brexit

Πανικός από το BREXIT και στον ελληνικό Τουρισμό

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πανικός έχει ενσκήψει με το θέμα του BREXIT και στον Τουρισμό και σίγουρα βραχυπρόθεσμα θα υπάρξουν σημαντικά προβλήματα και στον ελληνικό Τουρισμό.
Ήδη η ισοτιμία τηςστερλίνας έχει κατρακυλίσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών, καθιστώντας τις διακοπές των Άγγλων στο εξωτερικό ακριβότερες.
Η εξέλιξη αυτή θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση των last minute κρατήσεων, από τις οποίες η Ελλάδα περίμενε να πάρει την μερίδα του λέοντος.
Eίναι ενδεικτικό ότι στο πρώτο τετράμηνο του 2016, η μοναδική αγορά που εξελισσόταν τόσο θετικά για την Ελλάδα, ήταν η ελληνική.

Οι κορυφαίοι παράγοντες του ελληνικού Τουρισμού ανησυχούν, η βρετανική ΑΒΤΑ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι δεν τίθεται κάποιο θέμα άμεσα, ενώ κορυφαίοι tour operators με τους οποίους συνομιλήσαμε, τονίζουν την έκπληξη και την ανησυχία τους και αποφεύγουν να πάρουν θέση.
Πιο αναλυτικά ενώ ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης τουίταρε τις τελευταίες ημέρες  @AAAndreadis « ΤτΕ: 1ο τετράμηνο μείωση αφίξεων 5,3% & εσόδων 3,4%. Ομως με Bremain από Ιούνιο θα φανεί βελτίωση σε θετικά πρόσημα», και  «@AAAndreadis Η σχεδόν βέβαιη διαφαινόμενη επικράτηση του Bremain αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη για τις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού @setegreece», πριν από λίγο έγραψε: «Σοκ και δέος: παρά τα προγνωστικά η Μεγάλη Βρετανία ψήφισε Brexit! Καταλυτικές & απρόβλεπτες οι συνέπειες και για τον ελληνικό τουρισμό».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ρέτσος έγραψε: «Brexit! Δυστυχώς οι αστερίσκοι για τη φετινή τουριστική χρονιά συνεχίζουν να επαληθεύονται. GBP/EUR: 1.22! Οι αφίξεις βρετανών θα μειωθούν.».

Ο Σταύρος Ανδρεάδης υπογράμμισε: «Η απρόοπτη αυτή εξέλιξη είναι ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΚΗ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΗ. Η Ευρώπη (και μαζί της η αδύναμη Ελλάδα… ) μπαίνει σε μια σκοτεινή, μαύρη εποχή. Στην ίδια εποχή μπαίνει και ο κόσμος ολόκληρος.Δεν υπάρχουν σήμερα ούτε ηγέτες, ούτε οράματα. Σύντομα φοβάμαι ότι θα δούμε σοβαρά ρήγματα σε αυτό που κάποτε ονειρευτήκαμε, την ενωμένη Ευρώπη».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ

Την ανάγκη να ανοίξει μια συζήτηση για το μέλλον της ΕΕ, στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της κοινωνικής και δημοκρατικής της λειτουργίας, προς όφελος των λαών και όχι της γραφειοκρατίας, τονίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία.

Οι ίδιες πηγές τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκφράζουν ανησυχία για τις τάσεις κατακερματισμού στην Ευρώπη και την αναβίωση του εθνικισμού.

Πως θα γίνει η έξοδος

Διαβάστε αναλυτικά τι προβλέπει η διαδικασία εξόδου:

  1. Κάθε κράτος μέλος μπορεί να αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ένωση σύμφωνα με τις συνταγματικές του προβλέψεις.

2.Το κράτος μέλος που αποφασίζει να αποχωρήσει οφείλει να γνωστοποιήσει την πρόθεσή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Με βάση τις οδηγίες που θα δοθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, η Ένωση θα διαπραγματευθεί και να συνομολογήσει συμφωνία με το κράτος, καθορίζοντας τις διευθετήσεις για την αποχώρησή του, λαμβάνοντας υπ΄όψιν το πλαίσιο της μελλοντικής του σχέσης με την Ένωση. Η συμφωνία αυτή πρέπει να γίνει αντικείμενο διαπραγμάτευσης σύμφωνα με το άρθρο 218(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα πρέπει να συνομολογηθεί για λογαριασμό της Ένωσης από το Συμβούλιο, με ειδική πλειοψηφία, μετά τη σύμφωνη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

  1. Η εφαρμογή των Συνθηκών θα τερματισθεί για το εν λόγω κράτος από την ημερομηνία ισχύος της συμφωνίας αποχώρησης ή, ελλείψει αυτού, δύο χρόνια μετά την γνωστοποίηση που αναφέρεται στην παράγραφο 2, εκτός και αν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σε συμφωνία με το ενδιαφερόμενο κράτος μέλος, ομόφωνα αποφασίσει να παρατείνει αυτήν την περίοδο.
  2. Για τους λόγους των παραγράφων 2 και 3, το μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου που εκπροσωπεί το αποχωρόν κράτος μέλος δεν θα συμμετάσχει στις συνομιλίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ή του Συμβουλίου ή στη λήψη αποφάσεων που το αφορούν.

Ειδική πλειοψηφία πρέπει να ορισθεί σύμφωνα με το Αρθρο 238(3) της συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

  1. Εάν το κράτος που αποχωρεί από την Ένωση ζητήσει να επανέλθει, το αίτημά του θα πρέπει να τεθεί υπό τη διαδικασία που αναφέρεται στο άρθρο 49.

Οι επιπτώσεις στους Έλληνες της Βρετανίας

Η απόφαση για αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω για περίπου 4,2 εκατομμύρια εργαζόμενους.

Σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο» επιπτώσεις θα υπάρξουν και για τους Έλληνες κατόχους ακίνητης περιουσίας στη Βρετανία, αφού θα επαναπροσδιοριστεί η φορολόγησή τους, καθώς και στους εργαζόμενους, που κάνουν χρήση της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων εντός ΕΕ, που θα χρειάζονται πλέον επαγγελματική βίζα, όπως και οι φοιτητές αντίστοιχη φοιτητική βίζα και πολύ ακριβότερα δίδακτρα.

Σύμφωνα με την εκτίμηση του Ιδρύματος Κοινωνικής Αγοράς (Social Market Foundation), το 88% των ξένων που απασχολούνται σήμερα στη Βρετανία, 1,6 εκατομμύρια αλλοδαποί εργαζόμενοι, δεν θα πληροί τα κριτήρια γι’ αυτή την άδεια εργασίας.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και αναπληρωτής καθηγητής στο τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Χαράλαμπος Τσαρδανίδης, είχε δηλώσει ότι «για τους Έλληνες εργαζομένους στη Βρετανία τα πράγματα δυσκολεύουν – κι αυτό είναι κάτι που έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Βρετανία. Για τους Έλληνες εργαζόμενους, ένα Brexit θα σημάνει την απώλεια πρόσβασης στις παροχές του κοινωνικού κράτους και τα επιδόματα -όπως ορίζεται από κοινοτική οδηγία για όλους του Ευρωπαίους πολίτες- και λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες εργασίας σε σχέση με τους Βρετανούς.

Την ίδια στιγμή οι καταστάσεις θα αλλάξουν και για τους Βρετανούς(είναι 5,2 εκατομμύρια) που ζουν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου, εκ των οποίων τα 1,3 εκατομμύρια ζουν σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ. Περίπου 300.000 Βρετανοί ζουν στην Ισπανία, 250.000 στην Ιρλανδία και 180.000 στη Γαλλία.

Η ΝΔ

Με ανάρτηση στο twitter ο Γιώργος Κουμουτσάκος σχολίασε το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος, υπέρ του Brexit.

«Οι προβλέψεις διαψεύστηκαν. Η ελπίδα διαψεύστηκε. Μια μεγάλη περιπέτεια αρχίζει» δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ.

Οι επιπτώσεις…

Είτε διαμένουν στο Ηνωμένο Βασίλειο είτε σε άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η καθημερινή ζωή για τους Βρετανούς πολίτες θα υποστεί γρήγορα τις συνέπειες της εξόδου της χώρας από την ΕΕ.

Για τους Βρετανούς που ζουν στο Hνωμένο Bασίλειο

ΒΙΖΑ: Η πιο άμεση και ορατή συνέπεια θα γίνει αισθητή στην ελευθερία μετακίνησης των Bρετανών πολιτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν μέχρι σήμερα αρκούσε ένα δελτίο ταυτότητας για την κυκλοφορία στη ζώνη Σένγκεν, ακόμη και αν το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της, η έξοδος από την Ένωση θα συνοδευθεί πλέον από την ανάγκη για τους Βρετανούς πολίτες να είναι εφοδιασμένοι με βίζα στα ταξίδια τους στην ηπειρωτική Ευρώπη.

Αυτή τη στιγμή, μόνο 44 από τις 219 χώρες επιβάλλουν τη βίζα στους Βρετανούς πολίτες.

ΤΑΞΙΔΙΑ: Τα βρετανικά νοικοκυριά θα πρέπει να προβλέπουν στο εξής την εκταμίευση μεγαλύτερων ποσών για να περάσουν διακοπές στην ηπειρωτική Ευρώπη. Όχι μόνο διότι η πτώση της λίρας έναντι του ευρώ θα περιορίσει την αγοραστική τους δύναμη, αλλά επίσης και εξαιτίας της άρσης ισχύος κοινοτικών συμφωνιών που επιτρέπουν σε κάθε ευρωπαϊκή εταιρεία να λειτουργεί χωρίς περιορισμούς στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο.

«Η ενιαία αγορά επέτρεψε στη Ryanair να εισαγάγει την επανάσταση στα φτηνά ταξίδια στην Ευρώπη», υπενθίμιζε στα μέσα Μαΐου ο Μάικλ Ο΄Λίρι, γενικός διευθυντής της αεροπορικής εταιρείας.

Αμεσες συνέπειες θα υπάρξουν επίσης στα τέλη περιαγωγής των κινητών, που έχουν επίσης εναρμονισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο ή στην υπαγωγή των Βρετανών πολιτών στις ευρωπαϊκές ρυθμίσεις περί αποζημιώσεων σε περίπτωση καθυστέρησης ή ματαίωσης μίας πτήσης.

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ: Εάν οι υποστηρικτές του Brexit έφεραν το θέμα της απασχόλησης των Βρετανών στο επίκεντρο της εκστρατείας τους, είναι πιθανόν ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση θα συνοδευθεί από την μετεγκατάσταση πολλών θέσεων εργασίας, κυρίως των μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με έδρα το City του Λονδίνου.

Ήδη η JPMorgan έχει κάνει γνωστό ότιο είναι πιθανόν να καταργήσει 1.000 έως 4.000 από τις 16.000 θέσεις εργασίας στη Βρετανία, η Morgan Stanley 1.000 από τις 6.000 και η Goldman Sachs τουλάχιστον 1.600.

Για τους Βρετανούς πολίτες που ζουν στην Ευρώπη

Το Brexit θα είναι όμως μεγαλύτερη σπαζοκεφαλιά για το 1,3 εκατομμύριο Βρετανούς πολίτες που ζουν σε άλλες ευρωπαϊκές, κυρίως στην Ισπανία (319.000), την Ιρλανδία (249.000), τη Γαλλία (171.000) ή τη Γερμανία(100.000).

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ: Αυτοί μπορεί να δουν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν εξαιτίας της ισχυρής υποτίμησης της στερλίνας, γεγονός που είναι πιθανόν να κλονίσει τις εεπενδύσεις τους σε ακί9νηυτα στις χώρες διαμονής τους.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ – ΥΓΕΙΑΣ: Άλλο πρόβλημα αφορά την ιατρική περίθαλψη των Βρετανών πολιτών στην Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, είχαν κάλυψη από το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας διαμονής τους, στην Γαλλία για παράδειγμα, με την κάλυψη του βρετανικού συστήματος βάσει διμερούς συμφωνίας. Είναι πιθανόν ότι στο εξής θα απαιτείται άδεια εργασίας για τους ενεργούς Βρετανούς πολίτες.

ΕΥΡΩΚΡΑΤΕΣ: Το επαγγελματικό μέλλον των εκατοντάδων εργαζομένων στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, κυρίως στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πλέον στον άερα. Ορισμένοι έχουν φροντίσει να λάβουν και δεύτερη υπηκοότητα, την βελγική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Προς νέα σύνορα;

ΓΕΩΓΡΑΦΙΑ: Η πιο απροσδόκητη συνέπεια είναι ότι η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενμωση είναι πιθανόν να καταστήσει προβληματική τη σχέση της χώρας με ορισμένους γείτονές της. Είναι, για παράδειγμα, πιθανόν η Ισπανία να αποφασίσει να κλείσει τα σύνορά της με το Γιβραλτάρ, όπου ζουν 33.000 Βρετανοί.

Βορειότερα, το Brexit μπορεί να δημιουργήσει νέο σύνορο ανάμεσα στην Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία θέτοντας περιορισμούς στην καθημερινή κυκλοφορία χιλιάδων ατόμων.

Παραιτήθηκε ο Κάμερον

«Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία» είπε ο Βρετανός πρωθυπουργός μετά την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ – Είπε ότι θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση

Την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του πρωθυπουργού ανακοίνωσε 1,5 ώρα μετά το οριστικό αποτέλεσμα της νίκης του Brexit στο βρετανικό δημοψήφισμα ο Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός προσδιόρισε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα λέγοντας ότι δεν θα φύγει αμέσως αλλά ότι θα παραμείνει μέχρι να σταθεροποιηθεί η κατάσταση λέγοντας οτι «θα κάνω ό,τι χρειαστεί για να σταθεροποιηθεί το πλοίο».

«Η χώρα χρειάζεται νέα ηγεσία…χρειαζόμαστε έναν νέο πρωθυπουργό τον Οκτώβριο», δήλωσε ο Κάμερον προσθέτοντας ότι «η βούληση του λαού πρέπει να γίνει σεβαστή».

Παράλληλα είπε ότι ο νέος πρωθυπουργός θα πρέπει να είναι αυτός που θα αποφασίσει το πότε θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία που προβλέπει το άρθρο 50 της συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη δήλωσή του έξω από το κτήριο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ ο Κάμερον εξέφρασε την άποψη ότι η Βρετανία θα μπορέσει να επιβιώσει εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι ευρωπαϊκές αντιδράσεις

Σόιμπλε : «Σέβομαι το αποτέλεσμα» – «Κακή μέρα για την Ευρώπη», αναφέρει ο γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

«Ανάθεμα, μια κακή μέρα για την Ευρώπη!» είναι η χαρακτηριστική αντίδραση του Αντικαγκελάριου της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ μέσω Twitter στο διαφαινόμενο αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος υπέρ του «Brexit».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε πως σέβεται το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Βρετανία, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε στενή επαφή με τους εταίρους των G7 μετά την απόφαση για Brexit. Τόνισε πως η Ευρώπη θα σταθεί ενωμένη τώρα και πως υπάρχει ξεκάθαρη Ευρωπαϊκή διαδικασία για έξοδο και θα πρέπει να εφαρμοστεί στην περίπτωση της Βρετανίας.

«Πραγματικά θλιβερά» χαρακτηρίζει τα νέα που έρχονται από την Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ-Στάινμαγερ. «Μοιάζει να είναι μια θλιβερή μέρα για την Ευρώπη και τη Βρετανία» δήλωσε.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και στενός συνεργάτης της καγκελαρίου Μέρκελ, Έλμαρ Μπροκ, κάνει λόγο για «νίκη των συναισθημάτων επί των γεγονότων».

Ο εκπρόσωπος των Πρασίνων στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου Σβεν Κρίστιαν Κίντλερ σχολίασε στο Twitter ότι πρόκειται για την «χειρότερη κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την ίδρυσή της».

Η επίσημη αντίδραση της γερμανικής κυβέρνησης αναμένεται μετά το μεσημέρι, ενώ το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα αποτελέσει βασικό ζήτημα και της συνάντησης των ηγεσιών Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) που θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο Πότσνταμ.

Εάν επιβεβαιωθούν οι μέχρι τώρα πληροφορίες, αύριο θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των έξι ιδρυτικών μελών της ΕΟΚ (Βελγίου, Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας, Λουξεμβούργου και Ολλανδίας), προκειμένου κυρίως να απαναβεβαιωθεί η προσήλωση στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, ενώ την Δευτέρα αναμένεται συνάντηση της Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

«Εφιάλτη» χαρακτηρίζει την επικράτηση του στρατοπέδου υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ ο πρώην πρωθυπουργός της Φινλανδίας Αλεξάντερ Στουμπ.

«Σας παρακαλώ πείτε μου ότι κοιμάμαι ακόμη και ότι όλο αυτό είναι απλώς ένας εφιάλτης!» σημείωσε και πρόσθεσε: «Συνήθως έπονται τρία στάδια: 1. Κρίση, 2. Χάος, 3. Μια λύση του μη χείρον βέλτιστον. Δεν ξέρω που βρισκόμαστε τώρα».

Τουσκ: Απρόβλεπτες οι πολιτικές συνέπειες του Brexit

«Ό,τι δεν σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά το βρετανικό δημοψήφισμα.

Δεν είναι ώρα για υστερική αντίδραση, τόνισε, προσθέτοντας πως «είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό το αρνητικό σενάριο». Ωστόσο, σημείωσε πως οι πολιτικές συνέπειες είναι απρόβλεπτες.

Ανέφερε πως οι ηγέτες των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποφασισμένοι να διατηρήσουν την ενότητα της ΕΕ, ενώ γνωστοποίησε πως σχεδιάζει ανεπίσημη συνάντηση των 27 ηγετών της ΕΕ στη σύνοδο της Τρίτης προκειμένου να προτείνει μια περίοδο «περισυλλογής».

Όπως τόνισε, μέχρις ότου η Βρετανία φύγει επισήμως από την ΕΕ, οι ευρωπαϊκοί νόμοι θα συνεχίσουν να ισχύουν για τη Βρετανία.

Η ΑΒΤΑ

Καμία άμεση αλλαγή δεν αναμένεται στα ταξίδια των Βρετανών υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Ταξιδιωτικών Πρακτόρων της Βρετανίας.
Η ανακοίνωση της ABTA έχει ως εξής:

No immediate change in European regulations is expected in the face of the UK vote to exit the European Union, according to Abta.

The association said: “It cannot be doubted that we are now moving into a period of uncertainty, although in regulatory terms we will not see any immediate changes.

“Once the UK formally notifies the EU of its intention to leave, the remaining member states will have up to two years to offer the UK a deal for a future trading relationship.

“This period can also be extended if all parties agree. Until this process is resolved, everything will remain as it is now.”

Abta added that its role was to help keep members informed, to help consumers remain confident in travelling, “and to help government to understand and prioritise those matters that are important to our members and our industry”.

“Abta will be working proactively with government to raise awareness of the priorities for travel businesses, and UK travellers, as they negotiate a future trading relationship,” Abta said.

“We started this process some months ago, with a programme of engagement with ‘leave’ campaigners in Westminster, and we have prepared a detailed list of policy and regulatory priorities that we will be discussing with leading policymakers in the coming weeks.

“It will also be important to ensure that the industry’s domestic agenda is not neglected, and Abta will continue to press for action on airport capacity, Atol reform, which remains relevant whatever the future of the Package Travel Directive, and Air Passenger Duty.”

Με πληροφορίες από ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΑΠΕ και Ελεύθερο Τύπο

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *