mamidakis

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το blueFest Crete 19 | Culture & Beyond, στο Minos Beach art hotel

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΦΟΡΕΙΣ

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά το blueFest Crete | Culture & Beyond του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη στις 13-14 Ιουλίου 2019 στο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης.

Σε ένα άριστα οργανωμένο διήμερο, το φεστιβάλ κατάφερε με τον καλύτερο τρόπο να τιμήσει τους στόχους του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη που, έχοντας ως παρακαταθήκη τη μακρά ιστορία του στο πλευρό της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας, πέτυχε να αναδείξει το έργο Ελλήνων δημιουργών και παραγωγών, και να ενισχύσει τους δεσμούς του τουρισμού με τον πολιτισμό και την καινοτομία.

Έχοντας αφιερώσει την πρώτη μέρα του φεστιβάλ στην τέχνη και τη δεύτερη στην προβολή του πλούτου της κρητικής γης και γαστρονομίας, οι πολλοί και σημαντικοί καλεσμένοι και επισκέπτες του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond είχαν τη δυνατότητα να απολαύσουν τις εικαστικές δράσεις, αλλά και να γευτούν τις νοστιμιές από μια πληθώρα γαστρονομικών εκδηλώσεων, γνωρίζοντας παράλληλα από κοντά ένα από τα ομορφότερα μέρη της Κρήτης.

Ο πολιτισμός στο επίκεντρο

Η εκκίνηση του φεστιβάλ έγινε το Σάββατο 13 Ιουλίου οπότε και πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης “Come with the Wind” όπου παρουσιάστηκε η δημιουργία του εικαστικού Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου και του αρχιτέκτονα Γιώργου Ρυμενίδη, με την οποία κατάφεραν να κερδίζουν το “Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2019”.  Το έργο θα παραμείνει στη μόνιμη συλλογή του ιδρύματος στο ανοιχτό μουσείο του Minos Beach art hotel.

MINOSΤο έργο είναι ένας συνδυασμός γλυπτικής και ηχητικής εγκατάστασης που εμπνέεται από το αρχαίο μνημείο των Αέρηδων στην Πλάκα και αποτελείται από οκτώ ηχητικές στήλες που αντιπροσωπεύουν τα οκτώ σημεία του ορίζοντα, τα οποία “εκπροσωπούνται” ηχητικά από τις ανάλογες ριπές ανέμου που ενεργοποιούνται από την ίδια την παρουσία των επισκεπτών της εγκατάστασης και της περιδιάβασής τους εντός του έργου. Στην περίπτωση που η ταυτόχρονη παρουσία περισσότερων θεατών ενεργοποιήσει όλους τους ανέμους ο ενδιάμεσος χώρος της πλατείας μεταμορφώνεται σε μια απρόσμενη και αυτοσχεδιαστική συμφωνία ανέμων.

Οι ήχοι που αναπαράγονται από τις οκτώ ηχητικές στήλες, οι οποίες όλες μαζί συνθέτουν μια απόλυτη οκτάβα, αποτελούν ψηφιακά επεξεργασμένες ηχογραφήσεις παραδοσιακής μουσικής, όπως επεξεργάστηκαν από τον Κώστα Μόσχο, η οποία προέρχεται από οκτώ διαφορετικές περιοχές του κόσμου έτσι όπως αυτές ορίζονται γεωγραφικά σε σχέση με τον Νομό Λασιθίου. Η μουσική μετατρέπεται σε ήχους ανέμου, ενώ οι ίδιες οι στήλες λειτουργούν ως αντι-ηχεία που ανάλογα με τον υπαρκτό άνεμο στην περιοχή παράγουν επιπλέον ήχο με την όλη εγκατάσταση να παραπέμπει σε πνευστά μουσικά όργανα της αρχαιότητα. Η in situ εγκατάσταση του “Come with the Wind” συμπληρώνεται από αέρινα ringtones των επεξεργασμένων ήχων των οκτώ ανέμων, ενώ οι συσκευές κινητής τηλεφωνίας των επισκεπτών λειτουργούν ως επιτελεστικά αντι-ηχεία, ενορχηστρώνοντας ένα ηχητικό περιβάλλον που εξαπλώνεται σαν αέρινος ψίθυρος σε όλους τους χώρους του ξενοδοχειακού συγκροτήματος.

Το “Come with the Wind” αποτελεί πλέον μέρος της μόνιμης συλλογής του Ιδρύματος και μπορούν να το εξερευνήσουν όλοι οι επισκέπτες του υπαίθριου μουσείου του Minos Beach art hotel.

Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση του κοινού και στην εικαστική έκθεση “Blue Nights” της οποίας την επιμέλεια είχε ο κ. Σωτήρης Μπαχτσετζής, ιστορικός τέχνης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Πρόκειται για μια έκθεση με τα έργα video art των Αλέξανδρου Κακλαμάνου (Full Circle), James Lane (Ονειρομαντείο) και Θεόδωρου Ζαφειρόπουλου (Η Αγία Θέα / The Holy View), που άντλησε έμπνευση από την παράδοση των θερινών σινεμά και κατάφερε να μαγέψει τους επισκέπτες, γεμίζοντάς τους με νοσταλγία, μέσα από τις προβολές. Οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στους κήπους του Minos Beach art hotel ανακαλύπτοντας τις προβολές που κατάφεραν με μοναδικό τρόπο να συνδέσουν το τοπικό στοιχείο με τη χωρίς σύνορα αδέσμευτη αίσθηση που οφείλει να προσφέρει η τέχνη! Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20 Οκτώβρη 2019.

MINOSΟι δράσεις του Σαββάτου ολοκληρώθηκαν μελωδικά, μέσα από την πραγματοποίηση της υπέροχης μουσικής παράστασης “Ραδιοθεραπεία” από τον συνθέτη και μόνιμο κάτοικο Αγίου Νικολάου, Νίκο Ξυνό. Η “Ραδιοθεραπεία” που αποτελείται από ένα σύνολο δημιουργιών του συνθέτη σε lounge, ethnic, jazz ρυθμούς, μετράει αισίως δέκα έτη παρουσίας και βρέθηκε δικαίως στην τιμητική θέση του κλεισίματος της πρώτης μέρας του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond,  αποδεικνύοντας στην πράξη τη στήριξη που δίνει το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη στην τοπική καλλιτεχνική κοινότητα της Κρήτης.

Μια γεύση από παραδοσιακή κρητική γαστρονομία

Με σκοπό να παρουσιάσει και να προβάλει την κρητική γαστρονομία και παράδοση στη σύγχρονη εποχή, το LoveGreece.com η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη για την αναγνώριση του ελληνικού ταλέντου σε οποιονδήποτε τομέα δημιουργικότητας με στόχο την προβολή του έργου επιτυχημένων Ελλήνων στη χώρα και στο εξωτερικό, διοργάνωσε στο πλαίσιο του blueFest Crete 19 | Culture & Beyond την τρίτη θεματική παρουσίαση για το 2019 που αφορά τη Γαστρονομία.

Στη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ, την Κυριακή 14 Ιουλίου, σε απόλυτη σύμπραξη και αγαστή συνεργασία με τον βραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη που έχει αναλάβει τη θέση του consultant chef της bluegr Hotels & Resorts και ταυτίζεται πλήρως με το  όραμα του LoveGreece.com για την ανάδειξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση επιλεγμένων προϊόντων και παραγωγών από την Κρήτη.

Η φιλοσοφία του γνωστού chef άλλωστε ταυτίζεται απόλυτα με αυτή του ξενοδοχειακού ομίλου της bluegr Hotels & Resorts και του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, έχοντας εντρυφήσει στην αγάπη για τα ελληνικά, και δη τα κρητικά, προϊόντα και την ανάδειξη της τοπικής πρώτης ύλης ως τον γαστρονομικό θησαυρό υγείας που πραγματικά είναι. Έτσι, το κρητικό ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά προϊόντα από τα βουνά της Κρήτης, τα εκλεκτά αρτοποιήματα και τα τοπικής παραγωγής ζυμαρικά βρέθηκαν να αποτελούν τους πρωταγωνιστές της σπουδαίας παράστασης που πραγματοποιήθηκε στο Minos Beach art hotel.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολή με τα 160 και πλέον μέλη παραγωγών, τα οικογενειακά αναψυκτικά Γεράνι, τα παραδοσιακά γαλακτοκομικά Καλογεράκη, τα ξεχωριστά αλλαντικά της οικογένειας Κασσάκη, το Κτήμα Βασιλάκη δείγμα επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης, τα…Μερακλίδικα “μεζεδάκια” της οικογένειας Κυριακάκη, τα πολύ επιτυχημένα αρτοσκευάσματα και γλυκίσματα του Σαβοϊδάκη, τα εδέσματα της φάρμας Αλεξανδράκη και οι βραβευμένες νοστιμιές της φάρμας Καραλάκη, η καινοτόμος και πρωτοποριακή BioAroma, τα Αγνά Προϊόντα Κρήτης Αφοί Ζερβού με το τυρί Γαλένι, τα παραδοσιακά προϊόντα Physis of Crete, αλλά και οι θησαυροί από χαρούπι της Creta Carob, παρουσιάστηκαν και αναδείχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και στο άμεσο μέλλον από όλα τα επικοινωνιακά κανάλια του LoveGreece.com!

Η τέχνη της φιλοξενίας

Αξίζει να σημειωθεί ο ιδιαίτερα θετικός ρόλος που διαδραμάτισε για το blueFest Crete 19 | Culture & Beyond το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε εξολοκλήρου στο υπέροχο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World. Το ξεχωριστό αρχιτεκτονικό ύφος του, η υπαίθρια γκαλερί τέχνης που φιλοξενεί στους χώρους της έργα του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη αλλά και η πλούσια γαστρονομική ιστορία του Minos Beach art hotel συνέθεσαν το ιδανικό σκηνικό για το πολιτιστικό φεστιβάλ.

Δεν αποτέλεσε λοιπόν παρά φυσικό επόμενο το γεγονός ότι πλήθος κόσμου, επισκέφτηκε το φετινό blueFest Crete 19 | Culture & Beyond, το πολιτιστικό φεστιβάλ που είναι πλέον βέβαιο ότι μπορεί να αποτελέσει έναν θεσμό αφιερωμένο στην προβολή της Κρήτης.

Η έκθεση Blue Nights καθώς και το Ανοιχτό Μουσείο θα παραμείνουν ανοιχτά για το κοινό ως το τέλος Οκτωβρίου.

Παρουσίαση της θεματικής “Γαστρονομία” του LoveGreece.com

Το lovegreece.com, πρωτοβουλία του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, πιστό στο όραμά του για την ανάδειξη της ελληνικής δημιουργικότητας, συμπλέει με τον βραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη, consultant chef της bluegr Hotels & Resorts, με στόχο την ανάδειξη των Κρητικών παραγωγών και των αυθεντικών προϊόντων της κρητικής γης σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Γνωρίστε τα προϊόντα και την ιστορία τους.

Αγροτικός Συνεταιρισμός Ιεράπετρας «ΑΝΑΤΟΛΗ»

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολή ιδρύθηκε το 2000 και όραμα των εμπνευστών του και αφορμή για τη δημιουργία του ήταν από την πρώτη στιγμή η επιθυμία τους να προσφέρουν στο ευρύτερο κοινό προϊόντα που χαρακτηρίζονται από εξαιρετική ποιότητα, αλλά και υψηλή διατροφική αξία.

Ο συνεταιρισμός αριθμεί 160 και πλέον μέλη, στα οποία προσφέρει υπηρεσίες ολοκληρωμένης διαχείρισης κηπευτικών, με σύγχρονες ιδιόκτητες εγκαταστάσεις που ανταποκρίνονται πλήρως στις πιο αυστηρές απαιτήσεις οικολογικής συνείδησης, υγιεινής και ασφάλειας.

Η φύτευση, η καλλιέργεια, η συγκομιδή και η συσκευασία όλων των προϊόντων αποτελούν αποτέλεσμα εκτεταμένων ελέγχων, που πραγματοποιούνται πάντοτε με γνώμονα τη σύγχρονη τεχνογνωσία και στη μακρόχρονη εμπειρία που έχει χτιστεί πάνω στην θερμοκηπιακή καλλιέργεια. Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ανατολή εφαρμόζει τα πλέον ολοκληρωμένα συστήματα διασφάλισης ποιότητας, ενώ είναι πιστοποιημένος βάσει όλων των προτύπων παραγωγής και ποιότητας.

Αναψυκτικά Γεράνι

Η Γεράνι Αναψυκτικά έχει συμπληρώσει είκοσι χρόνια παρουσίας. Παρότι οικονομοτεχνικά πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία, στην ουσία και την καρδιά της παραμένει μια οικογενειακή επιχείρηση που ανήκει στην οικογένεια Αναγνωστάκη. Η ιδέα της δημιουργίας των αναψυκτικών Γεράνι ξεκίνησε από τον παππού Σοφοκλή και έχει περάσει σήμερα στα χέρια του υιού Μανώλη και του εγγονού Σοφοκλή Αναγνωστάκη, που έχουν αναλάβει να συνεχίσουν την υπέροχη οικογενειακή ιστορία που ξεκίνησε το 1928 στο χωριό Γεράνι Κυδωνίας στα Χανιά.

Μετά τον πόλεμο ο νεαρός τότε Μανώλης αποφάσισε να συνεχίσει την «παραγωγή» αναψυκτικών, ουσιαστικά με τα χέρια ή με υποτυπώδη μέσα, όπως το είχε ξεκινήσει ο πατέρας του. Η διάθεση των αναψυκτικών από το ιδιόκτητο καφενείο της οικογένειας, επεκτάθηκε στα διπλανά χωριά, στους διπλανούς νομούς, ώσπου το 1987 η ατομική επιχείρηση μετατράπηκε σε ανώνυμη εταιρεία με ιδιόκτητο χώρο και νέες εγκαταστάσεις, άριστο μηχανολογικό εξοπλισμό, που πληροί όλα τα στάνταρ υγιεινής και ποιότητας. Σήμερα, καθώς εκπαιδεύεται η τρίτη γενιά Αναγνωστάκηδων, με τον εγγονό Μανώλη να συνεχίζει την οικογενειακή παράδοση, όλα έχουν γίνει υπερσύγχρονα, εκτός από την αγάπη για το προϊόν που παραμένει ίδια και παραδοσιακή!

ΑΦΟΙ ΚΑΛΟΓΕΡΑΚΗ ΑΕΒΕ Βιομηχανία Γάλακτος

Η οικογένεια Καλογεράκη από το Ηράκλειο δραστηριοποιείται στον κλάδο της γαλακτοκομίας από το 1949. Με πάθος και σεβασμό στην παράδοση και διαρκή προσήλωση στην ποιότητα η εταιρεία Καλογεράκη έχει γίνει μια από τις μεγαλύτερες κρητικές γαλακτοβιομηχανίες, με δίκτυο συλλογής γάλακτος σε περισσότερα από 100 σημεία σε όλη την Κρήτη και περισσότερους από 550 συνεργαζόμενους κτηνοτρόφους.

Η παραγωγή γίνεται στις σύγχρονες εγκαταστάσεις υψηλής τεχνολογίας έκτασης 25.000 τ.μ. στο Σμάρι, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά πρώτες ύλες που χαρίζει απλόχερα η κρητική γη. Τα προϊόντα παράγονται με ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα, με όλους τους κωδικούς να περνούν από συνεχείς ελέγχους Ασφάλειας και Υγιεινής Τροφίμων, με πιστοποιημένη διαδικασία παραγωγής, για την μόνη επιχείρηση γάλακτος στην Κρήτη που έχει πιστοποιηθεί με το διεθνές πρότυπο διασφάλισης ποιότητας International Features Standards (IFS).

Τα προϊόντα διανέμονται σε όλη την Κρήτη, την Ελλάδα και το εξωτερικό, στην Αγγλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Αυστρία, το Χονγκ Κονγκ και πολλά άλλα μέρη του κόσμου.

Αλλαντικά Αφοί Κασσάκη

Μυημένος από μικρό παιδί στις μυστικές συνταγές και μεθόδους παραγωγής αλλαντικών που εφάρμοζε ο παππούς του, ο Μανώλης Κασσάκης πήρε σχετικά εύκολα την απόφαση να ακολουθήσει τα βήματά του και να σπουδάσει πάνω στο αντικείμενο της τεχνολογίας τροφίμων. Σε συνδυασμό με το πάθος του για τη μαγειρική τέχνη, ήταν ένα βήμα που τον βοήθησε να εξελίσσεται συνεχώς, χωρίς να χάνει ευκαιρία να πειραματίζεται και να δημιουργεί νέες συνταγές, ακολουθώντας νέους δρόμους στην παραγωγή αλλαντικών με βάση διάφορα είδη κρέατος.

Τρίτης γενιάς αλλαντοποιοί σήμερα, η εταιρεία Αφοί Γ. Κασσάκη λειτουργεί ως πρότυπη μονάδα παραδοσιακής αλλαντοποιίας που δημιουργεί με μεράκι αγνά χειροποίητα προϊόντα κρέατος, χρησιμοποιώντας υψηλής ποιότητας πρώτες ύλες, δημιουργώντας μνήμες, γιατί η γεύση είναι μνήμη και θα πρέπει να είναι όσο καλύτερη γίνεται… και τα αλλαντικά της οικογένειας Κασσάκη, αυτό ακριβώς κάνουν. Ξυπνούν μνήμες!

Κτήμα Βασιλάκη

Το Κτήμα Βασιλάκη αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα επιτυχημένης οικογενειακής επιχείρησης, αποτελώντας πρότυπο όχι μόνο γευστικά και ποιοτικά, αλλά και επιχειρηματικά.

Η οικογένεια Βασιλάκη παράγει ελαιόλαδο στο κτήμα της στη Μιράμπελο της Κρήτης από το 1865, αλλά ήταν το 1980 όταν αποφάσισε ο σημερινός ιδιοκτήτης Μανώλης Βασιλάκης να συνεχίσει την οικογενειακή παράδοση, πάντοτε με αγάπη και σεβασμό στην κληρονομιά του. Συνοδοιπόροι του στην προσπάθεια αυτή, η σύζυγός του Νίκη και τα παιδιά του, που συνεχίζουν αισίως ως η πέμπτη γενιά την παραγωγή εξαιρετικού ελαιόλαδου.

Οι μέθοδοι καλλιέργειας που χρησιμοποιεί το Κτήμα Βασιλάκη διατηρούν το περιβάλλον ατόφιο για τις μελλοντικές γενιές και σε συνδυασμό με το σύγχρονο ελαιοτριβείο εγγυώνται την ανώτερη ποιότητα και τη διατήρηση των ευεργετικών θρεπτικών αξιών του ελαιόλαδου.

Στο Κτήμα παράγονται βραβευμένα βιολογικά και εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα, με θιασώτες σε περισσότερες από 23 χώρες, που έχουν αποσπάσει πολλά και σημαντικά βραβεία ποιότητας σε κορυφαίους παγκόσμιους διαγωνισμούς .

Τα Μερακλίδικα –  Οικογένεια Κυριακάκη

Η Οικογένεια Κυριακάκη δραστηριοποιείται στην παραγωγή παραδοσιακών κρητικών προϊόντων για περισσότερα από 30 χρόνια! Διαφόρων ειδών νοστιμιές, που έχουν όλες ως βάση τους το κρητικό ελαιόλαδο και προέρχονται από παραδοσιακές τοπικές συνταγές έχουν περάσει από τα χεράκια της Οικογένειας Κυριακάκη. Χειροποίητα ντολμαδάκια, γεμιστοί κολοκυθοανθοί, χορτοπιτάκια, μυζηθροπιτάκια, πίτες Σφακιανές, μαραθόπιτες, ποικιλία φρέσκων ζυμαρικών και ένα σωρό άλλες νοστιμιές που περιλαμβάνει παραδοσιακά το κρητικό τεφτέρι με τις συνταγές.

Όλα αυτά τα «Μερακλίδικα», όπως τα αποκαλούν συνεχίζουν να αποτελούν μια υπόθεση οικογενειακή στην οποία το προσωπικό μεράκι συνταιριάζεται με τη σύγχρονη τεχνολογία παραγωγής και το αποτέλεσμα που προκύπτει είναι πιστοποιημένο και ποιοτικό, χωρίς όμως να χάνει τη σύνδεσή του με τις παραδόσεις και τις γεύσεις της κρητικής γαστρονομίας.

Σαβοϊδάκης Bakery & Patisserie

Με μεράκι και συνέπεια, η εταιρεία Σαβοϊδάκης έχει καταφέρει μέσα από την εμπειρία σχεδόν μισού αιώνα να κατέχει πλέον ηγετική θέση στον κλάδο Αρτοποιίας και Ζαχαροπλαστικής, τόσο στην ιδιαίτερη πατρίδα της, την Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, διανύοντας μια διαδρομή γεμάτη από γλυκές και αλμυρές γεύσεις και δημιουργίες, με προϊόντα καινοτόμα, πιστοποιημένα και με μοναδική γεύση.

Εκτός από τις λιανικές πωλήσεις όμως, μέσα από τα 17 καταστήματα σε Κρήτη και Ρόδο, η εταιρεία δραστηριοποιείται και στον τομέα της χονδρικής πώλησης, ενώ η πολύχρονη εμπειρία και τεχνογνωσία προσφέρει τη δυνατότητα παραγωγής πιστοποιημένων προϊόντων που καλύπτουν τις εξειδικευμένες ανάγκες των πελατών της, με έμφαση στην παράδοση και την προώθηση της κρητικής γαστρονομίας.

Φάρμα Αλεξανδράκης

Η Φάρμα Αλεξανδράκης εντοπίζεται στο Ρέθυμνο, στο Μοναστηράκι Αμαρίου, στους πρόποδες του Ψηλορείτη, εκεί όπου στις σύγχρονες εγκαταστάσεις της εκτρέφονται τα κουνέλια και οι πετεινοί από τα οποία προκύπτουν τα νόστιμα προϊόντα της! H αποστολή της Φάρμας Αλεξανδράκης είναι να προσφέρει σε κορυφαία ποιότητα το καλό κρέας του κουνελιού και του πετεινού, γεύσεις που παραδοσιακά καταναλώνονται στην Κρήτη, και μαζί αλλαντικά κουνελιού και πετεινού. Η ποιότητα διασφαλίζεται από το ιδιόκτητο σφαγείο που διαθέτει η Φάρμα, το οποίο είναι πιστοποιημένο κατά το πρότυπο ασφάλειας τροφίμων FSSC 22000 από την TÜV AUSTRIA, καθώς και από την πιστοποίηση της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης.

Φάρμα Καραλάκη

Έχουν περάσει 25 χρόνια από τότε που ο Γιώργος Καραλάκης, άνθρωπος δημιουργικός και ανήσυχος, ξεκίνησε την ενασχόλησή του με την καλλιέργεια νέων πρωτότυπων προϊόντων, για τα οποία μάλιστα κατάφερε να αποσπάσει βραβεία για τη γαστρονομική τους αξία! Ήταν όμως η συνάντηση με τον βραβευμένο chef Γιάννη Μπαξεβάνη που αποδείχθηκε  καθοριστική, αφού οι ανησυχίες τους ήταν αμοιβαίες και οι στόχοι τους κοινοί. Τόσο ώστε να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν μια μεγάλη γκάμα προϊόντων με την επωνυμία της Φάρμας Καραλάκη και έδρα την Ιεράπετρα, εκεί όπου και σήμερα, η επόμενη γενιά πια, συνεχίζει να χρησιμοποιεί τις εξειδικευμένες γνώσεις της για να αναπτύσσει τις καλλιέργειες της και να προσφέρει εξειδικευμένα προϊόντα ακόμα και στους πιο απαιτητικούς πελάτες.

BioAroma

Η BioAroma είναι μια καθετοποιημένη μονάδα που ασχολείται με τον χώρο των βοτάνων, με δικές της βιολογικές καλλιέργειες, αποστακτήριο για την παραγωγή-απόσταξη αιθέριων ελαίων καθώς και με επισκέψιμο μουσείο και κήπο με βότανα. Με έδρα τον Άγιο Νικόλαο, ο ιδρυτής και υπεύθυνος παραγωγής -χημικός στο επάγγελμα- Μανούσος Πεδιαδίτης, έχει εμπνευστεί συνταγές από την παράδοση του τόπου του και τους αρχαίους Μινωίτες κατοίκους του, οι οποίοι ήταν οι πρώτοι παρασκευαστές καλλυντικών παγκοσμίως. Έπειτα από μακροχρόνιες μελέτες των αρχαιολογικών στοιχείων των μινωικών αρωματοποιών αλλά και παλιών συνταγών των γιαγιάδων του νησιού, η BioΑroma, προχώρησε στην παρασκευή για πρώτη φορά, 100% φυτικών χειροποίητων καλλυντικών με πρώτες ύλες από τον φυσικό πλούτο της Κρήτης όπως μελισσοκέρι, ελαιόλαδο, αλάδανο κ.ά.

Στην γκάμα της BioΑroma περιλαμβάνονται επίσης βότανα όπως ο δίκταμος, ο βασιλιάς των κρητικών βοτάνων, το τριαντάφυλλο των βράχων ή αλαδανιά, καθώς και υπολείμματα από μελισσοκέρι και λάδι ελιάς, καινοτόμα προϊόντα που ανατρέπουν τους κανόνες της μοντέρνας κοσμετολογίας με την παρασκευή καλλυντικών χωρίς νερό ”Water free Products”, χωρίς κανένα χημικό συντηρητικό, ενώ είναι 100% φυσικά, οργανικά, vegan και cruelty free.

Αγνά Προϊόντα Κρήτης Αφοί Ζερβού – Γαλένι

Η οικογένεια Ζερβού δραστηριοποιείται στο χώρο των γαλακτοκομικών προϊόντων με παράδοση που ξεκινάει σχεδόν ταυτόχρονα με την ιστορία της οικογένειας, και κορυφώνεται, αν μπορούμε να το πούμε έτσι, στο σήμερα, με τη σύσταση της εταιρείας Αφοί Ζερβού που διαθέτει τις πλέον σύγχρονες εγκαταστάσεις, στην περιοχή Ρουκάνι Τεμένους Ηρακλείου Κρήτης.

Σημαντική καινοτομία αποτελεί η παραγωγή του πολύ ιδιαίτερου κρητικού τυριού σε μορφή κρέμας, το περίφημο Γαλένι, ένα κρεμώδες τυρί με έντονα αρωματική γεύση που αφήνει ισορροπημένη επίγευση. Το πιο ωραίο στοιχείο της ιστορίας είναι ότι το γαλένι είναι ένας συνδυασμός εμπειρίας και τύχης, αφού φτιάχτηκε από τη μαμά της οικογένειας Ζερβού κατά τη διαδικασία παραγωγής των τυροκομικών προϊόντων και λόγω της εξαιρετικής του γεύσης και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του επέμενε να το κάνει δώρο στους πελάτες, οι οποίοι άρχισαν να παραγγέλνουν και να το ζητούν.

Η γαλομυζήθρα γαλένι είναι, σε αντίθεση με την ξινομυζήθρα, ένα προϊόν πρώτης τυροκόμησης, που παράγεται αποκλειστικά από γάλα, έχει κοκκώδη υφή, πλούσια, υπόξινη γεύση και ευχάριστο δροσερό άρωμα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πίτες, σαλάτες και ορεκτικά και σίγουρα κάνει κάθε πιάτο να ξεχωρίζει!

Παραδοσιακά προϊόντα Physis of Crete

Η “Physis of Crete” είναι μια οικογενειακή επιχείρηση, με παράδοση στην παραγωγή και τυποποίηση ελαιολάδου και ελιάς. Δεκαετίες τώρα, στην περιοχή του παραδοσιακού χωριού της Κριτσάς η οικογένεια Ασμαριανάκη παράγει εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, υψηλής διατροφικής αξίας και βεβαίως επιτραπέζιες ελιές και πάστα ελιάς.

Τα προϊόντα της τυποποιούνται σε υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις στο 3ο  χλμ. Αγίου Νικολάου–Κριτσάς, σε έναν χώρο απόλυτα επισκέψιμο, όπου ο επισκέπτης μπορεί να δοκιμάσει όλα τα προϊόντα, να παρακολουθήσει τη διαδικασία τυποποίησης και βεβαίως να μάθει χρήσιμα πράγματα, γύρω από το ελαιόλαδο και την ελιά.

Και κάπως έτσι, η “Physis of Crete” κάνει γνωστή την παράδοση και τη νοστιμιά των αυθεντικών κρητικών προϊόντων όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων.

Creta Carob Αφοί Μανούσακα

Η Creta Carob της οικογένειας Μανούσακα ιδρύθηκε το 2006 και ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2011. Όπως λέει και το όνομά της, πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που εστιάζει στην παραγωγή μίας ποικιλίας βιολογικών προϊόντων τα οποία προέρχονται από τους λοβούς του χαρουπιού. Έτσι λοιπόν, από το “απλό” και “ταπεινό” χαρούπι, έχει αναπτυχθεί μια ολόκληρη σειρά προϊόντων, όπως χαρουπόμελο, χαρουπάλευρο, χαρουπόσκονη, ρόφημα χαρουπιού, caroffee (“καφές” από χαρούπι), μπάρα δημητριακών με χαρουπόμελο, μακαρόνια από χαρούπι, παξιμάδια χαρουπιού, μπισκοτάκια χαρουπιού και άλλα που σε κάνουν να γλείφεις τα δάχτυλά σου. Η παραγωγή όλων αυτών μάλιστα πραγματοποιείται με το συνδυασμό αρχαίων τεχνικών με τις νέες τεχνολογίες. Τι άλλο να ζητήσει κανείς από μια σύγχρονη εταιρεία που τιμά τον τόπο καταγωγής της;

Το Ίδρυμα Γ. & Α. Μαμιδάκη και το Βραβείο Τέχνης

Η ιστορία του ιδρύματος ξεκινά το 1988, με τη διοργάνωση του 1ου Συμποσίου Τέχνης στο ξενοδοχείο Minos Beach art hotel, όπου 32 γλύπτες διεθνούς φήμης, φιλοτέχνησαν έργα εμπνευσμένα από το περιβάλλον και μετέτρεψαν τον κήπο του ξενοδοχείου σε ένα αληθινό υπαίθριο μουσείο. Με τα Συμπόσια Τέχνης που ακολούθησαν (1990, 1993) και με το πέρασμα του χρόνου, το Ίδρυμα δημιούργησε μία πολύτιμη συλλογή σύγχρονης τέχνης, η οποία περιλαμβάνει έργα κορυφαίων καλλιτεχνών, όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης.

Απότοκο των Συμποσίων Τέχνης υπήρξε η δημιουργία του Ιδρύματος το 1993, το οποίο η κυρία Τζίνα Μαμιδάκη ονόμασε, προς τιμήν των γονέων της, Ίδρυμα Γεωργίου και Αριστέας Μαμιδάκη.

Το ανοιχτό μουσείο του Minos Beach art hotel διαθέτει αυτή τη στιγμή μια σειρά σημαντικών έργων εξωτερικού χώρου, εμπνευσμένα από το υπάρχον περιβάλλον αλλά και από θεματολογίες ευρύτερου ενδιαφέροντος, που είναι προσβάσιμη τόσο στους επισκέπτες του ξενοδοχείου όσο και στο ευρύ κοινό.

Στόχος  του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που υλοποιεί, είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η προβολή και υποστήριξη του ανθρώπινου κεφαλαίου της, η ενδυνάμωση της κοινωνίας μέσα από εκπαιδευτικές δράσεις και  πρωτοβουλίες επιμόρφωσης, η αποκατάσταση και προστασία του περιβάλλοντος, η ενίσχυση και ο εμπλουτισμός των δεσμών τουρισμού και πολιτισμού. Σημαντική δράση του Ιδρύματος είναι το Βραβείο Τέχνης – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας, ένα βραβείο αριστείας το οποίο απευθύνεται σε Έλληνες εικαστικούς. Οι διαδικασίες αίτησης για το Βραβείο Τέχνης Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη – Πρόγραμμα Καλλιτεχνικής Φιλοξενίας 2020 ξεκινούν στις 20 Ιουλίου 2019. Οι ενδιαφερόμενοι θα βρουν πληροφορίες στην ιστοσελίδα του ιδρύματος.

Το LoveGreece.com

Με αφετηρία την πίστη στον δυναμισμό και στη δημιουργικότητα του ελληνικού πνεύματος και κεντρικό μήνυμα «We believe, we can», το Lovegreece.com αποτελεί μία από τις πιο δημιουργικές πρωτοβουλίες του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, η οποία έχει στόχο την προβολή επιχειρηματιών, καλλιτεχνών και άλλων επαγγελματιών που κινούνται στους άξονες της εξωστρέφειας και της βιώσιμης ανάπτυξης.

Μέσα από επιχειρηματικά φόρουμ, εκθέσεις, συνέδρια, networking events, καθώς και συνεντεύξεις και μικρά ντοκιμαντέρ στο διαδίκτυο, το Lovegreece.com δίνει βήμα στο πιο δυναμικό και ελπιδοφόρο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας, έτσι ώστε να παρουσιάσει το έργο και τα μελλοντικά σχέδιά του.

Η πρωτοβουλία υποστηρίζεται από την κα Τζίνα Μαμιδάκη, Πρόεδρο του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη, το οποίο παραμένει προσηλωμένο στην προσφορά στην ελληνική κοινωνία, μέσα από δράσεις μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Ο φορέας δίνει φωνή σε επιτυχημένους Έλληνες επιχειρηματίες, δημιουργούς και ειδικούς να παρουσιάσουν το ταλαντούχο και καινοτόμο δυναμικό της. Με το ήθος και το όραμά τους, συνιστούν ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα μας που αξίζει να αναδειχθεί στο εξωτερικό. Η επιλογή τους γίνεται με κριτήρια την εντιμότητα και το βαθμό δημιουργικότητας, καινοτομίας, εξωστρέφειας και αυθεντικότητας των εγχειρημάτων τους, γνωρίσματα που αποδίδουν προστιθέμενη αξία σε μια συντονισμένη και συστηματική δραστηριότητα.

Η bluegr Hotels & Resorts

Η bluegr Hotels & Resorts διαθέτει τρεις ξενοδοχειακές μονάδες στην Κρήτη, τα Minos Beach art hotel, Minos Palace hotel & suites, Candia Park village, το Life Gallery athens στην Αθήνα και το Sunprime Miramare Park στη Ρόδο.  Αποστολή της bluegr Hotels & Resorts είναι να αναγάγει τις πολυτελείς διακοπές σε ένα τελείως καινούργιο επίπεδο απόλαυσης, παρουσιάζοντας μια νέα εμπειρία σε ό,τι αφορά τα ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων, υποστηρίζοντας τους τρεις πυλώνες του ποιοτικού τουρισμού: Εξαιρετικές τοποθεσίες, μοναδικές υπηρεσίες, αυθεντικές εμπειρίες.

Το Minos Beach art hotel

To Minos Beach art hotel μέλος της bluegr Hotels & Resorts και των Small Luxury Hotels of the World βρίσκεται στον Κόλπο Μιραμπέλου στην ανατολική Κρήτη. Πρόκειται για ένα πολυτελές 5 αστέρων resort  πάνω στη θάλασσα, το οποίο συνδυάζει αρμονικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, με το κομψό περιβάλλον και αναδεικνύει την αυθεντική κρητική φιλοξενία μέσα από σύγχρονες παροχές και εξαιρετικές  υπηρεσίες.

Αυτό που κάνει μοναδικό το Minos Beach art hotel είναι η ιστορία του και η στενή σχέση του με την τέχνη, καθώς φιλοξενεί τα έργα τέχνης της συλλογής του Ιδρύματος Γ. & Α. Μαμιδάκη. Εντυπωσιακά γλυπτά και ανατρεπτικά installations βρίσκονται απόλυτα εναρμονισμένα με το φυσικό περιβάλλον του ξενοδοχείου στους εξωτερικούς χώρους, ενώ λειτουργούν και ως στοιχεία διακόσμησης στους εσωτερικούς. Διεθνώς αναγνωρισμένοι καλλιτέχνες όπως οι Νίκος Αλεξίου, Magdalena Abakanowicz, Κώστας Βαρώτσος, Γιώργος Γυπαράκης, Θεόδωρος, Βλάσσης Κανιάρης, Ρένα Παπασπύρου, Τάκις, Κώστας Τσόκλης και πολλοί ακόμα συστήνονται στους επισκέπτες σε ένα πραγματικό υπαίθριο μουσείο.

Ξεχωριστή είναι και η γαστρονομική φιλοσοφία του Minos Beach art hotel, που διαθέτει πέντε εστιατόρια και τρία bars. Η ελληνική και κρητική κουζίνα πρωταγωνιστούν, ενώ ξεχωριστή θέση κατέχει το πολυβραβευμένο εστιατόριο La Bouillabaisse με ιστορία από τη δεκαετία του ’70, το οποίο μάλιστα είναι μέλος της αλυσίδας Chaine des Rotisseurs.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *