rodopi

Ουραγός στις τουριστικές επενδύσεις η Ροδόπη

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ουραγός στις τουριστικές επενδύσεις εμφανίζεται η Ροδόπη, αφού σε σύνολο 144 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας που θα χρηματοδοτηθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) και από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας ΑΜΘ, μετρημένες στα δάχτυλα είναι όσες αφορούν την περιοχή.

Οι επενδύσεις δεν έχουν ούτε τόπο, ούτε στεγανά, ήταν το σχόλιο που κατέθεσε στον “Χ” ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, όταν του ζητήθηκε η άποψη επί του θέματος. Κατά τον αντιπεριφερειάρχη “ο επιχειρηματίας επενδύει εκεί που πιστεύει ότι θα έχει μεγαλύτερη ζήτηση και μέσα από την ζήτηση να υπάρχει και προσφορά. Εμένα μου κάνει εντύπωση ο Δήμος Παγγαίου (17 επιχειρήσεις), κάτι που δείχνει ετοιμότητα και ξεπερνάει ακόμα και τον Δήμο Καβάλας (13 επιχειρήσεις). Αυτό δείχνει ότι ο επιχειρηματίας επενδύει εκεί που υπάρχει προοπτική”. Επικουρικά η Περιφέρεια ΑΜ-Θ επενδύει στη δημιουργία ενός κόμβου στην παραλία του Οφρυνίου στην Τούζλα, που θα εξυπηρετεί όσους έρχονται από Βουλγαρία, μέσω Ξάνθης ή Ροδόπης.

Ειδικά για τον μικρό αριθμό επενδυτικών σχεδίων σε περιοχές όπως η Ροδόπη και ο Έβρος, ο κος Αντωνιάδης λέει “δεν υπάρχει ενδιαφέρον για την Ροδόπη γι’ αυτό είναι μόνο 2. Όπως και για τον νομό Έβρου μόνο 4. Αυτό που κάνει η Περιφέρεια είναι να δώσει έναυσμα στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή μας, δεν είναι μόνο κάτοικοι της περιοχής μας αλλά και κάτοικοι από το εξωτερικό. Χθες ενημερώθηκα ότι γίνεται μια επένδυση από Βούλγαρους στην Νέα Πέραμο με 35 νοικιαζόμενα δωμάτια.
Οι επενδύσεις δεν έχουν ούτε τόπο, ούτε στεγανά”.

ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΟΥΝΤΑΙ 144 ΣΧΕΔΙΑ ΣΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗ

Πρόσφατα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της διαδικασία αξιολόγησης των 7.297 επενδυτικών σχεδίων που υποβλήθηκαν στην δράση «Ενίσχυση της Ίδρυσης και Λειτουργίας Νέων Τουριστικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων». Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κατατέθηκαν 144 σχέδια, από τα οποία εγκρίθηκαν τα 33 από το υπουργείο αλλά για τα υπόλοιπα βάζει “πλάτη” και τα χρηματοδοτεί η ΠΑΜ-Θ μέσω ΕΣΠΑ. Η ΠΑΜ-Θ, με απόφαση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου θα χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα 111 σχέδια, δύο εκ των οποίων στο νομό Ροδόπης, με 17,9 εκ ευρώ από το επιχειρησιακό της πρόγραμμα. Η χρηματοδότηση της Περιφέρειας θα καλύψει το 50% του συνολικού ποσού των επενδύσεων των 111 σχεδίων, ύψους 35.875.790 ευρώ, με την Περιφέρεια να διαθέτει 17.921.670 ευρώ και τα υπόλοιπα 17.954.120 ευρώ να προέρχονται από ιδιωτικές επενδύσεις. Τα σχέδια αφορούν σε επιχειρήσεις καταλυμάτων (87), ενοικίασης τουριστικών σκαφών (22), θεματικού πάρκου-μουσείου (1) και ενοικίασης αυτοκινήτων (1) και κατανέμονται ως εξής:

  • Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας: 92 (Δήμος Θάσου 55, Δήμος Παγγαίου 17, Δήμος Καβάλας 13, Δήμος Νέστου 7)
  • Περιφερειακή Ενότητα Δράμας: 3
  • Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης: 10
  • Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης: 2
  • Περιφερειακή Ενότητα Έβρου: 4

Ο τουρισμός βρίσκεται στο επίκεντρο του στρατηγικού σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, και γι’ αυτό η διοίκησή της προχωράει στην χρηματοδότηση των 111 νέων επιχειρήσεων. Για τις επενδύσεις συνολικού προϋπολογισμού 36 εκατ. ευρώ, η Περιφέρεια θα διαθέτει τα 18 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρήσεις ενοικίασης καταλυμάτων, ενοικιάσεις τουριστικών σκαφών, δημιουργία θεματικού πάρκου και μουσείου.

Ο αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού εκφράζει την πεποίθηση ότι “μέσα από αυτές τις ιδιωτικές επενδύσεις θα δημιουργηθούνε νέες θέσεις εργασίας και θα συμβάλουν στην οικονομική και τουριστική αναβάθμιση της περιφέρειας μας. Πρέπει να βοηθήσουμε τους επιχειρηματίες, διότι κάθε φορά που πανηγυρίζουν για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος της περιφέρειας μας πάντα μιλάμε με την συνεργασία όλων των φορέων αλλά αυτοί που βάζουν πλάτη είναι οι επιχειρηματίες, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις και οι ξενοδόχοι που αγωνίζονται καθημερινά και προσπαθούν να βελτιώσουν τις εγκαταστάσεις τους”. 

Καταληκτικά ο κος Αντωνιάδης λέει ότι “το 2018 κλείνει με θετικό πρόσημο για τον τουρισμό και το βλέπουν όλοι οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με αυτόν. Αυτό το βλέπουμε και στα νούμερα και στα έσοδα και στην επισκεψιμότητα της περιφέρειας μας. Είναι η 4η χρονιά που έχουμε θετικά στοιχεία και αύξηση του τουρισμού”. Όσο για το 2019 ξεκίνησε με αισιοδοξία, αλλά συγκρατημένη γιατί αξιολογείται το διεθνές περιβάλλον, οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα Τουρκία, όπως και το Brexit της Μ. Βρετανίας.

ΠΗΓΗ, Δήμητρα Συμεωνίδου

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *