photo EC
Φωτό: EC

Οι Ευρωπαίοι ψηφίζουν “ναι” στα μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

ΜΕΛΕΤΕΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το “ναι” των Ευρωπαίων στα μέτρα για αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τη στήριξη της Ουκρανίας πιστοποιεί η έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου που δημοσιεύτηκε σήμερα.

Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει την ομόφωνη υποστήριξη των Ευρωπαίων για τα μέτρα που ελήφθησαν τον τελευταίο χρόνο για την προστασία των καταναλωτών και των επιχειρήσεων από την αστάθεια των τιμών της ενέργειας, καθώς και για τις δράσεις για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και της πράσινης μετάβασης. Επιβεβαιώνει, επίσης, τη συναίνεση μεταξύ των πολιτών της ΕΕ υπέρ της ενίσχυσης της βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και των ενεργειών της ΕΕ που έλαβε ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το 86% θεωρεί ότι ήταν σημαντικό να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο προκειμένου να περιοριστεί ο άμεσος αντίκτυπος της αύξησης των τιμών της ενέργειας στους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις κατά το τελευταίο έτος.

Πάνω από 8 στους 10 έχουν αυτήν την άποψη σχετικά με την προώθηση της βιώσιμης χρήσης των φυσικών πόρων (86%), τη διευκόλυνση της από κοινού αγοράς φυσικού αερίου από τα κράτη μέλη της ΕΕ για τη διασφάλιση της ασφάλειας του εφοδιασμού (82%), τη δημιουργία εταιρικών σχέσεων με άλλους παγκόσμιους παράγοντες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Αυστραλία (81%), τον περιορισμό των υπερβολικών εμπορικών εξαρτήσεων από χώρες όπως η Ρωσία ή η Κίνα (80%) και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας καθαρής τεχνολογίας (80%).

Τα μέτρα της ΕΕ που στοχεύουν στην επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού με παράλληλη προστασία των καταναλωτών και στην αύξηση της ανθεκτικότητας της οικονομίας της ΕΕ θεωρούνται σημαντικά από το 77% και το 76% αντίστοιχα των ερωτηθέντων.

Όσον αφορά τη μελλοντική δράση, το 86% πιστεύουν ότι θα πρέπει μα διασφαλιστεί η πληρότητα της αποθήκευσης φυσικού αερίου στην ΕΕ ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος έλλειψης, το 85% ότι η ΕΕ πρέπει να ενισχύσει την παραγωγή καθαρών τεχνολογιών στα κράτη μέλη και το 79% ότι τα μέτρα της ΕΕ πρέπει να στοχεύουν στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας. Το 75% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να χρηματοδοτήσει κοινά αμυντικά έργα για την ανάπτυξη στρατηγικών αμυντικών δυνατοτήτων και τεχνολογιών.

Επιπλέον, η μεγάλη πλειονότητα των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία δείχνει την ανάγκη να διασφαλίσει η ΕΕ την ενεργειακή και οικονομική της ασφάλεια (85%), καθώς και να αυξήσει τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών (75%), ενώ συνεχίζει να επιδεικνύει αλληλεγγύη προς την Ουκρανία (71%).

Οι Ευρωπαίοι συνεχίζουν να είναι υπέρ της υποστήριξης της Ουκρανίας και των Ουκρανών. Το 86% εγκρίνει τη συνέχιση της παροχής ανθρωπιστικής υποστήριξης από την ΕΕ στους πληγέντες από τον πόλεμο, το 77% αποδέχεται να καλωσορίσει στην ΕΕ τους ανθρώπους που επιχειρούν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, το 71% υποστηρίζει την επιβολή οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Περίπου τα δύο τρίτα των Ευρωπαίων, αντίστοιχα 67% και 65%, πιστεύουν ότι η ΕΕ πρέπει να υποστηρίξει την πορεία της Ουκρανίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ένταξή της στην ενιαία αγορά. Τέλος, το 65% τάσσεται υπέρ της οικονομικής και χρηματοδοτικής στήριξης της Ουκρανίας και το 57% πιστεύει ότι η ΕΕ πρέπει να στηρίξει την αγορά και προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού και εκπαίδευσης στην Ουκρανία.

Οι πολίτες ρωτήθηκαν επίσης, για μια σειρά από αξίες, εάν ενσωματώνονται καλύτερα από την ΕΕ, από άλλες χώρες στον κόσμο ή και από τις δύο εξίσου. Περίπου οι μισοί από αυτούς πιστεύουν ότι η ΕΕ ενσαρκώνει καλύτερα τον “σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών” (53%), την “κοινωνική ισότητα και ευημερία” (50%), «την “ανοχή και άνοιγμα προς τους άλλους” (49%) και την “ειρήνη” (48%), ακολουθούμενη από την “αλληλεγγύη με χώρες εντός και εκτός ΕΕ” (46%) και τον “σεβασμό στη φύση και την προστασία του κλίματος και του περιβάλλοντος” (45%). Για καθεμία από αυτές τις αξίες, περίπου ένας στους έξι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι άλλες χώρες τις ενσωματώνουν καλύτερα και περίπου ένας στους τέσσερις λέει ότι εκπροσωπούνται τόσο από την ΕΕ, όσο και από άλλες χώρες.

Η έρευνα του Έκτακτου Ευρωβαρόμετρου σχετικά με τις προκλήσεις και τις προτεραιότητες της ΕΕ το 2023 διεξήχθη στα 27 κράτη – μέλη, μεταξύ 24 και 31 Αυγούστου 2023. 26.514 πολίτες της ΕΕ ρωτήθηκαν διαδικτυακά.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *