Photo by engin akyurt on Unsplash
Photo by engin akyurt on Unsplash

Οι τουριστικές ροές στην Αττάλεια ενισχύουν τα στοιχήματα για καλή τουριστική περίοδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Οι ξένοι ταξιδιώτες που συρρέουν στην Αττάλεια επιβεβαιώνουν τις προσδοκίες της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας για μια δυναμική, φετινή, τουριστική σεζόν, καθώς το τουριστικό “στολίδι” της χώρας ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού.

Οι ημερήσιες αφίξεις κυμαίνονται μεταξύ 25.000 και 30.000 κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και φτάνουν έως και 45.000 τα Σαββατοκύριακα, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πόλης.

Η εισροή τουριστών από την Ευρώπη, ιδίως από τη Γερμανία και τη Βρετανία, δύο από τις αγορές που απώλεσε ο τουρκικός, τουριστικός τομέας κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δίνει ώθηση σε μια βιομηχανία που ανησυχεί για τις πιθανές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Ο κυβερνήτης της Αττάλειας, Ersin Yazıcı, λέει ότι η παραθαλάσσια πόλη-θέρετρο είναι έτοιμη για τη φετινή, θερινή περίοδο, τονίζοντας την ήδη υψηλή κινητικότητα, η οποία ενισχύει τις υψηλές προσδοκίες για τις φετινές αφίξεις και τα έσοδα από το εξωτερικό.

“Οι ισχυρές αφίξεις, παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενθαρρύνουν τη βιομηχανία”, δήλωσε ο Yazıcı στο πρακτορείο Anadolu (AA).

“Εδώ και περίπου ένα μήνα, δεχόμαστε καθημερινά μεταξύ 25.000 και 30.000 ξένους τουρίστες, ενώ τα Σαββατοκύριακα ο αριθμός αυτός φτάνει τις 40.000 έως και 45.000 ημερησίως”, υπογράμμισε ο Yazıcı.

Περισσότεροι από 9 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες έφτασαν στη νότια αυτή επαρχία της Τουρκίας της καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, σε μια σημαντική ανάκαμψη από το 2020, αλλά ο αριθμός αυτός εξακολουθεί να υπολείπεται κατά πολύ τον αριθμό των 15,6 εκατομμυρίων που αφίχθησαν το 2019.

“Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας φέτος, η προσδοκία θα ήταν να ξεπεράσουμε τα νούμερα του 2019. Θα ξεπεράσουμε σίγουρα το 2021 και μπορούμε επίσης να προσεγγίσουμε τα νούμερα του 2019”, δήλωσε ο κ. Yazıcı.

Περισσότεροι από 1,11 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες έφτασαν στην Αττάλεια από τον Ιανουάριο έως τα τέλη Απριλίου εφέτος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τη διεύθυνση πολιτισμού και τουρισμού της περιοχής.

Πρόκειται για αύξηση 162%, σε σύγκριση με τους περίπου 423.773 τουρίστες που έφτασαν στην περιοχή τους τέσσερις μήνες του περασμένου έτους.

Η Γερμανία βρέθηκε στην κορυφή της λίστας μεταξύ των εθνών στην πόλη-θέρετρο, με σχεδόν 330.000 Γερμανούς τουρίστες να αφικνούνται στην Αττάλεια μέχρι το τέλος του περασμένου μήνα. Οι Βρετανοί και οι Ρώσοι ακολούθησαν με 150.944 και 143.485, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Ορισμένοι Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες φέρονται να έχουν προσθέσει περαιτέρω χωρητικότητα σε πτήσεις προς την Τουρκία, ενώ αξιωματούχοι του κλάδου αναμένουν ότι οι πτήσεις από τη Ρωσία θα αποκτήσουν νέα δυναμική αυτόν τον μήνα.

“Οι Ρώσοι και οι Ουκρανοί βρέθηκαν στην κορυφή της λίστας και αντιπροσώπευαν περίπου το 40% και το 14%, αντίστοιχα, των αφίξεων από το εξωτερικό πέρυσι. Φέτος η εικόνα έχει αλλάξει ελαφρώς”, σημείωσε ο κ. Yazıcı, τονίζοντας ότι ο αριθμός των επισκεπτών που έχουν φθάσει από τον Ιανουάριο έχει ανέλθει μέχρι στιγμής σε 1,22 εκατομμύρια.

“Το νούμερο αυτό είναι ελαφρώς κάτω από τα στοιχεία του 2019, αλλά παραμένει ένας καλός αριθμός. Την ίδια περίοδο πέρυσι είχαν φτάσει περίπου 445.000 άτομα. Οι Γερμανοί και οι Βρετανοί πρωτοστατούν στη λίστα, αντιπροσωπεύοντας το 29,5% και το 13,5% των αφίξεων, αντίστοιχα. Ακολουθούν οι Ρώσοι με 13% και οι Ολλανδοί με 6,4%”, πρόσθεσε ο κυβερνήτης της Αττάλειας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αφίξεις από την Ευρώπη και τη Βόρεια Ευρώπη έχουν αυξηθεί. “Ο κλάδος είναι πολύ ικανοποιημένος από το γεγονός ότι οι αφίξεις από τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αυξηθεί. Αναμένουμε μια καλή σεζόν παρά τον πόλεμο”, συμπλήρωσε ο κ. Yazıcı.

Οι τουρκικοί αερομεταφορείς θα μεταφέρουν περισσότερους Ρώσους τουρίστες αυτή τη σεζόν

Οι ρωσικές αρχές επέτρεψαν στους τουρκικούς αερομεταφορείς να ξεκινήσουν περισσότερες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, καθώς πλησιάζει η περίοδος αιχμής του τουρισμού, με τα δύο τρίτα των πτήσεων να διατίθενται στις τουρκικές, αεροπορικές εταιρίες.

Σημειώνεται ότι, η Ρωσία αντιμετωπίζει δυσκολίες στην οργάνωση αρκετών πτήσεων για τη μεταφορά τουριστών λόγω των κυρώσεων, οι οποίες επιβλήθηκαν στη Μόσχα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Έτσι, οι ρωσικές αρχές στράφηκαν προς τους τουρκικούς αερομεταφορείς μπροστά στην αυξανόμενη πίεση από την τουριστική βιομηχανία και τις κοινωνικές εντάσεις, όπως ανέφερε η ρωσική εφημερίδα Kommersant.

Από την 1η Ιουνίου, οι τουρκικοί αερομεταφορείς θα μπορούν να πραγματοποιούν 438 πτήσεις την εβδομάδα προς τη Ρωσία, ενώ οι ρωσικές, αεροπορικές εταιρίες θα ξεκινήσουν εβδομαδιαίως 177 πτήσεις προς τη Ρωσία.

Η Ρωσία διαθέτει μεγάλο αριθμό ξένων αεροσκαφών Airbus και Boeing με χρηματοδοτική μίσθωση και οι ιδιοκτήτες αυτών των αεροσκαφών τα θέλουν πίσω, γεγονός που προκαλεί έλλειψη αεροσκαφών για τη λειτουργία των φώτων. Υπάρχουν, επίσης, κίνδυνοι να κατασχεθούν τα εν λόγω μισθωμένα αεροσκάφη όταν φτάσουν στην Τουρκία.

Μπροστά σε αυτόν τον κίνδυνο, η Μόσχα επιδιώκει εγγυήσεις από την Άγκυρα ότι τα ρωσικά αεροσκάφη δεν θα κατασχεθούν, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, οι τιμές των εισιτηρίων για τις πτήσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας έχουν εκτοξευθεί σε επίπεδα ρεκόρ. Ένα εισιτήριο μετ’ επιστροφής από τη Ρωσία προς την Τουρκία πωλείται πλέον στα 100.000 ρούβλια (περίπου 26.000 τουρκικές λίρες ή 1.600 δολάρια).

Καθώς θα δρομολογηθούν περισσότερες πτήσεις, η τιμή των εισιτηρίων σε αυτό το δρομολόγιο αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 30.000 ρούβλια (8.000 λίρες).

Η επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας Τουρισμού, Ζαρίνα Ντογκούζοβα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι, μέσω των κοινών προσπαθειών της υπηρεσίας της και του υπουργείου Μεταφορών, εγκρίθηκαν πρόσθετες πτήσεις τσάρτερ προς την Τουρκία για την περίοδο έως την 1η Ιουλίου.

“Για τις διακοπές του Μαΐου, 290 πτήσεις κατευθύνονταν στην Τουρκία κάθε εβδομάδα. Την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν πάνω από 450 πτήσεις ανά εβδομάδα προς την Τουρκία μέχρι την 1η Ιουλίου”, δήλωσε η κα. Ντογκούζοβα.

Σύμφωνα με την ίδια, λόγω των κυρώσεων, τα χρέη των ταξιδιωτικών εταιριών προς τους τουρίστες σε ξένους προορισμούς έχουν “εκτοξευθεί” στα 490 δισεκατομμύρια ρούβλια, αφού μειώθηκαν στα 5 δισεκατομμύρια ρούβλια μέχρι τις αρχές του 2022, καθώς ο κλάδος ανέκαμψε από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

 

Tagged

1 σχόλιο στο “Οι τουριστικές ροές στην Αττάλεια ενισχύουν τα στοιχήματα για καλή τουριστική περίοδο

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *