intercontinental

Αυτές είναι οι αποδοχές των επικεφαλής των μεγαλύτερων αλυσίδων ξενοδοχείων | ΠΙΝΑΚΕΣ

ΜΟΝΕΥ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Με ποσά με πολλά μηδενικά και μπόνους που δημιουργούν ίλιγγο αμείβονται τα “bosses” των μεγάλων ξενοδοχειακών αλυσίδων. Αποδοχές, που για τον μέσο εργαζόμενο φαντάζουν εξωπραγματικές, αλλά, σίγουρα, τις κερδίζουν με κόπο και τον… ιδρώτα τους.

Το “αφεντικό” της Las Vegas Sands Corp, Robert Goldstein, ήταν ο πιο ακριβοπληρωμένος CEO πέρυσι, με αμοιβές 31 εκατομμυρίων ευρώ, το “αφεντικό” της Hyatt, Mark Hoplamazian, ακολούθησε στη δεύτερη θέση με 24 εκατομμύρια και το “αφεντικό” της Hilton, Christopher Nasetta, αμέσως επόμενος με 23,3 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με μια πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση του Skift.

Ο Goldstein κέρδισε 866 φορές περισσότερα χρήματα από έναν μέσο εργαζόμενο το 2021, ενώ ο Hoplamazian κέρδισε 665 φορές.

Ο Goldstein και ο Hoplamazian οδήγησαν τους πίνακες αμοιβών των CEO κατά τη διάρκεια της περυσινής, δύσκολης χρονιάς εξαιτίας της πανδημίας.

Όπως και με άλλους διευθύνοντες συμβούλους ξενοδοχείων, τα πακέτα αποδοχών των Goldstein και Hoplamazian περιείχαν μεγάλο ποσοστό σε μετοχές. Τα ποσά είναι εκτιμήσεις που έκαναν οι εταιρίες για τις αμερικανικές οικονομικές ρυθμιστικές αρχές. Οι τελικές πληρωμές ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με την πορεία των μετοχών.

Το γεγονός ότι ο Goldstein ηγήθηκε των συναδέλφων του σε αμοιβές είναι λογικό υπό το πρίσμα της διαπραγμάτευσης της αναμφισβήτητα μεγαλύτερης συμφωνίας ακινήτων της χρονιάς. Η Las Vegas Sands πούλησε τα ακίνητά της στο Λας Βέγκας -το The Venetian Resort Las Vegas και το Sands Expo and Convention Center- για περίπου 6,25 δισεκατομμύρια δολάρια στην Apollo Global Management και τη Vici Properties.

Ο Hoplamazian, με τη σειρά του, οδήγησε τη Hyatt στη μεγαλύτερη εξαγορά στην ιστορία της, με τη συμφωνία ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά της Apple Leisure. Δεδομένης αυτής της υπερμεγέθους συμφωνίας, θα μπορούσε κανείς να ισχυριστεί ότι το στέλεχος άξιζε μάλλον να είναι μπροστά από τους άλλους συναδέλφους του σε θέματα αποδοχών.

Δεδομένου ότι η Hyatt είχε καθαρή ζημία 222 εκατ. δολαρίων πέρυσι, το διοικητικό συμβούλιο δεν μπορούσε εύκολα να συνδέσει την αμοιβή του Hoplamazian με την επίτευξη των στόχων για τα καθαρά έσοδα. Έτσι, το διοικητικό συμβούλιο της Hyatt έδωσε έμφαση στις στρατηγικές προτεραιότητες για το 2021 κατά τον καθορισμό του σχεδίου κινήτρων. Αυτές περιλάμβαναν την προώθηση στελεχών με δεξιότητες, την παροχή εξατομικευμένης εξυπηρέτησης στους πελάτες και έννοιες όπως “ανάπτυξη με πρόθεση”.

Η εκτελεστική ομάδα της Hyatt πέτυχε σε γενικές γραμμές τα μεγέθη που συνδέονταν με αυτούς τους στόχους, σύμφωνα με το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας.

Ακολουθεί διάγραμμα που περιγράφει τις αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων ξενοδοχείων για το 2021.

CEO Ξενοδοχειακός Όμιλος Αποδοχές 2021
Robert Goldstein Las Vegas Sands Corp. $31 εκατ.
Mark Hoplamazian Hyatt Hotels & Resorts $24 εκατ.
Christopher Nassetta Hilton Hotels & Resorts $23.3 εκατ.
Thomas Reeg Caesars Entertainment Group $22.5 εκατ.
Anthony Capuano Marriott International $18.4 εκατ.
Geoffrey Ballotti Wyndham Hotels & Resorts $18.2 εκατ.
William Hornbuckle MGM Resorts International $13.2 εκατ.
Matt Maddox Wynn Resorts $12.9 εκατ.
Patrick Pacious Choice Hotels International $11.2 εκατ.
Sébastien Bazin Accor $4.9 εκατ.
Keith Barr InterContinental Hotels Group (IHG) $3.9 εκατ.
Alison Brittain Whitbread $2.6 εκατ.

Αρχικά αναφέρονταν σε τοπικό νόμισμα και οι μετατροπές σε δολάρια υπολογίζονται κατ’ εκτίμηση. Τα στοιχεία της IHG βασίζονται στο πλήρες εργατικό δυναμικό, συμπεριλαμβανομένων των προσλήψεων μέσω τρίτων, και το συνολικό ποσό των αποδοχών του Διευθύνοντος Συμβούλου της δεν περιλαμβάνει μια σχετικά μέτρια μεταβλητή αμοιβή.

Σημείωση: Στις αρχές του 2022, ο Matt Maddox αποχώρησε από CEO και ανέλαβε ο Craig Billings. Η Alison Brittain σχεδιάζει να εγκαταλείψει τον ρόλο της CEO.

Πηγές: SEC και άλλα οικονομικά αρχεία.

Τα πακέτα αμοιβών των CEO των ξενοδοχείων ξεκινούν προφανώς με μισθό. Ωστόσο, οι αποδοχές περιλαμβάνουν επίσης ένα μείγμα πρόσθετων παροχών που, μαζί, αντιστοιχούν σε πολύ περισσότερα. Ένα ετήσιο μπόνους, ένα πακέτο μακροπρόθεσμων δικαιωμάτων μετοχών, επιπλέον βοήθεια για τις συντάξεις κ.ο.κ. αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της αμοιβής του μέσου διευθύνοντος συμβούλου ενός ξενοδοχείου.

Στις δώδεκα κορυφαίες ξενοδοχειακές εταιρίες πέρυσι, οι συνολικές αποδοχές των διευθύνοντων συμβούλων ανέρχονταν κατά μέσο όρο σε 18 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αμοιβές των CEO των ξενοδοχείων ήταν υψηλότερες από τις αμοιβές των CEO των αεροπορικών εταιριών. Πέρυσι, ο υψηλότερα αμειβόμενος διευθύνων σύμβουλος αεροπορικής εταιρίας στις ΗΠΑ ήταν ο Ed Bastian της Delta,με μόλις 12,4 εκατομμύρια δολάρια.

Οι αμοιβές των CEO των ξενοδοχείων ήταν επίσης υψηλότερες από ό,τι είναι συνήθως σε πολλές επιχειρήσεις. Μια αμερικανική μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών σε 300 δημόσιες επιχειρήσεις, σε διάφορους κλάδους, διαπίστωσε ότι η μέση αμοιβή του CEO ήταν 10,6 εκατομμύρια δολάρια πέρυσι. Επίσης, σύμφωνα με ανάλυση της Wall Street Journal σε περισσότερες από 400 εταιρίες, που χρησιμοποίησε δεδομένα της MyLogIQ, ο μέσος όρος των αμοιβών ήταν 14,7 εκατομμύρια δολάρια.

Στα χέρια των επενδυτών οι αμοιβές των CEO ξενοδοχείων

Είναι διαισθητικά λογικό να δίνεται σε έναν CEO υψηλότατη αμοιβή για να αντιμετωπίσει κακές στιγμές ή να επαναφέρει μια κακή στρατηγική.

Αλλά ορισμένοι επικριτές υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε να ισχύει και το αντίστροφο. Τα ανώτατα στελέχη που περιμένουν επιπλέον απολαβές σε μετοχές, κατά τη διάρκεια της διάσωσης των εταιριών, θα πρέπει να δέχονται περικοπές όταν το έργο τους γίνεται ευκολότερο, σε καλές εποχές.

Ενώ ορισμένοι διευθύνοντες σύμβουλοι ξενοδοχείων παραιτήθηκαν από τους μισθούς τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι συνολικές απολαβές, χάρη στις μακροχρόνιες χορηγήσεις μετοχών και άλλων επιβραβεύσεων, δεν μειώθηκαν σημαντικά.

Σήμερα η τελική απόφαση για τις αμοιβές των CEO ανήκει στους επενδυτές. Στα καλά νέα για τους διευθύνοντες συμβούλους, οι μέτοχοι που ψήφισαν για τα πακέτα αποζημιώσεων ψήφισαν υπέρ των υψηλών αμοιβών των διευθυντικών στελεχών, θεωρώντας ότι είναι σύμφωνες με τις επιδόσεις της εταιρίας. Η διαχείριση μιας πανδημίας και η ανάκαμψή της ήταν μια από τις δυσκολότερες προκλήσεις που αντιμετώπισαν οι διευθύνοντες σύμβουλοι ξενοδοχείων εδώ και δεκαετίες.

Αναλογία αμοιβών CEO ξενοδοχείων σε σχέση με τις αμοιβές των εργαζομένων

CEO Ξενοδοχειακός Όμιλος Αποδοχές 2021 Σύγκριση με το προσωπικό (εκτός από τον CEO)
Robert Goldstein Las Vegas Sands Corp. $31 εκατ. 866x μέση τιμή για το προσωπικό, $35,879
Mark Hoplamazian Hyatt Hotels & Resorts $24 εκατ. 665x μέση τιμή για το προσωπικό, $36,186
Christopher Nassetta Hilton Hotels & Resorts $23.3 εκατ. 631x μέση τιμή για το προσωπικό, $36,915
Thomas Reeg Caesars Entertainment Group $22.5 εκατ. 634x μέση τιμή για το προσωπικό, $35,618
Anthony Capuano Marriott International $18.4 εκατ. 506x μέση τιμή για το προσωπικό, $36,505
Geoffrey Ballotti Wyndham Hotels & Resorts $18.2 εκατ. 505x μέση τιμή για το προσωπικό, $36,102
William Hornbuckle MGM Resorts International $13.2 εκατ. 379x μέση τιμή για το προσωπικό, $34,988
Matt Maddox Wynn Resorts $12.9 εκατ. 294x μέση τιμή για το προσωπικό, $44,048
Patrick Pacious Choice Hotels International $11.2 εκατ. 83x μέση τιμή για το προσωπικό, $134,099
Sébastien Bazin Accor $4.9 εκατ. N/A
Keith Barr InterContinental Hotels Group (IHG) $3.9 εκατ. 65x μέση τιμή για το προσωπικό, $54,689
Alison Brittain Whitbread $2.6 εκατ. 105x μέση τιμή για το προσωπικό, $24,803

Αρχικά αναφέρθηκαν σε τοπικό νόμισμα και οι μετατροπές είναι κατ’ εκτίμηση.

Στη λίστα με τις αμοιβές των διευθύνοντων συμβούλων στις δώδεκα μεγαλύτερες, μητρικές, ξενοδοχειακές εταιρίες, διαπιστώθηκε ότι η μέση αναλογία της αμοιβής του διευθύνοντος συμβούλου προς τη μέση αμοιβή των εργαζομένων ήταν 442 προς 1.

Σύμφωνα με την αμερικανική μελέτη του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών σε 300 δημόσιες επιχειρήσεις, η μέση μισθολογική διαφορά μεταξύ των διευθυνόντων συμβούλων και των εργαζομένων ήταν 670 προς 1.

Tagged

1 σχόλιο στο “Αυτές είναι οι αποδοχές των επικεφαλής των μεγαλύτερων αλυσίδων ξενοδοχείων | ΠΙΝΑΚΕΣ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *