Photo by Malcolm Lightbody on Unsplash
Photo by Malcolm Lightbody on Unsplash

Ολλανδία: Παρά τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων τα κρούσματα μειώνονται.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Το Άμστερνταμ μοιάζει να έχει επιστρέψει για τα καλά στην κανονικότητα. Δημιουργείται η εντύπωση ότι η  λέξη κρούσμα τείνει να εκλείψει από το καθημερινό λεξιλόγιο των πολιτών. Εδώ και δύο εβδομάδες ο αριθμός των κρουσμάτων βρίσκεται σταθερά σε καθοδική πορεία. Στην Ολλανδία ισχύουν πλέον ελάχιστα περιοριστικά μέτρα: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στα μέσα συγκοινωνίας και μικρός αριθμός επισκεπτών σε μουσεία, θέατρα και κινηματογράφους, καθώς και πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Παρά τα σχετικά χαλαρά μέτρα σε σύγκριση με άλλες χώρες, οι Ολλανδοί δεν τα πάνε κι άσχημα. Ο κορωνοϊός μοιάζει να υποχωρεί αργά, αλλά σταθερά. Μας πως στο καλό τα κατάφεραν; Προφανώς απέδωσε η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης. Πριν από περίπου ένα μήνα ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε και ο υπουργός Υγείας Χούγκο ντε Γιόνγκε εμφανίστηκαν στις τηλεοπτικές κάμερες για να ζητήσουν συγγνώμη από τους Ολλανδούς επειδή όταν στα τέλη Ιουνίου ήραν σχεδόν όλα τα περιοριστικά μέτρα κατά της πανδημίας εκτίμησαν λανθασμένα την κατάσταση. Ο υπουργός Υγείας είχε πει μάλιστα τότε «το πρωί εμβόλιο και το βράδυ πάρτι». Κι ας ήταν γνωστό ότι το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ολλανδία, χρειάζεται ένα μήνα μετά τον εμβολιασμό για να αποδώσει πλήρως.

Είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για νίκη επί της πανδημίας

Τις λανθασμένες εκτιμήσεις της κυβέρνησης τις πλήρωσαν οι Ολλανδοί. Μόλις άνοιξαν πάλι τα κλαμπ και ξεκίνησαν τα φοιτητικά πάρτι και τα ξεφαντώματα των νέων, τα κρούσματα σχεδόν πενταπλασιάστηκαν. Στους νέους μεταξύ 18 και 24 μάλιστα οκταπλασιάστηκαν. Τότε η Χάγη απάντησε με δραστικά μέτρα: Έκλεισε τα κλαμπ, απαγόρευσε τα φεστιβάλ και επέτρεψε τη λειτουργία εστιατορίων και μπιστρό μέχρι τα μεσάνυχτα. Η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης ήταν σημείο καμπής, εκτιμά το Ινστιτούτο Υγείας και Περιβάλλοντος RIVM. Τα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι η Ολλανδία βρίσκεται σε καλό δρόμο αν και είναι πρόωρο να γίνεται λόγος για νίκη επί της πανδημίας. Τα καταγεγραμμένα κρούσματα την τελευταία εβδομάδα περιορίστηκαν στα 21.000, 44% λιγότερα από ότι την προπροηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα σταθεροποιείται ο αριθμός νοσηλευομένων στις μονάδες εντατικής θεραπείας.

Οι επιδημιολόγοι παρατηρούν σημαντική πτώση των κρουσμάτων κυρίως μεταξύ των νέων 18-24 ετών. Ενώ μετά το άνοιγμα και την κατάργηση σχεδόν όλων των περιοριστικών μέτρων το ποσοστό καινούργιων κρουσμάτων αντιστοιχούσε σε νέους κατά 40% τώρα το ποσοστό έχει περιοριστεί κάτω από το 4%.

Πάνω από το 66% οι πλήρως εμβολιασμένοι

Ο κορωνοϊός βρίσκεται σε υποχώρηση, διαπιστώνουν οι ειδικοί του ινστιτούτου RIVM παρά το γεγονός ότι το 92% των κρουσμάτων οφείλεται στην μετάλλαξη Δέλτα. Την ίδια στιγμή ο δείκτης αναπαραγωγής R έχει περιοριστεί κάτω του 0,7%. Που σημαίνει ότι 100 άνθρωποι μολύνουν 70 άλλους.

Ο δεύτερος λόγος για τον περιορισμό των κρουσμάτων στην Ολλανδία σχετίζεται με την επιτυχημένη εμβολιαστική εκστρατεία. 21,3 εκατομμύρια δόσεις έχουν χορηγηθεί στη χώρα με συνολικό πληθυσμό 17 εκατομμυρίων. Πάνω από το 66% έχουν εμβολιαστεί πλήρως, ενώ την πρώτη δόση έχει κάνει πάνω από το 85% του πληθυσμού.

Την ερχόμενη εβδομάδα στις 13 Αυγούστου η ολλανδική κυβέρνηση θα αποφασίσει για τα επόμενα βήματα. Θα ανοίξουν και μπαρ και κλαμπ; Τι θα γίνει με τα φεστιβάλ και τα γήπεδα ποδοσφαίρου; Στην παρούσα φάση δεν επιτρέπονται λάθη στον πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Οι πολίτες θέλουν σαφείς και ξεκάθαρες αποφάσεις. Η πλειοψηφία τάσσεται υπέρ μιας προσεκτικής χαλάρωσης των εναπομενόντων περιοριστικών μέτρων. Ένας στους τρεις επιθυμεί μάλιστα την υποχρεωτική χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους.

ΠΗΓΗ: www.dw.com, Ανέτε Μπίρσελ, dpa, Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *