©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι απεργίες στη Γαλλία απειλή για την ανάκαμψη του τουρισμού

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των Γάλλων για τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση Μακρόν και οι εικόνες των σκουπιδιών που συσσωρεύονται στους δρόμους του Παρισιού κάνουν τον γύρο του κόσμου, απειλώντας την ανάκαμψη του τουρισμού στη χώρα, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Παρά τις αυξήσεις των τιμών σε όλα τα επίπεδα (διαμονή, βενζίνη, εστιατόρια, αγορές τροφίμων, πάσο για σκι…), το 27% των Γάλλων ταξίδεψε κατά τη διάρκεια των σχολικών διακοπών του Φεβρουαρίου, έναντι 25% το 2019. Σχεδόν το 80% επέλεξε να παραμείνει στη Γαλλία, επιτρέποντας στους ξενοδόχους της χώρας να καταγράψουν ένα καλό ξεκίνημα του έτους.

Τον Ιανουάριο, ο δείκτης των εσόδων ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar), ο βασικός δείκτης του τομέα, αυξήθηκε κατά 17,5% και κατά 12,6% τον Φεβρουάριο, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο το 2019. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι τα στοιχεία για τη χειμερινή τουριστική περίοδο στη Γαλλία είναι θετικά και δείχνουν ότι, παρά τον πληθωρισμό, οι Γάλλοι πήγαν διακοπές και οι διεθνείς ταξιδιώτες επέστρεψαν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με το Εθνικό Παρατηρητήριο Ορεινών Θερέτρων, στις αρχές Μαρτίου η πληρότητα των καταλυμάτων έφτασε το 82% (έναντι 87% πέρυσι), μια καλή επίδοση δεδομένης της γενικής συγκυρίας. Σε αυτό το επίπεδο, οι προβλέψεις είναι μάλλον ενθαρρυντικές για τους επόμενους μήνες: σύμφωνα με τους ειδικούς, σχεδόν έξι στους δέκα Γάλλους σχεδιάζουν ταξίδια με διαμονή πριν από το καλοκαίρι.

Μετά από μια ισχυρή ανάκαμψη το 2022, τα στοιχεία αυτά είναι καθησυχαστικά για την ανανεωμένη ελκυστικότητα της Γαλλίας. Ωστόσο, οι επανειλημμένες απεργίες για τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος προκαλούν ανησυχία. Την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν 740.000 διαδηλωτές στους δρόμους.

Τα έκτροπα της βίας των τελευταίων εβδομάδων είχαν ήδη άμεσο αντίκτυπο στην οικονομική κατάσταση των γαλλικών επιχειρήσεων του λιανικού εμπορίου, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων, καθώς και στον τουρισμό στο σύνολό του. Ήδη, ορισμένοι επαγγελματίες βλέπουν ακυρώσεις για το Πάσχα.

Το 95% των Παριζιάνων ξενοδοχειούχων κι εστιατόρων κατέγραψαν μείωση της ζήτησης, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Ένωση Ξενοδοχείων και Εστιατορίων του Παρισιού Ile-de-France. Κατά μέσο όρο, ο τομέας των ξενοδοχείων και των εστιατορίων έχει ποσοστό ακύρωσης 21%. Σε ένα ήδη περίπλοκο οικονομικό πλαίσιο, αυτό είναι σημαντικό χτύπημα για τους επαγγελματίες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *