gnto

Όταν ο ΕΟΤ καταλογίζει σε στέλεχός του, έξοδα για υπηρεσιακά ταξίδια και διερμηνεία υπουργού…

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Υπηρεσιακές δαπάνες που έγιναν, χωρίς καμία αμφιβολία, στο πλαίσιο της λειτουργίας του ΕΟΤ και οι οποίες προφανώς έπρεπε να καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Οργανισμού, καταλογίζονται και βεβαιώνονται στην Εφορία σε βάρος του αρμόδιου διευθυντή, την ίδια στιγμή που μεγάλοι tour operators “επιδοτούνται” με 5.000 και 10.000 € ετησίως, ενώ ξοδεύονται αφειδώς εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε δαπάνες … προβολής για τις οποίες άμεσα θα υπάρξουν αποκαλύψεις.

gntoΠιο αναλυτικά, η ιστορία “τρέλας” στην οδό Τσόχα ξεκινά το 2018, στο πλαίσιο του έτους τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας 2017-2018. Είναι δε τόσο “παρανοϊκή”, που η ηγεσία του ΕΟΤ εγκρίνει και πληρώνει την διαμονή Ρώσου αξιωματούχου στην Αθήνα, αλλά αρνείται να πληρώσει το εισιτήριο για να έρθει, ενώ χαρακτηρίζει “μη επείγουσα” την ανάγκη μεταφοράς επισήμου, ο οποίος ασθένησε και ταξίδεψε εκτάκτως!!!

Πιο αναλυτικά, για την συγκεκριμένη πρωτοβουλία εγκρίθηκαν μια σειρά δράσεων, με προϋπολογισμό 155.000 ευρώ. Το έτος Τουρισμού ολοκληρώθηκε με επιτυχία από την διεύθυνση εξωτερικού ΕΟΤ Ρωσίας και ΚΑΚ και μάλιστα επεστράφησαν 44.019,18 ευρώ, καθώς η -απολύτως επιτυχημένη- διοργάνωση έγινε με λιγότερα χρήματα. Στο τελικό ποσό των 110.980,82 € που κόστισαν όλες οι ενέργειες, ο αρμόδιος διευθυντής, συμπεριέλαβε και έκτακτες δαπάνες συνολικού ποσού 2.356,11 €, οι οποίες είναι πασιφανές ότι έγιναν, είχαν προφανή σκοπιμότητα και ήταν και έκτακτες.

Ωστόσο, ο τότε γενικός γραμματέας ΕΟΤ Κ. Τσέγας, αλλά και ο νυν Δ. Φραγκάκης, αρνήθηκαν τις αιτιάσεις και τεκμηριωμένες απαντήσεις  και ο μεν ένας καταλόγισε, ο δε δεύτερος βεβαίωσε στην Εφορία το ποσό των 2.356,11 € στον διευθυντή!!!

Αντιδρώντας δε ο διευθυντής προχώρησε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενώ από τον Φεβρουάριο έχει καταθέσει ιεραρχική προσφυγή στον υπουργό Τουρισμού κ. Βασίλη Κικίλια, χωρίς ωστόσο να έχει λάβει οποιαδήποτε απάντηση…

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, οι έκτακτες δαπάνες των 2.356,11 €, αφορούν σε:

“Α) Αεροπορικά εισιτήρια Μόσχα- Αθήνα των Μητροπολίτη ΧΧΧΧΧΧΧ (σ.σ. όλα τα στοιχεία είναι στην διάθεση του Χ&Τ) και Αρχιμανδρίτη ΧΧΧΧΧΧΧ από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ποσό 552 ευρώ. Με την 6037/18.05.2018 απόφαση ΑΔΑ: ΡΩΑΖ469ΗΙΖ-Μ4Η εγκρίθηκε η δαπάνη διοργάνωσης εκδηλώσεων σε Μόσχα και Αγία Πετρούπολη στο πλαίσιο του έτους τουρισμού Ελλάδος-Ρωσίας 2017-2018 ( βυζαντινή χορωδία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών ). Τα 28 εισιτήρια της αποστολής εγκρίθηκαν από το BA του ΕΟΤ με Aegean. Λόγω όμως αδιαθεσίας ο μητροπολίτης με τον συνοδό του έπρεπε εκτάκτως να επιστρέψει νωρίτερα στην Αθήνα. Η δαπάνη αυτή της έκτακτης επιστροφής ήταν απρόβλεπτη, δεν υπήρχε χρόνος για επιμέρους απόφασης έγκρισης και θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο ότι με την τελική κατανομή των δαπάνων του έτους θα συμπεριλαμβανόταν και αυτή. Η δαπάνη αυτή δεν προκάλεσε καμία υπέρβαση του Γενικού Προϋπολογισμού των δράσεων του έτους αλλά ούτε της επιμέρους 6037/18-05-2018 έγκρισης. Τα ονόματα των ιερωμένων που αναφέραμε αναγράφονται και στην παράγραφο 37 της επιμέρους έγκρισης. Τα δικαιολογητικά απόδοσης είναι νόμιμα και κανονικότατα στην απόδοση μας και η δαπάνη επίσης έχει προστεθεί στην 99/GR02 της 01/08 /2018 τελική κατανομή μας , πιστεύοντας στην σκοπιμότητα και έγκριση της ……

Β & Γ) Διερμηνεία από ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧ  στην Διαπεριφερειακή σύσκεψη τουρισμού Ελλάδας – Ρωσίας στην Χαλκιδική ποσό 600 ευρώ και στην Περιφερειακή σύσκεψη της Ρωσίας στο Συνεδριακό Κέντρο ETHNOMIR στην Καλούγκα ποσό 200 ευρώ. Για τις δαπάνες αυτές, πιστέψαμε ότι μας καλύπτει η 2753/09.03.2018 ΑΔΑ: Ω379469ΗΙΖ-ΕΟΒ απόφαση και η παράγραφος 6 που αναφέρει : Για την πρόβλεψη για την απασχόληση ατόμων μεταφραστών-διερμηνέων για τις εκδηλώσεις του Ελληνορωσικού Τουριστικού Έτους … Προϋπολογισμός μέχρι του ποσού των 3.000 ευρώ. Στην τελική κατανομή αναφέρθηκε και ζητήθηκε η έγκριση των 600+200 ευρώ . Η δαπάνη είναι νόμιμη κανονική και με σκοπιμότητα, όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την παρουσία της Διερμηνέως ειδικά στην Χαλκιδική, και ειδικά η αρμόδια Διεύθυνση η οποία συμμετείχε στις εργασίες.

Δ&Ζ) Ενοικίαση οπτιακουστικού εξοπλισμού για παρουσίαση του Ελληνικού Τουριστικού Προορισμού στο πλαίσιο του έτους, σε 2 διαφορετικές εκδηλώσεις στην Ελληνική Πρεσβεία της Μόσχας 212,55 και 203,53 ευρώ αντίστοιχα. Για τις δαπάνες αυτές επειδή έγιναν εκτάκτως στην Ελληνική Πρεσβεία και λόγω της φύσης της μικροδαπάνης, τις περιελάβαμε στην τελική κατανομή ως απρόβλεπτα. Έγινε παρουσίαση και προβολή της Ελλάδας σε πολύ υψηλούς προσκεκλημένους και Αξιωματούχους, η δαπάνη είναι νόμιμη , ουσιαστική και έχει την σκοπιμότητα της. Συμπεριελήφθησαν στην τελική κατανομή στα Απρόβλεπτα και μας προξενεί εντύπωση η απόρριψη τους. Η συνεργασία με τις Ελληνικές κρατικές υπηρεσίες στο Εξωτερικό είναι νομοθετημένες για τον ΕΟΤ.

Ε) Μεταφορά υλικού του ΕΟΤ στην πόλη Καλούγκα, οδικώς για την συμμετοχή και παρουσίαση του τουριστικού προϊόντος της Ελλάδας στην Περιφερειακή Σύσκεψη Τουρισμού από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ρωσίας ποσό 398,25 ευρώ. Η πρόσκληση της ρωσικής εκδήλωσης και σύσκεψης έγινε καθυστερημένα , καθότι πολύ κλειστή ( τελευταία στιγμή κυριολεκτικά μας κάλεσαν γιατί ήταν έκτακτη ) δεν υπήρξε χρόνος για αλληλογραφία επι μέρους έγκρισης με την ΚΥ και θεωρήθηκε από τον Προϊστάμενο ότι θα συμπεριληφθεί στην Τελική κατανομή στα Απρόβλεπτα. Η δαπάνη αποδόθηκε με όλα τα παραστατικά είναι νόμιμη και ουσιαστική και έχει την σκοπιμότητα της γιατί, σε παρουσία 88 Περιφερειακών Υπουργών Τουρισμού της Ρωσικής Ομοσπονδίας , η Ελλάδα παρουσίασε το Luxury τουριστικό της προϊόν με την συνδρομή και την πολιτική κατεύθυνση του Γραφείου Υπουργού Τουρισμού.

ΣΤ) Αεροπορικό εισιτήριο Μόσχα- Αθήνα του Προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων και Εστιατορίων της Ρωσίας ΧΧΧΧΧ ΧΧΧΧΧΧ ( και συμβούλου του WTO για θέματα γαστρονομικού τουρισμού) για την συμμετοχή του στο GTBB world conference γαστρονομίας ποσό 190 ευρώ. Πραγματικά απορούμε πως μια δαπάνη που ουσιαστικά άνοιξε τον κύκλο επαφών Ελλάδας- Ρωσίας στον γαστρονομικό τομέα αντιμετωπίζεται για τον Υπόλογο με αυτό τον τρόπο. To Γραφείο ΕΟΤ συμμετείχε στην πρώτη διάσκεψη αυτή στην Ελλάδα, από τότε κάθε χρόνο είναι χορηγός ο ΕΟΤ και το Υπουργείο Τουρισμού ( πρόσφατα εκ νεου συμμετείχε ο ΧΧΧΧΧΧΧΧΧ στο Συνέδριο αυτό στις 05-07-2021). Ο Προϊστάμενος δε για πρώτη φορά έφερε σε επαφή την προσωπικότητα αυτή με την Ελλάδα, και από τότε τρέχουν πολλά προγράμματα μεταξύ της Ρωσίας και Ελλάδας στον γαστρονομικό τουρισμό ( οι δρόμοι του μεταξιού , προγράμματα WTO , Ελληνικές – Ρωσικές εβδομάδες γαστρονομίας κ.α.). Εδώ έχουμε το οξύμωρο η δαπάνη διαμονής στην Αθήνα, να καλύπτεται από τον ΕΟΤ μέσω ΒΑ και να υπάρχει σκοπιμότητα, αλλά και για το αεροπορικό του εισιτήριο μεταφοράς όχι. Η δαπάνη είναι ουσιαστική και νόμιμη και περιληφθεί στο έγγραφο μας της τελικής κατανομής και στα απρόβλεπτα , καθότι ο κ. ΧΧΧΧΧΧ την τελευταία στιγμή αποδέχτηκε την πρόταση μας να συμμετάσχει στο Συνέδριο Γαστρονομίας στην Χώρα μας”.

money tourism photo
ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Και υπογραμμίζει στην αναφορά του το στέλεχος του ΕΟΤ: “Κατόπιν των ανωτέρω και της αναλυτικής αναφοράς μας , εκ νέου σας γνωρίζουμε την συγγνωστή πλάνη του τυπικού της μη έγκρισης των επιμέρους αυτών δαπανών και της τελικής τους κατανομής ( απορίας άξιο , καθότι ποιο λόγο και πράξη η τελική κατανομή εξυπηρετεί ; και ποια τελικά η σκοπιμότητα της ; ) και παρακαλούμε για την θεραπεία της έλλειψης των επιμέρους εγκρίσεων. Η σκοπιμότητα είναι σαφέστατη , ο Προϊστάμενος της ΥΠΕΞ μπορεί να την κρίνει αυτή, καθότι είναι στην πρώτη γραμμή και γνωρίζει καλύτερα τις απαιτήσεις , τις απρόβλεπτες καταστάσεις και το συμφέρον της Προβολής , σύμφωνα και με το ΠΔ 72/18. Εκτός των άλλων ακολούθησε στο ακέραιο την αρχή της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης με σύνεση στους οικονομικούς πόρους ( Ο συνολικός εγκεκριμένος προϋπολογισμός ήταν 155.000 ευρώ και η τελική κατανομή ανήλθε σε 110.980,82 ευρώ , δηλαδή επεστράφη ποσό 44.019,18 ευρώ ανεκτέλεστο στην ΚΥ ΕΟΤ ), την αρχή της οικονομικότητας, την αρχή της αποτελεσματικότητας (ελέγχεται η επίτευξη των συγκεκριμένων αντικειμενικών στόχων και των αποτελεσμάτων που έχουν εκ των προτέρων οριστεί όπως αναλυτικά αναφέραμε.. ), την αρχή της υπευθυνότητας και της λογοδοσίας, την αρχή της διαφάνειας και την αρχή της ειλικρίνειας”.

Κατόπιν όλων αυτών, αλλά και των εγγράφων που έχουν ανταλλαγεί, στις 8.2.2022 με απόφασή του ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, καταλογίζει στο -με μακρά και άκρως επιτυχημένη θητεία στον Οργανισμό και σε κορυφαίες θέσεις ευθύνης- στέλεχος του Οργανισμού το ποσό των 2.356,11 €. Σημειωτέον με βάση τις ενστάσεις και την επικοινωνία, θα μπορούσε το όλο θέμα να διευθετηθεί με βάση τον νόμο, αλλά και την κοινή λογική…

Και όλα αυτά για δαπάνες ελαχίστων εκατοντάδων ευρώ, που -αποδεδειγμένα- πραγματοποιήθηκαν για την προβολή της Ελλάδας…

Tagged

1 σχόλιο στο “Όταν ο ΕΟΤ καταλογίζει σε στέλεχός του, έξοδα για υπηρεσιακά ταξίδια και διερμηνεία υπουργού…

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *