money tourism copyright
Ο CEO της Fraport κ. Alexander Zinell | money tourism copyright photo

Οι Βρετανοί… πλημμύρισαν τα αεροδρόμια της Fraport

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ
Απόλυτη κυριαρχία των Βρετανών επισκεπτών καταγράφηκε την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται από τον Απρίλιο του 2017 η γερμανικών συμφερόντων Fraport Greece.Οι εθνικότητες των ξένων ταξιδιωτών στα συγκεκριμένα αεροδρόμια, μάλιστα, αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις ανακατατάξεις που συντελούνται στο «πελατολόγιο» του ελληνικού τουρισμού. Παρότι τα στοιχεία δεν απεικονίζουν την πλήρη εικόνα της φετινής τουριστικής περιόδου, αφού δεν συμπεριλαμβάνουν τα μεγέθη από το αεροδρόμιο της Αθήνας αλλά και του Ηρακλείου, που είναι το περιφερειακό αεροδρόμιο με τη μεγαλύτερη κίνηση κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Η εικόνα από τα συγκεκριμένα 14 αεροδρόμια, ωστόσο, φωτογραφίζει ευδιάκριτα τις ανακατατάξεις που συντελούνται στις χώρες-αγορές που αποτελούν τους βασικούς αιμοδότες του ελληνικού τουρισμού.

Μπορεί, σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία Ιανουαρίου-Ιουλίου της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ ΕΛΛ -1,74%) οι επισκέπτες από τη Γερμανία να ξεπέρασαν τα 2,1 εκατ. (+36,5%), αλλά οι Βρετανοί ήταν εκείνοι που κυριάρχησαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που λειτουργούν ως πύλη σχεδόν για το σύνολο των ελληνικών προορισμών που είναι δημοφιλείς στο εξωτερικό.

Όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου οι Βρετανοί ταξιδιώτες άγγιξαν τα 2 εκατομμύρια στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport Greece, φθάνοντας το 1.967.879 ταξιδιώτες. Η κυριαρχία τους, μάλιστα, ήταν απόλυτη, καθώς οι Γερμανοί που κατέλαβαν τη δεύτερη θέση, βρέθηκαν μισό εκατ. πίσω τους (1.492.140 επισκέπτες).

Η κατάληψη της τρίτης θέσης (στα συγκεκριμένα αεροδρόμια) από τους Ιταλούς (702.748 ταξιδιώτες) επιβεβαιώνει τη σημαντική ενίσχυση του ειδικού βάρους της ιταλικής αγοράς. Γεγονός που την κατατάσσει, πλέον, στις κορυφαίες θέσεις των βασικών αγορών του ελληνικού τουρισμού.

Η κατάταξη των Πολωνών στην τέταρτη θέση (558.338 επισκέπτες) μεταξύ των εθνοτήτων που έφθασαν στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια μπορεί να αποτελεί έκπληξη για κάποιους, αλλά όχι για τους επιχειρηματίες του χώρου που έχουν συνδεθεί με τις ανερχόμενες αγορές της ανατολικής Ευρώπης.

Στην πεντάδα δεν κατάφεραν να βρουν θέση ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Ρώσοι, αλλά την κατέλαβαν οι Ολλανδοί (439.479 ταξιδιώτες στο οκτάμηνο).

Οι Ρώσοι βρέθηκαν μόλις στην έβδομη θέση (287.381 ταξιδιώτες) ενώ οι Γάλλοι στην ένατη (285.205 επισκέπτες).

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως την τρίτη θέση της κατάταξης καταλαμβάνουν, άτυπα, οι Σκανδιναβοί. Κι αυτό καθώς, αν αθροίσει κανείς τους επισκέπτες από τη Σουηδία (414.437 ταξιδιώτες), τη Δανία (287.217) και τη Νορβηγία (264.834), θα διαπιστώσει πως αγγίζουν το 1 εκατ. επισκέπτες. Ενδεικτικό της αυξανόμενης ζήτησης για διακοπές στην Ελλάδα που διαμορφώνεται στη συγκεκριμένη γωνιά της Ευρώπης.

Οι «αποικίες» διακοπών των Ευρωπαίων

Τα στοιχεία αφίξεων Ιανουαρίου-Αυγούστου στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport σχηματοποιούν την ίδια στιγμή τον χάρτη εθνικοτήτων που κυριάρχησαν το φετινό καλοκαίρι στις ελληνικές παραλίες.

Οι Βρετανοί κυριάρχησαν στους περισσότερους από τους δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς αφού ήταν οι περισσότεροι στη Ρόδο (318.652 αφίξεις στο οκτάμηνο) έναντι 293.804 Γερμανών, στην Κέρκυρα (406.431 επισκέπτες έναν 188.717 Γερμανών), στην Κεφαλονιά (163.947), στη Ζάκυνθο (294.803), στη Σκιάθο (68.079) και στο Άκτιο (57.736) που λειτουργεί ως πύλη για τη Λευκάδα και τους παραθαλάσσιους προορισμούς της Ηπείρου (Πρέβεζα, Θεσπρωτία).

Οι Γερμανοί τουρίστες είναι βέβαιο πως κυριάρχησαν στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου ενώ στα αεροδρόμια που διαχειρίζεται η Fraport ήταν οι περισσότεροι στην Κω (250.029 ταξιδιώτες) και στη Θεσσαλονίκη (500.415 επισκέπτες). Τοπικοί παράγοντες της συμπρωτεύουσας σημειώνουν με έμφαση το γεγονός πως φέτος (ύστερα από αρκετά χρόνια) οι Γερμανοί ξεπέρασαν τους Ρώσους που βρέθηκαν στην περιοχή. Επιβεβαιώνοντας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την… εκκωφαντική επιστροφή των Γερμανών τουρ οπερέιτορ στη Βορ. Ελλάδα.

Έκπληξη χαρακτηρίζεται από ανθρώπους του χώρου το γεγονός πως στους δύο εμβληματικούς, κοσμοπολίτικους προορισμούς της Ελλάδας, Μύκονο και Σαντορίνη, την πρωτιά των αφίξεων στο οκτάμηνο κατέλαβαν με… ευκολία οι Ιταλοί. Πιο συγκεκριμένα στη Μύκονο βρέθηκαν 133.600 ενώ στη Σαντορίνη 108.526 Ιταλοί λάτρεις του lifestyle.

Οι Σκανδιναβοί δεν άφησαν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της κυριαρχίας τους στην άτυπη αποικία διακοπών που έχουν δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή των Χανίων. Είναι χαρακτηριστικό πως στις δύο πρώτες θέσεις εθνικοτήτων στο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου βρέθηκαν Σουηδοί και Νορβηγοί, αμφότεροι με 127 χιλιάδες αφίξεις.

Οι Ολλανδοί, αντίθετα, ήταν οι περισσότεροι στη Σάμο (28.321 ταξιδιώτες) και τη Μυτιλήνη (19.283 επισκέπτες).

ΠΗΓΗ,Παναγιώτης Δ. Υφαντής

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *