Οι μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για ταχύτερη ανάπτυξη και η συμβολή των επιχειρήσεων στην ατζέντα ΕΒΕΑ – Γεωργιάδη

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΦΟΡΕΙΣ

-Ο  υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, στο Δ.Σ. του ΕΒΕΑ 
Οι μεταρρυθμίσεις και οι παρεμβάσεις στην αγορά εργασίας για ταχύτερη αλλά ταυτόχρονα συνεκτική ανάπτυξη και η συμβολή των επιχειρήσεων στην προσπάθεια αυτή βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ, η οποία πραγματοποιήθηκε παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Η πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κα Σοφία Κουνενάκη Εφραίμογλου, αφού καλωσόρισε τον Υπουργό, υπογράμμισε τη σημασία της κοινής προσπάθειας της Πολιτείας και των επιχειρήσεων για την επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης για την απασχόληση και τους μισθούς. «Παρά τις διαδοχικές κρίσεις, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σταθερή μείωση της ανεργίας, αύξηση του αριθμού των εργαζομένων, αύξηση του κατώτατου, αλλά και του μέσου μισθού. Βλέπουμε, επίσης, αισθητή βελτίωση του μείγματος των νέων θέσεων εργασίας, με αύξηση της πλήρους απασχόλησης έναντι των ελαστικών μορφών. Στις επιδόσεις αυτές συνέβαλαν μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και παρεμβάσεις – στη φορολογία και στην αγορά εργασίας – που ενθαρρύνουν την αύξηση της απασχόλησης. Εξίσου σημαντική, όμως, ήταν και η συμβολή των επιχειρήσεων. Όπως έδειξε η έρευνα του ΕΒΕΑ, 9 στις 10 επιχειρήσεις διατήρησαν ή αύξησαν το προσωπικό τους το 2022», ανέφερε η κυρία Εφραίμογλου.

«Ως ΕΒΕΑ, υποστηρίζουμε τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για περαιτέρω αύξηση του κατώτατου μισθού και ξεπάγωμα των τριετιών – πάντα στο βαθμό που λαμβάνονται υπόψη οι αντοχές και οι δυνατότητες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», είπε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ αναφερόμενη στις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης. Πάγια θέση του ΕΒΕΑ, ωστόσο, παραμένει ότι η σταθερή, βιώσιμη αύξηση των μισθών συνδέεται με τη βελτίωση της παραγωγικότητας της εργασίας, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων. Ρόλο – κλειδί σε αυτό τον στόχο έχει η οικοδόμηση δεξιοτήτων, που ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της σύγχρονης οικονομίας.

«Η δυσκολία πρόσβασης σε προσωπικό με κατάλληλες δεξιότητες ήδη απασχολεί όλο και πιο έντονα την αγορά – όπως επιβεβαιώθηκε και από την έρευνα του ΕΒΕΑ. Και στο επόμενο διάστημα, αναμένουμε ότι το πρόβλημα θα ενταθεί. Είναι ένα ζήτημα, στο οποίο πρέπει να εστιάσουμε σοβαρά και συντονισμένα, αν θέλουμε να έχουμε παραγωγική οικονομία και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αν θέλουμε να διασφαλίσουμε προοπτικές απασχολησιμότητας και καλύτερες αμοιβές για τους εργαζομένους», τόνισε η κυρία Εφραίμογλου. Είναι, επίσης, απαραίτητη η αύξηση της συμμετοχής των νέων και των γυναικών στην αγορά εργασίας, εφαρμόζοντας πολιτικές που περιορίζουν εμπόδια και ανισότητες. Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να ξεπεραστούν τα εμπόδια αυτά. «Έχουμε κάθε λόγο να συνεργαστούμε, για να διασφαλίσουμε ότι οι πόροι αυτοί θα αξιοποιηθούν σωστά, με τρόπο που απαντά στις ανάγκες των επιχειρήσεων, αλλά και της κοινωνίας. Ως ΕΒΕΑ, συμμετέχουμε έμπρακτα σε αυτή προσπάθεια, αξιοποιώντας τις δομές και την εμπειρία μας», τόνισε η Πρόεδρος του ΕΒΕΑ.

«Εξίσου σημαντικό ζητούμενο για τον επιχειρηματικό κόσμο, που αφορά άμεσα την απασχόληση και το ύψος των μισθών, είναι η μείωση του μη μισθολογικού κόστους της εργασίας. Σε αυτό το μέτωπο έχουν γίνει αρκετά βήματα τα τελευταία χρόνια, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω βελτίωση, ώστε να προσεγγίσουμε τα επίπεδα των άλλων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΟΟΣΑ. Κάθε περαιτέρω παρέμβαση προς αυτή την κατεύθυνση, θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και στην κοινωνία, ευνοώντας την άνοδο της καταγεγραμμένης απασχόλησης», σημείωσε η κυρία Εφραίμογλου.

Στη συνέχεια η πρόεδρος του ΕΒΕΑ παρουσίασε τις δράσεις του Επιμελητηρίου που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Πολιτεία για τη βελτίωση του περιβάλλοντος της εργασίας. Οι δράσεις αυτές ενδεικτικά αφορούν: την εφαρμογή ενός μόνιμου συστήματος παρακολούθησης των αναγκών και των τάσεων στην αγορά, το οποίο θα υποστηρίζεται από τα Επιμελητήρια σε συνεργασία με τη ΔΥΠΑ, τον σχεδιασμό κινήτρων στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για την υλοποίηση εσωτερικών προγραμμάτων κατάρτισης και πρακτικής άσκησης, την αναβάθμιση του πλαισίου για τη Μαθητεία, με βάση τις επιτυχημένες πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε: «Ως υπουργός Ανάπτυξης είχα την ευκαιρία να έχω μια πολύ στενή και εποικοδομητική συνεργασία με το ΕΒΕΑ. Το υπουργείο Εργασίας ωστόσο είναι σαν δυο όψεις του ιδίου νομίσματος με το υπουργείο Ανάπτυξης. Οι δυο πλευρές είναι συνεργατικές και όχι αντίθετες. Η επιχείρηση δεν μπορεί να πάει μπροστά εάν δεν παρέχει στους εργαζόμενούς της ικανοποιητικούς μισθούς και καλή ποιότητα ζωής. Αντίστοιχα οι εργαζόμενοι δεν θα μπορούν να διεκδικούν περισσότερα προνόμια και καλύτερους μισθούς εάν οι επιχειρήσεις που εργάζονται δεν πηγαίνουν μπροστά. Άρα, στην πραγματικότητα αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι οι δυο αυτές πλευρές να συνεργαστούν για την αμοιβαία επ΄ ωφελεία.

Η αδήλωτη και κυρίως η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί σημαντικό παράγοντα στρεβλώσεως του υγειούς ανταγωνισμού των επιχειρήσεων. Μια επιχείρηση που λειτουργεί νομίμως και σωστά, δεν μπορεί εύκολα να ανταγωνιστεί μια επιχείρηση που δουλεύει με μαύρα χρήματα και μαύρη εργασία. Και αργά η γρήγορα αυτό θα βλάψει και τη δική της προσπάθεια. Άρα, δεν μπορείς να έχεις ένα φαύλο κύκλο που δεν μας αφήνει να πάμε μπροστά.

Το ΕΒΕΑ μπορεί να είναι σύμμαχος σε αυτή τη προσπάθεια και μπορεί να βοηθήσει με επιπλέον κίνητρα τα μέλη του ώστε να καταπολεμήσουμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Πιστεύω η πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία που ψηφίσαμε στο υπουργείο Εργασίας τον Σεπτέμβριο, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση. Περισσότερα κίνητρα για νόμιμη εργασία και για τον εργαζόμενο και για την επιχείρηση».

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *