Lipsi1

Οι Λειψοί ψηφίζουν ΝΑΙ στο περιβάλλον και ΟΧΙ στα πλαστικά

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Με στόχο την προστασία του εξωτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος των Λειψών, νέες συλλογικές δράσεις αναπτύσσονται από το Δήμο σε συνεργασία με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες του νησιού.

Με πρωτοβουλία του Δημάρχου Λειψών κ. Φώτη Μάγγου και μετά την πρόσφατη συγκέντρωση  των επιχειρηματιών και ιδιοκτητών καφετεριών και μπαρ, αποφασίστηκε ομόφωνα και δρομολογήθηκε άμεσα η κατάργηση πλαστικών μίας χρήσης  και η αντικατάσταση τους από ποτήρια και καλαμάκια από ανακυκλώσιμο χαρτί ή μπαμπού. Μέσω του μηχανισμού της αυτό-οργάνωσης και με ενισχυμένη την οικολογική συνείδηση, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις στο νησί θα αποσύρουν τα πλαστικά ποτήρια και τα καλαμάκια και τη θέση τους θα πάρουν, νέα φιλικά προς το περιβάλλον υλικά. Παράλληλα, ο Δήμος και οι επιχειρήσεις, θα συνεχίζουν να παροτρύνουν τους επισκέπτες, πελάτες και εργαζόμενους σε μια πιο οικολογική προσέγγιση ως προς τις καταναλωτικές τους συνήθειες.

Lipsi1Το σκεπτικό της απόφασης περιγράφεται από τον Δήμαρχο μέσα από την ακόλουθη δήλωση: «Στο πλαίσιο της εθελοντικής δράσης καθαρισμού των παραλιών από τον Δήμο, διαπιστώθηκε  το μεγάλο πρόβλημα του κατακερματισμού των μικροπλαστικών που καθιστούν ανέφικτη τη συλλογή και οριστική απομάκρυνση τους από τις αμμουδιές και τις παραλίες. Μέλημα όλων μας, λοιπόν, είναι οι Λειψοί να συνδεθούν με την ολοκληρωτική έλλειψη εκείνων των στοιχείων που βλάπτουν το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πέρσι την ίδια περίπου εποχή, συρρικνώσαμε στο ελάχιστο τη χρήση των πλαστικών μπουκαλιών μέσω της προμήθειας μηχανήματος επεξεργασίας και διάθεσης νερού. Φέτος, ο μικρός ακριτικός μας τόπος, πιο μπροστά από την εποχή του, επανέρχεται  με μία νέα κίνηση προκειμένου να διδάξει οικολογική ευαισθησία με βιωματικό τρόπο  στους κατοίκους αλλά και  επισκέπτες του.» Η απόφαση αυτή αποτελεί προπομπό της σχετικής  οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία έως το 2021 θα απαγορευτούν σταδιακά τα πλαστικά μίας χρήσης (πλαστικά ποτήρια, πιάτα, καλαμάκια, συσκευασίες φαγητού κλπ.) στα κράτη-μέλη της.

Αξίζει να σημειωθεί πως το οικοσύστημα των Λειψών που έχει ιδιαίτερη σημασία στην ευρύτερη περιοχή, αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό  ρόλο στην προστασία των θαλασσίων ειδών τα επόμενα χρόνια. Προς αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας «Αρχιπέλαγος» σε συνεργασία και με την υποστήριξη του Δήμου, ιδρύει στους Λειψούς το πρώτο, παγκοσμίως, κέντρο απελευθέρωσης δελφινιών τα οποία μεγαλώνουν σε καθεστώς αιχμαλωσίας

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *