Η χρονιά, μέχρι στιγμής, ήταν άνευρη για τον τουρισμό του Κατάρ, με τις μηνιαίες διεθνείς αφίξεις να ξεπερνούν σπανίως τα επίπεδα του 2019, αλλά οι δείκτες ζήτησης υποδηλώνουν ότι όλα αλλάζουν κατά την περίοδο διεξαγωγής του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, όπως αποκαλύπτει έρευνα του OTA Insight για τον αντίκτυπο του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA 2022 στην αγορά φιλοξενίας της Μέσης Ανατολής.
Ένα από τα χαρακτηριστικά τις φετινής διοργάνωσης, πέρα από τα γνωστά για τα οποία έχει γίνει πολύς λόγος -παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έλλειψη ποδοσφαιρικής κουλτούρας, κ.λπ.- με τουριστικό ενδιαφέρον, είναι η κατακόρυφη άνοδος των ξενοδοχειακών τιμών.
Ενώ οι μη αναπροσαρμοσμένες τιμές παραμένουν σταθερές γύρω από τα επίπεδα του 2019 κατά το μεγαλύτερο μέρος του 2022, από τη στιγμή που φτάνουμε στον Νοέμβριο, οι τιμές αυξάνονται πάνω από τρεις φορές, σε σχέση με πριν από την πανδημία και σχεδόν πέντε φορές περισσότερο από τις αντίστοιχες του Δεκεμβρίου, πριν από τρία χρόνια.
Για λόγους σύγκρισης, ενώ και άλλες κοντινές περιφερειακές πόλεις ξεπερνούν τώρα τα επίπεδα τιμών του 2019 και φαίνεται να απολαμβάνουν κάποιο βαθμό διάχυτης ζήτησης, ο ρυθμός μεταβολής είναι ισχνός.
Οι τιμές στη Μανάμα του Μπαχρέιν αυξήθηκαν κατά 44% τον Δεκέμβριο του 2022, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2019, και στο Ντουμπάι και στο Άμπου Ντάμπι, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, κατά 67% και 62%, αντίστοιχα.
Εξετάζοντας τις τιμές των δωματίων σε όλα τα ξενοδοχεία στην Ντόχα, αυτές κυμαίνονται μεταξύ 120 και 150 δολαρίων, κατά μέσο όρο, εφέτος, όπως και τα τελευταία τρία χρόνια. Ωστόσο, οι τιμές που διαφημίζονται για το Παγκόσμιο Κύπελλο κορυφώνονται σε πάνω από 1.000 δολάρια για την τελευταία εβδομάδα της διοργάνωσης, παρουσιάζοντας υπερδεκαπλάσια αύξηση, σε σχέση με τις κανονικές τιμές που ζητούνται.
Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας του τουρνουά (12-18 Δεκεμβρίου) η μέση τιμή στις υψηλές κατηγορίες ξενοδοχείων στην Ντόχα διαφημίστηκε στα 1.576 δολάρια ανά διανυκτέρευση, στις 17 του Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, στις 9 Νοεμβρίου, για την ίδια χρονική περίοδο, η μέση τιμή προβάλλεται στα 1.052 δολάρια ανά διανυκτέρευση, μειωμένη κατά 33%. Βεβαίως, οι τιμές εξακολουθούν να ανέρχονται κατά μέσο όρο σε πάνω από 1.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση.
Τα δεδομένα δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας εβδομάδας του Μουντιάλ, μόνο το 77% των ξενοδοχείων της Ντόχα είναι πλήρως κρατημένα. Ως εκ τούτου, οι ξενοδόχοι μειώνουν τώρα τις τιμές τους προκειμένου να καταγράψουν κρατήσεις της τελευταίας στιγμής και να αυξήσουν τα επίπεδα πληρότητας.
Πεντάστερα τα μισά περίπου ξενοδοχεία στην Ντόχα
Οι ταξιδιώτες του φετινού Μουντιάλ έχουν να επιλέξουν για τη διαμονή τους μεταξύ μιας σχετικά μικρής γεωγραφικής περιοχής, η οποία, όπως είναι αναμενόμενο, χαρακτηρίζεται και για την υπερσυγκέντρωση των προσφερόμενων καταλυμάτων -με την υψηλότερη κατηγορία της αγοράς να παρέχει ένα υπερμεγέθες μερίδιο διαθέσιμων δωματίων, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες πόλεις.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Τουρισμού του Κατάρ σχετικά με τους τύπους δωματίων ξενοδοχείων, ένα αξιοσημείωτο 48% του συνόλου των δωματίων αφορά ξενοδοχεία 5 αστέρων και το 25% αφορά πολυτελή διαμερίσματα.
Παρόλο που οι κατηγορίες 1 και 2 αστέρων καταγράφονται ως η ταχύτερα αναπτυσσόμενες, εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο το 1%.
Οι αναζητήσεις πτήσεων για την Ντόχα σημειώνουν σταθερή άνοδο καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μια τάση που παρατηρείται επίσης σε μικρότερο βαθμό και σε άλλες βασικές περιφερειακές πόλεις.
Πενταπλάσιες οι αναζητήσεις πτήσεων
Σε ετήσια βάση, από τον Οκτώβριο του 2021, ο όγκος των αναζητήσεων πτήσεων πενταπλασιάστηκε για την Ντόχα, ενώ υπερτριπλασιάστηκε για το Αμπού Ντάμπι και τη Μανάμα. Σε σύγκριση με το 2019 ο όγκος των αναζητήσεων πτήσεων για την Ντόχα είναι αυξημένος πάνω από 3 φορές, για το Άμπου Ντάμπι 1,6 φορές και για τη Μανάμα 1,1 φορές.
Φυσικά, με ένα τόσο υψηλού προφίλ παγκόσμιο γεγονός, αυξημένο ενδιαφέρον παρατηρείται από διάφορες διεθνείς περιοχές, όπως πιστοποιούν τα δεδομένα αναζήτησης πτήσεων και ξενοδοχείων.
Ειδικότερα, οι αναζητήσεις για ξενοδοχεία στην Ντόχα που γίνονται από Αμερικανούς έχουν αυξηθεί από 5-10% πριν από ένα χρόνο σε πάνω από 20% εφέτος.
Η πλειονότητα, ωστόσο, των αναζητήσεων προέρχεται από την Ευρώπη και την Ασία, κάτι που είναι φυσικό δεδομένης της γεωγραφικής θέσης του Κατάρ μεταξύ αυτών των δύο, αλλά δείχνει επίσης την αυξανόμενη δημοτικότητα του Παγκοσμίου Κυπέλλου για τους Ασιάτες φιλάθλους και το ποδόσφαιρο γενικότερα. Μαζί, οι δύο περιοχές αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα τρία τέταρτα των αναζητήσεων που γίνονται που πραγματοποιούνται στους ιστότοπους των διαδικτυακών τουριστικών πρακτόρων.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δύο ποδοσφαιρικές δυνάμεις της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου είναι δύο από τα κορυφαία έθνη που εξακολουθούν να επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Κατάρ. Το πρώτο αντιπροσωπεύει το 18% των αναζητήσεων πτήσεων και το 12% των αναζητήσεων διαμονής σε ιστότοπους OTA και metasearch και το δεύτερο αντιπροσωπεύει το 5% και 7%, αντίστοιχα.
Η Ινδία είναι επίσης μια σημαντική αγορά, καθώς βρίσκεται στις πέντε πρώτες χώρες, τόσο σχετικά με τις αναζητήσεις πτήσεων, όσο και τις αναζητήσεις καταλυμάτων.
Το γεγονός αυτό συμπίπτει με τα στοιχεία της FIFA, τα οποία ανέφεραν ότι οι Ινδοί φίλαθλοι αντιπροσώπευαν τις έβδομες περισσότερες αιτήσεις για εισιτήρια -πολλά για μια χώρα που δεν εκπροσωπείται καν στο τουρνουά.