Photo by energepic.com on Pexels

Oxford Economics: Ο αντίκτυπος του πολέμου στην ευρωπαϊκή Οικονομία

ΜΕΛΕΤΕΣ ΜΟΝΕΥ

Εκτός από το προφανές κόστος σε ανθρώπινες ζωές, οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, τόσο σε παγκόσμιο, όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο θα είναι σημαντικές, ενώ ακόμη μεγαλύτερες προβλέπεται να είναι για τις δύο εμπλεκόμενες χώρες.

Σε παγκόσμια κλίμακα, σύμφωνα με στοιχεία της Oxford Economics, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θα επιφέρει μείωση στο συνολικό ΑΕΠ κατά 0,2% φέτος και 0,1% το 2023.

Ακόμη μεγαλύτερες θα είναι οι επιπτώσεις για τη Ρωσία λόγω της αυτοεπιβαλλόμενης διεθνούς απομόνωσής της, με το ρωσικό ΑΕΠ να σημειώνει πτώση κατά 1,2% έως το 2023.

Η Ευρώπη, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της Oxford Economics, θα πληγεί σημαντικά από αυτές τις εξελίξεις, με τον μέσο, ετήσιο, γενικός πληθωρισμός βάσει του ΔΤΚ στην Ευρωζώνη να αυξάνεται σε 4,6% εφέτος και 1,3% το 2023, που αντιστοιχούν σε 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και 0,4 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερες από τις βασικές προβλέψεις του Φεβρουαρίου.

“Η κρίση θα έχει ευρύτερες επιπτώσεις στον πληθωρισμό στον υπόλοιπο κόσμο -ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ το 2022 αναμένεται να είναι κατά μέσο όρο 6,5%, έναντι 5,9% στις προβλέψεις του Φεβρουαρίου και ο παγκόσμιος ΔΤΚ μγια τον πληθωρισμό για το τρέχον έτος έχει αυξηθεί κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες σε 6,1%”, υπογραμμίζει η εταιρία.

“Εκτόξευση” των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου

Η κλιμάκωση των εχθροπραξιών θα μεταφραστεί σε μεγάλη αύξηση, και για άγνωστο χρονικό διάστημα, των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Θα υπάρξει επίσης πρόσθετος αντίκτυπος στις τιμές των τροφίμων, δεδομένου του βασικού ρόλου της Ρωσίας ως παγκόσμιου εξαγωγέα σιτηρών και προϊόντων χημικών που χρησιμοποιούνται σε λιπάσματα καθώς και ορισμένα ορυκτά. Αυτό θα ωθήσει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης υψηλότερα και σημαίνει επίσης ότι ο πληθωριστικός κύκλος θα είναι μακρύτερος, γεγονός που δημιουργεί αυξανόμενους κινδύνους το υψηλότερο ενεργειακό κόστος να διεισδύσει σε μόνιμη βάση σε ευρύτερα αγαθά και υπηρεσίες.

Ωστόσο, η επιδείνωση των εντάσεων στις τιμές εγκυμονεί επίσης κινδύνους για τον βιομηχανικό τομέα, ο οποίος θα συνεχίσει να να δέχεται τεράστιες πιέσεις, ιδίως στους ενεργοβόρους τομείς. Η επιβολή αυστηρών κυρώσεων από τις δυτικές δυνάμεις στη Ρωσία θα μπορούσε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα για τον ευρωπαϊκό βιομηχανικό τομέα, καθώς η Ρωσία είναι επίσης ένας από τους κύριους παραγωγούς και εξαγωγείς ορισμένων βασικών μετάλλων, όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο ή το νικέλιο, οπότε οποιαδήποτε διαταραχή στις εμπορικές ροές θα προκαλούσε περαιτέρω ζημία στις ήδη επιβαρυμένες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Η εισβολή στην Ουκρανία σημαίνει επίσης ότι ακραία σενάρια, όπως η διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να θεωρείται αδιανόητη. Αν και αυτό εξακολουθεί να αποτελεί κίνδυνο δεδομένων των τεράστιων εσόδων που αποκομίζει το ρωσικό κράτος από την πώληση φυσικού αερίου στην Ευρώπη, ο αντίκτυπος ενός τέτοιου μέτρου θα προκαλούσε καταστροφικό πλήγμα στην ευρωπαϊκή οικονομία, η οποία εισάγει σχεδόν το 40% του συνόλου του φυσικού αερίου της από τη Ρωσία, αριθμός που φτάνει το 100% για ορισμένες χώρες όπως η Τσεχική Δημοκρατία και η Λετονία.

Η εισβολή στην Ουκρανία επισκίασε πλήρως τα θετικά οικονομικά στοιχεία που προέρχονταν από τη ζώνη του ευρώ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι Δείκτες Υπευθύνων Προμηθειών ανέκαμψαν έντονα τον Φεβρουάριο, ενισχυμένοι από τη δυναμική ανάκαμψη της δραστηριότητας στον τομέα των υπηρεσιών, που συνέπεσε με τη χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας και τη γενική βελτίωση του κλίματος όσον αφορά τους κινδύνους της πανδημίας. Τα θετικά στοιχεία επιβεβαιώθηκαν από την άνοδο του γερμανικού δείκτη ifo, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι επιχειρήσεις ήταν αισιόδοξες για τις προοπτικές τους επόμενους μήνες.

Η Oxford Economics, εξακολουθεί να “βλέπει” μια εύρωστη ανάκαμψη της αύξησης του ΑΕΠ το β΄και το γ΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η οποία θα διαμορφωθεί με βάση της εξέλιξη της ρωσο-ουκρανικής σύρραξης.

 

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *