Οι Κινέζοι τουρίστες ανυπομονούν να ταξιδέψουν ξανά. Αλλά αυτή τη φορά, οι συνήθεις ύποπτοι -η Βενετία, το Παρίσι και η Μαδρίτη, για παράδειγμα- δεν είναι οι κορυφαίες επιλογές τους.
Καθώς η επαναλειτουργία της Κίνας αποκτά δυναμική μετά από τρία χρόνια περιορισμών Covid-19, οι “διψασμένοι” για ταξίδια πολίτες της χώρας εμφανίζονται πολύ διαφορετικοί, σύμφωνα με το Κινεζικό Ινστιτούτο Εξερχόμενου Τουρισμού (COTRI), μια ανεξάρτητη εταιρία συμβούλων με έδρα τη Γερμανία.
“Οι Κινέζοι τουρίστες που θα υποδεχτούμε φέτος και τα επόμενα χρόνια είναι πολύ διαφορετικοί από εκείνους που ταξίδευαν προηγουμένως”, δήλωσε ο Wolfgang Georg Arlt, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του COTRI, στην ITB Berlin.
Στην Κίνα, όπως και αλλού, τα χρόνια των αποκλεισμών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού προκάλεσαν μια στροφή μακριά από τα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα προς έναν “περισσότερο προσανατολισμένο στη φύση και στην ύπαιθρο τουρισμό”, δήλωσε ο Arlt. Τόνισε την εμφάνιση τάσεων όπως το κάμπινγκ και το glamping, καθώς και ταξίδια με επίκεντρο την οικογένεια.
Ίσως πιο σημαντικό, σύμφωνα με τον ίδιο, πολλοί Κινέζοι παραθεριστές εξακολουθούν να εξερευνούν τον θησαυρό των ταξιδιωτικών ευκαιριών στη χώρα τους.
“Στα τρία χρόνια του κλεισίματος της χώρας, όλοι έπρεπε να ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας -συμπεριλαμβανομένων των πλουσίων- γεγονός που έδωσε ώθηση στην εγχώρια τουριστική βιομηχανία”, δήλωσε ο Arlt.
Αυτό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια σημαντική αλλαγή στη διεθνή ταξιδιωτική αγορά, στην οποία οι Κινέζοι τουρίστες συμβάλλουν σε υπερθετικό βαθμό.
“Παλαιότερα, αν ήσουν σημαντικό πρόσωπο στην Κίνα, έπρεπε να ταξιδεύεις διεθνώς. Αν ταξίδευες στο εσωτερικό, είτε ήσουν πολύ φτωχός, είτε ήσουν πολύ ηλίθιος για να ταξιδέψεις διεθνώς. Αυτό έχει αλλάξει τώρα”, πρόσθεσε ο Arlt.
“Πλέον υπήρξε βελτίωση της ποιότητας και της ποικιλίας των προσφορών των εγχώριων ταξιδιών. Έτσι, για εμάς, πρέπει να ανταγωνιστούμε όχι μόνο άλλους διεθνείς προορισμούς, αλλά και την εγχώρια αγορά”, δήλωσε ο Arlt, ο οποίος είναι επίσης διευθυντής του Meaningful Tourism Center, μιας συμβουλευτικής εταιρίας βιώσιμων ταξιδιών με έδρα το Αμβούργο.
Σταδιακή επανέναρξη των ταξιδιών
Οι Κινέζοι τουρίστες πραγματοποίησαν σχεδόν 170 εκατομμύρια εξερχόμενα ταξίδια το 2019, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας. Μόνο κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους αυτού, οι δαπάνες τους για εξερχόμενα ταξίδια ξεπέρασαν τα 127,5 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με μελέτη του κινεζικού ιστότοπου κρατήσεων για ταξίδια Ctrip.com.
Φέτος, τα εξερχόμενα ταξίδια των Κινέζων προβλέπεται να ανακτήσουν περίπου τα δύο τρίτα αυτών των υψηλών επιπέδων του 2019, με περίπου 110 εκατομμύρια διασυνοριακές διελεύσεις από την Κίνα, σύμφωνα με το COTRI.
Ωστόσο, ο ξενοδοχειακός όμιλος Accor εκτιμά ότι περίπου τρεις στους τέσσερις Κινέζους ταξιδιώτες θα παραμείνουν στο εσωτερικό της χώρας.
“Προβλέπουμε ότι το 70% έως 80% των ταξιδιωτών θα εξακολουθήσουν να παραμένουν εντός της Κίνας. Η χωρητικότητα των πτήσεων δεν είναι ακόμη στα επίπεδα του 2019”, δήλωσε στο CNBC Travel η Karelle Lamouche, παγκόσμια εμπορική διευθύντρια της Accor.
Από τότε που η χώρα άνοιξε εκ νέου τα σύνορά της στις αρχές Ιανουαρίου, η έλλειψη αεροπορικής χωρητικότητας άφησε πολλούς επίδοξους ταξιδιώτες εγκλωβισμένους στην πατρίδα τους. Την εβδομάδα από τις 6 έως τις 12 Φεβρουαρίου, οι διεθνείς πτήσεις από την Κίνα ανέκτησαν μόνο το 9% των επιπέδων του 2019, με το 63% αυτών των πτήσεων να εκτελούνται από κινεζικούς αερομεταφορείς, σύμφωνα με στοιχεία από τον ιστότοπο ταξιδιωτικών κρατήσεων Fliggy, που ανήκει στην Alibaba.
Εν τω μεταξύ, πολλοί Κινέζοι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί από καθυστερήσεις στις ανανεώσεις διαβατηρίων και στις αιτήσεις βίζας, καθώς και από ορισμένες βραχύβιες απαγορεύσεις ταξιδιών από χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.
Λόγω αυτών των ελλείψεων, οι χώρες που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις μεταβαλλόμενες ανάγκες των Κινέζων ταξιδιωτών έχουν αναδειχθεί σε σαφείς νικητές. Η Ταϊλάνδη, για παράδειγμα, προσφέρει βίζα κατά την άφιξη σε πλήρως εμβολιασμένους Κινέζους τουρίστες που έχουν ταξιδιωτική ασφάλιση.
“Η Ταϊλάνδη γίνεται ο κορυφαίος προορισμός για τους Κινέζους επισκέπτες”, είπε ο Simeon Shi, επικεφαλής στρατηγικής και εταιρικής ανάπτυξης της Fliggy, σημειώνοντας ότι η Ταϊλάνδη υποδέχθηκε 180.000 Κινέζους τουρίστες από τον Ιανουάριο έως τα μέσα Φεβρουαρίου 2023.
Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας, Anutin Charnvirakul, ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι αναμένει έως και 15 εκατομμύρια Κινέζους τουρίστες να επισκεφθούν τη χώρα φέτος -περίπου το ήμισυ όλων των εισερχόμενων αφίξεων.
Ομαδικές εκδρομές και ταξίδια προσαρμοσμένα στα μέτρα τους
Πριν από την πανδημία, η πλειονότητα (55%) των Κινέζων τουριστών επέλεγε να κλείνει τα υπερπόντια ταξίδια της μέσω τουριστικών πρακτόρων, που ειδικεύονται στα ομαδικά ταξίδια ακόμη και αν η αποδοχή των ανεξάρτητων ταξιδιών είχε αυξηθεί. Αυτή η τάση είναι απίθανο να εξαλειφθεί σύντομα, ακόμη και αν τα είδη των υπηρεσιών που αναζητούν έχουν μετατοπιστεί ελαφρώς.
“Ακόμη και σήμερα, οι περισσότεροι Κινέζοι δεν έχουν διαβατήριο”, ανέφερε ο Shi. Καθώς η ταξιδιωτική αγορά εξελίσσεται, είπε ότι αναμένει ότι “οι ομαδικές εκδρομές θα εξακολουθούν να είναι η πρώτη τους επιλογή”.
“Ωστόσο, λόγω της πανδημίας, πολλοί τουριστικοί πράκτορες έχουν κλείσει ή μειώσει τη δυναμικότητά τους, δημιουργώντας ευκαιρίες για την εμφάνιση νέων ανταγωνιστών με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Οι νεότεροι Κινέζοι τουρίστες, για παράδειγμα, μπορεί να προτιμούν να επισκεφθούν ένα τοπικό καφέ που είδαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά τα μεγάλα αξιοθέατα”, πρόσθεσε.
Ο Arlt συμφώνησε ότι τα εξειδικευμένα προϊόντα και οι περιηγήσεις ειδικού ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που διαφοροποιούνται μεταξύ των επισκεπτών που επισκέπτονται έναν προορισμό για πρώτη φορά και των επαναλαμβανόμενων επισκεπτών, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις θα προσελκύσουν τον “νέο” Κινέζο τουρίστα.
“Κατανοήστε τι έχετε να προσφέρετε, ποιο τμήμα της κινεζικής αγοράς είναι το κατάλληλο γι’ αυτό, και στη συνέχεια προσφέρετέ το. Μη φοβάστε τις ειδικές αγορές στην Κίνα. Οι εξειδικευμένες αγορές στην Κίνα είναι εκατομμύρια άνθρωποι”, δήλωσε ο Arlt.
Η Κίνα καλωσορίζει και πάλι διεθνείς ταξιδιώτες
Η Κίνα ανοίγει και πάλι τα σύνορά της στους τουρίστες. Ενώ μέχρι πρότινος η είσοδος ήταν δυνατή μόνο για επαγγελματικά ταξίδια και οικογενειακές επισκέψεις, από σήμερα, 15 Μαρτίου, θα εκδίδονται και πάλι όλα τα είδη θεωρήσεων. Η είσοδος σε ορισμένες περιοχές της Κίνας χωρίς βίζα θα καταστεί επίσης και πάλι δυνατή. Επιπλέον, οι κινεζικές θεωρήσεις μακράς διάρκειας που έχουν εκδοθεί πριν από τις 28 Μαρτίου 2020 θα αποκτήσουν ξανά την ισχύ τους.
Με αυτό το βήμα, η Κίνα επιδιώκει να δώσει και πάλι ώθηση στον τουρισμό της.