money tourism copyright photo
Το λιμάνι του Κατάκoλου| © money tourism copyright photo

Π.ΕΝ.Ε.Τ.Η.Σ.: Ζητάει μέτρα για να επιβιώσουν τα ημερόπλοια

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Κραυγή αγωνίας για την επιβίωση των ημερόπλοιων εκπέμπει η Πανελλήνια Ένωση Επαγγελματικών Τουριστικών Ημεροπλόων Σκαφών, η οποία με ανακοίνωση ζητά μέτρα στήριξης του κλάδου.

Η ανακοίνωση της Π.ΕΝ.Ε.Τ.Η.Σ., έχει ως εξής:

“Αν φέρουμε εικόνες από τις καλοκαιρινές μας διακοπές, σίγουρα όλοι έχουμε κάποια στιγμή  ταξιδέψει σε μία ημερήσια εκδρομή για να επισκεφθούμε απομακρυσμένες παραλίες ιδιαίτερου κάλους, αρχαιολογικούς χώρους, αξιοθέατα, κοντινά παραμεθόρια νησιά, απολαμβάνοντας τον ήλιο, τη θάλασσα αλλά και  τη φιλοξενία του κάθε πλοιοκτήτη .

Ο κλάδος των Ημεροπλοίων, αναφέρεται σε κάθε τουρίστα επισκέπτη, οποιασδήποτε οικονομικής κατάστασης,  προσδοκώντας την  παρουσίαση  της κάθε όμορφης γωνιάς της Ελλάδας.

Δυστυχώς με τις τελευταίες εξελίξεις της πανδημίας, το πλάνο προγραμματισμού και στόχων όλων των κλάδων του Θαλάσσιου Τουρισμού άλλαξε φέρνοντας νέα τροπή στη λειτουργία τους.

Δυστυχώς, οι συνέπειες της πανδημίας στην ημερήσια κρουαζιέρα είναι καταστροφικές σε βαθμό μεγαλύτερο από τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού. Τα πάνω από 750 επαγγελματικά τουριστικά ημερόπλοια που πραγματοποιούν θαλάσσιες περιηγήσεις σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια βρίσκονται σε απόγνωση.

Σύμφωνα με το πιο ρεαλιστικό σενάριο η τουριστική περίοδος αναμένεται να διαρκέσει το πολύ δύο μήνες και η μείωση της τουριστικής κίνησης να αγγίξει το 70-80%. Τα περισσότερα συμβόλαια των μεγάλων tour operators με τα τουριστικά ημερόπλοια έχουν ήδη ακυρωθεί.  Τα πρωτόκολλα επιβατών αναμένεται να μειωθούν σημαντικά για λόγους πρόληψης, επομένως η ημερήσια κρουαζιέρα δεν θα ωφεληθεί ούτε από την όποια κίνηση του εσωτερικού τουρισμού τον Αύγουστο.

Οι μεμονωμένοι περιηγητές που αποτελούν την κύρια πηγή εσόδων για τα τουριστικά ημερόπλοια, συνήθως κλείνουν επιτόπου τις ημερήσιες κρουαζιέρες, επομένως δεν υπάρχει ρευστότητα από προκαταβολές, ούτε ιδιαίτερο όφελος από την πρόσφατη νομοθετική πρόβλεψη για έκδοση ισόποσων 18μηνων voucher.

Ένα πολύ σημαντικό μέρος των ετήσιων λειτουργικών εξόδων των ημερόπλοιων όπως είναι η συντήρηση των μηχανών, οι ανακαινίσεις, ο δεξαμενισμός και η επιθεώρησή τους έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το χειμώνα, πριν φανεί η καταστροφή που θα ακολουθούσε, με αποτέλεσμα οι ταμειακές υποχρεώσεις τους να είναι ακόμα μεγαλύτερες και πιεστικές.

Ίσως το πιο σημαντικό είναι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ναυτικοί και οι υπάλληλοι γραφείου των τουριστικών ημερόπλοιων που βλέπουν να συρρικνώνεται δραματικά ή ήδη περιορισμένης διάρκειας εποχική τους απασχόληση.

Η αβεβαιότητα για τον χρόνο οριστικής εξόδου από την υγειονομική κρίση δημιουργεί ανησυχία και για την επόμενη τουριστική σεζόν, είναι επομένως σαφές ότι βρισκόμαστε σε έναν πραγματικό αγώνα επιβίωσης της ημερήσιας κρουαζιέρας, ενός πολύ σημαντικού κλάδου του τουρισμού και της οικονομίας μας.

Θα πρέπει εδώ να τονιστεί ότι τα τουριστικά ημερόπλοια φέρουν στο σύνολό τους την ελληνική σημαία, εξυπηρετούν εκατομμύρια ξένους και Έλληνες τουρίστες, απασχολούν περίπου 3.000 αποκλειστικά Έλληνες ναυτικούς, δραστηριοποιούνται κατά κύριο λόγο στην περιφέρεια, σε νησιά της άγονης γραμμής και της μεθορίου, συμβάλλουν στην απασχόληση πολλών άλλων επιχειρήσεων της περιφέρειας και προσφέρουν ένα τουριστικό προϊόν  αιχμής που αναδεικνύει τοποθεσίες ιδιαίτερου φυσικού κάλους,  οικολογικά πάρκα, αρχαιολογικούς χώρους, παρθένες παραλίες, με λίγα λόγια ότι καλύτερο έχει να επιδείξει η χώρα μας.

Αυτή τη στιγμή τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο βρίσκονται σε εξέλιξη μια σειρά προτάσεων και μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης, που αφορούν γενικότερα τους πληττόμενους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.

Για να μπορέσει ωστόσο ο κλάδος των τουριστικών ημερόπλοιων να ξεπεράσει την κρίση και να επιβιώσει στην εξαιρετικά δύσκολη και πρωτόγνωρη αυτή συγκυρία απαιτούνται και πρόσθετα ειδικά μέτρα εκ μέρους της Πολιτείας, όπως:

Άμεση μείωση του συντελεστή Φ.Π.Α. της ημερήσιας θαλάσσιας περιήγησης, που παραμένει εδώ και πέντε χρόνια στο 24%. Να σημειωθεί ότι άλλοι κλάδοι του τουρισμού οι οποίοι απολαμβάνουν από καιρό χαμηλότερους συντελεστές ΦΠΑ, όπως τα ξενοδοχεία με 13% και ο συγγενής κλάδος των επαγγελματικών σκαφών αναψυχής με 12%, ήδη διεκδικούν περαιτέρω μείωση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας

– Ενίσχυση της ρευστότητας με την χορήγηση πιστώσεων από τις τράπεζες με τη μορφή τοκοχρεολυτικών δανείων με ευνοϊκούς όρους, οι οποίοι θα κρίνουν πραγματικά αν αυτά θα  βοηθήσουν  την επανεκκίνηση των επιχειρήσεων ή θα οδηγήσουν στην  υπερχρέωση.  Γι αυτό τα  δάνεια αυτά θα πρέπει να έχουν 5ετή διάρκεια, το ύψος τους να φτάνει μέχρι το 50% του Κ.Ε. του 2019, να είναι εγγυημένα από το κράτος σε ποσοστό 100% μέχρι του ποσού των 50.000 ευρώ και 80 % για  το τυχόν  υπόλοιπο. Ενοχικές ή εμπράγματες εξασφαλίσεις να ζητούνται μόνο για το μη εγγυημένο από το κράτος τμήμα του δανείων, το δε επιτοκιακό τους  κόστος να μην ξεπερνά το 3%. Τέλος τα δάνεια αυτά θα πρέπει να έχουν διετή περίοδο χάριτος κεφαλαίου, κατά την οποία οι λογιζόμενοι τόκοι θα καταβάλλονται από το κράτος.

– Αναστολή χρέωσης και πληρωμής του Τέλους Πλοίων Αναψυχής & Ημερόπλοιων (ΤΕΠΑΗ) για την φετινή χρονιά, εξαιρουμένου του διαστήματος που τα πλοία θα μπορέσουν να εργαστούν

– Επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των ναυτικών ώστε να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η φετινή λειτουργία των πλοίων και κατά συνέπεια η διάρκεια ναυτολόγησης των πληρωμάτων των ημερόπλοιων

Δεν ξεχνάμε φυσικά ότι η πρωτοφανής μείωση της οικονομικής δραστηριότητας έγινε για τον υπέρτατο σκοπό της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και οφείλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους κρατικούς λειτουργούς, τους επιστήμονες και όλους όσους συνέβαλαν στην εξαιρετική έως τώρα αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης από τον Covid-19.

Ευχόμαστε και προσδοκούμε ότι  το ίδιο επιτυχής θα είναι και η αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας και διατηρούμε την αισιοδοξία μας ότι, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις για την φετινή τουριστική περίοδο, με την συνεργασία  όλων η κρίση θα ξεπεραστεί σύντομα και θα μπούμε ξανά σε τροχιά ανάπτυξης”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *