Photo by Rafael Castro on Pexels

Οι οικονομικές δυσκολίες απομακρύνουν τους Ιταλούς από τις διακοπές φέτος

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι οικονομικές δυσχέρειες είναι το μεγαλύτερο ζήτημα για τους Ιταλούς που δεν επιλέγουν να κάνουν φέτος διακοπές και όχι ο φόβος για τον Covid-19, όπως αποκάλυψε μελέτη που διενήργησε η Demoskopika για τον ιταλικό τουρισμό, σύμφωνα με την οποία οι Ιταλοί “ψηφίζουν” τη χώρα τους για διακοπές το 2021. 

Σύμφωνα με τη μελέτη, που παρουσιάζει πολύ σημαντικά δεδομένα σχετικά με τον τουριστικό τομέα της χώρας, το 54% των Ιταλών επέλεξαν να κάνουν διακοπές, σε σύγκριση με το 46% που επέλεξαν να παραλείψουν τα ταξίδια αναψυχής εφέτος, για διάφορους λόγους, με πρωταρχικό τα οικονομικά προβλήματα. Δεν είναι ο φόβος της μόλυνσης με Covid-19, που κρατάει τους Ιταλούς μακριά από τις διακοπές εφέτος, αλλά οι οικονομικές δυσχέρειες, καθώς σχεδόν δέκα εκατομμύρια Ιταλοί ανησυχούν σχετικά με τα οικονομικά τους.

Μεταξύ των παραθεριστών, το 87% θα περάσουν τις διακοπές τους στην Ιταλία, έναντι 13% που θα ταξιδέψουν σε ξένες χώρες, με το 11,1% εξ αυτών να σχεδιάζουν ένα ταξίδι στην Ευρώπη και μόνο το 2,1% να επιλέγουν έναν διεθνή προορισμό.

Επιπλέον, το 31%  έχουν ήδη κάνει κράτηση για τις διακοπές τους, ενώ το 17% των ερωτηθέντων, σκέφτονται να σχεδιάσουν διακοπές για τους επόμενους μήνες και μόλις το 6% είναι, ήδη, σε διακοπές, μέχρι σήμερα.

Οι νέοι τείνουν να κάνουν διακοπές (62%), σε σύγκριση με τους ενήλικες (59%) και τους ανθρώπους άνω των 65 ετών (33%). Ενώ οι πιο πεπεισμένοι ταξιδιώτες κατοικούν στον νότο της χώρας. Επιπλέον, έχουν ένα μεσαίο προς υψηλό εκπαιδευτικό υπόβαθρο και ένα καθεστώς εξαρτημένης εργασίας (διευθυντές, υποδιευθυντές, κ.λπ.) και όχι αυτοαπασχόληση.

Ακόμη, σχεδόν 6 στους 10 Ιταλούς επέλεξαν να περάσουν τις διακοπές τους δίπλα στη θάλασσα (58%), με τον δεύτερο πιο δημοφιλή τύπος διακοπών να είναι ο ορεινός τουρισμός (15%), ακολουθούμενος από διακοπές στην πόλη (10%) και διακοπές στην ύπαιθρο (8%).

Ο φόβος για τον Covid δεν είναι ο πρωταρχικός

Όπως αναφέρθηκε, ο φόβος της μόλυνσης με τον ιό δεν είναι τόσο υψηλός στη λίστα των λόγων για τους οποίους δεν επιθυμούν να ταξιδέψουν εφέτος οι Ιταλοί, όπως θα περίμενε κανείς. Μόνο το 5% των Ιταλών ανέβαλαν τα σχέδια των διακοπών τους εξαιτίας αυτού. Αυτό ισοδυναμεί με μείωση 19%, σε σύγκριση με τον περασμένο Μάιο.

Οι οικονομικές ανησυχίες ζυγίζουν πολύ περισσότερο στη λήψη αποφάσεων για τους Ιταλούς, καθώς το 17% από αυτούς δεν θα πάνε διακοπές επειδή δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να το κάνουν.

Πρέπει, επίσης, να σημειωθεί ότι η κατάσταση επιδεινώνεται. Μόνο το 8% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ταξιδέψουν λόγω οικονομικών προβλημάτων τον Μάιο του 2020, σε σύγκριση με το τρομακτικό 17% σήμερα.

Όσον αφορά εκείνους που έχουν επιλέξει να παραλείψουν να ταξιδέψουν για οικονομικούς λόγους, αυτοί είναι κυρίως άτομα με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα ή άνεργοι.

Επιπλέον, υπάρχουν περισσότεροι ηλικιωμένοι σε αυτήν την ομάδα απ’ ότι νέοι, αντικατοπτρίζοντας το μερίδιο της ομάδας των παραθεριστών. Σε περιφερειακό επίπεδο, περισσότερα άτομα από την κεντρική Ιταλία και τα βορειοδυτικά έχουν επιλέξει να μην κάνουν διακοπές.

Ανησυχητική τάση

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι αυτό το έτος, αναπόφευκτα, θα χαρακτηριστεί ως τουριστικό έτος “δύο προσώπων”. Αφενός, εκείνοι που επέλεξαν να πάνε διακοπές, κυρίως στην Ιταλία, και, αφετέρου, εκείνοι που αποδυναμώθηκαν οικονομικά από την πανδημία και επέλεξαν διαφορετικό δρόμο.

Αυτή είναι πράγματι μια ανησυχητική τάση. Και ενώ ο ιταλικός, τουριστικός τομέας βρίσκεται σε φάση σταδιακής ανάκαμψης, είναι σημαντικό να δοθεί προσοχή σε αυτά τα προβλήματα, καθώς και στο κλείσιμο σχεδόν 100 χιλιάδων επιχειρήσεων.

Οι ειδικοί καλούν την κυβέρνηση να εφαρμόσει αποτελεσματικά μέτρα για την ανάκαμψη του ιταλικού τουρισμού, σε συνεργασία με ενώσεις και ιδρύματα, σε διάφορα επίπεδα. Προς το παρόν, ωστόσο, η κεντρική κυβέρνηση είναι κάπως “σιωπηλή” επί του θέματος και η έκκληση των ενδιαφερομένων δεν έχει λάβει απάντηση.

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *