEO μεταξύ των αφεντικών της Airbnb, της Expedia Group, της Booking Holdings και της Tripadvisor, που ήταν μικρότερη -όταν αφαιρεθεί η πριμοδότηση για 2020- από τη μέση αμοιβή των εργαζομένων της Airbnb το 2021, η οποία ήταν 202.541 δολάρια.

Παρόλο που οι εταιρίες υπολογίζουν κάπως διαφορετικά την αναλογία των αμοιβών των διευθύνοντων συμβούλων ως προς τις αμοιβές των εργαζομένων, αξίζει να σημειωθεί η τεράστια διαφορά στις αμοιβές των εργαζομένων μεταξύ αυτών των ανταγωνιστών.

Το 2021, ο μέσος μισθός στην Airbnb ήταν 202.541 δολάρια, έναντι 58.005 δολαρίων στην Booking Holdings, η πλειονότητα των εργαζομένων της οποίας έχουν έδρα στην Ευρώπη.

Όπως και στην Booking Holdings, αρκετά στελέχη της Airbnb έλαβαν μεγάλα πακέτα αμοιβών το 2021. Έτσι, η Airbnb απένειμε στον Chief Technology Officer, Aristotle Balogh’s, 10,5 εκατ. δολάρια, στην Global Head of Hosting, Catherine Powell, 9,6 εκατ. δολάρια, στον Chief Financial Officer, Dave Stephenson, 9,5 εκατ. δολάρια και στον συνιδρυτή και Chief Strategy Officer, Nate Blecharczyk 7,61 εκατ. δολάρια.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *