Photo by ConvertKit on Unsplash
Photo by ConvertKit on Unsplash

Οι long stay τουρίστες, το νέο μοντέλο ταξιδιώτη, που αναδεικνύει η πανδημία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Ένα νέο μοντέλο τουρίστα αναδεικνύει η κρίση του κορωνοϊού και η επιβολή του μέτρου της τηλεργασίας, από πολλές κυβερνήσεις ανά τον κόσμο. Ο λόγος για τον “μακροπρόθεσμο” long stay  τουρίστα, τουρίστα κατά το ήμισυ ή νομάδα, που δεν είναι άλλος από εκείνον που εργάζεται από απόσταση και ο οποίος συνδυάζει την εργασία με την ευχαρίστηση.

Εκείνος, δηλαδή, που επιλέγει να ξεφύγει από την αγχωτική καθημερινότητά του και να προσφέρει στον εαυτό του τη δυνατότητα πνευματικής ευεξίας κατά τη διάρκεια της εργασίας του, επιλέγοντας να εργάζεται σε μια ηλιόλουστη παραλία και όχι σε ένα μουντό, άχρωμο γραφείο.

Οι μακροπρόθεσμοι τουρίστες, λοιπόν, είναι η νέα, ελκυστική ομάδα-στόχος για πολλούς τουριστικούς προορισμούς, που ήρθε στην επιφάνεια εξαιτίας της πανδημικής κρίσης
του Covid-19.

O κορονοϊός έχει φέρει τα πάνω κάτω στη ζωή πολλών ανθρώπων, ειδικά στον τρόπο που ζουν και εργάζονται, οι οποίοι πλέον οφείλουν να προσαρμοστούν σε μια νέα μορφή καθημερινότητας, με κυρίαρχο «συστατικό» την επικοινωνία μέσω zoom κλήσεων.

Η Οικονομία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και επιπλέον, η τουριστική βιομηχανία πρέπει επειγόντως να αντιμετωπίσει τις νέες προκλήσεις.xrhma 7 tourismos october

Σε απάντηση όλων αυτών των αλλαγών στον τρόπο εργασίας, διαβίωσης και ταξιδιού, προέκυψε ένας νέος τύπος – μοντέλο ταξιδιωτών, που ονομάζονται μακροπρόθεσμοι τουρίστες, τουρίστες κατά το ήμισυ ή νομάδες.

Εργασία στην παραλία

Οι ηλιόλουστοι προορισμοί βρίσκονται στην πρώτη επιλογή αυτών των ταξιδιωτών, οι οποίοι πλέον μπορούν να απολαμβάνουν τον ήλιο και τις ζεστές θερμοκρασίες όχι μόνο στις διακοπές τους, αλλά και κατά τη διάρκεια της εργασίας του.

Την ίδια στιγμή είναι σε θέση να γνωρίσουν καλύτερα τον προορισμό στον οποίο βρίσκονται, στον ελεύθερο χρόνο τους, αφού στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτοί οι μακροπρόθεσμοι τουρίστες διαμένουν σε έναν προορισμό για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ή ακόμη και για αρκετούς μήνες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΗΚΕ ΣΕ ΕΝΤΥΠΗ ΜΟΡΦΗ ΣΤΟ ΤΕΥΧΟΣ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ . ΔΕΙΤΕ TO ΕΔΩ

Η εργασία στην παραλία είναι ένα νέο φαινόμενο που μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα της τρέχουσας πανδημικής κρίσης, η οποία όχι μόνο άλλαξε τον τρόπο εργασίας πολλών ανθρώπων, αλλά ανάγκασε επίσης την τουριστική βιομηχανία να αναζητήσει εναλλακτικές λύσεις για να επιβιώσει από την οικονομική κατάρρευση.

Ειδικές θεωρήσεις για νομάδες

xrhma & tourismos october 2020Σε αυτές τις νέες συνθήκες μια σειρά από χώρες και προορισμοί, ανάμεσά τους τα Μπαρμπάντος, η Γεωργία, τα Κανάρια Νησιά και η Εσθονία, προσφέρουν ειδικές «ψηφιακές βίζες για νομάδες», τις επονομαζόμενες  Digital Nomad Visas, οι οποίες δίνουν τη δυνατότητα παραμονής και εργασίας στο εξωτερικό έως και 12 μήνες.

Βεβαίως, οι θεωρήσεις visa μακροπρόθεσμης παραμονής χορηγούνται υπό προϋποθέσεις, με βασικότερη την αμοιβή του εργαζόμενου. Η Εσθονία, για παράδειγμα, έχει ορίσει ως κατώτατο, μηνιαίο μισθό για τη χορήγηση Digital Nomad Visas τα 3.504 ευρώ και τα Μπαρμπάντος κατώτατες, ετήσιες απολαβές τα 50.000 δολάρια.

Εταιρίες προσφέρουν μεσο-μακροπρόθεσμες διαμονές

Με τους μακροπρόθεσμους τουρίστες να αποτελούν τη νέα τάση στα ταξίδια η αγορά της Φιλοξενίας/Διαμονής προσαρμόζεται, προκειμένου να καλύψει τις διαφοροποιημένες ανάγκες αυτής της κατηγορίας των ταξιδιωτών.

NomadX

Ο επιχειρηματίας Dave Williams εγκαινίασε επίσημα το NomadX τον Ιούλιο του 2020, δημιουργώντας έναν ιστότοπο, όπου οι ψηφιακοί, μακροπρόθεσμοι τουρίστες θα μπορούν να βρουν καταλύματα χαμηλού κόστους, διαθέσιμα μεσοπρόθεσμα.

Το NomadX, που εδρεύει στη Λισαβόνα, διαθέτει περισσότερες από 2.000 ιδιοκτησίες σε 16 τοποθεσίες στην Πορτογαλία και οι επισκέπτες χρεώνονται το 10% του συνολικού κόστους κράτησης (η Airbnb χρεώνει τους επισκέπτες κατά μέσο όρο 14,2%).

Στα σχέδια του κ. Williams  είναι η επέκταση της πλατφόρμας σε χώρες, όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Τσεχική Δημοκρατία, τον επόμενο χρόνο.

Flatio

Τα περισσότερα ακίνητα της Flatio βρίσκονται στην Πράγα και τη Βουδαπέστη, αλλά προσφέρει επίσης ενοικιάσεις και σε άλλες πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, ενώ προγραμματίζεται η επέκτασή της σε 100 νέες πόλεις, την επόμενη δεκαετία.

ksd μοντέλο
adv μοντέλο

Η εταιρία απευθύνεται σε «απομακρυσμένους» εργαζόμενους και τουρίστες που θέλουν να μείνουν σε πόλεις για μήνες και προσφέρει τα πάντα, από επιπλωμένα στούντιο έως διαμερίσματα έξι υπνοδωματίων, ξεκινώντας από £400 τον μήνα. Η Flatio χρεώνει μεταξύ 4-15% του τελικού τέλους κράτησης, με βάση τη διάρκεια της διαμονής.

SpotAHome

Το SpotAHome ξεκίνησε το 2014, ως μια διαδικτυακή πλατφόρμα ενοικίασης διαμερισμάτων σε πόλεις, σε όλη την Ευρώπη, από τη Λισαβόνα και τη Βαρκελώνη έως το Δουβλίνο και το Λονδίνο. Η ελάχιστη διαμονή είναι 30 ημέρες και οι χρεώσεις ξεκινούν από περίπου £55 ημερησίως.

Indie Campers

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η εταιρία ενοικίασης van, Indie Campers, σημείωσε αύξηση 225% στις κρατήσεις άνω των τεσσάρων εβδομάδων και αύξηση 40% σε άτομα που δήλωσαν ότι ταξίδευαν σε «σόλο» ταξίδι. Ως αποτέλεσμα, σχεδιάζει να ξεκινήσει μια νέα υπηρεσία που απευθύνεται σε μακροπρόθεσμους τουρίστες-εργαζόμενους αυτό το φθινόπωρο. Οι πελάτες θα μπορούν να λαμβάνουν μηνιαία ή ετήσια συνδρομή σε ένα campervan σε χαμηλότερες ημερήσιες τιμές από τις τρέχουσες. Η εταιρία διαθέτει τα φορτηγά της σε όλη την Ευρώπη και προσφέρει φορητό Wi-Fi.

DayZero

Το νέο start-up DayZero μοντέλο είναι μια διαφορετική ιδέα. Φέρνει σε επαφή Ευρωπαίους τεχνίτες, με ταξιδιώτες που θέλουν να δοκιμάσουν μια νέα εργασιακή εμπειρία, ή να «ανακαλύψουν» μια νέα δεξιότητα, προκειμένου να κάνουν ένα καινούργιο επαγγελματικό βήμα στο εξωτερικό.

Αν κάποιος, για παράδειγμα, θέλει να ανοίξει μια πιτσαρία, το DayZero έχει τη δυνατότητα να τον παρουσιάσει στους ιδιοκτήτες μιας οικογενειακής, κλασικής πιτσαρίας στη Σικελία. Ο ενδιαφερόμενος θα πληρώσει ένα ποσό προκειμένου να διδαχθεί πώς να φτιάχνει σωστή ιταλική πίτσα, καθώς θα δουλεύει στη συγκεκριμένη πιτσαρία και θα διαμένει για ένα μήνα στη Σικελία. Η ιδέα είναι ότι οι επισκέπτες έχουν την εμπειρία να ζήσουν στο εξωτερικό, ενώ μαθαίνουν μια νέα δεξιότητα, και οι τοπικές επιχειρήσεις από την πλευρά τους παίρνουν μια οικονομική «ανάσα». Και οι 14, μέχρι στιγμής, οικοδεσπότες του DayZero εδρεύουν στην Ουγγαρία και την Ιταλία, αλλά η εταιρία σχεδιάζει να προσθέσει το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και άλλες χώρες στις προτάσεις της.

Το κόστος για τον ταξιδιώτη-εργαζόμενο ξεκινάει από £460  για ένα μήνα (δεν περιλαμβάνονται πτήσεις και διαμονή) συν τα τέλη, τα οποία ανέρχονται στο 15% του συνολικού κόστους. Τα πρώτα ταξίδια πρόκειται να πραγματοποιηθούν το 2021. μοντέλο

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *