Οκτώ νέα μέτρα ανακοίνωσε πριν από λίγο η κυβέρνηση, για την στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων, για τον Απρίλιο, διά στόματος του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Παράλληλα, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης ανακοίνωσε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο των τόκων των ενήμερων δανείων από το Δημόσιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις μπορεί να παραταθεί το συγκεκριμένο διάστημα, ενώ ο Γιάννης Βρούτσης, έκανε λόγο για έκπτωση στις ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται κανονικά, καθώς και για την καταβολή του δώρου Πάσχα.
Το ολοκληρωμένο Σχέδιο για την τόνωση της ελληνικής οικονομίας για τον μήνα Απρίλιο, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό, αποφασίστηκε χθες σε σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης από το Μέγαρο Μαξίμου.

Στην σύσκεψη συμμετείχαν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός Οικονομικών αρμόδιος για τη Δημοσιονομική Πολιτική Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρηγόρης Δημητριάδης, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Αθανάσιος Πετραλιάς και ο Προϊστάμενος του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.
Τα μέτρα
Πιο αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με βάση τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, μετά την ενσωμάτωση πρόσθετων οικονομικών στοιχείων, στο πλαίσιο του Ολοκληρωμένου Σχεδίου Αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο, ανακοίνωσε το ακόλουθο συνολικό, συνεκτικό πακέτο μέτρων:

- Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων ξεπερνούν τα 2,1 δισ. ευρώ.
- Οι αναστολές ασφαλιστικών υποχρεώσεων και η κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών μισθωτών και ελεύθερων επαγγελματιών διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ.
- Η έκτακτη οικονομική ενίσχυση ανέρχεται στα 1,4 δισ. ευρώ.
- Η συνολική επιβάρυνση αυτών των μέτρων ανέρχεται στα 5,1 δισ. ευρώ, μόνο για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο.
Δηλώσεις
Για τα μέτρα ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε: “Αυτή η επιβάρυνση, μαζί με τις πρόσθετες δαπάνες για την δημόσια υγεία, την «επιστρεπτέα προκαταβολή» για την ενίσχυση της ρευστότητας επιχειρήσεων, την ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα, την ενίσχυση του Προϋπολογισμού για το Δώρο Πάσχα των εργαζομένων που τίθενται σε προσωρινή αναστολή της εργασιακής σχέσης τους, και την έκτακτη ενίσχυση των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, ανέρχεται πλέον στα 6,8 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στο 3,5% του ΑΕΠ.

Και έκλεισε τονίζοντας ο κ. Σταϊκούρας: “Επιτρέψτε μου, κλείνοντας, να επαναλάβω ό,τι είχα επισημάνει κατά την πρώτη συνάντησή μας:
Διευκρινίσεις Σκυλακάκη για την επιστρεπτέα προκαταβολή
Για την επιστρεπτέα προκαταβολή που είναι ένα σημαντικό πρόσθετο εργαλείο που θα καλύψει όλους τους τους κλάδους της οικονομίας, μίλησε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης, η οποία θα χορηγηθεί εντός του Απριλίου, θαείναι ύψους 1 δισ. ευρώ και έχει συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιστρεπτέα προκαταβολή
- Αφορά κατά κύριο λόγο μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με προσωπικό από 1 έως 500 εργαζόμενους.
- Ανταποκρίνεται στα ειδικά ζητήματα προσβασιμότητας σε χρηματοδότηση και πιστωτικού προφίλ που έχουν πολλές μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα οποία προφανώς επιδεινώνονται σε αυτή τη φάση.
- Θα χορηγηθεί απευθείας από το κράτος, μέσω του Taxis.
- Χαρακτηρίζεται ως επιστρεπτέα γιατί είτε εις ολόκληρον είτε μερικώς -εξαρτάται από τη βιωσιμότητα της επιχείρησης- θα επιστραφεί στο κράτος μέσα στα επόμενα χρόνια, με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο.
- Είναι πενταετής, εντός της οποίας το πρώτο έτος αποτελεί περίοδο χάριτος και δεν υπάρχει υποχρέωση αποπληρωμής δόσης ενίσχυσης, ενώ τα υπόλοιπα 4 έτη είναι η περίοδος αποπληρωμής σε ισόποσες μηνιαίες δόσεις.
- Η επιλεξιμότητα εδράζεται στην αποτύπωση της τρέχουσας κατάστασης, σε σύγκριση με την προγενέστερη. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα τυποποιημένο, αυτοματοποιημένο μηχα-νισμό που δημιουργεί το Υπουργείο Οικονομικών, το Γενικό Λογιστήριο με την ΑΑΔΕ, με βάση φορολογικά δεδομένα και άλλους οικονομικούς δείκτες. Το ύψος της ενίσχυσης θα προσδιορίζεται επίσης τυποποιημένα και η ενίσχυση θα είναι ακατάσχετη, αφορολόγητη και μη συμψηφιστέα.
- Οι επιχειρήσεις που ενδιαφέρονται να αξιοποιήσουν αυτό το σχήμα θα πρέπει να εγγρα-φούν στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ (myBysinessSypport) από 2 έως 10 Απριλίου και προϋπόθεση, όπως είπε ο Υπουργός Οικονομικών, είναι να διατηρήσουν τις θέσεις απασχόλησης.
Ο Γιάννης Βρούτσης
Οι ανακοινώσεις του κ. Βρούτση, έχουν ως εξής: “Μπροστά σε ένα πρωτόγνωρο και τρομακτικό φαινόμενο, αυτό της πανδημίας, που αιφνιδίασε ολόκληρο τον κόσμο, η Κυβέρνηση μας δεν έμεινε ούτε αδρανής ούτε αμήχανη.
Αντίθετα αντέδρασε έγκαιρα και αποφασιστικά με κορυφαία και πρώτη προτεραιότητα την πρόληψη της δημόσιας υγείας αλλά και την περιφρούρηση της κοινωνικής συνοχής. Έτσι πήραμε μέτρα στήριξης για εργαζόμενους και επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και άνεργους.
Κρίσιμος παράγοντας για το επόμενο διάστημα είναι να επικρατήσει ψυχραιμία, νηφαλιότητα, αλληλεγγύη και αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης ώστε όλοι μαζί να κλείσουμε το κύκλο της κρίσης και να βγούμε από αυτή με τις λιγότερες δυνατές απώλειες.
Οι 3 δέσμες μέτρων που έχουμε εξαγγείλει και υλοποιούνται αλλά και η 4η που ανακοινώνουμε σήμερα, συνιστούν ένα ολοκληρωμένο δίχτυ προστασίας που άπλωσε έγκαιρα η Κυβέρνηση συγκρατώντας τις απολύσεις, διασφαλίζοντας τις θέσεις εργασίας, δίνοντας προσωρινά εργαλεία ευελιξίας στις επιχειρήσεις που πλήττονται και φυσικά ανακουφίζοντας εργαζόμενους και εργοδότες από το βάρος των οικονομικών τους υποχρεώσεων.
Κοινός παρανομαστής όλων των προηγούμενων ανακουφιστικών μέτρων είναι η ρήτρα διατήρησης θέσεων.
Με τις σημερινές ανακοινώσεις ολοκληρώνεται ένα συγκροτημένο πακέτο μέτρων που δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο ανακούφισης και ελπίδας για τους εργαζόμενους που δίνει, παράλληλα, σημαντικές ανάσες βιωσιμότητας στις επιχειρήσεις.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώνω σήμερα τον 4ο κύκλο μέτρων στήριξης της αγοράς εργασίας και της οικονομίας:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Α: ΕΙΔΙΚΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΕΣ –ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΙΤΗΣΕΩΝ
Την προηγούμενη εβδομάδα άνοιξε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στην οποία οι εργοδότες συμπλήρωσαν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα και αιτήθηκαν
α) μείωση 40% του επαγγελματικού μισθώματος και
β)αναστολή της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων τους προκειμένου οι εργαζόμενοι με την σειρά τους να λάβουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Η ειδική πλατφόρμα για τους εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με διοικητική εντολή θα είναι ανοικτή μέχρι 31/3. Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν κάνει αιτήματα 295.246 επιχειρήσεις που αφορούν σε 410.705 εργαζόμενους.
Στην ίδια πλατφόρμα θα συνεχίσουν να υποβάλουν το ηλεκτρονικό έντυπο και οι εργοδότες επιχειρήσεων που έχουν πληγεί (βάσει ΚΑΔ) και θα ενταχθούν και οι επιχειρήσεις που οι ΚΑΔ τους ανακοινώθηκαν σήμερα από το Υπουργείο Οικονομικών.
Από εκεί και πέρα, την 1η Απριλίου 2020 θα ανοίξει και η ειδική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr για τους εργαζόμενους που θα βρίσκεται στον ιστότοπο της Γενικής Γραμματείας Εργασίας του Υπουργείου ώστε και οι εργαζόμενοι να συμπληρώσουν τα ειδικά ηλεκτρονικά έντυπα τόσο για την μείωση 40% του μισθώματος της α’ κατοικίας τους (για εργαζόμενους επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή ) όσο και για να λάβουν την αποζημίωση του ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
Από σήμερα 30.3.2020 υπάρχει στο ΕΡΓΑΝΗ νέα φόρμα υποβολής, η οποία είναι εμπλουτισμένη με τους ΚΑΔ δευτερογενούς δραστηριότητας που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα ακαθάριστα έσοδα για το 2018, ώστε και αυτές οι επιχειρήσεις, ανάλογα με το αν ανήκουν στην κατηγορία που έκλεισαν με κρατική εντολή ή ως πληττόμενες, καθώς και οι εργαζόμενοί τους να απολαύσουν των αντίστοιχων για κάθε κατηγορία ευεργετημάτων των μέτρων στήριξης .
Επίσης από σήμερα το Εντυπο Εργοδοτών στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ έχει εμπλουτιστεί με τις ειδικές κατηγορίες ΚΑΔ που ανήκουν στις ειδικές κατηγορίες “shop – in a – shop” και “επιχειρήσεων έκδοσης πρωτογενούς (branded) ψηφιακού περιεχομένου, οι οποίες είναι εγγεγραμμένες Μητρώο Online Media”.
Σημαντικό:
Από βήματος σήμερα καλώ επιχειρήσεις – εργοδότες που έχουν ήδη υποβάλλει δήλωση με βάση τον κύριο ΚΑΔ της επιχείρησης, αλλά και με βάση τον ΚΑΔ δευτερεύουσας δραστηριότητας βάσει ακαθάριστων εσόδων του 2018 εντάσσονται στις επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, να υποβάλλουν συμπληρωματικά νέο έντυπο Δήλωσης Αναστολής Συμβάσεων Εργασίας, χωρίς να συμπληρώσουν εκ νέου τον πίνακα εργαζόμενων, ώστε να απολαύσουν αυτοί και οι εργαζόμενοί τους το μέτρο μείωσης του ενοικίου τους .
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ/ΕΠΙΤΗΔΕΥΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Από 6.4.2020 οι ελεύθεροι επαγγελματίες/ επιτηδευματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι εργοδότες μέχρι 5 εργαζόμενους, οι οποίοι είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους στο μέτρο στήριξης, σε σχετικό Έντυπο που θα βρίσκουν στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ, μετά την εντός εβδομάδος έκδοσης της σχετικής ΚΥΑ μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Εργασίας.
Επαναλαμβάνω ότι και για αυτούς ισχύει η ρήτρα μη απόλυσης και διατήρησης προσωπικού σε περίπτωση που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ: ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΩΝ 6 ΒΑΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΩΝ ΚΛΑΔΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΕΣΩ ΕΙΔΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΤΗΛΕΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Η κυβέρνηση εκτιμάει απεριόριστα την εθνική συμβολή του επιστημονικού κόσμου της χώρας γι’ αυτό και στην περίοδο κρίσης που διανύουμε θα στηρίξει με κάθε μέσο που διατίθεται τους 6 επιστημονικούς κλάδους (οικονομολόγους/λογιστές, μηχανικούς, δικηγόρους ανέξαρτητους επαγγεματίες ή με έμμισθη εντολή, ιατρούς, εκπαιδευτικούς και ερευνητές).
Μέσα από πόρους του ΕΣΠΑ θα καταβληθεί σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους εκπαιδευτικό επίδομα-αποζημίωση ύψους 600 ευρώ για το μήνα Απρίλιο, δια υλοποίησης ειδικού ανοιχτού προγράμματος τηλεκατάρτισης
Το ποσό των 600 ευρώ, που αφορά αποκλειστικά τους επιστήμονες, θα είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και μη συμψηφιστέο, και φυσικά απολύτως καθαρό, χωρίς παρακρατήσεις ή επιβαρύνσεις και η πρώτη δόση των 400 ευρώ θα ξεκινήσει να καταβάλλεται εντός Απριλίου (από 15.4) ενώ τα υπόλοιπα 200 ευρώ θα καταβληθούν μέχρι 30.4.
Το πρόγραμμα θα συντελεστεί με την πετυχημένη διαδικασία των voucher με απόλυτη διαφάνεια.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Δ: ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΜΑΙΟΥ ΓΙΑ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ & ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΥΣ
Στην περίπτωση που η κρίση συνεχιστεί, τότε από τον Μάιο και για το επόμενο διάστημα, οι ειδικές κατηγορίες των 6 επιστημονικών κλάδων (οικονομολόγοι/λογιστές, μηχανικοί, δικηγόροι, ιατροί, εκπαιδευτικοί και ερευνητές) θα ενταχθούν στο προστατευτικό καθεστώς που έχουν ενταχθεί και οι μισθωτοί εργαζόμενοι αλλά και οι λοιποί ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή θα λάβουν από τον μήνα Μάιο και για το επόμενο διάστημα την αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε: ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΕΛ.ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ-ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΩΝ
Παράλληλα, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα βγει σήμερα θα υπάρχει διάταξη που θα παρέχει μείωση 25% στις ασφαλιστικές εισφορές ελ. επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων περιόδου απασχόλησης μηνός Φεβρουαρίου-Μαρτίου σε όσους από τους παραπάνω θελήσουν να τις καταβάλλουν στην προβλεπόμενη από το νόμο ημερομηνία τους. Ειδάλλως, θα μπορούν να τις καταβάλλουν κανονικά από την 1η Σεπτεμβρίου 2020.
Ταυτόχρονα, το Διοικητικό Συμβούλιο του e-ΕΦΚΑ με απόφαση που θα λάβει σήμερα, θα μετατοπίζει χρονικά την ημερομηνία καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών, απαιτητών μέχρι 31/3, στις 10 Απριλίου 2020 και έτσι θα δίνεται η δυνατότητα σε όσους το επιθυμούν να καταβάλλουν τις ασφ. εισφορές 10 μέρες μετά.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ
Η καταβολή του Δώρου Πάσχα προς όλους τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα είναι διασφαλισμένη. Ωστόσο, όπως έχουμε ήδη πει, στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες από την κρίση επιχειρήσεις (βάσει ΚΑΔ), θα δοθεί η δυνατότητα καταβολής του Δώρου Πάσχα μέχρι το καλοκαίρι. Υπογραμμίζουμε ότι το Δώρο Πάσχα που πρέπει να καταβληθεί μέχρι τις 30/6, από τις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει την λειτουργία τους με διοικητική εντολή ή ανήκουν στις πληττόμενες (βάσει ΚΑΔ), θα είναι μειωμένο κατά το μέρος που αυτό δεν είναι δεδουλευμένο, όπως θα αναφέρεται και στην σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.
Ωστόσο, με απόφαση του Πρωθυπουργού το τμήμα του Δώρου Πάσχα που δεν θα καταβληθεί στους εργαζόμενους από τους εργοδότες θα καταβληθεί στο ακέραιο από τον Κρατικό Προϋπολογισμό. Σε όλες τις άλλες επιχειρήσεις ισχύει η υποχρέωση καταβολής του στις προθεσμίες του ισχύοντα νόμου.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΔΕΛΤΙΟΥ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗΣ
Άμεσα και συγκεκριμένα εντός Απριλίου ενεργοποιείται το πρόγραμμα ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ για 36.500 άνεργους ηλικίας 18-67 σε ΟΤΑ και ΝΠΔΔ όπως επίσης και όλα τα προγράμματα στήριξης των ανέργων του Υπουργείου Εργασίας και του ΟΑΕΔ και συγκεκριμένα από τον μήνα Μαϊο θα ξεκινήσουν σταδιακά προγράμματα που θα αφορούν περίπου 100.000 ανέργους .
Επίσης από σήμερα, στο πλαίσιο της ψηφιακής μετάβασης του ΟΑΕΔ για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών και την ταυτόχρονη μείωση του συγχρωτισμού, ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ οι άνεργοι θα μπορούν ηλεκτρονικά να εγγράφονται στο μητρώο, να αποκτούν δελτίο ανεργίας και να υποβάλλουν αίτηση για την τακτική επιδότηση ανεργίας χωρίς φυσική παρουσία.
Οι εγγραφές στο μητρώο για έκδοση δελτίου ανεργίας και οι αιτήσεις για το επίδομα ανεργίας αποτελούν περίπου τα 2/3 του συνολικού αριθμού επισκέψεων στα 118 Κέντρα Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και είναι οι μόνες υπηρεσίες για τις οποίες οι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού από τις 16 Μαρτίου και μετά. Δεν υπάρχει πλέον κανένας λόγος προσέλευσης στα ΚΠΑ2 με ραντεβού, καθώς όλες οι υπηρεσίες του Οργανισμού παρέχονται ηλεκτρονικά.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης
Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, παίρνοντας τον λόγο ανακοίνωσε ότι για το διάστημα Απριλίου – Ιουνίου, το Δημόσιο, θα αναλάβει το κόστος των επιτοκίων, όλων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δύο ακόμη μήνες.
Ο υπουργός έκανε λόγο για ρυθμίσεις σε ότι αφορά τις επιταγές προκειμένου να διευκολυνθούν επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικές που αντιμετωπίζουν προβλήματα μετά το μέτρο για πάγωμα πληρωμών για 75 ημέρες. Ζήτησε δε από τους εκδότες των επιταγών που μπορούν να προχωρήσουν στην κάλυψη των επιταγών.
Όπως είπε αρχές Απριλίου θα κατατεθεί το πρώτο δισεκατομμύριο για την παροχή εγγυημένων από το δημόσιο δανείων για κεφάλαιο κίνησης, των επιχειρήσεων που πλήττονται, ώστε αρχές Μαίου να μπορούν να πάρουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κίνησης.
Ολόκληρη η τοποθέτηση Γεωργιάδη
Η τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, για το Ολοκληρωμένο Σχέδιο αντιμετώπισης των οικονομικών επιπτώσεων του κορονοϊού για τον μήνα Απρίλιο, έχει ως εξής:
«Η πατρίδα μας δίνει μία πάρα πολύ μεγάλη μάχη σε δύο πεδία. Το ένα είναι το υγειονομικό, που ελπίζουμε όλοι να το κερδίσουμε μέχρι το τέλος και πηγαίνει καλά.
Το δεύτερο όμως πεδίο, είναι το οικονομικό, στο οποίο θα πρέπει όλοι να έχουμε συνείδηση ότι η ζημία στην οικονομία είναι μεγάλη, τα μέτρα που λαμβάνουμε είναι τα μέγιστα δυνατά, αλλά μπροστά μας θα έχουμε μεγάλη προσπάθεια για να μπορέσουμε να επαναφέρουμε την οικονομία μας στην κατάσταση που ήταν πριν την έναρξη αυτής της κρίσης.
Εμείς ως κράτος και συγκεκριμένα το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων για την ενίσχυση των επιχειρήσεων:
-Πρώτον, μετά τους νέους ΚΑΔ που ανακοινώνει το Υπουργείο Οικονομικών και τους νέους ενταγμένους στα μέτρα στήριξης, αναλαμβάνουμε την αποπληρωμή για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο όλων των επιτοκίων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων, έτσι ώστε να ελαφρύνουμε το δικό τους βάρος και να διατηρήσουμε την ευστάθεια του δανειακού συστήματος της χώρας. Το μέτρο αυτό δύναται να επεκταθεί χρονικά για άλλους δύο μήνες εάν και εφόσον καταστεί αναγκαίο σύμφωνα με την εξέλιξη της παρούσης κρίσης. Aσφαλώς, η αποπληρωμή του επιτοκίου συνδέεται με την διατήρηση των θέσεων εργασίας. Επιχείρηση που θα προχωρήσει σε απολύσεις, δεν θα λάβει αυτήν την ενίσχυση.
-Δεύτερον, όλα τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά και οι Ενώσεις των Διαχειριστών Δανείων έχουν δεσμευτεί ότι όσοι βρίσκονται στην περίμετρο της προστασίας, δηλαδή οι δικαιούχοι των 800 ευρώ – τα νούμερα τα ακούσατε προηγουμένως από τον κ. Υπουργό των Οικονομικών -, αλλά και οι επιχειρήσεις των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις πληττόμενες, περίπου το σύνολο των ελληνικών επιχειρήσεων, δικαιούνται αυτόματη τρίμηνη αναστολή της πληρωμής των χρεών τους έτσι ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουν και οι επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και εργοδότες, σε αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία διανύουμε.
Θέλω εδώ να κάνω μία παρένθεση και να πω το εξής: Η πατρίδα μας με πολύ μεγάλο κόπο «έχτισε» κατά την προηγούμενη δεκαετία κουλτούρα πληρωμών η οποία έχει οδηγήσει στη σταδιακή αποκλιμάκωση των πιέσεων στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Αυτήν την κουλτούρα πληρωμών οφείλουμε να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού. Κατά συνέπεια, καλώ όποιον τα οικονομικά του επιτρέπουν να συνεχίσει να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις του, να το πράξει. Εάν αυτό γίνει στο μέτρο των ανθρώπων που μπορούν, τότε η επόμενη μέρα θα είναι πολύ ευκολότερη για όλους μας. Άρα, εμείς ως κράτος παρέχουμε την προστασία που πρέπει να παρασχεθεί, αλλά ο καθένας μας αναλαμβάνει και μερίδιο ατομικής ευθύνης.
-Τρίτον, σήμερα έχουμε μαζί με τον αρμόδιο Υφυπουργό, κ. Τσακίρη, νέα συνεννόηση με τις τράπεζες για να βρούμε λύση στο ζήτημα των επιταγών. Όπως ξέρετε έχει ανακοινωθεί από τον κ. Υφυπουργό Οικονομικών παράταση για 75 μέρες της λήξης της προθεσμίας πληρωμής των επιταγών. Αυτό δημιουργεί σε ορισμένες επιχειρήσεις, κυρίως εξαγωγικού χαρακτήρα, μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, όπως στην πληρωμή των υποχρεώσεών τους, στους προμηθευτές τους του εξωτερικού.
Τις επόμενες ημέρες ή και ώρες, θα υπάρχει ο τρόπος, απολύτως θεσμοθετημένος μέσω του τραπεζικού συστήματος, για την διευκόλυνση της αποπληρωμής των επιταγών αυτών, έτσι ώστε να συνεχίσει απρόσκοπτα η λειτουργία των επιχειρήσεων και ο εφοδιασμός των ελληνικών επιχειρήσεων με πρώτες ύλες και με προμήθειες από το εξωτερικό.
Προς τούτο θα έχουμε και νεότερες ανακοινώσεις τις επόμενες μέρες. Το πρόβλημα είναι απολύτως αντιληπτό.
Θέλω εδώ να ξεκαθαρίσω και πάλι προς τους εκδότες των επιταγών. Η παράταση των 75 ημερών δίδεται γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι βρισκόμαστε σε εξαιρετικά έκτακτες οικονομικές συνθήκες. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι έχει δοθεί άφεση υποχρεώσεων ιδιαίτερα σε επιταγές που έχουν κοπεί και εκδοθεί πολύ πριν από την κρίση.
Θέλω λοιπόν να παρακαλέσω όλους τους εκδότες των επιταγών εάν τα οικονομικά τους το επιτρέπουν να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις πληρωμές. Επαναλαμβάνω, όσο ομαλότερα ο καθένας μας αντιμετωπίσει αυτή την κρίση τόσο ευκολότερη θα είναι η επανεκκίνηση την επόμενη μέρα.
-Για την επανεκκίνηση. Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, αρχές Απριλίου το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία δική μου και του Υφυπουργού, του κ. Τσακίρη, καταθέτει το πρώτο δισεκατομμύριο ως εγγύηση για να φτιαχτεί ο εγγυοδοτικός μηχανισμός για την παροχή εγγυημένων κεφαλαίων κινήσεως σε όλες τις επιχειρήσεις, μεγάλες και μικρές, που πλήττονται και των οποίων οι ΚΑΔ συμπεριλαμβάνονται στις ανακοινώσεις του Υπουργείου Οικονομικών. Στόχος είναι τις επόμενες εβδομάδες, το αργότερο ως τις αρχές Μαΐου, να μπορέσουν οι επιχειρήσεις αυτές να λάβουν εύκολα από τις τράπεζες δάνεια κινήσεως, εγγυημένα στο μεγαλύτερό τους μέρος από εμάς, ώστε να μπορέσουν με την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους να λειτουργήσουν κατά το δυνατόν γρηγορότερα και να δημιουργηθεί και στην αγορά το αναγκαίο σοκ ρευστότητας το οποίο θα επιτρέψει στην οικονομία μας να πάρει ξανά μπρος.
Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι οι στιγμές που διανύουμε είναι πάρα πολύ κρίσιμες και θα πρέπει ο καθένας μας να καταλάβει ότι δεν είναι ώρα ούτε για μεταξύ μας κατηγορίες ούτε για μεταξύ μας γκρίνιες αλλά να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις.
Για το ζήτημα που έχει προκύψει με τους επιστήμονες θα αναφερθεί ιδιαίτερα ο κ. Βρούτσης και τη λύση την οποία έχουμε αποφασίσει.
Επαναλαμβάνω τις βασικές μας αρχές.
Πρώτον, σε αυτή την κρίση δεν θα αφήσουμε κανένα πίσω. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί και θα την ξεπεράσουμε όλοι μαζί.
Δεύτερον, το κράτος θα κάνει αυτό που πρέπει αλλά μέσα στα όρια των δυνατοτήτων του και σκεπτόμενοι ότι θα έρθει η επόμενη μέρα στην οποία θα πρέπει να είμαστε όρθιοι, δυνατοί και έτοιμοι να τρέξουμε ξανά γρήγορα μπροστά.
Δεν πρέπει η τωρινή κρίση να θέσει σε κίνδυνο το μέλλον μας το οποίο θα είναι διαρκές. Και για να το πετύχουμε αυτό χρειαζόμαστε την κατανόηση και τη λελογισμένη συμπεριφορά όλων.
Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες των ανθρώπων για αυτό είμαστε εδώ, για αυτό ανακοινώνουμε διαρκώς καινούργια μέτρα, για αυτό ψάχνουμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις και όποια χρήματα μπορούμε να βρούμε είτε από κοινοτικά κονδύλια είτε τον κρατικό προϋπολογισμό. Αλλά σε αυτή τη μάχη χρειαζόμαστε τη συνεργασία όλων και την υπευθυνότητα όλων για να πάμε μπροστά.
Και πιστεύουμε ότι αν όλα αυτά τηρηθούν και φυσικά πρώτα κερδίσουμε τη μάχη της υγείας που είναι η κύρια μάχη και αυτή η οποία δεν τίθεται καθόλου σε διαπραγμάτευση, θα μπορέσουμε με το σχέδιο που έχουμε και τα εργαλεία που φτιάχνουμε, να βάλουμε γρήγορα μπρος την οικονομία μας και να έχουμε ένα μέλλον εξαιρετικά αισιόδοξο».