top
H πόλη Shenzhen της Κίνας

Οι top 10 City Destinations της Ευρώπης και του κόσμου για το 2018

ΜΕΛΕΤΕΣ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

H Εuromonitor πρόσφατα κυκλοφόρησε το Top 100 City Destinations 2018. Τα τελευταία 100 χρόνια παρατηρήθηκαν αξιοσημείωτες αλλαγές στη νοοτροπία του κόσμου απέναντι στην πόλη. Το 1900, μόνο το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού κατοικούσε στις πόλεις.

Το 2008 ήταν το σημείο ανατροπής με τους περισσότερους ανθρώπους να ζουν, σε αστικές περιοχές. Σήμερα, υπάρχουν 33 μεγαλουπόλεις – πόλεις με περισσότερους από 10 εκατομμύρια κατοίκους – και άλλες έξι θα προστεθούν μέχρι το 2030. Μέχρι το 2030 θα δούμε ένα επιπλέον 1 δισεκατομμύριο κατοίκους στην πόλη.

Έχοντας αυτές τις μεγάλες αστικοποιημένες περιοχές σημαίνει μια μεταβαλλόμενη κατανόηση του χώρου, καθώς και τις μεταβαλλόμενες προσδοκίες πρόσβασης σε αγαθά, υπηρεσίες, μεταφορές και διεθνείς συνδέσεις. Με τις μεγαλουπόλεις που αντιπροσωπεύουν το 15% του συνολικού ΑΕΠ, οι επιχειρήσεις θα συγκεντρωθούν όλο και περισσότερο στα κέντρα αυτά, γεγονός που θα δώσει ώθηση στα ταξίδια προς αυτήν την κατεύθυνση.

Σχετικά με την έρευνα της Euromonitor

Η έρευνα για τις αφίξεις στην πόλη της Euromonitor International καλύπτει πάνω από 600 πόλεις. Αυτή η έκθεση υπογραμμίζει τις 100 κορυφαίες πόλεις που βασίζονται σε δεδομένα του 2017 στις διεθνείς αφίξεις.
Οι αφίξεις προσδιορίζονται ως διεθνείς τουρίστες, δηλαδή κάθε άτομο που επισκέπτεται μια άλλη χώρα για τουλάχιστον 24 ώρες, για περίοδο που δεν υπερβαίνει τους δώδεκα μήνες, και διαμένουν σε αμειβόμενη ή μη αμειβόμενη, συλλογική ή ιδιωτική κατοικία. Κάθε άφιξη υπολογίζεται ξεχωριστά και περιλαμβάνει άτομα που ταξιδεύουν περισσότερο από μία φορά το χρόνο και άτομα που επισκέπτονται αρκετές πόλεις κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Οι αφίξεις καλύπτουν όλους τους σκοπούς της επίσκεψης, όπως επαγγελματικά ταξίδια, ελεύθερος χρόνος και επίσκεψη σε φίλους και συγγενείς.

Παρίσι

Το Παρίσι κινήθηκε πάνω από το Ντουμπάι στην κατάταξη. Είχε ένα διαφορετικό έτος, από το απογοητευτικό 2016 λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων του Νοεμβρίου 2015. Πράγματι, ο επιχειρηματικός τουρισμός ανέκαμψε έντονα το 2017 με 8% ανάπτυξη που συνδέεται στενά με την υγιή οικονομική ανάπτυξη. Ορισμένες πρωτοβουλίες μάρκετινγκ μέσω διαδικτύου και εκτός σύνδεσης από την πόλη του Παρισιού, σε συντονισμό με το γαλλικό κράτος και την περιφέρεια Île-de-France, έφεραν καρπούς.
Σημαντική ανάπτυξη σημειώθηκαν από τις τουρκικές πόλεις, καθώς η χώρα ανέκαμψε από το ταραγμένο 2016. Η ανακούφιση των πολιτικών εντάσεων μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας βοήθησε την Αττάλεια περισσότερο. Αξίζει να σημειωθεί, πως παρά τα ποσοστά δεν όλα ρόδινα στην Ευρώπη. Ορισμένες ευρωπαϊκές πόλεις πλήττονται από τον υπερπληθυσμό, συμπεριλαμβανομένης της Βαρκελώνης και του Άμστερνταμ.
Μεταξύ των συμβουλίων τουρισμού και των κυβερνήσεων, υπάρχει μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση ότι η εστίαση στον όγκο από μόνη της δεν είναι η σωστή προσέγγιση. Αντ ‘αυτού, η αυξανόμενη αξία που φέρνουν οι τουρίστες γίνεται όλο και πιο σημαντική. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις απομακρύνονται από τους σκληρούς στόχους για τις μελλοντικές αφίξεις και, αντίθετα, θέλουν να επικεντρωθούν στην προστιθέμενη αξία του τουρισμού στην τοπική οικονομία.

Λονδίνο

Το μεγάλο «known unknown» ,που στέκεται, ως σκοτεινό σύννεφο πάνω από το Λονδίνο και είναι το Brexit. Μπορεί η πόλη να παραμείνει σημαντική ως κεντρικός κόμβος μόλις απομακρυνθεί από την ΕΕ; Τον Μάρτιο του 2017, οι δήμαρχοι του Λονδίνου και του Παρισιού ανακοίνωσαν ένα κοινό πρόγραμμα για τον τουρισμό και την επιχειρηματικότητα, με σκοπό να ενθαρρύνουν και να διευκολύνουν τη ροή του εμπορίου και των επενδύσεων μεταξύ των δύο πόλεων.

Το Λονδίνο είναι μια από τις κορυφαίες πόλεις του κόσμου.Αρχικά, η Airbnb αυξήθηκε αργά στο Λονδίνο, αλλά είναι πλέον η μεγαλύτερη πόλη της Airbnb. Η Uber, εν τω μεταξύ, έχει συναντήσει μερικά ακόμη εμπόδια και έχει μόνο προσωρινή άδεια λειτουργίας. Ωστόσο, η παραδοσιακή υποδομή της πόλης υποβαθμίζεται από ζητήματα χωρητικότητας. Η χωρητικότητα του αεροδρομίου είναι περιορισμένη και οι συζητήσεις για την επέκταση του αεροδρομίου ξεπερνούν τα 50 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2018, η κυβέρνηση έδωσε τελικά την υποστήριξή της για ένα τρίτο διάδρομο στο Heathrow, το οποίο δεν θα ανοίξει μέχρι το 2026.

Κωνσταντινούπολη

Ως αποτέλεσμα των αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων και απειλών για την ασφάλεια το 2016, σημειώθηκε σημαντική μείωση στις εισερχόμενες αφίξεις, ιδίως από τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης. Ωστόσο, η Κωνσταντινούπολη και άλλες τουρκικές πόλεις, όπως η Αττάλεια, σημειώνουν έντονη ανάπτυξη το 2018.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού και οι τουρκικοί διαμεσολαβητές συνέχισαν να επενδύουν σε δραστηριότητες μάρκετινγκ και προώθησης που απευθύνονται σε ασιατικές χώρες. Η βασική στρατηγική πίσω από αυτή την κίνηση είναι η μείωση της εξάρτησης από τους τουρίστες της Δυτικής Ευρώπης καθώς και η αξιοποίηση του ισχυρού δυναμικού χωρών όπως της Κίνας. Για το σκοπό αυτό, το έτος 2018 ανακηρύχθηκε “Τουρκικό έτος τουρισμού”, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα ισχυρές εμπορικές και διαφημιστικές δραστηριότητες.

Επιδιώκοντας να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση αεροπορικών ταξιδιών, η Κωνσταντινούπολη άνοιξε το νέο αεροδρόμιο, με έξι διάδρομους, στα τέλη Οκτωβρίου 2018. Μόλις λειτουργήσει πλήρως, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει 200 εκατομμύρια επιβάτες ετησίως.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις στην Ευρώπη σύμφωνα με την Euromonitor

1.Λονδίνο
2.Παρίσι
3.Κωνσταντινούπολη
4.Ρώμη
5.Αττάλεια
6. Πράγα
7.Άμστερνταμ
8. Βαρκελώνη
9. Μιλάνο
10. Βιέννη

Τώρα όσον αφορά την Ασία τις 3 κορυφαίες θέσεις τις καταλαμβάνουν σύμφωνα με την έρευνα το Χονγκ-Κονγκ, Δελχί, Σιγκαπούρη. Για την Αμερική η χρυσή τριάδα είναι Νέα Υόρκη, Μαϊάμι, Λος Άντζελες.

Ακόμη για τη Μέση Ανατολή και Αφρική ισχύουν: Ντουμπάι, Μέκκα, Γιαχάνεσμπουργκ.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις στον κόσμο σύμφωνα με την Euromonitor

1.Χονγκ Κονγκ

2.Μπανγκόκ

3.Λονδίνο

4.Σιγκαπούρη

5.Μακάο

6.Παρίσι

7.Ντουμπάι

8 .Νέα Υόρκη

9.Κουάλα Λουμπούρ

10.Shenzhen Κίνα

Μπορείτε να βρείτε εδώ αναλυτικά την έρευνα της Euromonitor.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *