Μια σειρά από πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις, θέτει το γνωστό στέλεχος του Τουρισμού Στέλιος Πέτσας, μετά το ρεπορτάζ του money-tourism.gr, για το voucher, που ανακοίνωσε το υπουργείο Τουρισμού.
Οι ερωτήσεις του κ. Πέτσα, έχουν ως εξής:
“Επειδή βλέπω μεγάλη ικανοποίηση για τα voucher και δεν βλέπω κανένα σχόλιο ιδιαίτερο, θα ήθελα να ρωτήσω τα εξής σε όλους τους ανθρώπους του τουρισμού:
1. Είναι ή όχι μονόπλευρη η απόφαση;
2. Πού είναι ο ΣΕΤΕ; Είναι όλοι ικανοποιημένοι με την απόφαση; Πώς προστατεύονται τα τουριστικά γραφεία;
3. Τα γραφεία που έχουν προπληρώσει, πως θα επιβιώσουν 18 μήνες;
4. Τα γραφεία που έχουν δώσει επιταγές πως θα τις πληρώσουν χωρίς κανένα έσοδο για 18 μήνες;
5. Ποιος πήρε την απόφαση, η οποία είναι φωτογραφική;
6. Ο υπουργός δεν γνωρίζει και δεν έχουμε απαιτήσεις πολλές, δεν μπορεί κανείς άλλος να τον προστατεύσει;
7. Το ξέρουν όλοι ότι δεν θα επενδύσει κανείς T.O. στην Ελλάδα;
8. Ποιος θα έχει την ευθύνη για τα γραφεία που θα χρεοκοπήσουν;
9. Τα μισά και παραπάνω ξενοδοχεία είναι υπό πώληση ή χρεοκοπία. Ποιος εξασφαλίζει ότι θα υπάρχουν μετά από 18 μήνες;
10. Οι τράπεζες θα δώσουν τη χρηματοδότηση που χρειάζεται στις σοβαρές επιχειρήσεις για να επιβιώσουν με τα χρήματα που πήραν, και πότε;
11. Μεγάλη βιασύνη βλέπω για το ζήτημα και προχειρότητα. Γιατί;
Ο ρόλος μου λοιπόν, για να μη βιαστούν πολύ να πουν ότι ενδιαφέρομαι μόνο για τα δικά μου συμφέροντα, είναι διττός: και τουριστικός πράκτορας(DMC) και ξενοδόχος.
Αναμένω τις απαντήσεις σας…”.
Επειδή στην δύσκολη περίοδο που βιώνουμε όλοι, ο διάλογος είναι πολύ σημαντικός, πάσα απάντηση, ευπρόσδεκτη.
money-tourism.gr

Έτσι ακριβώς! Οι πελάτες των τουριστικών γραφείων, έχουν προκαταβάλει μετρητά εδώ και μήνες, έχοντας την δυνατότητα ακύρωσης της κράτησης με 100% επιστροφή των χρημάτων έως μια ορισμένη ημερομηνία. Το voucher μετακυλά την υποχρέωση καταβολής του αντίστοιχου ποσού στο τουριστικό γραφείο, το οποίο είναι αυτό που έχει συμβληθεί με τον τελικό πελάτη! Έτσι, λοιπόν, ο ξενοδόχος παρακρατά με τις ευλογίες της κυβέρνησης, χρήματα που δεν αντιστοιχούν σε καμμία υπηρεσία, είτε γιατί ο πελάτης δεν σκοπεύει να ταξιδέψει μελλοντικά προς τον προορισμό και ίσως και κανένας άλλος πελάτης του γραφείου, είτε γιατί το ξενοδοχείο μπορεί να μην υπάρχει πλέον, καταδικάζοντας τα γραφεία σε χρεωκοπία. Αυτό είναι μαθηματικά βέβαιο, εφ´όσον τα συνολικά ποσά, για όλους τους πελάτες και όλα τα ξενοδοχεία, που απαιτούνται για επιστροφή στην πελατεία του γραφείου, πρέπει να εκταμιευθούν από τον πράκτορα. Η απόφαση, δυστυχώς, δείχνει ότι εξυπηρετεί «ημέτερους», οδηγώντας στην καταστροφή έναν ολόκληρο κλάδο και ως εκ τούτου, μπορεί να θεωρηθεί καταχρηστική και απαράδεκτη.
Νομίζω οτι ο «διοργανωτής ταξιδιού» είχε την υποχρέωση να ασφαλίσει το ταξίδι με βάση το άρθρο 16 ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 7/2018 (ΦΕΚ 12/Α/29-1-2018). Όποτε σε περίπτωση ακύρωσης του ταξιδιού λόγω ανωτέρας βίας η ασφαλιστική εταιρεία θα καλύψει τελικα το κόστος του ταξιδιού.
Με το νέο νόμο δίνεται η δυνατότητα και στο τουριστικό γραφείο αντί να επιστρέψει τα χρήματα αμέσως στον τελικό πελάτη να του χορηγήσει voucher διαρκείας 18 μηνών. Έτσι καλύπτεται και ο κ Πέτσας σαν τουριστικός πράκτορας. Αν ο τελικος πελάτης αποφασίσει να μην το χρησιμοποιήσει θα αποζημιωθεί τελικά μετά από 18 μήνες. Εκτός αν ο τουριστικος πρακτορας έχει διαθέσιμο το πόσον για να το επιστρέψει αμέσως στον πελάτη και να το πληρωθεί αργότερα από την ασφαλιστική εταιρεία (εφόσον βέβαια έχει ασφαλίσει το ταξίδι ως όφειλε)
Όσον αφορά τις προκαταβολες στα ξενοδοχεία, αυτές αφορούν δωμάτια που φυσικά παραμένουν στη διάθεση του ταξιδιωτικού γραφείου μόλις τα ξενοδοχεια μπορέσουν να ανοίξουν και να λειτουργήσουν με ασφάλεια, ώστε να καταστεί δυνατή η απόσβεση της προκαταβολής, για αυτό και πολύ σωστά η πολιτεία προέβλεψε το 18μηνο. Όσον αφορά την πιθανότητα «πτώχευσης» η «πώλησης» κάποιου ξενοδοχείου, αυτή εμπεριέχεται εξαρχής στο επιχειρηματικό ρίσκο που λαμβάνει ο ταξιδιωτικός πράκτορας κατα τη χορήγηση των προκαταβολών. Και αυτή ακριβως την πιθανότητα στοχεύει να περιορίσει η πολιτεία με τη συγκεκριμένη πρόβλεψη του 18 μηνου, προστατεύοντας τα ξενοδοχεία από τα προηγούμενα ενδεχόμενα εξασφαλιζοντας έτσι και τα συμφέροντα του τουριστικού πράκτορα
Voucher μπορεί να εκδώσει και ο πράκτορας προς τον πελάτη. Σίγουρα θα δημιουργηθεί πρόβλημα αν μέσα στο 18μηνο χρεωκοπησει κάποιος ξενοδόχος που χρωστάει σε πρακτορείο αλλά είναι πολύ μικρό το πρόβλημα σε σχέση με αυτό που θα προκύψει αν άμεσα και σε καιρό χωρίς έσοδα αναγκαστούν οι ξενοδόχοι να επιστρέψουν χρήματα. Πρώτον δε θα τα έχουν σε πολλές περιπτώσεις και δεύτερον αν τα επιστρέψουν θα στερέψουν τα ταμεία τους και ΣΙΓΟΥΡΑ δεν θα υπάρχουν του χρόνου.