Αεροδρόμιο Schiphol – Φωτογραφία από το site του αεροδρομίου

Η Ολλανδία 4πλασιάζει (!) τον φόρο πτήσεων από το επόμενο έτος | Θα υπάρξουν επιπτώσεις στα ταξίδια

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΑ

Στην αύξηση του φόρου επιβατικών πτήσεων σε σχεδόν 30 ευρώ προχωράει η ολλανδική κυβέρνηση, από την 1η Ιανουαρίου 2023, σε μια προσπάθεια να αποθαρρύνει τους ανθρώπους που χρησιμοποιούν το αεροπλάνο για τις μετακινήσεις τους, και να τους κατευθύνει σε πιο φιλικούς προς το περιβάλλον τρόπους μετακίνησης.

Από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους, ο φόρος αεροπορικών επιβατών θα αυξηθεί κατά πάνω από 20 ευρώ για όλες τις πτήσεις από την Ολλανδία, από τα 7,95 ευρώ που είναι σήμερα στα 28,58 ευρώ, επιβεβαίωσαν πηγές από τη Χάγη, μετά τη δημοσίευση της είδησης από την ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf.

Η αύξηση του φόρου αποτελεί μέρος συμφωνίας του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο επιβατικός φόρος εισήχθη για πρώτη φορά τον περασμένο Ιανουάριο, παρά τις εκκλήσεις των αεροπορικών εταιριών να τον καθυστερήσουν μέχρι να υπάρξει πλήρης ανάκαμψη από την πανδημία Covid-19. Ο τριπλασιασμός του φόρου σε περίπου 24 ευρώ ανά εισιτήριο είχε ήδη συζητηθεί στο ολλανδικό υπουργικό συμβούλιο το καλοκαίρι, αλλά η κυβέρνηση αποφάσισε τελικά να επιλέξει μια ακόμη μεγαλύτερη αύξηση.

Ο φόρος επιβατών θα ισχύει για όλες τις πτήσεις που αναχωρούν από την Ολλανδία και θα αφορά το σύνολο των επιβατών, εκτός από τα παιδιά κάτω των 2 ετών. Από το μέτρο θα εξαιρούνται επίσης τα άτομα που φθάνουν στη χώρα ή πραγματοποιούν μόνο μετεπιβίβαση.

Το διαδικτυακό περιοδικό One Mile at a Time επισημαίνει ότι πρόκειται για έναν μόνο από τους φόρους που πρέπει να πληρώσουν οι επιβάτες που αναχωρούν από την Ολλανδία, μαζί με το “Ολλανδικό Τέλος Εξυπηρέτησης Επιβατών” και το “Ολλανδικό Τέλος Εξυπηρέτησης Ασφάλειας”. Υπολογίζουν ότι, σε μια πτήση απλής μετάβασης από το Άμστερνταμ στη Φρανκφούρτη, οι επιβάτες θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από 60 ευρώ μόνο σε φόρους, από το επόμενο έτος.

Ο υψηλότερος φόρος επιβατών αεροπορικών μεταφορών αποτελεί μέρος του σχεδίου της κυβέρνησης για τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ταξιδιών, ενώ μέρος των εσόδων από τον φόρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να γίνουν οι αερομεταφορές πιο βιώσιμες και να μειωθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Οι αρχές ελπίζουν ότι αυτό θα καθοδηγήσει τους ανθρώπους να επιλέξουν πιο βιώσιμους τρόπους μεταφοράς, όπως ο σιδηρόδρομος. Ένα άλλο μέτρο που περιλαμβάνεται στο σχέδιο είναι η μείωση της χωρητικότητας του αεροδρομίου Schiphol κατά περίπου 20%. Το ανώτατο όριο θα επιβληθεί από τον Νοέμβριο του 2023 και αποσκοπεί στη μείωση της ηχορύπανσης στο αεροδρόμιο και γύρω από αυτό.

Το αεροδρόμιο επέβαλε επίσης ανώτατο όριο ημερήσιων επιβατών κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, το οποίο θα παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο. Η μειωμένη χωρητικότητα υποτίθεται ότι θα συμβάλει στη μείωση του χάους που προκαλείται από την έλλειψη προσωπικού στο αεροδρόμιο.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *