Στα μεγάλα προβλήματα και της στρεβλώσεις της τουριστικής αγοράς στη χώρα, παρά τα υψηλά ποσοστά των αφίξεων, αναφέρεται ο Γιώργος Νικητιάδης, τέως υφυπουργός Πολιτισμού – Τουρισμού, σε συνέντευξή του στην ροδίτικη “ΠΡΟΟΔΟ” και στη Ρένα Διακίδη, προτείνοντας παράλληλα τις λύσεις που μπορούν να βγάλουν τον τουριστικό τομέα από τα σημερινά του αδιέξοδα.
Με έμφαση στα προβλήματα των εργαζομένων στον τουρισμό, καθώς και των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, ο κ. Νικητιάδης μιλά ακόμη για τον επαπειλούμενο “αφελληνισμό” του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδος, όπως επίσης και για την πολιτική του ΤΑΙΠΕΔ.
Δεδομένων δε των άλυτων μέχρι τώρα προβλημάτων, ο τέως υφυπουργός τουρισμού υπογραμμίζει ότι τα σημερινά ρεκόρ, είναι απόρροια των πολιτικών που ο ίδιος χάραξε, την περίοδο της υπουργίας του.
Κύριε Νικητιάδη, καλλιεργείται την περίοδο αυτή ένα ενθουσιώδες κλίμα, για τις τουριστικές επιδόσεις της χώρας. Συμμερίζεστε αυτόν τον ενθουσιασμό;
Ο ενθουσιασμός δεν βλάπτει. Καλό είναι να έχουμε πάντα ενθουσιασμό για ό, τι κι αν κάνουμε. Το ζητούμενο είναι να λειτουργούμε παραλλήλως και με το μυαλό μας, χωρίς να αφήνουμε το συναίσθημα να κυριαρχεί απολύτως. Καλός δηλαδή ο ενθουσιασμός, αλλά πρέπει να δουλεύει και το μυαλουδάκι μας ώστε να αναλύουμε σωστά κάθε γεγονός, όπως αυτό της μεγάλης αύξησης των αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας φέτος και να καταλήγουμε σε σωστά συμπεράσματα για το τι πρέπει να κάνουμε από δω και πέρα. Να εντοπίζουμε τα λάθη μας, τις αδυναμίες μας και να τα διορθώνουμε. Που οφείλεται η τουριστική “έκρηξη”; Είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένης πολιτικής ή συγκυριακό φαινόμενο σε συνάρτηση και με τις πολύ χαμηλές τιμές που αγοράζουν οι tour operators; Είναι πολλοί οι παράγοντες που συμβάλουν στην διαρκή αύξηση των αφίξεων των τουριστών στη χώρα μας. Το έχω πει κι άλλες φορές ότι τώρα προκύπτουν τα μεγάλα οφέλη από την πολιτική που ακολουθήσαμε το 2010, 2011 και 2012. Αν δεν είχαμε για παράδειγμα προχωρήσει σε συνεργασία με τόσα Visa Centers, όσα συνεργάζεται η χώρα μας σήμερα στη Ρωσία, θα είχαμε τόσες αφίξεις από τη συγκεκριμένη χώρα; Σε καμία περίπτωση. Παραλάβαμε τη Ρώσικη Αγορά με 150.000 περίπου αφίξεις ετησίως και δημιουργήσαμε όλες τις προϋποθέσεις για να ξεπερνά σήμερα τις 1.200.000, που μπορούν να φτάσουν πολύ ψηλότερα. Αν δεν είχαμε κάνει άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα και δεν φροντίζαμε παραλλήλως να κάνουμε γνωστή την παρουσία μας, με δική μου προσωπική παράσταση πολλές φορές στα μεγάλα κέντρα της κρουαζιέρας σε όλο τον κόσμο, σε καμία περίπτωση δεν θα φτάναμε τις 2.000.000 αφίξεις από την κρουαζιέρα φέτος. Αν δεν είχα ξεκινήσει, για να σας πω ένα ακόμα παράδειγμα, με προσωπικό κόστος πολλές φορές, να φέρω τις εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ελλάδα (και συγχωρέστε μου το πρώτο πρόσωπο αλλά κάποιες φορές πρέπει να λέμε τα πράγματα και με το όνομά τους), ούτε κατά διάνοια δεν θα είχαμε τις εκατοντάδες χιλιάδες αφίξεις από τις εταιρίες χαμηλού κόστους. Για να απαντήσω λοιπόν επιγραμματικώς στην ερώτησή σας, θα σας πω ότι όλα τα παραπάνω έπαιξαν σημαντικότατο ρόλο για να καταφέρουμε να φτάσουμε τα 22.000.000 τουριστών που θα έρθουν φέτος. Σ’ αυτά βεβαίως οφείλουμε να προσθέσουμε και την συγκυρία που είναι ευνοϊκή για εμάς, αλλά και τις χαμηλές τιμές. Ειδικώς πάντως για τις τελευταίες θέλει πολλή συζήτηση.
Δείτε τη συνέχεια εδώ