money tourism photo
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις του νόμου περί αιγιαλού και παραλίας, που κατατέθηκε στη Βουλή|ΚΕΙΜΕΝΟ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Την Παρασκευή 5 Απριλίου κατατέθηκαν στη Βουλή, στο σχέδιο νόμου «I. Κύρωση της Συμφωνίας για την Ασιατική Τράπεζα Υποδομών και Επενδύσεων, II. Εναρμόνιση του Κώδικα Φ.Π.Α. με την Οδηγία (ΕΕ) 2016/1065, III. Ενσωμάτωση των σημείων 1, 2, 4 και 5 του άρθρου 2 και των άρθρων 4,6,7 και 8 της Οδηγίας 1164/2016, IV. Τροποποίηση του ν. 2971/2001 και άλλες διατάξεις.», οι τροποποιήσεις του ν. 2971/2001 περί αιγιαλού και παραλίας.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό κείμενο, στο οποίο, στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, οι τουριστικοί φορείς, θα κληθούν να υποβάλλουν τις απόψεις τους.

Το σχέδιο νόμου κατατέθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να υπάρξει συνεννόηση με τους τουριστικούς φορείς, παρότι οι ρυθμίσεις αυτές είναι κομβικής σημασίας για τις επενδύσεις σε ξενοδοχεία και όχι μόνο.

Λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος για το εν λόγω θέμα, δημοσιεύουμε αυτούσια τα σχετικά κείμενα.

Η εισηγητική έκθεση ΕΔΩ, και το σχέδιο νόμου, ΕΔΩ.

Ο ισχύον νόμος που τροποποιείται, ΕΔΩ.

Στην εισηγητική έκθεση, το κείμενο που αφορά στις τροποποιήσεις, ξεκινά στη σελίδα 9, και στο σχέδιο νόμου, στη σελίδα 261.

Όλα τα έγγραφα, που έχουν κατατεθεί στην Βουλή, εδώ.

Το WWF

Για “προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των παραλιών της χώρας” κάνει λόγο το ελληνικό γραφείο της διεθνούς οργάνωσης WWF, το οποίο καταγγέλει τις ρυθμίσεις για τον αιγιαλό που κατατέθηκαν στη Βουλή.

Σε ανακοίνωση του WWF σημειώνεται: “Τρίτη φορά από το 2014 ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα, όπως φαίνεται, προδιαγεγραμμένο έγκλημα ξεπουλήματος του ελληνικού αιγιαλού και των πανέμορφων παραλιών της χώρας μας.

Οι απορρυθμιστικές ρυθμίσεις για τον αιγιαλό κατατέθηκαν στη Βουλή στις 5 Απριλίου, κρυμμένες σε ένα νομοσχέδιο που αφορά κύρωση σύμβασης για την Ασιατική Τράπεζα.

Μέσα από αυτές τις ρυθμίσεις, το Υπουργείο Οικονομικών με ευθύνη της υφυπουργού Κατερίνας Παπανάτσιου, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στη μαζική νομιμοποίηση παρανομιών, τόσο στην παραλία, όσο και μέσα στη θάλασσα.

Στο πλαίσιο αυτό, το WWF Ελλάς απευθύνει ανοιχτή έκκληση προς όλους τους πολίτες για συνυπογραφή επίσημης διαμαρτυρίας ( https://support.wwf.gr/action/save_coasts ).

Απαιτούμε από την κυβέρνηση να αποσύρει άμεσα το σκανδαλώδες αυτό νομοσχέδιο που επιτρέπει την καταπάτηση και καταστροφή των ελληνικών ακτών και παραλιών.

Οι υπογραφές που θα συγκεντρωθούν, θα παραδοθούν σε μια εβδομάδα από το WWF προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό, ως μαζική διαμαρτυρία”.

Η οργάνωση υποστηρίζει ότι “μέσα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το υπουργείο προσπαθεί να περάσει προς ψήφιση:

– Την αθρόα τακτοποίηση δημόσιων και ιδιωτικών αυθαίρετων επεμβάσεων διαφόρων κατηγοριών στην παράκτια ζώνη.

Μερικές κατηγορίες τέτοιων αυθαιρέτων επεμβάσεων αφορούν εγκαταστάσεις που εξυπηρετούν ναυταθλητικούς, επιστημονικούς, ανάπλασης, βιομηχανικούς, εξορυκτικούς, συγκοινωνιακούς, λιμενικούς, ναυπηγοεπισκευαστικούς, ενεργειακούς, αλιευτικούς και υδατοκαλλιεργητικούς σκοπούς (άρθ. 34, παρ. 1.α).[1]

– Ανοίγει η πόρτα για συνεχείς τακτοποιήσεις, καθώς για πρώτη φορά τα υπό νομιμοποίηση αυθαίρετα δεν θα περιορίζονται στη γνωστή “κόκκινη γραμμή” της 28ης Ιουλίου 2011 (τότε ψηφίστηκε ο πρώτος νόμος για τα αυθαίρετα).

Η διάταξη αυτή προβλέπει πως με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα μπορούν να τακτοποιούνται οποιασδήποτε ημερομηνίας αυθαίρετα που αφορούν “έργα εθνικής άμυνας και ασφάλειας, έργα εθνικής σημασίας, και έργα υποδομής δικτύων κοινής ωφέλειας” (άρθ. 34, παρ. 1.β).

– Ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για παραχωρήσεις ακτών και οχθών ποταμών για έρευνες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου.

– Αρνείται πεισματικά, κατά πάγια πολιτική παράδοση, να αντιμετωπίσει την παράκτια ζώνη ως κρίσιμη φυσική υποδομή για προστασία ανθρώπων και φύσης και προστασία από την κλιματική αλλαγή.

– Περιορίζει την πρόσβαση του κοινού στον παράκτιο και παρόχθιο χώρο”.

Η υπεύθυνη πολιτικής του WWF Ελλάς, Θεοδότα Νάντσου δήλωσε:“Το WWF Ελλάς μένοντας σταθερό στις απόψεις του για την προστασία του αιγιαλού υπενθυμίζει στη σημερινή κυβέρνηση θέσεις με τις οποίες μόλις πριν πέντε χρόνια συμφωνούσε από τη θέση της αντιπολίτευσης.

Σήμερα επεξεργάζεται ένα αντίστοιχα επικίνδυνο νομοσχέδιο.

Πριν πέντε χρόνια, 15.000 πολίτες στάθηκαν ασπίδα προστασίας των θαλασσών και ακτών μας και κατάφεραν την απόσυρση ενός αντίστοιχου νομοσχεδίου της τότε κυβέρνησης.

Το ίδιο μπορούμε να καταφέρουμε και τώρα.

Η προστασία των ελληνικών ακτών είναι μια μάχη που πρέπει να δώσουμε και θα τη δώσουμε όσες φορές χρειαστεί”

Tagged

1 σχόλιο στο “Αυτές είναι οι νέες ρυθμίσεις του νόμου περί αιγιαλού και παραλίας, που κατατέθηκε στη Βουλή|ΚΕΙΜΕΝΟ

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *