©ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 6.000 ξενοδοχεία στην Τουρκία πιστοποιημένα από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΕΙΣ

Περισσότερα από 6.000 ξενοδοχεία στην Τουρκία έχουν πιστοποιηθεί στο πρώτο στάδιο του πρωτοποριακού προγράμματος βιώσιμου τουρισμού της χώρας, το οποίο αναπτύχθηκε σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Βιώσιμου Τουρισμού (GSTC).

Ειδικότερα, μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, 6.156 από τα 22.000 καταλύματα της Τουρκίας -κυρίως στην Αττάλεια, την Κωνσταντινούπολη και τη Μούγλα- είχαν πιστοποιηθεί στο πρώτο στάδιο συμμόρφωσης, πληρώντας 14 κριτήρια του GSTC. Ενώ, μέχρι σήμερα έχουν πιστοποιηθεί με αυτά τα πρότυπα μόνο μερικές χιλιάδες ξενοδοχεία παγκοσμίως.

Ωστόσο, στο δεύτερο στάδιο, για την πλήρη πιστοποίησή τους τα ξενοδοχεία θα πρέπει να πληρούν 28 κριτήρια και στο τρίτο στάδιο 42 κριτήρια.

Το GSTC είναι υπεύθυνο για τον καθορισμό και τη διαχείριση των παγκόσμιων προτύπων βιωσιμότητας για τα ταξίδια και τον τουρισμό και έχει συνεργαστεί με το Πανεπιστήμιο της Καππαδοκίας για την εκπαίδευση εκατοντάδων ελεγκτών και έως και 1.000 επικυρωτών.

Η συνεργασία του με την Τουρκία για ένα εθνικό πρόγραμμα βιώσιμου τουρισμού είναι η πρώτη του είδους της και αποτελεί μέρος ενός τριετούς σχεδίου αναδιάρθρωσης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας. Πρωταρχικός στόχος είναι να εξασφαλιστεί ότι όλα τα ξενοδοχεία θα αποκτήσουν πιστοποιητικό βιώσιμου τουρισμού για πλήρη συμμόρφωση με τα κριτήρια του GSTC έως το 2030, με την πιστοποίηση να υπόκειται σε ανεξάρτητη αξιολόγηση και να επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Τα ξενοδοχεία αξιολογούνται για τη βιώσιμη διαχείριση και τις πολιτιστικές, κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους, συμπεριλαμβανομένης της προτεραιότητας σε τοπικούς προμηθευτές και προμηθευτές fair-trade, της ελαχιστοποίησης της κατανάλωσης νερού και ενέργειας, της διαχείρισης των αποβλήτων, της εφαρμογής της ανακύκλωσης και της προστασίας της βιοποικιλότητας.

Επίσης, πρέπει να προστατεύουν την πολιτιστική κληρονομιά, να επιτρέπουν στους επισκέπτες να αλληλεπιδρούν με τον τοπικό πολιτισμό, να στηρίζουν την περιφερειακή οικονομία, να ενθαρρύνουν την τοπική απασχόληση και να προωθούν τις τοπικές αγορές.

Ο διευθύνων σύμβουλος του GSTC, Randy Durband, χαιρέτισε “ένα κύμα πιστοποίησης”, λέγοντας στο συνέδριο της Συμμαχίας Αειφόρου Φιλοξενίας, στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα: “Η Τουρκία έχει δώσει εντολή όλα τα ξενοδοχεία της χώρας να πιστοποιηθούν σε ένα σύστημα διαπιστευμένο από το GSTC μέχρι το 2030. Κάθε ξενοδοχείο πρέπει να ενταχθεί. Είναι εξωτερικά πιστοποιημένο, [και] όσοι βρίσκονται ήδη στο πρώτο στάδιο δεν μπορούν να μείνουν εκεί. Προχωράει πολύ όμορφα”.

Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *