Photo by Bethany Ferr o Pexels

Αυτές είναι οι περισσότερο και οι λιγότερο “χαλαρές” πόλεις στον κόσμο | Στις πιο “αγχωτικές” η Κωνσταντινούπολη

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι χώρες της Βόρειας Ευρώπης με τα παγωμένα φιόρδ και τις παραμυθένιες, παλιές πόλεις “κυριαρχούν” στη λίστα της Vaay.com με τις πιο “χαλαρές” πόλεις στον κόσμο, ενώ στην κατάταξη με τις πιο “αγχωτικές” πόλεις συναντάται, μεταξύ άλλων, η Ρωσία, αλλά και η Κωνσταντινούπολη.

Η ατμόσφαιρα μιας πόλης μεταδίδεται συχνά στους επισκέπτες της και, κατά κάποιο τρόπο, μπορεί να “σχηματίσει” την ίδια την ατμόσφαιρα ολόκληρου του ταξιδιού. Κάποιος, λοιπόν, πρέπει να είναι σίγουρος για τον επιλεγμένο, ταξιδιωτικό του προορισμό γιατί μπορεί να έχει ζωτικό αντίκτυπο στη συνολική, ταξιδιωτική του εμπειρία.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Vaay.com ανέλυσε τους δείκτες άγχους για εκατοντάδες πόλεις στον κόσμο, δημιουργώντας μια κατάταξη με τις πιο “χαλαρές” και “αγχωτικές” πόλεις στον κόσμο.

Οι δομικοί περιβαλλοντικοί παράγοντες που εμφανίζονται συχνά και που μπορούν να συμβάλουν στο συνολικό άγχος των κατοίκων χρησιμοποιήθηκαν ως βάση για την αξιολόγηση. Το αποτέλεσμα της ανάλυσης είναι ένας δείκτης με εκατό μεγάλες πόλεις παγκοσμίως και 15 παράγοντες, οι οποίοι κατατάσσονται από αγχωτικοί σε λιγότερο αγχωτικοί.

Παράγοντες που εμπλέκονται

Στην αρχή της μελέτης, εξετάστηκε ποιοι μακρο-παράγοντες (ασφάλεια, ισότητα των φύλων και των μειονοτήτων, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, ρύπανση του περιβάλλοντος, υγεία, εισόδημα, κ.λπ.) συμβάλλουν πραγματικά στο άγχος. Αυτοί οι παράγοντες στη συνέχεια ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες και εξετάστηκαν οι δείκτες άγχους για 500 πόλεις στον κόσμο. Οι πόλεις για τις οποίες δεν υπήρχαν αξιόπιστα δεδομένα αφαιρέθηκαν από τη λίστα, με αποτέλεσμα ένα συνολικό δείγμα 100 πόλεων. Έτσι, οι επιλεγμένες πόλεις δεν είναι απαραίτητα οι λιγότερο ή οι πιο “αγχωτικές” πόλεις, μάλλον αυτές οι πόλεις επιλέχθηκαν λόγω της παγκόσμιας συγκρισιμότητάς τους.

Οι ευρωπαϊκές πόλεις “κλέβουν την παράσταση”

Το Ρέικιαβικ βρίσκεται στην κορυφή των πιο “χαλαρών” πόλεων, παρουσιάζοντας εξαιρετική απόδοση όσον αφορά την ισότητα των φύλων, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση, με την πρωτεύουσα της Ισλανδίας να σημειώνει βαθμολογία ακόμη και 100 στα 100. Το τελευταίο οφείλεται κυρίως στη συγκριτικά χαμηλότερη πυκνότητα πληθυσμού. Αλλά η πόλη σημείωσε, επίσης, πολύ καλή βαθμολογία όσον αφορά την ασφάλεια, την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα καθώς και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Photo by Till Rottmann on Pexels

Στη δεύτερη και τρίτη θέση στην κατάταξη των πιο “χαλαρών” πόλεων στον κόσμο βρίσκονται η Βέρνη (Ελβετία) και το Ελσίνκι (Φινλανδία). Αυτές τις δύο ακολούθησαν το Ουέλλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας και η Μελβούρνη της Αυστραλίας, αποδίδοντας ιδιαίτερα καλά όσον αφορά την ατμοσφαιρική ρύπανση και την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη.

Το δεύτερο μισό της κατάταξης περιλαμβάνει το Όσλο, την Κοπεγχάγη, το Ίνσμπρουκ, το Ανόβερο και το Γκρατς, δείχνοντας μια σαφή τάση για τη “χαλαρή” φύση των ευρωπαϊκών πόλεων, ιδιαίτερα στα βόρεια και τα δυτικά.

Η Αθήνα συναντάται στην 58η θέση της κατάταξης, μεταξύ 100 πόλεων, τείνοντας προς τις πιο “αγχωτικές” πόλεις.

Οι δέκα πιο “χαλαρές” πόλεις στον κόσμο

Ρέικιαβικ, Ισλανδία
Βέρνη, Ελβετία
Ελσίνκι, Φινλανδία
Ουέλλινγκτον, Νέα Ζηλανδία
Μελβούρνη, Αυστραλία
Όσλο, Νορβηγία
Κοπενχάγη, Δανία
Ίνσμπρουκ, Αυστρία
Ανόβερο, Γερμανία
Γκρατς, Αυστρία

Η Βομβάη, η πιο “αγχωτική” πόλη, η Μόσχα επίσης στο Top 10

Στη αντίθετη κατάταξης, υπάρχει η Βομβάη, η οποία είχε συνολική βαθμολογία 1,0, καταγράφοντας κυρίως μια κακή βαθμολογία όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες και την κοινωνική ασφάλιση. Την ινδική πόλη ακολουθεί το Λάγος της Νιγηρίας, “χάνοντας” κυρίως όσον αφορά την ηχορύπανση, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα της Μανίλα (στην 3η θέση) είναι η κυκλοφοριακή συμφόρηση. Έπονται το Νέο Δελχί, η Βαγδάτη και η Καμπούλ.

Η πρώτη ευρωπαϊκή πόλη στον κατάλογο είναι η Μόσχα στην 6η θέση, με το κυκλοφοριακό και το ποσοστό ανεργίας να είναι τα μεγαλύτερα ζητήματα. Ακολουθούν το Καράτσι, η Τζακάρτα και το Κίεβο, ολοκληρώνοντας την πρώτη δεκάδα με τις πιο “αγχωτικές” πόλεις στον κόσμο, με αμέσως επόμενη στην ενδέκατη θέση την Κωνσταντινούπολη.

Οι δέκα πιο “αγχωτικές” πόλεις στον κόσμο

Βομβάη, Ινδία
Λάγος, Νιγηρία
Μανίλα, Φιλιππίνες
Νέο Δελχί, Ινδία
Βαγδάτη, Ιράκ
Καμπούλ, Αφγανιστάν
Μόσχα, Ρωσία
Καράτσι, Πακιστάν
Τζακάρτα, Ινδονησία
Κίεβο, Ουκρανία

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *