trivago

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας: Συζήτηση με ηγέτιδες της φιλοξενίας από την Trivago

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Αν και οι γυναίκες εξακολουθούν να μην εκπροσωπούνται επαρκώς στον κλάδο της φιλοξενίας, καθώς μόλις 1 στους 22 διευθύνοντες συμβούλους και 1 στους 9 προέδρους είναι γυναίκα, η παρουσία τους είναι πιο ουσιαστική από ποτέ.

Σήμερα, οι γυναίκες στον κλάδο της φιλοξενίας φέρνουν μαζί τους μια μεγάλη γκάμα διαφορετικών οπτικών και εξειδικευμένων γνώσεων. Εκφράζουν με θάρρος τις απόψεις τους και χαράσσουν τη δική τους διαδρομή προς την επιτυχία και την άνευ προηγουμένου ανάπτυξη. Με αυτές τις σκέψεις, σχεδιάσαμε να μιλήσουμε με επιτυχημένες γυναίκες επικεφαλής από τον κλάδο της φιλοξενίας για τη φετινή Ημέρα της γυναίκας.

Είχαμε τη χαρά να μιλήσουμε με τρεις υπεύθυνες μάνατζερ ξενοδοχείων που εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Οι γυναίκες αυτές μπορεί να ακολούθησαν διαφορετικά μονοπάτια για να φτάσουν εκεί που βρίσκονται σήμερα, ωστόσο, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά, πέρα από την επιτυχία τους σε ένα ανδροκρατούμενο πεδίο. Οι πιο εντυπωσιακές από αυτές τις ομοιότητες είναι το πάθος τους για τον κλάδο της φιλοξενίας, η επιχειρηματική προσέγγιση και η αγάπη τους για τη σκληρή δουλειά. Επιπλέον, συνομιλήσαμε με τη Jessica Neth, Παγκόσμια Επικεφαλής Τεχνικών Συνεργασιών της trivago, ώστε να μάθουμε για τη δουλειά της ως γυναίκας που σπάει τα στεγανά στην τεχνολογική πλευρά του κλάδου.

Ας δούμε πώς ήταν οι διαδρομές που ακολούθησαν αυτές οι γυναίκες στη σταδιοδρομία τους και ποιες είναι οι φιλοδοξίες τους για το μέλλον. Θα μάθετε, επίσης, τι χρειάζεται ώστε μια γυναίκα να κατακτήσει μια ανώτερη θέση στον κλάδο της φιλοξενίας.


Φωτογραφίες γυναικών ηγέτιδων στον κλάδο της φιλοξενίας

Από αριστερά: Η Tiziana Laterza, Μάνατζερ του ξενοδοχείου Grand Hotel Excelsior Vittoria, η Irene Talg , Μάνατζερ του ξενοδοχείου Hotel Tigaiga, η Elena Röhl, Μάνατζερ του ξενοδοχείου The Mandala Hotel και η Jessica Neth, Παγκόσμια Επικεφαλής Τεχνικών Συνεργασιών της trivago

trivago: Θέλατε πάντοτε να εργαστείτε στον κλάδο της φιλοξενίας; Πώς φτάσατε εκεί που βρίσκεστε σήμερα;

«Το ξενοδοχείο είναι μια οικογενειακή επιχείρηση που άνοιξε το 1959 από τον παππού μου και τον πατέρα μου», εξηγεί η Irene Talg, Γενική Διευθύντρια του Hotel Tigaiga στην Τενερίφη. «Τα αδέρφια μου και εγώ μεγαλώσαμε βιώνοντας την καθημερινότητα του ξενοδοχείου από την παιδική μας ηλικία. Στην πραγματικότητα, δεν ήθελα να εργαστώ στον τομέα της φιλοξενίας και σπούδασα διοίκηση επιχειρήσεων, αλλά ο πατέρας μου έκανε πολύ ελκυστική την επιστροφή μου, αφήνοντάς με να υλοποιήσω από την αρχή όλες τις ιδέες μου σε όλες τις πτυχές του ξενοδοχείου: από τις πιστοποιήσεις ποιότητας έως την περιβαλλοντική διαχείριση και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έως τη διαχείριση εσόδων».

«Ξεκίνησα την πορεία μου στον κόσμο της φιλοξενίας το 2000 και ποτέ δεν είχα σκεφτεί πρωτύτερα να εργαστώ σε ξενοδοχείο», λέει η Μάνατζερ του The Mandala Hotel, Elena Röhl. «Ευθύς εξαρχής, συνειδητοποίησα ότι η καλή εκπαίδευση είναι το κλειδί για να ξεκινήσει κανείς σε αυτόν τον κλάδο. Η ξενοδοχειακή εκπαίδευση στην Ελβετία ήταν ένα σημαντικό ορόσημο για να φτάσω εδώ που βρίσκομαι, αλλά οπωσδήποτε δεν ήταν το μοναδικό. Δεν είναι δυνατόν να φτάσει κανείς σε ανώτερη διευθυντική θέση στον κλάδο της φιλοξενίας χωρίς σκληρή δουλειά, συνεχή μάθηση και προσωπική ανάπτυξη. Και ασφαλώς, δεν είναι εφικτό χωρίς πάθος για τη φιλοξενία».

«Από νεαρή ηλικία άρχισα να ταξιδεύω ανά τον κόσμο», μας είπε η Tiziana Laterza, Μάνατζερ του Grand Hotel Excelsior Vittoria. «Η επαφή με νέες κουλτούρες, νέους ανθρώπους και νέες εμπειρίες ήταν συναρπαστική για εμένα. Αυτό με οδήγησε να ακολουθήσω καριέρα σε ταξιδιωτικά πρακτορεία. Από εκεί, η μεταπήδηση στον ξενοδοχειακό κλάδο ήταν εύκολη, ιδιαίτερα επειδή έχεις τη δυνατότητα να είσαι μέρος των νέων εμπειριών που επιζητούν οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουν».

«Ήξερα ότι ήθελα να εργαστώ στον ταξιδιωτικό κλάδο», αποκάλυψε η Jessica Neth. «Αφού ολοκλήρωσα τις σπουδές μου [στη Διαχείριση Ταξιδιών και Τουρισμού], βρήκα μια θέση μαθητείας στην trivago, η οποία ήταν τότε μια μικρή νεοφυής επιχείρηση. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, θεωρώ ότι ήταν μία από τις καλύτερες αποφάσεις που έχω πάρει ποτέ. Δουλεύοντας σε μια νεοφυή επιχείρηση, έχεις τη δυνατότητα να φανταστείς, να σχεδιάσεις, να οικοδομήσεις και να δημιουργήσεις, αντί να ακολουθείς τις συνήθεις ροές εργασιών και διαδικασίες. Κοιτάζοντας την trivago σήμερα, η οποία αποτελεί μία από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας, πιθανότατα δεν υπήρχε καλύτερο μέρος για να αναλάβω τόσο απίστευτες αρμοδιότητες και να έχω τόσο τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης».


Τι σας αρέσει περισσότερο στη δουλειά σας;

Tiziana Laterza — «Ο κλάδος της φιλοξενίας σού δίνει τη δυνατότητα να εργαστείς σε ένα διεθνές περιβάλλον, όχι μόνο επειδή οι πελάτες του ξενοδοχείου έρχονται από ολόκληρο τον κόσμο, αλλά επειδή το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους που εργάζονται σε ένα ξενοδοχείο. Είναι ένας κλάδος που προσανατολίζεται στους ανθρώπους και αυτό είναι που μου δίνει ώθηση κάθε πρωί. Μπορείς να είσαι δημιουργικός και βοηθάς τους ανθρώπους να αξιοποιήσουν στο έπακρο τη διαμονή τους, όταν επισκέπτονται το ξενοδοχείο σου και τη χώρα σου».

Irene Talg — «Να κάνουμε τους πελάτες μας χαρούμενους και να διαπιστώνουμε ότι εκτιμούν την προσπάθεια που καταβάλλουν καθημερινά όλα τα μέλη της ομάδας του Tigaiga για να επιτευχθεί αυτό».

Elena Röhl — «Μου αρέσει που η δουλειά μου εμπεριέχει πολλά διαφορετικά καθήκοντα, καθώς και το γεγονός ότι σε αυτό το περιβάλλον γρήγορων ρυθμών απαιτείται δημιουργικότητα σε συνδυασμό με τεχνογνωσία».

Jessica Neth — «Αυτό που αγαπώ περισσότερο στη δουλειά μου είναι ότι εκφράζω την άποψή μου. Η δυνατότητα να μοιράζεσαι συνεχώς τις ιδέες και το όραμά σου και να ακούγονται οι απόψεις σου δεν είναι κάτι το αυτονόητο στις μέρες μας και με βοήθησε να αναπτυχθώ παράλληλα με την εταιρεία».


Ποια θεωρείτε ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση στη δουλειά ενός Μάνατζερ ξενοδοχείου;

Elena Röhl — «Ως Μάνατζερ ξενοδοχείου, αντιμετωπίζεις συνεχώς διαφορετικές προκλήσεις, από την εύρεση προσωπικού με τα απαραίτητα προσόντα έως τις προσδοκίες των πελατών, τις τεχνολογικές εξελίξεις και τους στόχους σταθερής αύξησης των εσόδων. Ωστόσο, πιστεύω ότι η μεγαλύτερη πρόκληση σήμερα είναι η τεχνολογία: η ανάπτυξή της επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τις λειτουργίες των ξενοδοχείων, καθώς επίσης τις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών των ξενοδοχείων. Για εμένα, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι η συμπόρευση με αυτήν την ανάπτυξη».

Irene Talg — «Να συμβαδίζεις συνεχώς με τις απαιτήσεις της εποχής. Υπάρχουν τόσο πολλά τμήματα σε ένα ξενοδοχείο και καινοτομούμε συνεχώς, ώστε οι τακτικοί πελάτες και οι νέοι πελάτες να βρίσκουν εδώ στο Tigaiga περισσότερα από όσα προσδοκούν και να περνούν υπέροχες διακοπές. Θέλουμε να προσφέρουμε στους πελάτες μας ένα μέρος όπου θα αισθάνονται όπως στο σπίτι τους και όπου θα χαλαρώνουν, για παράδειγμα, στους υποτροπικούς κήπους μας, αλλά όχι μόνο απολαμβάνοντας το πράσινο περιβάλλον γύρω από τις εγκαταστάσεις μας, αλλά μαθαίνοντας επίσης για την προέλευση των λουλουδιών και των φυτών, καθώς επίσης για την περίοδο ανθοφορίας τους».

Tiziana Laterza — «Το γεγονός ότι η δουλειά ενός Μάνατζερ ξενοδοχείου χαρακτηρίζεται από πολλές εναλλαγές, όχι μόνο ως προς τις ώρες εργασίας, αλλά και ως προς τη δουλειά που κάνεις σε αυτές τις ώρες. Όμως, η μεγαλύτερη πρόκληση είναι να προσπαθείς να ικανοποιήσεις τους πελάτες (και το προσωπικό). Όταν εργάζεσαι σε ξενοδοχεία, ο στόχος είναι να διασφαλίζεις ότι ικανοποιούνται, ή ακόμη και υπερβαίνονται, οι επιθυμίες και οι ανάγκες των πελατών – και αυτές δεν περιορίζονται πλέον σε ένα ζεστό κρεβάτι και ένα καλό γεύμα».

Jessica Neth — «Η μεγαλύτερη πρόκληση για εμένα, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τις λύσεις τεχνολογίας ξενοδοχείων, είναι ο κατακερματισμός του κλάδου, καθώς πάρα πολλοί προμηθευτές προσφέρουν φαινομενικά ταυτόσημες υπηρεσίες. Η αγορά κατακλύζεται από προϊόντα τεχνολογίας, πολλά από τα οποία είναι υπερβολικά δαπανηρά ή υπερβολικά περίπλοκα στη λειτουργία ή δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τους προϋπολογισμούς μικρότερων καταλυμάτων. Γι’ αυτόν τον λόγο, τα ανεξάρτητα καταλύματα δυσκολεύονται πολύ να επιλέξουν τις κατάλληλες εναλλακτικές για την επιχείρησή τους».


Ποιες νέες καινοτομίες εισαγάγατε στο κατάλυμά σας;

Elena Röhl — «Ήμουν υπεύθυνη για την υλοποίηση μιας σειράς τεχνολογικών καινοτομιών που δεν είναι άμεσα ορατές στον πελάτη, αλλά βελτιώνουν έμμεσα την εμπειρία του πελάτη: τη μετάβαση σε ένα πιο εξελιγμένο PMS (Σύστημα Διαχείρισης Καταλύματος), την εφαρμογή αυτοματοποιημένων λύσεων διαχείρισης εσόδων και CRM, τη βελτιστοποίηση της συνδεσιμότητας του ξενοδοχείου. Για παράδειγμα, σε επιχειρησιακό επίπεδο, προχωρήσαμε από τον έντυπο τηλεφωνικό κατάλογο του ξενοδοχείου που υπήρχε στο δωμάτιο στην ηλεκτρονική του έκδοση, παρέχοντας στους πελάτες την επιλογή να παραγγείλουν room service ή να υποβάλουν ένα αίτημα στην υπηρεσία οροφοκομίας χρησιμοποιώντας το tablet μέσα στο δωμάτιο».

Tiziana Laterza — «Συνενώσαμε τις δυνάμεις μας με τον Δήμο του Σορέντο και φιλοξενούμε εκθέσεις τέχνης, ζωντανές συναυλίες τοπικών καλλιτεχνών, θεατρικές παραστάσεις και άλλα πολλά. Ο στόχος μας είναι να βοηθήσουμε τους πελάτες μας να βιώσουν τις τοπικές τέχνες και μέχρι στιγμής τα σχόλια που είχαμε από τους πελάτες μας υπερβαίνουν τις προσδοκίες».

Irene Talg — «Πριν από δέκα μήνες, εγκαταστήσαμε ένα νέο μηχάνημα κομποστοποίησης για την επεξεργασία των οργανικών αποβλήτων από την κουζίνα και το εστιατόριό μας: ο στόχος μας είναι να  μειώσουμε τα απόβλητα και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου και να παράγουμε ποιοτικό οργανικό λίπασμα για τους κήπους μας».


Τι συμβουλή θα δίνατε στις γυναίκες που βρίσκονται στην αρχή της σταδιοδρομίας τους στον κλάδο της φιλοξενίας και φιλοδοξούν να φτάσουν σε ανώτερη διευθυντική θέση;

Irene Talg — «Να ασχοληθούν με όλες τις εργασίες ενός ξενοδοχείου σε όλες τις βαθμίδες, για να δουν σε τι συνίσταται η καθεμία, να έχουν ανοιχτό μυαλό και να ανακαλύψουν την πολύπλευρη σταδιοδρομία που μπορεί να προσφέρει ο ξενοδοχειακός κλάδος. Εάν αγαπούν τη δουλειά τους, θα είναι ευτυχισμένες!»

Jessica Neth — «Αυτό που έχω παρατηρήσει τα τελευταία δύο χρόνια είναι ότι εξακολουθεί να υφίσταται το στερεότυπο ότι οι άντρες ‘αναλαμβάνουν την ευθύνη’ και οι γυναίκες ‘εκτελούν’. Βρέθηκα σε πολλές συναντήσεις με άνδρες, των οποίων οι γυναίκες βοηθοί είχαν συνήθως πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση και καλύτερη γνώση επί των θεμάτων από ό,τι οι ίδιοι. Ως εκ τούτου, η συμβουλή που θα ήθελα να δώσω στις γυναίκες που βρίσκονται στην αφετηρία της καριέρας τους είναι: Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Μη φοβάστε να εκφράζετε τη γνώμη σας και προσπαθήστε να αξιοποιείτε κάθε ευκαιρία για να προβάλλετε τις ικανότητές σας, είτε πρόκειται για την καθοδήγηση ενός νέου έργου είτε για τη συμμετοχή σε μια εκδήλωση ή τη διεξαγωγή της πρώτης επιχειρηματικής σας συνάντησης».

Tiziana Laterza — «Να αγαπάτε αυτό που κάνετε, να έχετε πάθος και πάντοτε να επενδύετε χρόνο σε αυτό. Να ενημερώνεστε για τις τάσεις στον κλάδο της φιλοξενίας, τι αρέσει στους ανθρώπους, τι θα τους κάνει να αισθανθούν σαν στο σπίτι τους όταν επιλέγουν το ξενοδοχείο σας. Επιδοθείτε σε καθημερινές εργασίες, ανεξαρτήτως πόσο εύκολες ή μικρές μπορεί να φαίνονται. Αλλά, το σημαντικότερο: συνεχίστε να αποκτάτε γνώσεις, συμμετέχοντας σε σεμινάρια, εργαστήρια και συνέδρια. Αυτό θα σας βοηθήσει να ανταλλάζετε γνώσεις με συναδέλφους, θα σας δώσει μια νέα οπτική και θα σας καταστήσει σημαντικό στέλεχος για το ξενοδοχείο στο οποίο εργάζεστε».

Elena Röhl — «Πιστεύω ότι σήμερα έχει γίνει ευκολότερο για τις γυναίκες να φτάσουν σε ανώτερη διευθυντική θέση στον τομέα της φιλοξενίας, καθώς οι απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες δεν σχετίζονται με το φύλο. Επομένως, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες συμβουλές για τις γυναίκες. Η καλή εκπαίδευση στον κλάδο της φιλοξενίας με κάποια πρακτική εμπειρία είναι μια καλή αρχή. Ενημερωθείτε για την εταιρεία στην οποία πρόκειται να ξεκινήσετε να εργάζεστε. Να έχετε κίνητρο και να παραμένετε ευέλικτοι. Να είστε έτοιμοι να εργαστείτε σκληρά, για να κάνετε βήματα στην καριέρα σας στον κλάδο της φιλοξενίας, να κερδίσετε τον σεβασμό των συναδέλφων σας και να αναπτύξετε τις ηγετικές σας δεξιότητες. Ένας καλός μάνατζερ είναι πάντοτε ένας καλός ηγέτης με μια ομάδα επαγγελματιών».


Η οργάνωση που επιχειρεί να εξαλείψει το χάσμα στην ηγεσία του ταξιδιωτικού και τουριστικού κλάδου

Είχαμε επίσης την τιμή να μιλήσουμε με τη Laura Mandala, Διευθύνουσα Σύμβουλο του Mandala Research και πρώην Αντιπρόεδρο Έρευνας της Αμερικανικής Ένωσης Τουρισμού, που ίδρυσε την οργάνωση witti (Women in Travel & Tourism, International) για την «Εξάλειψη του χάσματος στην ηγεσία στις υψηλότερες βαθμίδες του ταξιδιωτικού κλάδου».

Αναφέροντας δεδομένα για το προσωπικό διαφόρων εταιρειών και οργανισμών, η Laura επεσήμανε το γεγονός ότι «Στις υψηλότερες βαθμίδες οι γυναίκες υποεκπροσωπούνται δυσανάλογα».

Η witti στοχεύει στην εξάλειψη αυτού του χάσματος στην ηγεσία:

  • Επισημαίνοντας τη συμβολή των γυναικών στον κλάδο μέσω του ετήσιου προγράμματος βράβευσης που διοργανώνει
  • Παρέχοντας ευκαιρίες δικτύωσης για γυναίκες, ώστε να συνδέονται οι γυναίκες σε άλλα τμήματα του κλάδου και να επεκτείνουν τις ευκαιρίες ενημέρωσής τους για διαθέσιμες ηγετικές θέσεις
  • Συντηρώντας τον διάλογο γύρω από την έλλειψη ισότητας στην ηγεσία, μέσω διοργάνωσης και συμμετοχής σε πάνελ για τις γυναίκες στον κλάδο σε συνέδρια και εμπορικές εκθέσεις ανά την υφήλιο.

«Οι αναλύσεις σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων σε επίπεδο ηγεσίας αποκαλύπτουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να προσλαμβάνουν ανθρώπους που τους μοιάζουν και που βρίσκονται ήδη στον επαγγελματικό ή τον κοινωνικό τους κύκλο», εξηγεί η Laura.  «Εάν δεν επεκτείνουμε αυτόν τον κύκλο ή εάν δεν απαιτήσουμε να λαμβάνονται υπόψη για ηγετικές θέσεις πιο διαφοροποιημένες ομάδες ταλέντων, θα συνεχίσουμε να έχουμε ηγεσία που αντικατοπτρίζει την ηγεσία που βλέπουμε σήμερα».

Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα http://womenintravelandtourism.com/, για να μάθετε περισσότερα για την οργάνωση witti, την αποστολή και τις πρωτοβουλίες της.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *