airbnb

Ποιες ευρωπαϊκές χώρες και με ποιο τρόπο, βάζουν “φρένο” στις βραχυχρόνιες μισθώσεις | Μέτρα και απαγορεύσεις

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Παρά το γεγονός ότι τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb ανεβαίνουν ολοένα στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών, μια σειρά από χώρες στην Ευρώπη υιοθετούν κι εφαρμόζουν κανονισμούς και μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσουν την διόγκωση αυτής της μορφής φιλοξενίας, που είναι υπεύθυνη, μεταξύ άλλων, για την στεγαστική κρίση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι ορισμένοι δημοφιλείς, τουριστικοί προορισμοί.

Η μία χώρα μετά την άλλη, σε ολόκληρη την Ευρώπη έχουν αρχίσει να θέτουν περιορισμούς στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, εξετάζοντας την αυστηροποίηση των κανονισμών λειτουργίας τους.

Αυτές οι χώρες είναι:

Γαλλία

Οι Παριζιάνοι που επιθυμούν να νοικιάσουν την κύρια κατοικία τους σε μια πλατφόρμα όπως η Airbnb πρέπει να εγγραφούν στο τοπικό δημαρχείο, ενώ η μίσθωση αυτή περιορίζεται στις 120 ημέρες τον χρόνο.

Για τις δεύτερες κατοικίες ή για να νοικιάσουν ένα ακίνητο για περισσότερες από 120 ημέρες, πρέπει να το μετατρέψουν επίσημα σε επιπλωμένο τουριστικό κατάλυμα. Η πόλη διαθέτει μάλιστα ειδική μονάδα η οποία αναζητά τις παράνομες ενοικιάσεις και επιβάλλει πρόστιμα στους παραβάτες.

Γερμανία

Το Βερολίνο εισήγαγε προηγουμένως απαγόρευση της Airbnb, η οποία έχει πλέον αρθεί, αλλά οι αυστηροί κανόνες -που επιβάλλονται με βαριά πρόστιμα- παραμένουν.

Οι οικοδεσπότες της Airbnb στην πόλη πρέπει να έχουν άδεια για να νοικιάσουν ένα ολόκληρο ακίνητο σε βραχυπρόθεσμη βάση. Ενώ, οι δεύτερες κατοικίες μπορούν να νοικιάζονται το πολύ για 90 ημέρες ετησίως.

Στο Μόναχο, οι βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις ολόκληρων σπιτιών περιορίζονται σε οκτώ εβδομάδες ετησίως, μετά από τις οποίες πρέπει να ληφθεί ειδική άδεια.

Αντίστοιχα, στη Στουτγάρδη, οι οικοδεσπότες που νοικιάζουν βραχυχρόνια πάνω από το μισό ακίνητό τους περιορίζονται σε 10 εβδομάδες ετησίως χωρίς άδεια.

Ιταλία

Η Φλωρεντία προσχώρησε πρόσφατα στη Ρώμη στην επιβολή περιορισμών στις ενοικιάσεις τύπου Airbnb. Η πόλη πρόκειται να περιορίσει τα νέα τουριστικά καταλύματα στο ιστορικό της κέντρο. Εν τω μεταξύ, η Βενετία και το Μιλάνο συζητούν επίσης τη θέσπιση περιορισμών.

Η τάση φαίνεται ότι θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, καθώς το ιταλικό υπουργείο Τουρισμού έχει συντάξει νόμο για τον περιορισμό των βραχυχρόνιων μισθώσεων σε όλη την Ιταλία. Στόχος του είναι να βοηθήσει δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς να αντιμετωπίσουν τη στεγαστική κρίση και το υπερτουρισμό.

Ο νόμος, ο οποίος αφορά ενοικιάσεις κάτω των 30 ημερών, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Ολλανδία

Στο Άμστερνταμ, οι οικοδεσπότες μπορούν να νοικιάζουν τα ακίνητά τους μόνο για το πολύ 30 διανυκτερεύσεις ετησίως. Για οτιδήποτε παραπάνω απαιτείται άδεια για βραχυχρόνιες διαμονές.

Πορτογαλία

Για να καταπολεμήσει την αύξηση των τιμών ενοικίασης, η Πορτογαλία σταμάτησε να εκδίδει νέες άδειες για Airbnbs και άλλες παρόμοιες παραθεριστικές μισθώσεις, εκτός από τις αγροτικές περιοχές.

Όλες οι άδειες για παραθεριστικές μισθώσεις θα επανεξετάζονται πλέον κάθε πέντε χρόνια. Εισάγεται επίσης ένα νέο σύστημα για τον έλεγχο των τιμών ενοικίασης. Στους ιδιοκτήτες της Airbnb προσφέρεται επίσης φορολογική ελάφρυνση εάν μετατρέψουν τα ακίνητά τους σε κανονικές κατοικίες.

Ισπανία

Το 2021, η Βαρκελώνη έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη που απαγόρευσε τη βραχυπρόθεσμη ενοικίαση ιδιωτικών δωματίων. Οι οικοδεσπότες δεν επιτρέπεται να νοικιάζουν ένα δωμάτιο για λιγότερο από 31 ημέρες. Μια ειδική ομάδα ελέγχει τις παράνομες καταχωρίσεις και φροντίζει για την αφαίρεσή τους. Ωστόσο, η εκμίσθωση ολόκληρων σπιτιών ή διαμερισμάτων εξακολουθεί να επιτρέπεται με την κατάλληλη άδεια.

Η Πάλμα, η δημοφιλής πρωτεύουσα της Μαγιόρκα, έχει απαγορεύσει τις τουριστικές ενοικιάσεις σε πολυκατοικίες. Οι οικοδεσπότες της Airbnb μπορούν να νοικιάζουν μόνο μονοκατοικίες, οι οποίες πρέπει να είναι απομονωμένες κατοικίες ή βίλες.

Η Βαλένθια, από την άλλη, δίνει, επί του παρόντος, μάχη με τα δικαστήρια για την απαγόρευση των βραχυχρόνιων τουριστικών μισθώσεων στο ιστορικό της κέντρο.

Ηνωμένο Βασίλειο:

Στο Λονδίνο, οι οικοδεσπότες της Airbnb επιτρέπεται να νοικιάζουν το ακίνητό τους μόνο για 90 ή λιγότερες διανυκτερεύσεις ετησίως χωρίς να υποβάλουν αίτηση για αλλαγή χρήσης. Τα όρια επιβλήθηκαν για να διασφαλιστεί ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις είναι βιώσιμες και ελάχιστα επιβαρυντικές για την πόλη.

Οι οικοδεσπότες με νέες καταχωρίσεις στη Σκωτία πρέπει πλέον να λαμβάνουν άδεια χρήσης ακινήτου για βραχυχρόνια μίσθωση πριν δεχτούν κρατήσεις.

Στο Εδιμβούργο, απαιτείται πολεοδομική άδεια για την ενοικίαση μιας δεύτερης κατοικίας στην Airbnb. Το δεκαετές αναπτυξιακό σχέδιο της πόλης, που ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο, θα μπορούσε να επιτρέψει στο δημοτικό συμβούλιο να αρνηθεί συνολικά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις στο μέλλον.

Τέλος, στη Βόρεια Ιρλανδία, όποιος διαθέτει τουριστικά καταλύματα ως επιχείρηση -συμπεριλαμβανομένης της Airbnb- πρέπει να λάβει πιστοποιητικό από το Tourism NI.

Tagged

1 σχόλιο στο “Ποιες ευρωπαϊκές χώρες και με ποιο τρόπο, βάζουν “φρένο” στις βραχυχρόνιες μισθώσεις | Μέτρα και απαγορεύσεις

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *