Όλη η αλήθεια για την πώληση του Αστέρα !!!

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας
Ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας

” Στις 31 Δεκεμβρίου 2015 υπογράφηκε η νέα συμφωνία με την Jermyn Street Real Estate Fund IV LP για την υποβολή του τροποποιημένου Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ) για την αξιοποίηση της «Αστήρ Παλλάς Βουλιαγμένης ΑΞΕ». Η συμφωνία εξασφαλίζει την προσαρμογή του Σχεδίου στη γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΠΕ28/2015) και διατηρεί το ίδιο τίμημα, ύψους 400 εκατ. ευρώ.              Η όλη διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016″.       Αυτή είναι η ανακοίνωση με την οποία το ΤΑΙΠΕΔ έκανε γνωστή την αποκρατικοποίηση  του εμβληματικού Αστέρα Βουλιαγμένης στις 31 Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία σχεδιαζόταν να υπογραφεί την Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2015 αλλά, εντέλει, λόγω νομοτεχνικών διευκρινίσεων που είχε ζητήσει η πλευρά του επενδυτή, οι υπογραφές έπεσαν λίγο πριν την εκπνοή του 2015. Από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ όλο το τελευταίο διάστημα γινόταν λόγος για “διαπραγματεύσεις με τους επενδυτές, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία”, η οποία θα εγκρινόταν από το ΣτΕ.                                      Το βασικό θέμα του ΣτΕ, που απέρριψε το ΕΣΧΑΔΑ, ήταν ο αριθμός των κατοικιών, και εδώ είναι το μυστικό!!! Όπως σας είχαμε ενημερώσει αποκλειστικά ( εδώ και εδώ ) στο business plan της Jermyn, προβλεπόταν η ανέγερση 17 περίπου βιλλών, για εξαιρετικά υωηλά βαλάντια. Στην κατάρτιση της σύμβασης, η ελληνική πλευρά ζήτησε να προσδιοριστεί επακριβώςο αριθμός των βιλλών και να περιληφθεί στην σύμβαση. Οι εκπρόσωποι των επενδυτών δεν ήθελαν να δεσμευτούν και επειδή το όλο θέμα όδευε σε αδιέξοδο, έβαλαν για τυπικούς λόγους τον αριθμό 100. Όμως σε καμια περίπτωση δεν προεβλέπετο η ανέγερση αυτού του αριθμού των βιλλών για τον απλούστατο λόγο ότι δεν θα ήταν των προδιαγραφών που έχουν τεθεί, ώστε να προσελκυσθούν μεγιστάνες.                          Μετά την απόρριψη για το ΕΣΧΑΔΑ, οι διαπραγματεύσεις ήταν ακριβώς για την μείωση -τυπικά- του ριθμού αυτού.
Βέβαια οι επενδυτές, “πάτησαν” σε αυτό και στην μεγάλη μείωση της χρηματιστηριακής αξίας της εταιρίας, για να ζητήσουν μείωση του τιμήματος. Τελικά, συμφώνησαν στην αρχική πρόταση του Business plan της επένδυσης που προέβλεπε 13-17 βίλλες.             Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διατήρηση του τιμήματος στα 400 εκατ. δεν ήταν δεδομένη: η μητρική του Jermyn, AGC Equity Partners λίγες ημέρες-τον περασμένο Μάρτιο- αφότου το μπλόκο του ΣτΕ έγινε γνωστό είχε ανακοινώσει ότι “η κεφαλαιοποίηση αγοράς της Αστήρ έχει υποχωρήσει κάτω από τα 150 εκατ. ευρώ ποσό σημαντικά χαμηλότερο από τη συμφωνηθείσα τιμή αγοράς, άνω των 400 εκατ. ανταποκρινόμενη έτσι σε πολύ χαμηλότερη αξία”.                                                                                              Ωστόσο, το Jermyn δέχτηκε να παραμείνει στη διαδικασία με το ίδιο τίμημα και η συμφωνία αποτυπώνει ακριβώς αυτό. Ότι, δηλαδή, μετά την απόρριψη του διατάγματος από το ΣτΕ που προκάλεσε “απογοήτευση και έκπληξη”, το Jermyn εξακολουθεί να προσφέρει 400 εκατ. και συναινεί με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΕ στην επανυποβολή στο ΣτΕ του καινούργιου ΕΣΧΑΔΑ.
Έτσι, η επόμενη φάση της ιδιωτικοποίησης, δηλαδή το οικονομικό κλείσιμο της συμφωνίας και η έναρξη ανακατασκευής του συγκροτήματος, θα λάβει χώρα όταν και εφόσον το ΣτΕ εγκρίνει το νέο ΕΣΧΑΔΑ.                                                                                            Με το καλό και μπράβο στον επικεφαλή του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιο Πιτσιόρλα!!!

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *