Με όραμα να καταστεί φάρος ανάπτυξης η Κρήτη ο απολογισμός του Σταύρου Αρναουτάκη | VIDEO

ΦΟΡΕΙΣ

Στην ιεράρχηση των στόχων της Περιφέρειας Κρήτης τη νέα περίοδο με όραμα να καταστεί η Κρήτη «φάρος ανάπτυξης», αλλά και στο πολυσήμαντο έργο που υλοποιείται σε όλους τους τομείς ανάπτυξης παρά την δύσκολη συγκυρία της πανδημίας, αναφέρθηκε ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης παρουσιάζοντας στο Περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης τον απολογισμό των πεπραγμένων του Περιφερειάρχη και της εκτελεστικής επιτροπής, έτους 2021.

«Έκλεισε μια δύσκολη χρονιά, που αποδείχτηκε πως μέσα από την συνεργασία που είχαμε μέσα στο περιφερειακό συμβούλιο αλλά και με τις υπηρεσίες μας και όλους τους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων, κατορθώσαμε και απορροφήσαμε όλα τα χρήματα τα οποία ήταν στον προϋπολογισμό και ειδικά τα χρήματα του ΕΣΠΑ. Επίσης έχουμε προετοιμάσει μία σειρά νέων έργων για να μπορούν να δημοπρατηθούν ή να μπουν στη νέα περίοδο», δήλωσε σήμερα ο Σταύρος Αρναουτάκης στο πλαίσιο του απολογισμού έργου που έκανε στο περιφερειακό συμβούλιο.

Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, σημείωσε ο Περιφερειάρχης, δεδομένου ότι θα κλείσει το τρέχον ΕΣΠΑ και θα ξεκινήσει το νέο εντός του καλοκαιριού, αφού η περιφέρεια Κρήτης έχει υποβάλει στην ευρωπαϊκή επιτροπή την πρόταση της και περιμένει την έγκριση της Κομισιόν, η οποία αναμένεται να δοθεί μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. «Από Ιούλιο εκτιμούμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι προσκλήσεις για την νέα προγραμματική περίοδο και να δώσουμε στους δήμους και στους φορείς υλοποίησης τα έργα που χρειάζονται αναδεικνύοντας το κοινωνικό πρόσωπο που είναι κορυφαίο σε μια δύσκολη περίοδο όπως αυτή που διανύουμε».

Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε πως η απορροφητικότητα στο τρέχον πρόγραμμα έχει φτάσει στο 83% και μέχρι τέλος του 2023 θα έχουν απορροφηθεί όλες χρηματοδοτήσεις. Ωστόσο, ο Σταύρος Αρναουτάκης εξήγησε πως η πανδημία έχει μεταφέρει σημαντικούς πόρους της Περιφέρειας Κρήτης σε δαπάνες του κεντρικού κράτους. «Έχουμε διαθέσει 160 εκατομμύρια για πληρωμή γιατρών, νοσηλευτών, επικουρικού προσωπικού, έργα και εξοπλισμό στα νοσοκομεία καθώς και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όπως είπε αναλυτικά στη συνεδρίαση, ενισχύθηκαν οικονομικά από το Περιφερειακό Πρόγραμμα, οι δομές υγείας στο νησί με 23 εκ. ευρώ, καλύπτοντας τις δαπάνες για την πρόσληψη γιατρών, νοσηλευτών και ειδικευμένου προσωπικού. Συνολικά, μέχρι τα τέλη του 2023 θα έχουν δοθεί στη δημόσια υγεία 100 εκ. ευρώ. Για την ενίσχυση της πολιτικής συνοχής, με την αξιοποίηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα περίπου 80 εκ. ευρώ και υποστηρίζονται περισσότερες από 50 κοινωνικές δομές και 16 Κέντρα Κοινότητας. Παράλληλα, σε παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ φιλοξενούνται περισσότερα από 12.000 παιδιά.

Στον τομέα των Υποδομών και των Τεχνικών Έργων ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως υλοποιείται ένα πρόγραμμα έργων και μελετών στο οποίο συμπεριλαμβάνονται δεκάδες εκτελούμενα και νέα έργα προϋπολογισμού περίπου 160 εκ. ευρώ.

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Κρήτη 2014-2020», μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί προσκλήσεις προϋπολογισμού 680 εκ. ευρώ, έχουν ενταχθεί συνολικά 4.250 έργα.

Οι συμβάσεις του προγράμματος ανέρχονται στα 465 εκ. ευρώ, ποσοστό 118% του προϋπολογισμού του προγράμματος, ενώ οι δαπάνες του προγράμματος ανέρχονται στα 280 εκ. ευρώ.

Τέλος, ανέφερε πως στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου εντός του 2021 πληρώθηκαν 96 εκ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια που υποστήριξε η Περιφέρεια Κρήτης εκτός από αυτά που έχουν εγκριθεί από το αρμόδιο υπουργείο.

«Αλλάξαμε όλο το σχεδιασμό μας κατά 35%, όμως προχωρούμε στις επόμενες κινήσεις για την ολοκλήρωση της προγραμματικής περιόδου και δεν θα χαθεί ούτε 1 € από την περιφέρεια και ξεκινούμε με αισιοδοξία την νέα προγραμματική περίοδο», τόνισε ο Περιφερειάρχης.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *