unsplash photo
unsplash photo

Παγκόσμια ανησυχία για τον κοροναϊό στην Κίνα|Κλείνει η “Απαγορευμένη πόλη”|Ανησυχία και στον Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Ο κοροναϊός εμφανίσθηκε στην Κίνα και οι αρχές τρέχουν για να προλάβουν τα χειρότερα και κυρίως τη διεθνοποίηση του ιού που έχει μέχρι στιγμής στοιχίσει τη ζωή 18 ανθρώπων, ενώ τα κρούσματα είναι περισσότερα από 600.

Πριν από λίγο οι υγειονομικές αρχές της κινεζικής επαρχίας Χεμπέι γνωστοποίησαν ότι απεβίωσε ένας ασθενής που είχε νοσήσει από τον νέο κοροναϊό, στον πρώτο επιβεβαιωμένο θάνατο εκτός της επαρχίας Χουμπέι, όπου ξεκίνησε η επιδημία. Είναι το πρώτο θύμα στην εν λόγω επαρχία.

Σήμερα αναμένεται επίσης να ληφθεί η κρίσιμη απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για πιθανή κήρυξη διεθνούς συναγερμού.

Αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Αγγλία έχουν εκδώσει ταξιδιωτικές οδηγίες, ενώ ανησυχίες υπάρχουν και στον χώρο του Τουρισμού.

Οι εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος ακυρώθηκαν λόγω της κατάστασης.

Σε καραντίνα άνδρας στη Βόρεια Ιρλανδία

Σε καραντίνα μπήκε ένας άνδρας σε νοσοκομείο του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία καθώς παρουσίαζε συμπτώματα κοροναϊού. Το BBC αναφέρει ότι ο εν λόγω άνδρας ταξίδεψε στο Μπέλφαστ από την Κίνα το Σαββατοκύριακο και μάλιστα είχε αναχωρήσει από την πόλη Ουχάν που βρίσκεται στο επίκεντρο της έξαρσης του ιού.

Ειδικό νοσοκομείο στην Ουχάν – πηγή του προβλήματος

Η κινεζική πόλη Ουχάν, επίκεντρο του ξεσπάσματος ενός νέου κοροναϊού, θα κατασκευάσει ένα νοσοκομείο ειδκά για τη νοσηλεία ασθενών από τον ιό, το οποίο σκοπεύει να ολοκληρώσει εντός έξι ημερών, ανέφερε σήμερα η κρατική Beijing News, επικαλούμενη ανώνυμη πηγή της κατασκευαστικής εταιρίας που θα αναλάβει το έργο.

Νοσοκόμα με κοροναϊό στη Σ. Αραβία

Μια νοσοκόμα από την Ινδία που εργάζεται σε νοσοκομείο στο νοτιοδυτικό τμήμα της Σαουδικής Αραβίας διαγνώστηκε με τον κοροναϊό, έγινε σήμερα γνωστό από τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας.

«Περίπου 100 νοσοκόμες από την Ινδία, οι περισσότερες από την Κεράλα, που εργάζονται στο νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ υποβλήθηκαν σε εξετάσεις και μία εξ αυτών διαγνώστηκε με τον κοροναϊό. Η νοσοκόμα υποβάλλεται σε αγωγή στο νοσοκομείο Άσιρ και αναρρώνει» έγραψε στο Twitter ο Β. Μουραλιντχαράν. Το νοσοκομείο Αλ Χαγιάτ βρίσκεται στο Χαμίς Μουσάιτ, σε απόσταση 900 χλμ βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Ριάντ. Ο υπουργός πρόσθεσε ότι οι νοσοκόμες τέθηκαν σε καραντίνα και υποβλήθηκαν σε εξετάσεις εξαιτίας του κινδύνου.

Προς το παρόν οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας δεν έχουν ανταποκριθεί σε αίτημα για να σχολιάσουν το περιστατικό.

Έφτασε ο ιός στο Βιετνάμ 

Το υπουργείο Υγείας του Βιετνάμ ανακοίνωσε σήμερα ότι δύο Κινέζοι πολίτες διαγνώστηκαν με τον κοροναϊό σε αυτήν τη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας και η υγεία τους βρίσκεται σε «καλή κατάσταση».

Οι δύο άνδρες, πατέρας και γιος, νοσηλεύονται από την 22α Ιανουαρίου, αφού παρουσίασαν πυρετό και τώρα υποβάλλονται σε αγωγή στο νοσοκομείο Τσο Ρέι στην πόλη Χο Τσι Μινχ, έγινε γνωστό από το υπουργείο, σε ανακοίνωση που ανήρτησε στον ιστότοπό του.

Ο γιος έφθασε πρόσφατα στο Βιετνάμ από την κινεζική πόλη Ουχάν, όπου ο νέος ιός πρωτοδιαγνώστηκε, και μετέβη στην πρωτεύουσα Ανόι και την πόλη Νχα Τρανγκ, στο νότιο τμήμα της χώρας, προτού μπει στο νοσοκομείο.

Συναγερμός στη Σκωτία 

Σε εγρήγορση οι υγειονομικές αρχές της Σκωτίας για πιθανά κρούσματα κοροναϊού μετά τη διακομιδή σε νοσοκομείο τεσσάρων Κινέζων ταξιδιωτών με συμπτώματα γρίπης.

Οι τρεις ασθενείς, που δεν κατονομάζονται, πιστεύεται ότι προέρχονται από το Ουχάν της Κίνας, που έχει τεθεί σε καραντίνα και από όπου ξεκίνησε η εξάπλωση του κοροναϊού. Πιστεύεται ότι έφθασαν την περασμένη εβδομάδα αεροπορικώς στο Λονδίνο, προτού πάνε στη Σκωτία, σύμφωνα με την εφημερίδα The Daily Recort.

Οι πρώτες εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθησαν δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να είναι φορείς του κοροναϊού. Ένας ασθενής έχει τεθεί σε καραντίνα σε νοσοκομείο και τρεις στο Εδιμβούργο.

Κρούσμα στη Σιγκαπούρη 

Η Σιγκαπούρη επιβεβαίωσε σήμερα το πρώτο κρούσμα του νέου κοροναϊού που έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600 στην Κίνα, έγινε γνωστό από την εφημερίδα Straits Times.

Ο 66χρονος άνδρας που έχει προσβληθεί από τον ιό είναι κινέζος υπήκοος και κάτοικος της πόλης Ουχάν, όπου εκδηλώθηκε ο ιός, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία επικαλείται το υπουργείο Υγείας της Σιγκαπούρης.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι επίσης πιθανό να υπάρχει άλλο ένα κρούσμα.

Το παλιό ανάκτορο των αυτοκρατόρων της Κίνας θα κλείσει τις πύλες του από το Σάββατο «για να αποφευχθούν μολύνσεις που συνδέονται με τη συγκέντρωση επισκεπτών», αναφέρει το μουσείο σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Κλείνει η Απαγορευμένη Πόλη

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι η «Απαγορευμένη Πόλη» του Πεκίνου αναμένεται πολύ σύντομα να κλείσει στο πλαίσιο της προσπάθειας περιορισμού εξάπλωσης του ιού.

Η «Πόλη» είναι επί της ουσίας ένα Παλάτι ηλικίας 600 ετών, στο οποίο κάποτε διέμεναν οι αυτοκράτορες της Κίνας. Σήμερα είναι το σημαντικότερο αξιοθέατο της πρωτεύουσας της Κίνας.

Απολογισμός θυμάτων

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μετέδωσε προ ολίγου ότι ο αριθμός των θυμάτων παραμένει στους 17 ενώ τα πιθανά κρούσματα είναι περισσότερα από 600.

Θερμικές κάμερες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα 

Οι επιβάτες που προέρχονται από την Κίνα, όπου η επιδημία ενός μυστηριώδους κοροναϊού έπληξε εκατοντάδες ανθρώπους, θα περνούν από θερμικές κάμερες κατά την άφιξή τους στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι, ένα από τα σημαντικότερα στον κόσμο, ανακοίνωσαν σήμερα οι αρχές.

Η επιδημία, που έχει μολύνει περισσότερους από 600 ανθρώπους από τον Δεκέμβριο και έχει προκαλέσει 17 θανάτους στην Κίνα, επεκτάθηκε και σε άλλες χώρες: στις Ηνωμένες Πολιτείες, στη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία.

Το αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανέφερε στο τουίτερ πως ετοιμάζεται να υποδεχθεί «χιλιάδες» Κινέζους ταξιδιώτες για το κινεζικό Νέο Έτος, που γιορτάζεται φέτος στις 25 Ιανουαρίου.

«Όλοι οι επιβάτες που φθάνουν με απευθείας πτήσεις από την Κίνα πρέπει να υποβάλλονται σε θερμικό έλεγχο κατά την άφιξή τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του αεροδρομίου.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι η απόφαση αυτή ελήφθη «σε πλήρη συμμόρφωση με την κατευθυντήρια οδηγία που εξέδωσε πρόσφατα η Γενική Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, στη βάση οδηγιών του υπουργείου Υγείας».

Στο μεταξύ και η Τουρκία θα υποβάλλει σε ελέγχους τους επιβάτες όλων των πτήσεων που καταφθάνουν στη χώρα από την Κίνα, με τη χρήση θερμικών καμερών κατά την άφιξή τους, μετέδωσε σήμερα το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Τι γνωρίζουμε έως τώρα

Ο νέος κοροναϊός που έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας έχει στοιχίσει τη ζωή σε 17 ανθρώπους και έχει προσβάλει πάνω από 600 σε όλο τον κόσμο.

Οι παγκόσμιες υγειονομικές αρχές φοβούνται ότι ο ρυθμός μετάδοσης θα επιταχυνθεί καθώς εκατοντάδες εκατομμύρια Κινέζοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της χώρας και στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας αργίας για το νέο κινεζικό έτος που ξεκινά το Σάββατο.

Έως τώρα γνωρίζουμε τα εξής:

* Στις 14.00 σήμερα (τοπική ώρα), ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στα 671, σύμφωνα με κινεζικές περιφερειακές επιτροπές υγείας. Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πάνω από 570 κρούσματα και 17 θάνατοι.

* Η Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Ουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.

* Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

* Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.

* Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

* Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Ουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

* Η Ουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.

Οι κάτοικοι της Ουχάν έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις καθώς και σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ για προμήθειες.

* Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από σήμερα τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.

* Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών. Η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.

* Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.

Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.

«Πώς θα αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον κοροναϊό;»

Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε η Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου για την ανησυχητική έξαρση του κοροναϊού (2019-nCoV).

Η κυρία Ασημακοπούλου αναφέρθηκε στα εκατοντάδες κρούσματα της νέας επιδημίας πνευμονίας που στοίχισε μέχρι τώρα τη ζωή 17 ανθρώπων στην Κίνα, σύμφωνα με τις αρχές του Πεκίνου.

H Ελληνίδα ευρωβουλευτής επεσήμανε ότι η μετάδοση του ιού προχωρά με εκπληκτική ταχύτητα, καθώς κρούσματα του νέου κοροναϊού έχουν πλέον εντοπιστεί στην Ταϊλάνδη, την Ιαπωνία, και τις ΗΠΑ, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις για το νέο έτος στην Κίνα αυξάνουν τις πιθανότητες της περαιτέρω εξάπλωσής του.

Η κυρία Ασημακοπούλου ρωτά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τoν μηχανισμό PREPARE, πως προτίθενται να αντιμετωπίσουν μια πιθανή εξάπλωση του ιού στην Ευρώπη και πόσο χρόνο θα χρειαστεί για να ανέβει το επίπεδο συναγερμού από 1 που είναι σήμερα σε 2 ή 3.

ΠΗΓΗ: www.athensvoice.gr

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *