money tourism photo
© ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πάνω από 800.000 αλλοδαποί τουρίστες έχουν επισκεφθεί ως τώρα τη Ρόδο

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Περισσότεροι από 800.000 τουρίστες επισκέφθηκαν από την αρχή της σεζόν και μέχρι τώρα τη Ρόδο, ενώ οι πληρότητες των ξενοδοχείων μέχρι και το τέλος του μήνα σταθεροποιούνται στο 80%.

Ο προορισμός έχει ξεπεράσει τον αριθμό των 600.000 ξένων επισκεπτών που δέχθηκε συνολικά το 2020 και ο στόχος της προσέλκυσης έως και 1,2 εκατομμυρίων τουριστών (ήτοι το 50% του 2019) μέχρι το τέλος της σεζόν, θεωρείται καθ’ όλα εφικτός, δεδομένης και της υψηλής ζήτησης της Ρόδου.

«Μέχρι σήμερα εδώ στο νησί μας έχουμε ξεπεράσει τους 800.000 επισκέπτες, δηλαδή αρκετά περισσότερους από τον περσινό συνολικό αριθμό. Επιπλέον, σύμφωνα και με τους τουριστικούς παράγοντες μέχρι τώρα, οι περισσότερες μονάδες είναι fully booked από ξένους και Έλληνες τουρίστες, ενώ ως το τέλος του μήνα οι πληρότητες σταθεροποιούνται γύρω στο 80%. Επίσης, υπάρχει μια δυναμική στις κρατήσεις από το εξωτερικό, η οποία διαρκεί τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.

Επομένως με προσεκτική τήρηση των μέτρων ευελπιστούμε να έχουμε ανάλογη συνέχεια μέχρι το τέλος της σεζόν. Από την πλευρά του ο Δήμος κάνει πολύπλευρες ενέργειες για μια πολυδιάστατη προβολή του προορισμού Ρόδος», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, Θανάσης Βυρίνης.

Το γεγονός ότι η Ρόδος (μαζί με τα νησιά του Νοτίου Αιγαίου και την Κρήτη) συμπεριλήφθη από το Robert Koch Institute, στις περιοχές υψηλού κινδύνου λόγω της αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19, με αποτέλεσμα να απαιτείται να παραμένουν σε 10 ημέρες καραντίνα όσοι επιστρέφουν από τις διακοπές τους (σ.σ. το μέτρο αφορά στους ανεμβολίαστους Γερμανούς τουρίστες), δεν φαίνεται να επηρεάζει ιδιαίτερα τη ζήτηση, σύμφωνα με τον κ. Βυρίνη, ο οποίος ανέφερε τα εξής:

«Πράγματι, η Ρόδος, όπως και άλλα νησιά του Νοτίου Αιγαίου, μετά την Κρήτη, λόγω των αυξημένων επιδημιολογικών στοιχείων τέθηκε σε κόκκινο από τη Γερμανία. Γεγονός που σημαίνει ότι κατά την επιστροφή τους όσοι Γερμανοί είναι ανεμβολίαστοι θα μπαίνουν σε 10ήμερη καραντίνα (ή 5θήμερη εάν τότε βγει αρνητικό το τεστ), ενώ οι εμβολιασμένοι ή όσοι έχουν νοσήσει απαλλάσσονται από την καραντίνα.

Ωστόσο, τα μηνύματα δεν είναι αρνητικά, αφού τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Βρετανοί δεν δείχνουν να πτοούνται της επιθυμίας τους να έρθουν διακοπές και δεν έχουμε ουσιαστικά ακυρώσεις.
Αυτό αποτυπώνεται μέχρι σήμερα στις αφίξεις (γύρω στις 190 πτήσεις το τριήμερο 20-22/8), ενώ και περιοχές που έχουν μπει πολύ νωρίτερα στο “κόκκινο” (π.χ. Κρήτη, Μύκονος) συνεχίζουν απτόητα να εμφανίζουν υψηλή επισκεψιμότητα».

Ο επίτιμος πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, κ. Βάσος Μηναΐδης, μιλώντας στη «δ» σημείωσε ότι η επιβολή της καραντίνας στους (ανεμβολίαστους) Γερμανούς κατά την επιστροφή τους από τη Ρόδο, δεν πρόκειται να επηρεάσει ιδιαίτερα τις κρατήσεις-αφίξεις.
«Μπορεί να υπήρξαν κάποιες ακυρώσεις, είχαμε όμως συγχρόνως και νέες κρατήσεις από τη Γερμανία. Δεν θα έλεγα πώς η επιβολή της 10ήμερης καραντίνας θα λειτουργήσει ανασταλτικά. Είμαστε γεμάτοι από Γερμανούς αυτή την περίοδο. Μετά τα μέσα Ιουλίου οι πληρότητες ήταν υψηλές και παραμένουν μέχρι σήμερα, κάτι που οφείλεται στην αυξημένη προσέλευση όχι μόνο Γερμανών αλλά και Ελλήνων επισκεπτών», δήλωσε ο κ. Μηναϊδης, και συμπλήρωσε ότι η σεζόν που εξελίσσεται καλύτερα από το αναμενόμενο, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου, αρκεί να τηρηθούν/εφαρμοστούν τα αναγκαία μέτρα αναχαίτισης της διασποράς του κορωνοϊού.
Ο κ. Μηναΐδης, πρόσθεσε και τα εξής: «Εάν όλα εξελιχθούν ομαλά, πιστεύω πώς η σεζόν μπορεί να διαρκέσει μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου. Γενικότερα η σεζόν έχει αποδειχθεί καλύτερη απ΄ ότι περιμέναμε. Προφανώς και θα υπάρξουν κάποιες δυσκολίες λόγω της ευρύτερης επιδημιολογικής κατάστασης, μπορούμε όμως να τις διαχειριστούμε.
Τα ξενοδοχεία έχουν αποκτήσει πλέον σημαντική εμπειρία στην εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Το επίπεδο της οργάνωσής τους είναι υψηλό. Εφόσον παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την αναχαίτιση της διασποράς του κορωνοϊού (π.χ. να σταματά η μουσική στα μπαρ μετά τη 1 τη νύχτα) μπορούμε να ελπίζουμε σε ομαλότητα. Όταν τα μέτρα αποδώσουν, η Γερμανία και άλλες αγορές θα αναστείλουν την ισχύ των όποιων ταξιδιωτικών μέτρων».

ΠΗΓΗ: www.dimokratiki.gr, Δημήτρης Γκαρτζώνης

ksd
adv
Tagged
Προσθήκη σχολίου

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *