Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021: Τι λένε OHE, UNWTO, ΕΟΤ, φορείς και οργανώσεις | VIDEO

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους, από το 1980, καθώς . Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί την επέτειο της έγκρισης του Καταστατικού του Οργανισμού το 1970, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (UNWTO), πέντε χρόνια αργότερα. Παράγοντες του διεθνούς, αλλά και του ελληνικού Τουρισμού, με μηνύματά τους, τονίζουν την σημασία του Τουρισμού, για την ανάπτυξη, αλλά και την συνεισφορά του στην μείωση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών.

Σε μήνυμά του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού, για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναφέρει: “O UNWTO έχει ορίσει την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 ως ημέρα εστίασης στον Τουρισμό για Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς. Αυτή είναι μια ευκαιρία να κοιτάξουμε πέρα ​​από τις στατιστικές του τουρισμού και να αναγνωρίσουμε ότι, πίσω από κάθε αριθμό, υπάρχει ένα άτομο. Ο UNWTO καλεί τα κράτη μέλη του, καθώς και μη μέλη, τις αδελφές υπηρεσίες του ΟΗΕ, επιχειρήσεις και ιδιώτες να γιορτάσουν τη μοναδική τουριστική ικανότητα να διασφαλίσει ότι κανείς δεν θα μείνει πίσω καθώς ο κόσμος αρχίζει να ανοίγει ξανά και να κοιτάζει το μέλλον. Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι η παγκόσμια ημέρα εορτασμού που ευαισθητοποιεί την κοινωνική, πολιτιστική, πολιτική και οικονομική αξία του τουρισμού και τη συμβολή που μπορεί να έχει ο τομέας στην επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης”.

Άξιο απορίας είναι το γεγονός ότι το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού ουδεμία ανακοίνωση ή δήλωση του υπουργού Τουρισμού Βασίλη Κικίλια, δημοσιοποίησε για την τόσο σημαντική αυτή ημέρα…

Ο γενικός γραμματέας UNWTO Zurab Pololikashvili

Ο γενικός γραμματέας του UNWTO Zurab Pololikashvili, δήλωσε: «Η ανθρώπινη επιθυμία του καθενός να ταξιδέψει, είναι καθολική, γι ‘αυτό ο τουρισμός πρέπει να είναι ανοιχτός για όλους. Πρέπει επίσης να είναι διαθέσιμα σε όλους, τα πολλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη που φέρνει ο τουρισμός.

Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021, αναδεικνύει τη δύναμη του «Τουρισμού για την χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη».

Γιορτάζοντας αυτήν την ημέρα, δηλώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς ο τουρισμός αυξάνεται, τα οφέλη που θα προκύψουν θα γίνουν αισθητά σε κάθε επίπεδο του τομέα μας, από τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία, έως τη μικρότερη οικογενειακή επιχείρηση.

Σήμερα, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας ότι, καθώς προχωράμε και εργαζόμαστε για να οικοδομήσουμε έναν πιο οικονομικά αναπτυσσόμενο και ειρηνικό κόσμο μέσω του τουρισμού. Δεν θα αφήσουμε κανέναν πίσω.

Είναι μια δέσμευση τόσο επίκαιρη, όσο και απαραίτητη. Η παύση στα διεθνή ταξίδια που προκαλείται από την πανδημία κατέστησε σαφή τη συνάφεια του τουρισμού με τις κοινωνίες μας.

Ο οικονομικός και κοινωνικός αντίκτυπος έχει γίνει αισθητός, πολύ πέρα από τον ίδιο τον τομέα. Και σε πολλά μέρη, τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας έχουν πληγεί περισσότερο από όλους.

Το να εργάζεσαι για ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, σημαίνει να υιοθετήσεις όλους σε ένα καλύτερο όραμα για τον τουρισμό. Μόνο έτσι μπορεί η επανεκκίνηση του τουρισμού, να προσεγγίσει τους ανθρώπους και τις κοινότητες που τον χρειάζονται, περισσότερο αυτή τη στιγμή και να χτίσει τις βάσεις, για ένα καλύτερο μέλλον για όλους.

Καλωσορίζω όλα τα μέλη μας, συνεργάτες, κυβερνήσεις, προορισμούς και επιχειρήσεις, να γιορτάσουν μαζί μας αυτήν την ημέρα, καθώς η σημασία του τουρισμού σε κάθε μέρος των κοινωνιών μας είναι πιο εμφανής από ποτέ»>

Ο António Guterres

Το μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (UN), António Guterres, έχει ως εξής:

«Την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αναγνωρίζουμε τη δύναμη και τις δυνατότητες του τουρισμού για την προώθηση της ευημερίας και της αειφόρου, χωρίς αποκλεισμούς, ανάπτυξης. Ο τομέας του τουρισμού αγγίζει σχεδόν κάθε μέρος των οικονομιών και των κοινωνιών μας, επιτρέποντας στους ιστορικά περιθωριοποιημένους ανθρώπους και σε αυτούς που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω, να επωφεληθούν από την τοπική και άμεση ανάπτυξη.

Ο τουρισμός συνεχίζει να υποφέρει τεράστια λόγω της πανδημίας του COVID-19: τους πρώτους πέντε μήνες του τρέχοντος έτους, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών μειώθηκαν κατά 95% σε μέρη του κόσμου και οι προβλέψεις δείχνουν απώλεια άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το παγκόσμιο ΑΕΠ, στο τέλος του 2021. Αυτό είναι ένα μεγάλο σοκ για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, αλλά για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η κλιματική αλλαγή, επηρεάζει επίσης σοβαρά πολλούς σημαντικούς τουριστικούς προορισμούς, ιδιαίτερα τα αναπτυσσόμενα κράτη όπου ο τουρισμός αντιπροσωπεύει σχεδόν το 30% της οικονομικής δραστηριότητας.

Με πολλά εκατομμύρια βιοποριστικές θέσεις εργασίας σε κίνδυνο, είναι καιρός να επανεξετάσουμε, να μεταμορφώσουμε και να εκκινήσουμε με ασφάλεια τον τουρισμό. Με τις κατάλληλες εγγυήσεις, ο τουριστικός τομέας μπορεί να προσφέρει αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας στην οικοδόμηση ανθεκτικών, βιώσιμων, ισότιμων φύλων, χωρίς αποκλεισμούς οικονομιών και κοινωνιών που λειτουργούν για όλους. Αυτό σημαίνει στοχευμένη δράση και επένδυση για στροφή προς τον πράσινο τουρισμό – με τομείς υψηλής εκπομπής ρύπων, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών και θαλάσσιων μεταφορών και της φιλοξενίας, προς την ουδετερότητα του άνθρακα.

Και σημαίνει να δώσουμε σε όλους τον λόγο για το πώς ο τουρισμός διαμορφώνει το μέλλον των κοινωνιών μας και του πλανήτη μας. Μόνο μέσω της λήψης αποφάσεων χωρίς αποκλεισμούς, μπορούμε να διασφαλίσουμε μια περιεκτική, βιώσιμη ανάπτυξη, να εκπληρώσουμε την υπόσχεση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης και να μετατρέψουμε τον τουρισμό για να εκπληρώσει τις δυνατότητές του ως κινητήρα ευημερίας, φορέα ένταξης, μέσου προστασίας του πλανήτη και της βιοποικιλότητας και ενός πράκτορα πολιτιστικής κατανόησης μεταξύ των λαών».

Ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης

Σε μήνυμά του ο γενικός γραμματέας ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης τονίζει: “Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού γιορτάζεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, με τον κλάδο του τουρισμού διεθνώς να βρίσκεται αντιμέτωπος με τη χειρότερη και πιο μακρά σε διάρκεια κρίση που έχει περάσει ποτέ στην ιστορία του. Οι απώλειες σε έσοδα και θέσεις εργασίας αυτά τα δύο χρόνια είναι εξαιρετικά σημαντικές για τον παγκόσμιο, αλλά και για τον ελληνικό τουρισμό.

Με συλλογικότητα και σκληρή δουλειά καταφέραμε να κρατήσουμε όρθια την τουριστική μας βιομηχανία μέσα στην κρίση. Η κυβέρνηση, με ένα γενναίο πρόγραμμα στήριξης από τους πρώτους μήνες πανδημίας το 2020, ενίσχυσε τη ρευστότητα των επιχειρήσεων, αλλά και τους χιλιάδες εργαζόμενους του κλάδου.

Ειδικά φέτος, καταφέραμε με συνεκτικό σχέδιο και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, να ανοίξει και να λειτουργήσει με ασφάλεια η τουριστική σεζόν, κάτι που ήταν άλλωστε και ο βασικότερος στόχος μας. Επιτυγχάνουμε επίσης μία σεζόν πολύ καλύτερη από την περυσινή τόσο σε αφίξεις όσο και σε έσοδα.

Οι μικρές νίκες που πετύχαμε όλοι μαζί δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε. Οι προκλήσεις είναι ακόμα μπροστά μας. Η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού μας πρέπει να συμβαδίσει με διαρθρωτικές αλλαγές και δομική ενίσχυση του προϊόντος και των προορισμών, με τη βιωσιμότητα να βρίσκεται σε πρώτη προτεραιότητα.

Η σημερινή μέρα είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι πετύχαμε, αλλά κυρίως να προβληματιστούμε για την επόμενη μέρα της πιο σημαντικής παραγωγικής δραστηριότητας της πατρίδας μας”.

O Γρηγόρης Τάσιος

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) κ. Γρηγόρης Τάσιος, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27.09.2021),  έκανε την ακόλουθη δήλωση:

tasios«Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού βρίσκει την Ελλάδα στο βάθρο του νικητή της φετινής σεζόν. Το ελληνικό ξενοδοχείο αποδείχθηκε η ήρεμη δύναμη μιας μεγάλης εθνικής επιτυχίας. Καταφέραμε να ανοίξει ο τουρισμός με ασφάλεια για όλους και πετύχαμε να έχουμε μια σεζόν που ξεπέρασε τις προβλέψεις, καθιστώντας απόλυτα ρεαλιστικό τον στόχο για τουριστικά έσοδα στο 50% των αντίστοιχων του 2019. Ο τουρισμός και το ξενοδοχείο απέδειξαν για μια ακόμη φορά τη μεγάλη θετική συνεισφορά τους στην οικονομία και στην κοινωνία, ακόμη και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Το μεγάλο μάθημα της πανδημίας που είναι η συνεργασία όλων για το κοινό καλό, πρέπει να αποτελέσει και πυξίδα για την «επόμενη μέρα». Το ελληνικό ξενοδοχείο πρέπει να τύχει της υποστήριξης που αξίζει η προσφορά του, προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή της εθνικής προσπάθειας των επόμενων χρόνων, για ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο εξωστρέφειας, ποιότητας, καινοτομίας και βιώσιμης αξιοποίησης του φυσικού και πολιτισμικού αποθέματος της χώρας.

Σε αυτή την κατεύθυνση,  η ΠΟΞ θα συνεχίσει με ευθύνη και δυναμισμό να καταθέτει ρεαλιστικές προτάσεις και τεκμηριωμένα επιχειρήματα για τη στήριξη του κλάδου, όπως και για ένα συγκροτημένο σχέδιο για τον ελληνικό τουρισμό του 21ου αιώνα, με πρωταγωνιστή τον Έλληνα ξενοδόχο».

ΣΕΤΕ: Tα δύσκολα είναι μπροστά μας

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, δήλωσε τα εξής:

sete UNWTO«Ο ελληνικός τουρισμός κατά τη φετινή χρονιά επέδειξε αξιοσημείωτη αντοχή, προσφέροντας μια βαθιά ανάσα στην οικονομία και συμβάλλοντας στην προς τα πάνω αναθεώρηση του ΑΕΠ.

Οι λόγοι αυτής της αξιοσημείωτης αντοχής, είναι πολλοί. Ο πρώτος είναι ότι ο τουριστικός τομέας, επιχειρηματίες και εργαζόμενοι, έδειξαν αξιοθαύμαστη ωριμότητα και επαγγελματισμό, στοιχεία απαραίτητα για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κρίσης. Ο δεύτερος λόγος, είναι οι άμεσες παρεμβάσεις της Πολιτείας και ο τρίτος και ιδιαίτερα σημαντικός, είναι το ισχυρό brand της χώρας.

Όμως, τα πολύ δύσκολα είναι μπροστά μας καθώς οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, είναι τεράστιες. Τα χρόνια που οι αφίξεις ήταν ο μόνος δείκτης επιτυχίας, έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Για να διατηρηθεί το brand του ελληνικού τουρισμού ισχυρό και η ανταγωνιστικότητά του ψηλά, θα πρέπει ο επισκέπτης να γυρίζει στην πατρίδα του ικανοποιημένος. Και για να συμβεί αυτό, προϋποθέτει την άμεση ενίσχυση των υποδομών, ώστε να ανταποκριθούν στην αυξημένη ζήτηση που θα υπάρξει τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, απαιτεί γενναίες κινήσεις και αποφάσεις, τόσο σε κεντρικό, όσο και σε τοπικό επίπεδο που αρχικά θα θεωρηθεί ότι έχουν κόστος, είναι εκείνες όμως που θα προστατεύσουν τη μελλοντική ποιότητα του προϊόντος.

Είναι σίγουρο ότι κάθε επένδυση στον τουρισμό, επιστρέφει στην ελληνική οικονομία πολλαπλάσια και η ανταπόδοση μπορεί να είναι εντυπωσιακή. Αυτή η νέα κατεύθυνση, το νέο μοντέλο ανάπτυξης, σημαίνει προστασία του περιβάλλοντος, ισόρροπη ανάπτυξη, κοινωνική ανταποδοτικότητα, ρευστότητα στην οικονομία, ενίσχυση της τοπικής απασχόλησης, κοινωνική συνοχή, διατήρηση και ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού, διαφύλαξη του μέτρου και της ισορροπίας. Η ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη είναι η αναγκαία προϋπόθεση, ο μόνος δρόμος για να μπορέσει η Ελλάδα να πρωταγωνιστήσει με αξιώσεις και την επόμενη, μετά την πανδημία ημέρα».

FedHATTA: “Ας κάνουμε την πρόκληση ευκαιρία”

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας FedHATTA, κ. Λύσανδρος Τσιλίδης, προέβη στην ακόλουθη δήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου):

tsilidis lisandros Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού UNWTO«Σαν σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, άλλες χρονιές η Ομοσπονδία FedHATTA και οι Ενώσεις της διοργάνωναν μεγάλες εκδηλώσεις για να τιμήσουν και να γιορτάσουν αυτή την ημέρα. Αυτή τη χρονιά όμως, οι περιστάσεις μας υποχρεώνουν να κρατήσουμε χαμηλούς τόνους.
Συνήθως, ένα πρόβλημα λύνεται όταν αντιμετωπίζεται, και όχι όταν αποφεύγεται. Την τελευταία κρίσιμη διετία, κρατήσαμε αυτή την αρχή με επιμονή και πείσμα, και έτσι αφ’ ενός παραδεχτήκαμε από την πρώτη ημέρα της πανδημίας ότι ο τουρισμός μας αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα, και μάλιστα πρωτοφανές ιστορικά, και αφ’ ετέρου περάσαμε απ’ ευθείας στην δράση.
Δε μπορώ να μην αναγνωρίσω την δυσχερή κατάσταση που αντιμετωπίζει ο κλάδος που εκπροσωπώ, γι’ αυτό και η έγνοια μου προσωπικά, όπως και όλων των ανθρώπων της Ομοσπονδίας και των Ενώσεών μας, είναι ακριβώς αυτή, καθημερινά. Προσπαθούμε, συζητούμε, παρεμβαίνουμε, επιμένουμε, μέχρι να δοθούν λύσεις επαρκείς για την βιωσιμότητα των τουριστικών γραφείων στην Ελλάδα.
Όμως, σήμερα, μια επετειακή ημέρα για τον τουρισμό, δεν είναι σκόπιμο να αναφερθώ στα προβλήματα, αλλά στις προκλήσεις που εμφανίστηκαν μέσα από την σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από τις επιπτώσεις της πανδημίας.
Από τις πρώτες εβδομάδες του ξεσπάσματος της πανδημίας, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού ξεκίνησε να μελετά την παγκόσμια αγορά τουρισμού προτείνοντας την αναδιαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος διεθνώς. Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΠΟΤ πρότεινε την τόνωση του θεματικού τουρισμού, του αγροτουρισμού, του τουρισμού πολιτιστικής κληρονομιάς κ.ο.κ.
Το ξεχωριστό και καθοριστικής σημασίας πλεονέκτημα που διαθέτει η Ελλάδα, είναι ότι όλες αυτές οι προτάσεις του Π.Ο.Τ. βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη χώρα μας και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια τόνωσης των μορφών τουρισμού που αναδύονται ως νέες και δυναμικές τάσεις παγκοσμίως. Καλώς ή κακώς, τώρα που ο τουρισμός υπέστη πλήγμα, είναι η καταλληλότερη εποχή να αναδιαμορφώσουμε το τουριστικό μας προϊόν.
Ο θεματικός τουρισμός μας, ο πολιτιστικός, ο θρησκευτικός και προσκυνηματικός, ο ιατρικός, ο θαλάσσιος, το γιώτινγκ, ο συνεδριακός και άλλες μορφές τουρισμού στη χώρα μας, χρειάζονται τη συστρατευμένη προσοχή επαγγελματιών και Πολιτείας για να αποδόσουν τα μέγιστα.
Η Ελλάδα έχει αστείρευτο πλούτο μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το πολιτιστικό της προφίλ δεν χρειάζεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω. Ζούμε στην εποχή της επικοινωνίας, της γρήγορης εικόνας, του μάρκετινγκ και της ψηφιοποίησης. Άλλωστε, δεν υπάρχει χώρα χωρίς ιστορία και πολιτισμό, αυτό θα πρέπει να το κατανοήσουμε.
Επιπλέον, η Ελλάδα διαθέτει αρκετά χιονοδρομικά κέντρα και μονοπάτια για να στηρίξει προγράμματα θεματικού τουρισμού, όμως δε μπορούν να προωθηθούν μεμονωμένα. Χρειάζεται μια γενικευμένη καμπάνια.
Και αυτό εκτιμώ ότι είναι το μήνυμα της εφετινής Ημέρας Τουρισμού. Το να επενδύσουμε στην Ελλάδα και στον τουρισμό της με ό,τι διαθέτουμε. Με προσωπική εργασία, με κεφάλαια, με μελέτη, με φροντίδα.
Ο τουρισμός μας έχει ισχυρή θέση στην οικονομία ως πυλώνας ανάπτυξης, όμως δε θα μπορέσει να τη διατηρήσει εάν δεν εργαστούμε όλοι για αυτό».

Η ΣΕΤΚΕ

ΣΕΤΚΕΗ ΣΕΤΚΕ με τον «Τουρισμό Εμπειρίας» καθοδηγεί τον ελληνικό Τουρισμό στη μετά-Covid εποχή αναφέρει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Τοκούζης.

Η δήλωση έχει ως εξής: “Αναμφίβολα, η πανδημία του κορωνοϊού και τα «απόνερά» της, όπως τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν για την προστασία του πληθυσμού από την απειλή του Covid-19, έχουν δημιουργήσει ανακατατάξεις στην κοινωνική και οικονομική ζωή και μία νέα τάξη πραγμάτων στη βιομηχανία του Τουρισμού και των Ταξιδιών, σε παγκόσμια κλίμακα.

Κι ενώ ο επιδημικός «συναγερμός» εξακολουθεί να είναι ενεργός, η παγκόσμια τουριστική κοινότητα είναι ήδη στραμμένη στην επόμενη ημέρα για τον Τουρισμό και τα Ταξίδια, με την επανεκκίνησή τους να συνεχίζει να αποτελεί τη μεγάλη πρόκληση. Γιατί από την επανέναρξη της τουριστικής-ταξιδιωτικής βιομηχανίας εξαρτάται η παγκόσμια ανάκαμψη και ανάπτυξη, που θα επιφέρει σημαντικά οφέλη στις οικονομίες και τις κοινωνίες, σε όλο τον κόσμο.

Το φετινό καλοκαίρι σηματοδότησε την αρχή της επανεκκίνησης του τουρισμού, τόσο για τη χώρα μας, όσο και παγκοσμίως. Η πλήρης, ωστόσο, αποκατάσταση του ελληνικού και του διεθνούς τουρισμού, θα γίνει σταδιακά και θα εξαρτηθεί από τα γρήγορα αντανακλαστικά και την προσαρμογή μας στα νέα δεδομένα. 

Η χώρα μας οφείλει να διεκδικήσει μεθοδικά και οργανωμένα το τουριστικό της μερίδιο, έναντι άλλων χωρών. Η τουριστική πρόκληση στη μετά Covid εποχή για την Ελλάδα ως τουριστικό προορισμό, είναι η επέκταση της τουριστικής περιόδου, με την ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού.

Αυτό το γνωρίζει καλά η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος, γι’ αυτό και τελευταία έχει αναπτύξει ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από πρωτοβουλίες και ενέργειες, που στόχο έχουν τα  μικρά, τουριστικά καταλύματα να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις και στις καινούργιες προτιμήσεις και προτεραιότητες του ταξιδιώτη στη μετά Covid εποχή.

Ο «Τουρισμός Εμπειρίας από τη ΣΕΤΚΕ», είναι από τις δράσεις της Συνομοσπονδίας, με άξονα τον πολυθεματικό τουρισμό, που στόχο έχει την εξειδίκευση των μικρών, τουριστικών καταλυμάτων και τη διαφοροποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών  τους, δημιουργώντας ένα νέο είδος τουριστικών καταλυμάτων, τα οποία απευθύνονται σε κοινό με ειδικά ενδιαφέροντα, όπως π.χ. τη γαστρονομία, την ποδηλασία, κ.ο.κ.. Καταλύματα, τα οποία προσφέρουν στους ταξιδιώτες τη δυνατότητα να βιώσουν συναρπαστικές, αυθεντικές και μοναδικές ταξιδιωτικές εμπειρίες.

Η ΣΕΤΚΕ με τον «Τουρισμό Εμπειρίας», δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάκαμψη και ανάπτυξη χωρίς περιορισμούς”.

Ένωση Ξενοδόχων Ηρακλείου

Σε μήνυμά της η ΕΞΗ αναφέρει: “Στη σκιά του εγκέλαδου, η Κρήτη γιορτάζει την παγκόσμια ημέρα τουρισμού, της κύριας δηλαδή οικονομικής δραστηριότητας του νησιού. Αν μας θυμίζει κάτι η σημερινή μέρα, αυτό είναι ότι δεν είμαστε τίποτα χωρίς τον τόπο που μας φιλοξενεί. Έναν τόπο ευλογημένο που πρέπει πάση θυσία να προστατεύσουμε από τις παρεμβάσεις  μας, από την άμετρη ανάπτυξη, αλλά και από την κακή διαχείριση όλων όσων έχουμε ήδη δημιουργήσει. Γιορτάζει η οικονομία της φιλοξενίας, γιορτάζει το Ηράκλειο η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή περιφέρεια της Ελλάδας, γιορτάζει και η σημαντική πια απόφαση όλων μας να στηρίξουμε το έργο Θεού και ανθρώπων που αποτελεί την βάση για ένα βιώσιμο μέλλον οικονομικά, κοινωνικά, περιβαλλοντικά.

theoharis
Η ηγεσία της ΕΞΗ

Χρόνια πολλά στους συναδέλφους, τους εργαζόμενους στον ευρύτατο αυτό κλάδο της φιλοξενίας, στην πανέμορφη Κρήτη, στην παράδοση μας, τη γαστρονομία μας και χρόνια καλά στις γενιές που επωμίζονται την ευθύνη να διαφυλάξουν ότι όμορφο έχουμε δημιουργήσει ως σήμερα.

Για το Δ.Σ. της ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Ο Πρόεδρος                           Ο Γ. Γραμματέας

Νίκος Χαλκιαδάκης              Αλέξανδρος Αγγελόπουλος”.

Ρόδος – Αθανάσιος Βυρίνης, αντιδήμαρχος:  “Tourism for Inclusive Growth”- “Τουρισμός για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς”

Σε δήλωσή του ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Ρόδου Αθανάσιος Βυρίνης, αναφέρει: “Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται διεθνώς στις 27 Σεπτεμβρίου κάθε έτους. Φέτος, το θέμα της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού είναι «Ο τουρισμός για την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς», που θα  φιλοξενηθεί από την Ακτή Ελεφαντοστού.

Η Ρόδος είναι το νησί του Αιγαίου που έχει συνδέσει, ίσως περισσότερο από κάθε άλλο, το όνομά του με τον τουρισμό. Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, η Ρόδος είναι ένας από τους πρώτους, σε πανευρωπαϊκό αν όχι σε παγκόσμιο επίπεδο, τουριστικούς προορισμούς, καθώς διαθέτει ένα μοναδικό φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους παγκοσμίου φήμης, πολιτιστική παράδοση, αξιοθέατα και μουσεία, μοναδική γαστρονομία, κοσμοπολίτικη αύρα, παραλίες και πάνω απ΄ όλα τη φημισμένη ροδίτικη φιλοξενία.

Η διατήρηση του τουριστικού προϊόντος της Ρόδου στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων των τουριστών βρίσκεται ψηλά στην  πολιτική και τον σχεδιασμό του Δημάρχου Ρόδου Αντώνη Καμπουράκη και της δημοτικής αρχής. Επιβάλλει δράσεις, παρεμβάσεις και τρόπους προβολής και προώθησης του τουρισμού της Ρόδου με τη συμμετοχή και συνεργασία όλων των τοπικών τουριστικών φορέων, οδηγώντας  στην ανάπτυξη όλους σχεδόν τους παραγωγικούς τομείς της τοπικής οικονομίας προς όφελος κατοίκων, επισκεπτών, εργαζομένων και επιχειρηματιών.

«Ο τουρισμός αποτελεί την κινητήρια δύναμη για την οικονομική, βιώσιμη και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη ενός τόπου. Εργαζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις ώστε να κινητοποιήσουμε νέα βιώσιμη ανάπτυξη με έμφαση σε ποιοτικά χαρακτηριστικά, οικολογικό αποτύπωμα, παράλληλα με τα οικονομικά και αναπτυξιακά οφέλη για τον τόπο. Ειδικότερα, εστιάζουμε στη βελτίωση της τουριστικής εμπειρίας του επισκέπτη πριν και κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο, με τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου, την ανάπτυξη του εναλλακτικού-θεματικού τουρισμού και την προώθηση της διαφορετικότητας Ρόδου ως παγκόσμιου ελκυστικού προορισμού 365 ημέρες το χρόνο» αναφέρει στο μήνυμα του για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021 ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Αθανάσιος Βυρίνης.

«Η Ρόδος είναι ένα μοναδικό νησί που μπορεί να προσφέρει εκτός από το κλασσικό δίπτυχο «ήλιος και θάλασσα» πληθώρα εμπειριών. Καλύπτει ένα ευρύ πεδίο δραστηριοτήτων και μοναδικών εμπειριών («unique experiences») για κάθε target group. Αυτές τις εμπειρίες θα  προβάλλουμε. Κι όταν λέμε τουριστική εμπειρία εννοούμε το σύνολο των δραστηριοτήτων που επιλέγει ο τουρίστας με τρόπο τέτοιο που να του δημιουργούν ευχάριστα συναισθήματα τα οποία και θα μεταδώσει σε τρίτους είτε δια ζώσης είτε με αναρτήσεις στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε ότι αφορά δε για τον εναλλακτικό τουρισμό, ο φυσικός πλούτος της Ρόδου προσφέρεται για την ανάπτυξη μίας σειράς εναλλακτικών δραστηριοτήτων- με σεβασμό πάντα στο περιβάλλον- τις οποίες αναζητούν πλέον οι επισκέπτες μας. Εκτός από τον πολιτισμό και τα αθλητικά events, το kite και wind surfing, έχουμε μονοπάτια πεζοπορίας και ποδηλατικές διαδρομές. Έμφαση επίσης δίνουμε στον θρησκευτικό, συνεδριακό τουρισμό και στους πολιτικούς γάμους.

Με την ανάπτυξη του εναλλακτικού τουρισμού  στη Ρόδο μπορούμε να επιτύχουμε την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού, την συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και κυρίως των νέων στις περιοχές τους και τη διατήρηση της συνοχής του κοινωνικού ιστού.

Για τον Δήμαρχο Ρόδου και όλους εμάς στη δημοτική αρχή, στο επίκεντρο της πολιτικής μας είναι ο άνθρωπος, γιαυτό και ο προγραμματισμός και η συνολική τουριστική στρατηγική του Δήμου Ρόδου στοχεύει στη βιώσιμη ανάπτυξη του ροδιακού τουρισμού χωρίς αποκλεισμούς, με σεβασμό στην εργασία και τους εργαζομένους, το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία».

Νάξος: Βαγγέλης Κατσάρας

Ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και ξενοδόχος Βαγγέλης Κατσάρας σε δήλωσή του αναφέρει: “Εν καιρώ πανδημίας η σημερινή ημέρα, η Παγκόσμια ημέρα του Τουρισμού αποκτά άλλη βαρύτητα. Παρά τις τόσες αντιξοότητες, τις ανατροπές και τα εμπόδια, ο Τουρισμός απέδειξε πως είναι “φτιαγμένος από ανθεκτικό υλικό”. Δεν είναι μία προαιρετική κατάσταση πολυτέλειας που εύκολα “κόβεται” αλλά είδος πρώτης ανάγκης που καθιστά αναγκαία τη μετακίνηση, ακόμη και από τη μία άκρη της γης στην άλλη. Δεν είναι μία περιστασιακή ασχολία αλλά η “βαριά βιομηχανία” της χώρας μας που στήριξε και στηρίζει το ΑΕΠ και συρρικνώνει την ανεργία.

money tourism copyright photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Τα εύσημα ανήκουν στους χιλιάδες επαγγελματίες και εργαζόμενους στην Ελλάδα που μαζί με τους φορείς κράτησαν στην κορυφή τον Ελληνικό Τουρισμό και τον ανέδειξαν πρωταθλητή σε μία εποχή που πολλοί ανταγωνιστικοί εθνικοί προορισμοί έκαναν “εκπτώσεις”. Συγχαρητήρια
σε όλους! Η ημέρα αυτή σας ανήκει”!

O Αλέξανδρος Αυλωνίτης

avlonitis Ο βουλευτής Κέρκυρας και αναπληρωτής τομεάρχης Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης, δήλωσε: “Η Παγκόσμια ημέρα Τουρισμού σηματοδοτεί για όλο τον κόσμο την ανάγκη επιστροφής στην ελευθερία των μετακινήσεων χωρίς κινδύνους.
Ο Τουρισμός αποτελεί ένα σπουδαίο πυλώνα πολιτισμού και ανάπτυξης για όλα τα κράτη, ιδιαίτερα για τη χώρα μας, στον οποίο συγκλίνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι τομείς της εθνικής μας οικονομίας.
Για αυτό και ο ρόλος του είναι κρίσιμος και καταλυτικός.

Η χώρα μας ήταν και είναι ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς.
Η ανάγκη στήριξης του σήμερα, εντοπίζεται στην οικοδόμηση των προϋποθέσεων εκείνων που θα μας κάνουν πιο ανθεκτικούς και λιγότερο ευάλωτους στις διεθνείς πιέσεις ανταγωνισμού, αλλά και κρίσεις όπως αυτή, του covid-19.

Μόνον με στρατηγικό σχέδιο στις υποδομές, στις επικοινωνίες, στις μεταφορές και στο περιβάλλον θα κατορθώσουμε να συνεχίσουμε την παράδοση του εθνικού μας τουριστικού προορισμού. Μόνον έτσι, θα ξεπερνούσε, μέσα στο επισφαλές παγκόσμιο περιβάλλον, τα τεράστια οικονομικά πλήγματα που θα προκαλούν πρωτόγνωρες καταστάσεις για όλη την ανθρωπότητα και θα εμποδίζουμε τη διάψευση των προσδοκιών των ανθρώπων του ελληνικού τουρισμού. Αυτό είναι το ρεαλιστικό και πρακτικό μας καθήκον.

Η συνδρομή του Κράτους στην προσπάθεια αυτή είναι κεφαλαιώδης. Όπως και η στήριξή του στον κλάδο τους μήνες που έχουμε μπροστά μας, ενισχύοντας τους εργαζόμενους του Τουρισμού και Επισιτισμού στον αγώνα επιβίωσης που θα δώσουν και στο δύσκολο δρόμο που έχουν να διανύσουν, δεδομένων των ανορθόδοξων καταστάσεων που βίωσαν εδώ και σχεδόν δύο χρόνια.

Τα παραδοσιακά μοντέλα λειτουργίας των τουριστικών επιχειρήσεων βάσει των καταναλωτικών αναγκών που επιδιώκει να ανατρέψει η κυβέρνηση της ΝΔ μέσα στο νεοφιλελεύθερο πλαίσιο, που ιδεολογικά ζει και αναπνέει, χωρίς τους εμπλεκόμενους φορείς και την ανοιχτή συζήτηση μαζί τους, θα αποτύχουν να εναρμονίσουν τα τοπικά χαρακτηριστικά με το εντελώς καινούργιο και συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
Η εδραίωση όμως, αυτών των μοντέλων και η αποτελεσματικότητά τους με όρους βιώσιμης ανάπτυξης θα εξαρτηθεί από τη δυνατότητα συγκερασμού των σημερινών δυσκολιών και σύνθεσης των απόψεων σε ένα πλαίσιο στήριξης της παράδοσης, αλλά και της εναλλακτικότητας στο προϊόν των διακοπών.

Η ενεργή συμμετοχή της Πολιτείας στη χάραξη αυτού του πλαισίου και στον ανοικτό διάλογο με όλους όσοι ενδιαφέρονται για την τουριστική Ελλάδα, εντός και εκτός της χώρας είναι καθοριστική.

Το ενδιαφέρον του διεθνούς τουριστικού κοινού είναι δεδομένο, όπως επιβεβλημένη είναι και η υποχρέωσή μας να διαμορφώσουμε και να αναδείξουμε μία ενιαία ταυτότητα για τον τουριστικό προορισμό μας που θα μας επιτρέψει να αντιμετωπίσουμε με τις μικρότερες απώλειες τις νέες απαιτήσεις και προκλήσεις των εποχών.

Η συνεισφορά όλων στο έργο αυτό και η επίτευξη συνεργειών είναι εθνικής σημασίας”.

Ο Περικλής Κατσαρός

Το μήνυμα του προέδρου της ΟΕΤΚΚ Περικλή Κατσαρού για την Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, έχει ως εξής:

Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων, Περικλής Κατσαρός, επισημαίνει στο μήνυμα του:

corfu UNWTO«Με την ευκαιρία του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού θέλω κατ’ αρχάς να ευχαριστήσω από τα βάθη της ψυχής μου, όλους τους συναδέλφους μου, τους συνεργάτες και τους εργαζομένους μας, για την τεράστια προσπάθεια που κατέβαλλαν την φετινή δύσκολη και αμφίρροπη στην αρχή της τουριστική περίοδο, γιατί σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι κερδίσαμε το στοίχημα.

Και για να μην παρεξηγηθώ, οφείλω να διευκρινίσω ότι, προφανώς δεν πλουτίσαμε, ούτε καν μπορεί κάποιος να πει ότι η φετινή χρονιά μας απέφερε κέρδη, αλλά κερδίσαμε την εκτίμηση των επισκεπτών μας για τις υπηρεσίες υψηλού επιπέδου που με ασφάλεια τους προσφέραμε εν μέσω πανδημίας, καθώς και το μεγάλο στοίχημα της επανεκκίνησης του ελληνικού τουρισμού και ότι διατηρήσαμε «ζωντανές» τις επιχειρήσεις μας και τις θέσεις εργασίας. Αυτό το κατορθώσαμε όλοι μαζί, παρά τις αντιξοότητες και την όχι επαρκή βοήθεια της πολιτείας.

Σήμερα όμως γιορτάζουμε και δεν θα ήθελα να σταθώ εκτεταμένα στα προβλήματα, ωστόσο δεν θα μπορούσα να μην αναφερθώ έστω επιγραμματικά σε αυτά. Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, οι αντικειμενικές αξίες, οι ναυαγοσώστες στις πισίνες των καταλυμάτων, η έκδοση των σημάτων,  οι επιστρεπτέες προκαταβολές, η υπερφορολόγηση, αλλά και  η ανάγκη να καταστούν πιο ευέλικτες οι διαδικασίες και οι προϋποθέσεις για την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών εργαλείων, απειλούν την βιωσιμότητα των επιχειρήσεών μας και η πολιτεία οφείλει να τα αντιληφθεί και να σταθεί αρωγός στις προσπάθειές μας και όχι να λειτουργεί ως τροχοπέδη στην ανάπτυξη του πιο δυναμικού και παραγωγικού τομέα της ελληνικής οικονομίας, που είναι ο τουριστικός κλάδος.

Σε τοπικό επίπεδο, αυτή την εορταστική ημέρα, οφείλω να επισημάνω ότι οι φορείς αυτοδιοίκησης 1ου και 2ου βαθμού θα πρέπει να βελτιώσουν τις δημόσιες υποδομές και να προετοιμάσουν καλύτερα τον τουριστικό μας προορισμό πριν την έναρξη των τουριστικών περιόδων.

Και κάτι τελευταίο σχετικά με την περιβόητη ενίσχυση των μικρών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Περιφέρεια, ας τελειώσει επιτέλους αυτό το «ανέκδοτο»…

Κλείνοντας, θα ήθελα να προσθέσω ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, θα έπρεπε να είναι αφορμή για να διοργανώνουμε στο μέλλον μια σειρά εκδηλώσεων, που θα αναδείκνυαν τα συγκριτικά πολιτιστικά πλεονεκτήματα του τόπου μας. Η Ομοσπονδία μας προτίθεται να συνεργαστεί με όλους τους φορείς για την υλοποίηση αυτής της ιδέας.

Οφείλουμε ΟΛΟΙ μαζί με ενότητα και συνέργειες να αναβαθμίσουμε και να προβάλουμε με σχέδιο και μεθοδικότητα τον τουριστικό μας προορισμό».

H Ένωση Filoxenia

Ο πρόεδρος της Ένωσης Filoxenia Γεώργιος Χριστοδουλάκης, σε δήλωσή του αναφέρει: “Η τουριστική σαιζόν 2021 αν και ξεκίνησε υποτονικά εντούτοις για ένα μεγάλο ποσοστό τουριστικών επιχειρήσεων κλείνει θετικά όχι γιατί ξεπερνάει τους οικονομικούς δείκτες φυσιολογικών σαιζόν αλλά γιατί σηματοδοτεί την έξοδο από την κρίση της πανδημίας και διαβλέπει μια πολλά υποσχόμενη σαιζόν 2022, που θα επιτρέψει να καλυφθούν μέρος των χαμένων εσόδων των χρόνων της έντονης πανδημίας.
Η Κρήτη σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύονται στον ηλεκτρονικό και έντυπο τύπο είναι από τους μεγάλους κερδισμένους της χρονιάς, μιας και οι κρατήσεις της φιγουράρουν στις πέντε πρώτες θέσεις όλων μεγάλων tour operators σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όμως και οι μεμονωμένες κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν, δίχως την παρέμβαση τουριστικών γραφείων, αποτελούν ένα πολλά υποσχόμενο δεδομένο για το τουριστικό μας μέλλον.

Στο σημείο αυτό αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους εμπλεκόμενους στις τουριστικές επιχειρήσεις για την προσήλωση τους στα πρωτόκολλα υγιεινής που απέτρεψαν την ανεξέλεγκτη διασπορά του ιού και παράλληλα επιτεύχθηκε η προστασία εργαζομένων και επισκεπτών που επέτρεψε την απρόσκοπτη τουριστική δραστηριότητα.

Φέτος καταρρίφθηκαν όλα τα επιχειρήματα και των πλέον δύσπιστων για την οικονομική συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική και τοπική οικονομία.
Ίσως λοιπόν το χρονικό σημείο που διανύουμε να είναι κομβικό για να αναλογιστούμε τις επόμενες κινήσεις μας αλλά και να εκμεταλλευτούμε τη δυναμική που κληροδοτεί η τρέχουσα τουριστική χρονιά.

Η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου φορέα επιβάλλεται προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι η σταθερή και αδιάληπτη, υγιής, τουριστική και οικονομική δραστηριότητα.

Η πολιτεία θα πρέπει:
• να απεγκλωβίσει τις επιχειρήσεις από την ανελέητη γραφειοκρατία,
•να δώσει ρεαλιστικά κίνητρα για αναβάθμιση και επαγγελματική επιμόρφωση,
•να προχωρήσει σε στοχευμένες προωθητικές ενέργειες εκμεταλλευόμενη το θετικό εφετινό κλίμα προκειμένου με τις παραδοσιακές αγορές της να συντηρήσει τις όποιες αναδύθηκαν φέτος πχ. Πολωνία αλλά παράλληλα να αναδείξει και νέες.
•να εκσυγχρονίσει και να συντηρεί τις υποδομές της.
•να έχει έτοιμα σχέδια δράσης για κάθε μορφής επιχείρηση, για κάθε έκτακτο γεγονός.
• να συνεργαστεί με τους τουριστικούς επαγγελματικούς φορείς για εκπόνηση συγκεκριμένων δράσεων που θα προάγουν τις επαγγελματικές δραστηριότητες τους.

Αλλά και οι επιχειρήσεις θα πρέπει να
•αναβαθμίζουν συνεχώς τις υπηρεσίες τους
•να ακολουθούν τις τάσεις τη σύγχρονης αγοράς
•να επιμορφώνουν το έμψυχο δυναμικό τους για κάθε νέο δεδομένο της ειδικότητας τους
•να προστατεύουν και να σέβονται το περιβάλλον με κάθε πιθανή δράση όπως χρήση πράσινης ενέργεια με περιορισμό της συμβατικής, δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας, περιορισμός απορριμμάτων , χρήση μη τοξικών απορρυπαντικών κλπ.

Αν η πανδημία και οι συνέπειες της αποτελέσουν σημείο παραδειγματισμού και σύγκλισης απόψεων ίσως βγει κάτι θετικό και αν επίσης ημέρες όπως η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού αποτελούν ημέρες σκέψης και λήψης αποφάσεων για πρότυπες λειτουργίες, συνεργασίες και προστασία του τόσο ευαίσθητου αυτού προϊόντος, τότε θα είναι χρήσιμες διαφορετικά θα καταγράφουμε και θα αναφέρουμε νούμερα αφίξεων , εθνικών ΑΕΠ ,δείκτες κέρδους και απλά θα συμφωνούμε για το πόσο σημαντική οικονομική δραστηριότητα είναι”.

Το υπουργείο Τουρισμού

Στις 19.00 εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση του υπουργείου Τουρισμού

“Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη με τους επικεφαλής των γραφείων Ε.Ο.Τ. εξωτερικού.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη, η Γενική Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης Βίκυ Λοΐζου και η Γενική Διευθύντρια και οι Προϊστάμενοι των Διευθύνσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ε.Ο.Τ.

Ο κ. Κικίλιας συνεχάρη τους συμμετέχοντες για τη δουλειά που έχουν κάνει εν μέσω πανδημίας, με σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα και τους ζήτησε να εντείνουν τις προσπάθειές τους δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στον χειμερινό τουρισμό.

Μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης, ο Υπουργός Τουρισμού έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, αποτελεί ευκαιρία μετά και από περίπου δύο χρόνια πανδημίας να επαναπροσδιορίσουμε στόχους και αρχές.

Να σχεδιάσουμε με γνώμονα όχι μόνο πώς θα προσελκύσουμε περισσότερους επισκέπτες, αλλά κυρίως τον τρόπο με τον οποίο αυτό θα γίνει, έχοντας υπόψη μας τις αρχές της βιωσιμότητας και της αειφορίας.

Να δημιουργήσουμε μια τουριστική εμπειρία με βάση τις αναζητήσεις του σύγχρονου ταξιδιώτη που ενδιαφέρεται να ανακαλύψει την πολιτιστική κληρονομιά ενός τόπου, που αναζητά την ποιότητα,  που συγκινείται από την αυθεντικότητα των περιοχών μας.

Να υλοποιήσουμε δράσεις που θα έχουν στο επίκεντρο όλους όσοι εργάζονται και ζουν γύρω από το τουριστικό προϊόν.

Για την Ελλάδα, ο Τουρισμός έχει αδιαμφισβήτητο οικονομικό και κοινωνικό αποτύπωμα.

Τα όσα προσέφερε ήδη, τα όσα προσφέρει, αλλά και όσα θα προσφέρει στο μέλλον, δεν είναι αυτονόητα.

Είναι πολύτιμα αγαθά που πρέπει να σεβαστούμε και να διαφυλάξουμε και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε κάθε μέρα».

Σημειώνεται ότι η σύσκεψη με τους επικεφαλής των γραφείων Εξωτερικού ολοκληρώθηκε στις 16.00…

Η Ένωση Ξενοδόχων Μαγνησίας

pilio

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Γιώργος Ζαφείρης, αναφέρει: “Η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Σεπτεμβρίου, είναι φέτος αφιερωμένη στην χωρίς αποκλεισμούς ανάκαμψη και ανάπτυξη («Tourism for Inclusive Growth»).
Με αυτό το μήνυμα υποδέχτηκε την Παγκόσμια Ημέρα ο Γεν. Γραμματέας του UNWTO – Παγκόσμιου Τουρισμού, Zurab Pololikashvili, ως μια υπενθύμιση για τον ευεργετικό ρόλο του τουρισμού, πέρα από στατιστικές και αριθμούς και μέσα από την κοινωνική ένταξη και την παροχή φιλοξενίας, στη μείωση των ανισοτήτων και των αποκλεισμών. Μια υπενθύμιση ότι πίσω από κάθε αριθμό, βρίσκεται ένας άνθρωπος, μια οικογένεια, μια περιοχή.

Σε ότι αφορά τη δική μας περιοχή, τη Μαγνησία και ευρύτερα τη Θεσσαλία, από την αρχή υποστηρίξαμε ότι προτεραιότητα μας είναι να γίνει ο τουρισμός μια υπόθεση που αφορά όλους χωρίς διακρίσεις, καθώς όλοι απολαμβάνουμε τα οφέλη του και γι’ αυτό το λόγο εργαζόμαστε αδιάλειπτα για τη βιωσιμότητα και επέκταση της τουριστικής περιόδου όλο το χρόνο και όχι μόνον στους εποχικούς προορισμούς, αλλά και στους ορεινούς και ημιορεινούς όγκους μέσα από εναλλακτικές μορφές τουρισμού και άλλες συνέργειες.

Ο τουρισμός συνεχίζει να υποφέρει ακόμη λόγω της πανδημίας του COVID-19 αλλά και της κλιματικής αλλαγής και πολλές θέσεις εργασίας χάθηκαν ή είναι σε κίνδυνο. Το μάθημα της πανδημίας, ότι είμαστε όλοι μέρη μιας αλυσίδας, πρέπει να εφαρμοστεί από όλους τους φορείς. Κοινή στρατηγική για το κοινό καλό. Θα πρέπει να συνεργαστούμε, όλοι μαζί, για να μπορέσουμε να υπερπηδήσουμε τα εμπόδια που φέρνουν τους αποκλεισμούς σε περιοχές ή σε ανθρώπους του τουρισμού, ώστε να έχουν πρόσβαση στη βιώσιμη και ψηφιακή μετάβαση ο κάθε μικρός και μικρομεσαίος επιχειρηματίας και υπάλληλος του τουρισμού. Στο τουριστικό οικοσύστημα κάθε μέλος του είναι σημαντικό για να παραμείνει ζωντανή η ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Με υψηλούς στόχους αλλά σταθερά βήματα, δεν εφησυχαζόμαστε με τις μικρές νίκες. Συνεχίζουμε με θάρρος και όραμα. Η πηγή της επιτυχίας μας θα είναι η συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων”.
Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού UNWTO

Tagged

1 σχόλιο στο “Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού 2021: Τι λένε OHE, UNWTO, ΕΟΤ, φορείς και οργανώσεις | VIDEO

Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *