Turkish tourism minister Mahir Ünal proposed the subsidies.

Στους τουριστικούς πράκτορες και όχι στους αερομεταφορείς, οι επιδοτήσεις πτήσεων

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες θα λαμβάνουν τις επιδοτήσεις πτήσεων αυτό το καλοκαίρι και όχι οι αεροπορικές εταιρείες, σύμφωνα με τα όσα υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός Τουρισμού, Mahir Ünal, σε μία μεταστροφή των απόψεών του.

Ο Ünal διευκρίνισε ότι σχεδιάζει την παροχή επιδότησης ύψους των 6.000$ ανά πτήση αυτό το καλοκαίρι, για να στηρίξει τον τουριστικό τομέα της χώρας. Σύμφωνα με το «Σχέδιο Δράσης 2016 για τον Τουρισμό», που παρουσίασε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, τον Φεβρουάριο, προτάθηκε αρχικά να καταβληθεί στις αεροπορικές εταιρίες επιδότηση 6.000$ ανά πτήση για την παροχή υπηρεσιών σε πέντε αεροδρόμια, τον Απρίλιο και τον Μάιο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το χαμηλό ποσοστό πληρότητας.

Ωστόσο, οι Γερμανοί τουριστικοί πράκτορες κατέκριναν αυτή την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν πιο αποτελεσματικό να καταβάλει σε αυτούς την επιδότηση, ώστε να μπορέσουν να περάσουν την εξοικονόμηση κόστους, στους καταναλωτές. Έπρεπε επίσης, να περιμένουν αρκετές εβδομάδες για τις λεπτομέρειες της πρότασης.

Η τουρκική κυβέρνηση προχώρησε στη δημοσίευση ενός σχεδίου νόμου, σύμφωνα με το οποίο οι επιδοτήσεις θα πρέπει να καταβάλλονται καθ’ όλη τη θερινή περίοδο, με εφαρμογές που πρέπει να γίνουν μέσω του πρώτου εκ των δέκα μεγαλύτερων εισερχόμενων πρακτορείων.

Ωστόσο, οι συνθήκες για τις επιδοτήσεις είναι πολύπλοκες. Ισχύουν μόνο για πτήσεις με αεροσκάφη 100 ή περισσοτέρων θέσεων. Τουλάχιστον 11 επιβάτες του αντίστοιχου πρακτορείου εισερχόμενου τουρισμού πρέπει να είναι στην πτήση, ανεξάρτητα σε ποιο ταξιδιωτικό γραφείο έχουν κάνει την κράτηση. Η επιδότηση των 6.000$ διαιρείται στη συνέχεια ανάλογα με τον αριθμό επιβατών, των οποίων τα ταξιδιωτικά πρακτορεία έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν αίτηση για χρηματοδότηση.

Οι νέοι κανόνες έγιναν δεκτοί από τους κορυφαίους τουριστικούς πράκτορες στη Γερμανία. «Οι συνθήκες είναι πλέον πολύ σαφείς. Είναι μια βάση πάνω στην οποία μπορούμε να σχεδιάζουμε. Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε σε θέση να περάσουμε ένα μέρος αυτής της εξοικονόμησης στους καταναλωτές μέσω της μείωσης των τιμών», δήλωσε ο Ντενίζ Ugur, Διευθύνων Σύμβουλος της Bentour Reisen. Ομοίως, ο Songül Göktas-Rosati, Διευθύνων Σύμβουλος της Thomas Cook Öger Tours, πρόσθεσε: «Χαιρετίζουμε την απόφαση του υπουργείου Τουρισμού, είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με αυτή την υποστήριξη, καθώς θα μας βοηθήσει να φέρουμε ως ταξιδιωτικοί πράκτορες τους επισκέπτες στην Τουρκία. Είναι μια καλή αρχή».

Αλλά η αεροπορική εταιρεία ήταν λιγότερο ικανοποιημένη με αυτή την αλλαγή, που θα ωφελήσει μόνο τους ταξιδιωτικούς πράκτορες. «Είμαστε ικανοποιημένοι που επιτύχαμε παράταση μέχρι το Σεπτέμβριο, αλλά θα θέλαμε μια διαφορετική δομή για αυτού του είδους υποστήριξης», δήλωσε η αεροπορική εταιρεία αναψυχής Sun Express. Εντούτοις, υποστήριξε ότι, θα παραμείνει ενεργή και θα προσπαθήσει να παλέψουμε για μια μορφή στήριξης από την οποία θα επωφελείται το σύνολο της τουριστικής βιομηχανίας.

Εν τω μεταξύ, οι αεροπορικές εταιρείες αναψυχής, κάνουν περικοπές στις θέσεις προς Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, ως αποτέλεσμα της πτώσης των κρατήσεων, αναγκάζοντας τους τουριστικούς πράκτορες να αναδιαρθρώσουν τις ώρες πτήσεων για τους επιβάτες που έχουν κάνει ήδη κράτηση. Μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν μια πτώση 25% στον αριθμό των επισκεπτών της Αττάλειας από τη Γερμανία, τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο.

Η Condor, για παράδειγμα, έκοψε περίπου το ένα τρίτο της χωρητικότητάς της προς την Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, αλλά οι Thomas Cook και Neckermann Reisen προσπαθούν να εξασφαλίσουν ότι οι επιβάτες θα ταξιδέψουν την ίδια ημέρα που ήταν η αρχική τους κράτηση. Η DER Touristik, με 20% μειωμένη διαθεσιμότητα θέσεων και η TUI, η οποία επαναφέρει την TUI fly services, προσπαθούν κι αυτές ώστε οι αλλαγές στις ώρες πτήσεων, να είναι όσο το δυνατό λιγότερες.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *